De iMac G5 is ook inwendig gebruikersvriendelijk

Door: macpro - 30 reacties

Op de site van AppleInsider staat een schema van het binnenwerk van de iMac G5. Voor velen al bekend van de foto’s die op de Apple Expo in Parijs zijn gemaakt.

Maar Apple gaat met de iMac een flinke stap voorwaarts en komt de klussers deze keer flink tegemoet. Een groot deel van het inwendige kan en mag de gebruiker zelf vervangen.


Afbeelding overgenomen van AppleInsider

De lijst omvat naast het LCD display(!) de volgende componenten:

 • AirPort Extreme Kaart
 • Geheugen – DDR 400 MHz (PC3200) SDRAM
 • Harde schijf
 • Optische schijf
 • Voeding
 • Modem
 • Mid-plane assembly (bevat het moederbord, de G5 processor, ventilatoren, NVIDIA grafische processor e.d.)

Apple artikel: iMac G5 parts you can install yourself

Verder bevat de iMac intern een 4-tal LEDs die je kunnen helpen bij storingen.
De 1e LED geeft aan of de voeding correct werkt.
De 2e LED geeft aan of het moederbord spanning krijgt.
De 3e LED geeft aan dat de communicatie tussen het moederbord en het LCD scherm in orde is.
De 4e LED geeft aan of er sprake is van een te hoge temperatuur.

Je krijgt toegang tot deze LEDs door de achterkant van de iMac los te halen.
Gedetailleerde instructies staan op de site van Apple beschreven. Ze gaan zelfs zover dat ze adviseren om niet op je sokken of blote voeten door de kamer te lopen totdat je klaar bent met werken in de Mac. Dit om te voorkomen dat je via statische elektriciteit de iMac beschadigd.

Apple artikel: About the iMac G5 diagnostic LEDs

De belangrijkste vraag blijft nu: hoe zijn de G5 processor en de grafische processor op het moederbord vastgezet. Het is natuurlijk koffiedik kijken en het wachten is op de eerste iMacs die geleverd worden. Maar als deze componenten niet vast gesoldeerd zijn, dan heb ik stilletjes de hoop dat we over een tijdje ook upgrades voor deze iMac gaan zien voor de G5 processor en of de grafische kaart.

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  lsmisch

  Euh je sokken dat kan want die kunnen een statische lading veroorzaken,zeker als je op vasttapijt loopt.
  Maar werken aan je mac op je blote voeten op een stenen vloer is het beste alternatief voor de aardingpolsband die je in electronicawinkels kan kopen,dacht ik.

 • Profielfoto
  ThomasL

  Ik laat hem liever dicht en werkende.

 • Profielfoto
  black_eye

  En toch kan je niet eens zelf achteraf BT installeren…

 • Profielfoto
  XP-01

  Deze site loopt qua nieuwtjes toch wel erg achter de feiten aan. Dit hele verhaal is al lang op andere sites te vinden en staat ook op Apple.com

 • Profielfoto
  KarelWillem

  @black_eye: achteraf bluetooth installeren is een makkie, alleen kun je niet aan de passende bluetooth module komen (althans niet tegen een normale prijs).

 • Profielfoto
  jantjeerd

  Laat het slopen van een computer maar over aan de windows clonen bouwers. Vooral in de garantieperiode zou ik geen geintjes met mijn iMac uithalen. Ik laat liever onderdelen vervangen door mijn Apple service provider van der Wal & Stokman in Drachten.:)

 • Profielfoto
  Ganymedus

  Tja je mag nu bepaalde dingen vervangen zonder dat je garantie komt te vervallen, voorheen was dat alleen het geheugen, nu klaarblijkelijk ook o.a. de harde schijf.
  Ik zie overigens wel mogelijkheden om je CPU te upgraden, maar je GPU lijkt me onwaarschijnlijk. Deze dingen zitten over het algemeen vast gesoldeerd op het bord met het geheugen eromheen. Vaak heeft het veranderen van de GPU ook niet de gewenste winst, daar de hele structuur van de videokaart veelal anders is, dus je zou dan een deel van je MB volledig moeten aanpassen, lijkt mij niet een handeling die iemand zo 1 2 3 doet.

