Nieuwe functies in de laatste Tiger builds – deel 2

Door: addyboy - 20 reacties

Zoals beloofd weer een update van de Tiger-ontwikkelingen. Dit is deel 2 van de serie artikelen die de nieuwe functies (die in de laatste builds van Tiger opduiken) beschrijft. Lees verder voor deel 2, deel 1 vind je nog altijd hier.

Zoals al in het vorige artikel was vermeld krijgt iCal een nieuwe update, iCal 1.6. Hierin kan je nu zoeken naar ‘Events’ en ‘To Do Items’ met een nieuw pop-up menu, en kan je nu je kalenders makkelijker veranderen en weer het over internet delen. Ook zal iCal van verschillende kalenders een groep kunnen maken.
Ook een leuke nieuwe functie is de weergave van verjaardag kalenders. Deze zullen automatisch gemaakt worden vanuit de data van Address Book.

iCal Preferences

Font Book 2.0 heeft veel veranderingen ondergaan. Volgens de bronnen van AppleInsider.com is het nieuwe programma een stuk sneller en slimmer dan zijn voorganger. Het programma zal nu voor installatie van een font het font controleren, en als er dan een fout in zit kan de gebruiker zelf beslissen wat er moet gebeuren.
Het programma zal ook een nieuw actiemenu krijgen, waar je snelkoppelingen van veel voorkomende taken kan zetten.

FontBook 2.0 infovenster

FontBook 2.0 ‘installation’ prefs

FontBook 2.0 ‘Validation’ prefs

En dan is er nog Quicktime 6.6. Wat voor veranderingen heeft deze update ons te bieden?
De Quicktime 6.6 update heeft heel veel verbeteringen, high-qualtity audio, een nieuwe ‘audio media handler’ en ‘sound description’, en nieuwe audio compressor technieken.
Het interessante voor ontwikkelaars is de nieuwe Application Programming Interfaces voor film, geluid, audio-extractie, film-export, alsook level- en frequentie meters. Ook is er support voor Core Audio input/output units in de nieuwe Quicktime.

About Quicktime 6.6

De veranderingen zullen leiden tot een hogere geluidskwaliteit in Quicktime, dat hogere sampling rates zal ondersteunen, zoals 96 kHz en 192 kHz, 5.1 surround sound en 8 of meer afzonderlijke kanalen.

En nu dan nog de veranderingen op videogebied. Er zullen er meerdere plaatsvinden, zoals ondersteuning voor B-Frame en de nieuwe H.264- videocompressie.
B-Frame film compressie is een geweldige ontwikkeling die zorgt voor nieuwe sample tables voor films en dat film frames elk een onafhankelijke decode en weergavetijd hebben. Dit zal leiden tot betere weergave, editing- en opnamekwaliteit in H.264 en andere geavanceerde filmcodecs.
De H.264-codec, ook bekend als het Advanced Video Codec (AVC) en als MPEG-4 Part 10, levert betere live streaming en betere beeld kwaliteit op lagere bitrates dan de huidige MPEG-4 video codec (daarom zal deze codec hoogstwaarschijnlijk gebruikt worden voor de nieuwste mobieltjes die tv kunnen streamen).

Maar dit is niet alles, Quicktime 6.6 zal ook nog een paar nieuwe eye-candies bevatten. Films die in full-screen worden afgespeeld zullen nu een soort semi-transparant, dashboard-achtige controls hebben, die in en uit kunnen faden.

Quicktime Player

Quicktime Preferences

Maar nu is er nog wat opgevallen in de nieuwe Tiger 8A2xx updates. Zo is er nu een optie in de Printer Setup Utility (4.0) om printerinkt te bestellen. Als deze optie aangeklikt is, zal Safari worden gestart en zal er in de Apple Store gezocht worden naar catridges die werken met de geselecteerde printer.

Wanneer er nieuwe, noemenswaardige ontwikkelingen zijn m.b.t. Mac OS X 10.4 Tiger, volgt er een vervolg op dit artikel.

Bron: Latest Tiger build sport new Quicktime controls, iCal 1.6, FontBook 2.0
Apple integrates online store into Mac OS X Tiger application
Quicktime 6.6 to support high-resolution audio, B-Frame video

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  Zou 10.4 weer sneller worden dan 10.3 ?
  Bijvoorbeeld op een G4 400?

