Bluetooth als bindmiddel tussen Mac en GSM

Door: Lucas Raggers - 30 reacties

Bluetooth is een standaard voor de overdracht van data tussen computers, digitale camera’s, pda’s, mobiele telefoons, muizen, toetsenborden en andere digitale apparaten. Bluetooth is de vervanger het draadje. Het heeft wel zijn beperkingen want waar draadjes in vele lengtes bestaan, is bluetooth vaak beperkt tot slechts tien meter. Desalniettemin maakt bluetooth een sterke groeispurt door.

De mobiele telefoon is al langer gemeengoed in Nederland. Sinds ongeveer 2000 zijn er mobiele telefoons op de markt met bluetooth en tegenwoordig is het eerder standaard dan optie. Kortom, we hebben Macs met bluetooth en we hebben mobiele telefoons met bluetooth. Met die wetenschap moeten er toch leuke mogelijkheden zijn?

Die mogelijkheden zijn er! Voor een deel zitten ze verstopt in het systeem zelf. iSync synchroneert al de nodige zaken en Adresboek communiceert ook al met je telefoon. Maar er kan meer. Hieronder een korte samenvatting van een aantal programma’s voor Mac OS X die je Mac en je mobiele telefoon bij elkaar brengt.


Salling Clicker ($19.95)
Salling Clicker haalt alles uit je bluetooth telefoon. Het stelt je namelijk in staat om je computer te bedienen via je telefoon. Hier een korte opsomming van de mogelijkheden:
– iTunes: bediening, zoeken van nummers etc.
– iPhoto: regelen van slideshows.
– Powerpoint / Keynote: “Volgende dia graag”, behoort tot de verleden tijd.
– Systeem: je Mac op sleep zetten of uitzetten.
– Muis: je muis bedienen met je telefoon (niet echt praktisch).
– Mail: je e-mail controleren en lezen.
– DVD Player: je telefoon als afstandsbediening
– en nog veel meer…

Salling Clicker nestelt zich in je systeemvoorkeuren en is uitermate eenvoudig te bedienen. Daarnaast worden de meeste bluetooth telefoons ondersteund (zelfs mijn fraaie T39). Screenshot.

Romeo (gratis)
Romeo is vergelijkbaar met Salling Clicker. Het kan echter iets minder en de interface is niet zo fraai en handig. Daar staat tegenover dat het een gratis programma is. Altijd de moeite waard. Screenshot.

BluePhoneElite (gratis)
BluePhoneElite is een programma’tje dat van je Mac een verlengstuk van je telefoon maakt. Zo beschikt het over een zogenaamd SMS Center waarmee je makkelijk SMS’jes kunt beheren en verzenden. Het SMS Center lijkt erg op Mail doordat het ook over een inbox, sent map en drafts map beschikt.
Ten tweede zorgt BluePhoneElite ervoor dat inkomende telefoontjes op je scherm worden getoond. Loeigroot wordt dan het telefoonnummer weergegeven. Ook inkomende SMS’jes kun je direct op je Mac lezen.
BluePhoneElite kun je ook gebruiken als je meerdere telefoons hebt.

BluePhoneElite nestelt zich in de menubalk. Fraai aan dit programma is dat je alle functies helemaal kunt aanpassen aan je eigen wensen. Screenshot één, twee en drie.

PhoneAgent ($29.95)
PhoneAgent is een programma dat eigenlijk alles kan. Je kunt er makkelijk je phonebook mee bewerken, je sms’jes versturen, je mms’jes versturen (wie dat ook moge gebruiken), je eigen themes maken, je bestanden up- en downloaden etc…
PhoneAgent werkt alleen met de volgende SonyEricsson modellen: T610, T616, T630, T637, Z600, K700i. Er moet gezegd worden dat PhoneAgent niet erg gebruiksvriendelijk is en daarnaast behoorlijk duur.