 • Profielfoto
  wtimmer

  Er staat een high resolution foto van de binnenkant op de site van Apple.
  http://www.apple.com/pr/photos/imacflat/04imac_inside_agreement.html

 • Profielfoto
  BlackMAC

  Slim, dat je nu ook zelf bepaalde “dingen” mag vervangen.
  Zo verdient Apple tuurlijk ook weer wat extra bij,aan die bepaalde “dingen” zoals geheugen e.d. Koop gelijk wat je erin wilt hebben, goedkoop is duurkoop!

 • Profielfoto
  Bob Ross

  @ De mensen die zo huiverig zijn om eens een stukje hardware te openen/bekijken; Doe het gewoon eens!
  Die onderdelen kunnen echt heel wat hebben, ’t is echt niet zo fragiel als je denkt. Wat me vaak opvalt in de Apple’community’ is dat de mensen allemaal zo schijterig en onwetend zijn wat betreft hardware, probeer er eens iets aan te doen. Wie niet waagt….

 • Profielfoto
  TRML

  Je zou eens moeten weten waar wij als reparatie service aan moeten voldoen van Apple om een mac te mogen repareren, en nu mag je dat zelf op de keukentafel gaan doen, ik geloof er niets van. Dat kan gewoon niet goed gaan, met die statische ladingen. Je mag officieel het logic board niet eens met je handen aanraken. Daarvoor hebben wij voorzieningen moeten aanbrengen. ik wil dat wel eens zien. iedereen kan van alles zelf vervangen en wij kunnen dan weer de rotzooi opknappen als het mis gaat, en wat voor een wildgroei krijg je dan.

 • Profielfoto
  addyboy

  sorry.. maar al die onderdelen zijn niet zo fragiel als iedereen zegt.. ik heb zelf bij mijn oude G4 quicksilver ook aardig wat dingetjes uitgehaald zodat het stiller werkte.. is gelukt en niks gebeurd ermee!

 • Profielfoto
  druppelstop

  wow wat een angst! niet zo aanstellen allemaal…hij kan niet voor niets open…

 • Profielfoto
  Bob Ross

  TRML, als je op een reparatieafdeling loopt weet je zelf ws. ook wel dat je een logic/moederbord desnoods nog kan aflikken en met een stukje pleepapier kan afdrogen zonder dat ‘ie defect raakt. Een stuk kunststof met wat koperbanen gaat niet zomaar stuk. Anders is het wanneer je je RAM geheugen meeneemt naar je volleybalwedstrijd in je nylon broekie. Maar nogmaals, ik vind het zeer overtrokken allemaal. Wat belangrijker is is dat je verschrikkelijk oppast met schroevendraaiers, niet uitschieten dus! Zelf klooi ik al jaren met PC’s, en heb vele PC’s die als NieuwsTV server fungeren geassembleerd zonder enige vorm van bescherming tegen elektrostatische ongein. En dat dus zonder problemen ook.

 • Profielfoto
  TRML

  Bob Ros, weet waarschijnlijk niet waar hij het over heeft. er zijn zelfs onderdelen die als je ze maar aanraakt al kapot kunnen gaan, vertel mij niets over dat soort dingen ik heb er al genoeg defect zien raken door verkeert vast pakken, en dat blijkt ook wel uit jou commentaar

  “Zelf klooi ik al jaren met PC’s, en heb vele PC’s die als NieuwsTV server fungeren geassembleerd zonder enige vorm van bescherming tegen elektrostatische ongein”

  Ja en als er nu een niet meer werkt dan denk je zeker dat dat toeval is of zo. waarom denk je dat al die onderdelen in antistatische zakken en verpakkingen geleverd worden? omdat de leverancier dat zo leuk vind.
  Jij zou eens een elektronica opleiding moeten volgen, het eerste wat je leert is antistatische voorzorgs maatregelen.

  een ding weet ik wel, jij blijft van mijn computers af.

  Maar laat iedereen maar lekker “klooien” dan ruimen wij de rotzooi wel weer op.

