Freescale Dual Core PowerPC’s realiteit

Door: Sachin - 11 reacties

In een persbericht onthult Freescale de MPC8641D Dual Core processor vervaardigd met 90 nm SOI technologie. Deze nieuwe PowerPC is gebaseerd op twee e600 cores en een high-speed interface. Deze processor zal beschikken over twee 1MB L2 caches, een dubbele Altivec eenheid en de kloksnelheid zal meer dan 1,5 GHz bedragen. Toch zal de MPC8641D maar tussen de 15 en 25 Watt verbruiken.

Deze PowerPC bevat een integreerde high-bandwidth MPX bus aan 667 MHz en een integreerde dubbele geheugen controller voor DDR en DDR2 geheugen. Verder worden Gigabit Ethernet, PCI Express en andere protocollen ondersteunt.

Freescale introduceert ook twee ander processors gebaseerd op de e600 PowerPC core. De MPC8641 Dual Core processor zal pin-for-pin compatibel zijn met de huidige PowerPC processoren. Als opvolger voor de huidige MPC7447A PowerPC’s introduceert Freescale de MPC7448 processor. Dit is een lower-power single core model met een kloksnelheid boven de 1,5GHz en met 1MB of L2 cache.

Al deze processors zulllen gemaakt worden volgens Freescale’s geavanceerde 90 nanometer (nm) silicon-on-insulator (SOI) copper interconnect technology.

Hiermee introduceert Freescale voor IBM een Dual Core PowerPC. Het is mogelijk dat Apple in de toekomst gebruik zal maken van deze processor in hun PowerBook, iBook en eMac lijn.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Ganymedus

  Misschien handig om de hardware topic hierover te binden met de hardcore roddels.:) Daar staat namelijk ook een topicje hierover.

  Freescale is toch van Motorola?? Niet van IBM??

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Wat doet dat enge G4 plaatje erbij?

 • Profielfoto
  Triumph

  @Ganymedus

  Freescale is een afsplitsing (zelfstandig) van Motorola
  Nergens zie ik dat hierboven dat Freescale van IBM zou zijn?

 • Profielfoto
  That Peter

  Ja maar erg staat ook nergens dat het van motorola ‘is’:P

  (misschien bedoelt ganymedus de zin: ‘Hiermee introduceert Freescale voor IBM een Dual Core PowerPC.’

 • Profielfoto
  Ijope

  voor als vooruit in tijd
  niet als voor een baas ofzo

 • Profielfoto
  Meneer Guggenheimer

  omdat het een g4 chip is?

 • Profielfoto
  Sachin

  Het is inderdaad mogelijk mijn zin verkeerd te verstaan. Sorry daarvoor Ganymedus.

  Freescale was vroeger Motorola.

  Hardcore roddels? Het staat op Freescale hun site dat ze een Dual Core PowerPC hebben. Het is geen feit dat Apple hun nieuwe Dual Core PowerPC zal gebruiken maar nu gebruikt Apple wel de huidige modellen van Freescale. Dus dit zou een logisch gevolg zijn. Daarom zet ik ook “HET IS MOGELIJK DAT APPLE IN DE TOEKOMST … “.

  Verdere opmerkingen welkom:)

 • Profielfoto
  davedive

  Dual core : is dit dan ongeveer hetzelfde als 2 processors maar op 1 ‘dochter’kaart?

 • Profielfoto
  ollebolle

  ik wist wel dat freescale erdoor zou komen nu ze niet meer in handen zijn van motorola. begrijp me niet verkeerd, motorola is één van mijn favoriete merken, maar als het op processors aankwam hebben ze apple laten inhalen.

 • Profielfoto
  phats

  Hoe kan dit nu levensvatbaarheid hebben als Apple het G5 platform heeft geintroduceerd?!?

 • Profielfoto
  Sachin

  Zolang Apple geen G5 in een iBook/PowerBook/eMac kan of wil steken is dit levensvatbaar!