Sachin
Sachin Nieuws 29 september 2004

Freescale Dual Core PowerPC’s realiteit

In een persbericht onthult Freescale de MPC8641D Dual Core processor vervaardigd met 90 nm SOI technologie. Deze nieuwe PowerPC is gebaseerd op twee e600 cores en een high-speed interface. Deze processor zal beschikken over twee 1MB L2 caches, een dubbele Altivec eenheid en de kloksnelheid zal meer dan 1,5 GHz bedragen. Toch zal de MPC8641D maar tussen de 15 en 25 Watt verbruiken.

Deze PowerPC bevat een integreerde high-bandwidth MPX bus aan 667 MHz en een integreerde dubbele geheugen controller voor DDR en DDR2 geheugen. Verder worden Gigabit Ethernet, PCI Express en andere protocollen ondersteunt.

Freescale introduceert ook twee ander processors gebaseerd op de e600 PowerPC core. De MPC8641 Dual Core processor zal pin-for-pin compatibel zijn met de huidige PowerPC processoren. Als opvolger voor de huidige MPC7447A PowerPC’s introduceert Freescale de MPC7448 processor. Dit is een lower-power single core model met een kloksnelheid boven de 1,5GHz en met 1MB of L2 cache.

Al deze processors zulllen gemaakt worden volgens Freescale’s geavanceerde 90 nanometer (nm) silicon-on-insulator (SOI) copper interconnect technology.

Hiermee introduceert Freescale voor IBM een Dual Core PowerPC. Het is mogelijk dat Apple in de toekomst gebruik zal maken van deze processor in hun PowerBook, iBook en eMac lijn.

Reageer op artikel:
Freescale Dual Core PowerPC’s realiteit
Sluiten