 • Profielfoto
  interFACE

  … ik ben benieuwd wie struikeld over jouw contaminatie ‘nachecken’ ;)

  maar verder puik stukje hoor

  maarten

 • Profielfoto
  Pasav

  Ik wil de nieuwe Build hebbe …..:) .. Wordt steed Beter …

 • Profielfoto
  addyboy

  hehe.. checken is een stuk beter ja..

 • Profielfoto
  GodzillaPresley

  @ maarten/interFACE:

  Ik ben benieuwd wie er struikelt over jouw ‘struikeld’;)

  Maar hoe dan ook: dat van die printers ‘Buy Supplies’ is een heel gaaf concept.

 • Profielfoto
  Paetor

  Maarten, ik ben benieuwd wie er dan weer over jouw ‘struikeld’ struikelt… :p

 • Profielfoto
  addyboy

  haha.. lol

 • Profielfoto
  iNick

  Eindelijk ook controls als de QT-player in fullscreen speelt. VLC, Real One player etc hadden dit al.

  Apple doet het wel weer heel gelikt:P

 • Profielfoto
  JWB

  “Maar hoe dan ook: dat van die printers ‘Buy Supplies’ is een heel gaaf concept”

  Kan aan mij liggen hoor, maar dit is alleen voor Apple een nieuw concept. Volgens mij hebben anderen (printerfabrikanten) dat toch allang?

  Of mis ik hier iets….

 • Profielfoto
  junkiesxl

  Wsl gaat Tiger sneller worden aangezien hij ook op een nieuwe versie van Darwin gaat gebouwd worden en deze draait al sneller

 • Profielfoto
  Hugo

  Ja dat buy suplies heb ik ook met mijn Epson R300

  Als mijn patronen op zijn krijg ik een pop-up met informatie waar ik ze kan kopen.

 • Profielfoto
  interFACE

  @ GodzillaPresley & Paetor

  eugh, dat was de grap ook:p

 • Profielfoto
  GodzillaPresley

  @interFACE: natuurlijk:P

  @JWB: Geen idee, is dat zo? Wel gaaf dan. Maar ik bedoel eigenlijk het concept dat je van ieder stuk hardware dat aan je compu zit, meteen kunt kijken of er extra opties te bestellen zijn. Bijvoorbeeld: ik heb een iBook en ik klik op ‘Buy Supplies’, dat ik dan op de Apple-site meteen bij de iBook extra’s uitkom. En niet eerst door de Store heen hoeft te klikken (al snap ik de redenering daarachter ook wel).

 • Profielfoto
  Paetor

  :O :O

  Weird? Mijn berichtje met “struikelt over struikeld” stond er toch ECHT eerder.. Iemand aan het spelen met timestampjes??

  Of ik heb het niet gezien, of dit is triest :( :(

  Ik ga uit van het goede in de mens en dus de eerste optie..

 • Profielfoto
  Arno

  Eindelijk verjaardagen die automatisch in m’n iCal verschijnen, net zoals bij Entourage. Daar zit ik al een tijdje op te wachten, want van de overstap van Entourage naar iCal is het toch wel erg jammer dat deze optie er niet in zit.

 • Profielfoto
  aToMac

  @Steve Brooklyn:

  Darwin 8 zou een stuk sneller zijn voor applicaties… Zie:
  http://www.macosrumors.com/91904E.php

 • Profielfoto
  remier

  Ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken dat ik bij elk stukje hardware een “Buy supply” knopje heb

  Ik kijk eerst wel de kat uit de boom, voordat ik Tiger ga bestellen, zoveel ‘meer’ waarde heeft het nog niet voormij ???

 • Profielfoto
  Stroop

  Weird? Mijn berichtje met “struikelt over struikeld” stond er toch ECHT eerder.. Iemand aan het spelen met timestampjes??

  misschien over een time warp gestruikelt? ;)

  (kom maarrrrr met die d)

 • Profielfoto
  Double_UK

  Misschien een beetje OffTopic maar weet iemand hoe je in iCal erachter kan komen in welke week je leeft (het getal dus). Als je snel weten wat er is in week 15 bijvoorbeeld. ???

  Ik heb alles al doorzocht en kan niks vinden. En als dat niet zo is (OnTopic!) dan zou ik dat graag verbeterd willen zien in Tiger. ;)

 • Profielfoto
  oscarsm

  Dat is waar geen weeknummers in iCal, grappig