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  addyboy

  Goed artikel!.. ik heb alle programma’s gebruikt. Romeo gebruik ik echter niet meer, en PhoneAgent.. dat is wel leuk om thema’s mee te maken, maar verder ga ik daar geen 30 dollar aan uitgeven. Dan download ik liever thema’s en gebruik ik Salling Clicker, BluePhoneElite, en Bluetooth File Exchange

 • Profielfoto
  Plaagstoot

  Eey Dit artikel komt als geroepen, ben net een weekje met bluetooth aan het proberen …:p maar kep een klein probleempje nog, ik heb net een k700i, en als k in mijn tel. menu kijk (Afbeelding,video’s, enz.) dan kan k de mapjes met de ’s niet open. iemand anders dit probleem??

  Zo…nu eerst ma ff de bovenstaande prog. uitproberen….:D

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Zet je telefoon op de Engelse taal en het zal lukken.

 • Profielfoto
  ThomasL

  Romeo is wel leuk maar werkt niet met mijn SE P800. Iemand een idee!

 • Profielfoto
  reneo

  mijn P900 van sony-ericsson valt ook redelijk vaak buiten de boot met dit soort software, komt omdat het met een heel ander operatingsoftware werkt dan de gebruikelijke mobiele telefoons…

 • Profielfoto
  macsterdam

  Verder kan ik ook Proximity Sync aanraden. Synchroniseert automatisch je Mac/telefoon één of twee keer per dag op door jezelf vastgestelde tijden. Ideaal.

 • Profielfoto
  MacFan55

  Kun je met een mobiele telefoon en Bluetooth ook via een programma bellen zoals Skipe? Heeft iemand dat al een geprobeerd?

 • Profielfoto
  MDF

  Staat de Nokia 6310i ook in het lijstje ?

 • Profielfoto
  cardiac

  Combinatie van Apple’s Adresboek en mijn 6310i werkt perfect!

 • Profielfoto
  rbroen

  Is er eentje bij die mijn foto’s uit het Adresboek kan syncen met mijn telefoon adresboek? Ik heb een T610.

 • Profielfoto
  dick0265

  De makers van PhoneAgent maken ook nog andere programma’s voor Nokia 6320 en nog meer toestellen. Ik gebruik zelf al een jaar PhoneExplorer voor mijn Nokia 6320. Natuurlijk zou het veel fijner zijn als het gewoon met iSync zou werken, maar er moet iets zijn tussen Nokia en Apple waarom dat maar niet goed wilt lukken.

 • Profielfoto
  beammeup

  @reneo,..
  Jouw telefoon gebruikt een ander protocol. (Symbian?)
  Salling clicker werkt fantastisch,.. (even zoeken op zijn site.)
  Je P900 aanpassen gaat met ‘tracker’, via http://www.symbianware.com‘.

  :p

 • Profielfoto
  aperitivo

  uitstekend overzicht, compliments

 • Profielfoto
  pietertje

  @rbroen
  doet ie dat neit automatisch dan? Op mijn n-gage qd wel… heeft er iemand nog leuke salling clicker services? Shade2Blue2th is “handig” als je via je computer wilt internetten (dus testen of je website werkt op je telefoon)

 • Profielfoto
  Rudy-M

  Foto’s vanuit Adress Book worden alleen maar gesynced met Symbian en Palm smartphones/pda’s. Helaas vallen de normale telefoons buiten de boot.
  Zie ook op http://www.apple.com/isync/devices.html de tabel onder aan de pagina.

  @ThomasL: Kijk even op de “About” pagina van Romeo. Daar hebben ze het over Veta Universal voor de N3650. Als je naar die site gaat, zie je dat Veta naast Series 60 ook voor UIQ (en Palm) is.

  Vergeet ik trouwens te melden dat het een leuk en handig artikel is. Ik heb ook wat gevonden op de site van Salling Software: onder Free Stuff is een download die gebruik maakt van het HID profiel (Remote Control) van de SE K700 en S700. Het heet trouwens “Remote Basics”.

 • Profielfoto
  schlijper

  Maar pas op voor de Nokia 6600, die wist bij synchroniseren met iSync willekeurig adressen uit Addressbook.

