Lucas Raggers
Lucas Raggers Nieuws 20 oktober 2004

Bluetooth als bindmiddel tussen Mac en GSM

Bluetooth is een standaard voor de overdracht van data tussen computers, digitale camera’s, pda’s, mobiele telefoons, muizen, toetsenborden en andere digitale apparaten. Bluetooth is de vervanger het draadje. Het heeft wel zijn beperkingen want waar draadjes in vele lengtes bestaan, is bluetooth vaak beperkt tot slechts tien meter. Desalniettemin maakt bluetooth een sterke groeispurt door.

De mobiele telefoon is al langer gemeengoed in Nederland. Sinds ongeveer 2000 zijn er mobiele telefoons op de markt met bluetooth en tegenwoordig is het eerder standaard dan optie. Kortom, we hebben Macs met bluetooth en we hebben mobiele telefoons met bluetooth. Met die wetenschap moeten er toch leuke mogelijkheden zijn?

Die mogelijkheden zijn er! Voor een deel zitten ze verstopt in het systeem zelf. iSync synchroneert al de nodige zaken en Adresboek communiceert ook al met je telefoon. Maar er kan meer. Hieronder een korte samenvatting van een aantal programma’s voor Mac OS X die je Mac en je mobiele telefoon bij elkaar brengt.


Salling Clicker ($19.95)
Salling Clicker haalt alles uit je bluetooth telefoon. Het stelt je namelijk in staat om je computer te bedienen via je telefoon. Hier een korte opsomming van de mogelijkheden:
– iTunes: bediening, zoeken van nummers etc.
– iPhoto: regelen van slideshows.
– Powerpoint / Keynote: “Volgende dia graag”, behoort tot de verleden tijd.
– Systeem: je Mac op sleep zetten of uitzetten.
– Muis: je muis bedienen met je telefoon (niet echt praktisch).
– Mail: je e-mail controleren en lezen.
– DVD Player: je telefoon als afstandsbediening
– en nog veel meer…

Salling Clicker nestelt zich in je systeemvoorkeuren en is uitermate eenvoudig te bedienen. Daarnaast worden de meeste bluetooth telefoons ondersteund (zelfs mijn fraaie T39). Screenshot.

Romeo (gratis)
Romeo is vergelijkbaar met Salling Clicker. Het kan echter iets minder en de interface is niet zo fraai en handig. Daar staat tegenover dat het een gratis programma is. Altijd de moeite waard. Screenshot.

BluePhoneElite (gratis)
BluePhoneElite is een programma’tje dat van je Mac een verlengstuk van je telefoon maakt. Zo beschikt het over een zogenaamd SMS Center waarmee je makkelijk SMS’jes kunt beheren en verzenden. Het SMS Center lijkt erg op Mail doordat het ook over een inbox, sent map en drafts map beschikt.
Ten tweede zorgt BluePhoneElite ervoor dat inkomende telefoontjes op je scherm worden getoond. Loeigroot wordt dan het telefoonnummer weergegeven. Ook inkomende SMS’jes kun je direct op je Mac lezen.
BluePhoneElite kun je ook gebruiken als je meerdere telefoons hebt.

BluePhoneElite nestelt zich in de menubalk. Fraai aan dit programma is dat je alle functies helemaal kunt aanpassen aan je eigen wensen. Screenshot één, twee en drie.

PhoneAgent ($29.95)
PhoneAgent is een programma dat eigenlijk alles kan. Je kunt er makkelijk je phonebook mee bewerken, je sms’jes versturen, je mms’jes versturen (wie dat ook moge gebruiken), je eigen themes maken, je bestanden up- en downloaden etc…
PhoneAgent werkt alleen met de volgende SonyEricsson modellen: T610, T616, T630, T637, Z600, K700i. Er moet gezegd worden dat PhoneAgent niet erg gebruiksvriendelijk is en daarnaast behoorlijk duur.

Reageer op artikel:
Bluetooth als bindmiddel tussen Mac en GSM
Sluiten