 • Profielfoto
  Elger

  Ik wil mn gesprekken opnemen… kan dat ook?

 • Profielfoto
  HarrySegy

  Ik ben helemaal gek van de Siemens 65 serie (m65 en SX 65) en de toekomstige 70 serie.
  Hangt synchroniseren af van hieboven genoemde b.v. BluePhoneElite software en of de software van de telefoon ?

 • Profielfoto
  neoguri

  Voor de volledigheid:
  -Addressbook: sms-en ontvangen en versturen en zien wie er belt.
  -iSync: synchroniseren van je adresboek en agenda (ondersteuning varieert per gsm).
  -Bluetooth File Exchange: bestanden (foto’s, ringtones, e.d.) van je gsm afhalen of uploaden (ook afhankelijk van telefoon).
  -Network Preference Pane: Bluetooth channel toevoegen als netwerk-verbinding om je bt-gsm als (grps of ‘gewone’) modem te gebruiken.

  Dus dit is al mogelijk met Panther, out-of-the-box! Maar dit kan met XP vast ook allemaal;-)

 • Profielfoto
  noxius

  “MacFan55 op donderdag 21 oktober 2004 8:05
  Kun je met een mobiele telefoon en Bluetooth ook via een programma bellen zoals Skipe? Heeft iemand dat al een geprobeerd?”

  Je bluetooth headset zal zonder probleem met Skype werken.. je mobiel heb je uiteraard niet nodig..

 • Profielfoto
  erwin

  Ik wil salling clicker gebruiken samen met mijn Ipaq kan dat ook?

 • Profielfoto
  atelier argos

  Ik heb zelf een Siemens S65 en deze werkt prima met iSinc van Apple.
  Wel al twee keer een vastloper gehad (batterij eruit en erin en hij loopt weer) Ik ga zeker deze andere programma’s proberen.

 • Profielfoto
  iSpons

  is er ook geen handig programma of adresboek plug in zodat je al je smsjes kan opslaan bij de persoon van wie ze komen ofzo?

 • Profielfoto
  djpolleke

  Naast de betaalversie van Salling Clicker is van dezelfde maker onder “Free Stuff” inderdaad ook “Salling’s Remote Basics” beschikbaar (helaas niet voor alle telefoons).
  Ik kan uit ervaring mededelen dat deze software ideaal werkt samen met mijn Sony/Ericsson k700i.

  Vandaag heb ik toevalligerwijs ook een “Parrot ck3100” bluetooth carkit gekocht (dus nog niet getest). Ook dit is een handige feature van bluetooth die niet in het artikel wordt vermeld. Zie http://www.parrot.fr.

 • Profielfoto
  djpolleke

  PS: Ik heb wel een probleem ontdekt tussen een SE k700i en iCal (via iSync).

  Als je op de k700i een afbeelding aan een contactpersoon toevoegt (zodat je letterlijk ziet wie je belt), dan wordt na een sync je contactpersoon verwijderd uit iCal !

 • Profielfoto
  rvanloosen

  Wanneer kan ik nou eindelijk mijn Nokia 6230 iSync-en?!?!?!

 • Profielfoto
  Elstar

  Dat Salling Clicker is fantastisch! Uurtje geleden geïnstalleerd. Ik snap, zonder de handleiding te lezen, meteen hoe het werkt. Ik ben hier heel erg blij mee.

  En dat niet alleen: ik laat dit zien aan een huisgenoot van mij en zijn ogen rolden uit zijn kas! Hij heeft al eens gezegd dat zijn volgende computer een mac wordt, maar ik denk dat hij na vanavond helemaal overstag is.

 • Profielfoto
  tr909

  Wanneer je de map- Thema’s niet kan openen met bluetooth file-exchange, zet dan de telefoontaal tijdelijk op engels, dan kan je de map Themes wel openen. (heeft niemand dit probleem soms, ik zie hier maar weinig vragen over)

 • Profielfoto
  stolichnaya

  En waar blijft de ondersteuning voor Nokia 6310i??? :(

 • Profielfoto
  PeterDiertens

  ’t was eventjes wat zoeken, ik kwam erachter dat de K700 iets te modern is voor Panther en iSync 1.5
  Waar ik mijn vorige mobieltje (Siemens S55) gewoon kon aankoppelen en over bluetooth alle adressen zonder problemen kon doorpiepen, heeft de K700 iets meer voeten in de aarde. Als je vanaf de mac de Bluetooth assistent opstart en koppel met je mobieltje, heb je standaard geen connectie via iSync.

  Nu heb je twee opties: Proberen toch iSync koppeling te krijgen, of gewoon al je adressen in je K700 dumpen.

  Dat eerste heeft als voordeel dat wijzigingen in adressen en kalender vanaf telefoon of Mac in de pas lopen, het heeft als nadeel dat van de adressen alleen de telefoonnummers en de email adressen overkomen, niet de postadressen.

  Het laatste heeft als voordeel dat alle contactgevens doorkomen vanaf de mac, maar dat wijzigingen minder eenvoudig zijn.
  Je kunt ook eerst alle adressen compleet overzetten met de laatste methode en vanaf dan overschakelen op iSync

  Om met de laatste mogelijkheid te beginnen:

  1 – Koppel de telefoon over bluetooth met je Mac. (Bluetooth Assistent)
  2 – Start Adresbook op en kies in de voorkeuren>vCard voor vCard versie 2.1.
  3 – Maak een selectie van de adressen die je door wilt sturen door een nieuwe groep aan te maken (in de linkerkolom) en sleep daar alle adressen in je op je mobiel terug wilt zien.
  4 – sleep het icoon van die groep uit het adresboek venster naar je desktop. Je hebt nu een vCard bestand met alle adressen
  5 – start bluetooth bestanduitwisseling op en koppel met je telefoon
  6 – Sleep het vCard bestand in het venster van de BT bestandsuitwisseling. Je telefoon vraagt of je de vCards wilt accepteren. Accepteer en je trelefoon voert alle adressen in.

  Presto.

  Een volledige koppeling met iSync werkt vlekkeloos onder Tiger (heb ik gehoord) maar niet met een nieuwe K700 met de laatste firmware versie.
  Dat heeft te maken met het feit dat iSync mRoute als sync-communicatie gebruikt, waar de telefoon SyncML prefereert.

  De truuk is dat je niet vanaf de mac, maar vanaf de telefoon een ‘paring’ tot stand brengt. Dat doe je zo:

  1 – Open de bluetooth voorkeuren op de Mac. In het eerste tabblad Instellingen , vink ” Detecteerbaar” en “Open configuratie Assistent bij optarten…” aan (Zet daar ook Bluetooth aan)
  2 – In het laatste tabblad Apparaten, verwijder de vermelding van de K700
  3 – Start iSync op
  4 – Zet op je telefoon onder verbindingen bluetooth aan en kies dan onder “mijn apparaten” voor apparaat toevoegen.
  5 – Als op je telefoon een paringscode wordt gevraagd, tik dan 1234 in. Je computer vraagt die code te herhalen. Tik daar dan ook 1234. Dan krijg je op de computer een dialoogvenster te zien met de opties waar je de verbinding voor wilt gebruiken. Vink daar in ieder geval iSync aan.
  6 – Je kunt je telefoon nu synchroniseren met (delen van) je adresboek en (delen van) je kalender.

  Als je in de iSync “Toon iSync in menubalk” aanvinkt, kun je voortaan vanuit je menubalk een synchronisatie opstarten.

  Vreemd: Als je iSync (het programma) opstart, verschijnt pas na 30 seconden het symbool van de K700 in het apparatenoverzicht
  Voor de correcte weergave van de afspraak-tijden moet je je telefoon op de juiste tijdzone (GMT+1 uur) en op zomer/wintertijd zetten

  Peter Diertens