 • Profielfoto
  Dragonfly

  TRML, ik heb wel eens een logic board naar me neef gefietst op me bagage drager. Gewoon 3 plastic zakken onder de snelbinders, en hij werkte gewoon. Ik heb ook wel eens een harde schijf van 2 meter hoog laten vallen, die werkte ook gewoon nog steeds. Er heeft een ATI rage 128 een half jaar door me kamer geslingerd, van de ene stofplaats naar de ander, nooit kapot gegaan. Ik heb een keer en beker cola over een ouwe mac VX laten vallen, terwijl hij aanstond
  gelijk de stekker eruit getrokken en laten drogen en ook ff MOBO met alcohol agespoelt, deed het erna perfect. Op de ICT opleiding waar ik zit vertrouwen ze pc toe aan mense van 16 tot 19 jaar. Die smijte er gewoon mee rond en weet ik het wat, en 1 van die pc’s gingen uiteindelijk kapot door opgedroogde koelpasta… dus ze kunnen zeker wel wat hebben…

 • Profielfoto
  Ijope

  trml welke dingen gaan er dan kapot als je het aanraakt(geen druk uitvoeren)

  ik maak ook pc’s(vervang hd’s cd dat soort dingen) maar neem wel anti-statische maatregelen nog nooit iemand die terug kwam met kapote spullen (alleen met het os;) )

  een pc kan wel wat hebben
  http://www.manzonderkop.be/Post/?P_ID=5498
  en een imac dan al helemaal;) ;)

 • Profielfoto
  Bob Ross

  TRML, ik heb een Informaticaopleiding + elektrotechniek achter de rug.
  Ik wil je niet zwartmaken of iets, en het ‘klooien’ met computers is misschien een beetje hobbyistisch uitgedrukt. Toch heb ik al jaren ervaring met hardware. Heb laptops omgebouwd tot digitale fotolijst, incl solderen, boren etc in moederborden, videokaarten gerepareerd en ga zo maar door. Ik geef je gelijk dat de kans er is dat er door statische elekctriciteit componenten kunnen sneuvelen, maar hoe komt het dan dat het zo weinig (ook professioneel) gebeurt ? Mensen die niet weten wat ze doen is een ander verhaal, maar ik vind al die voorzichtigheid zeer overtrokken.

  En aan computers van anderen zitten, (”hey m’n computer is stuk, jij zit in de IT he?”) ben ik allang van afgestapt;)

  Nogmaals, ik wil niet betweterig overkomen, maar toch is ’t zo.

 • Profielfoto
  TRML

  Bij statische lading kan het best zo zijn dat het onderdeel nog werkt, maar hij krijgt dan een opdonder en kan er maanden later alsnog mee kappen en dan denk je dat het niets met elkaar te maken heeft, maar is wel die eerst ontlading de oorzaak van het defect raken. Ik heb daar een mooi filmpje (QT) over, van Apple zelf notabene. Je moet het maar eens opzoeken op internet. Het heet “The Shocking Truth” (173 MB) en daarin gaan de engeneers van Apple zelf uitleggen wat er kan gebeuren met statische ladingen (ESD) en plastic zakken om computer onderdelen. Die onderdelen kan je net zo goed meteen weggooien, zijn niet betrouwbaar meer.

  En iedereen die zegt dat computers wel wat kunnen hebben, ga vooral zo door. Dan hebben wij ook werk genoeg.

 • Profielfoto
  Torz

  Bob Ross heeft gelijk: Mensen die niet weten wat ze doen kunnen het “klooien” maar beter aan een vakman overlaten, verder is het inderdaad overtrokken. Bij Apple zitten alle technici ook niet in hun onderbroek(wel van katoen
  ;) op een antistatische vloer met een bandje om hun pols. Om statische ladingen te voorkomen is niet zo moeilijk.
  Daarna kun je je Apple “gewoon” openschroeven.Met de juiste handleiding/service manualen tools kom je een heel eind.Ik begrijp de ophef niet.Elke Mac die hier in huis staat is al een een keer uit elkaar geweest en ze doen het nog allemaal.:D

 • Profielfoto
  Ewout

  Ik ken ook iemand die -met gebruik – van een veiligheidsgordel toch is overleden na een ongeval….
  Maar dan kan je niet beweren dat het gebruik dus overbodig of zelfs zinloos is…. ESD is zeer belangrijk en mijn mensen mogen dus ook niet zonder werken (Apple Service Provider). Schade tengevolge van statische elektriciteit, kan wel degelijk weken, soms zelfs maanden later zich openbaren. Als Apple zichzelf wil beschermen dienen ze bij ieder onderdeel een disposable polsbandje bij te leveren met zeer goede instructies. Ik zie het aantal storingen als gevolg van thuisreparaties in de toekomst alleen maar stijgen. Ces’t la Vie! ???

 • Profielfoto
  G5

  Computer elektronica kan tegen heel veel. Ik heb al meerdere malen een moederbord op gewoon aangeraakt zonder enige ESD-bescherming, zelfs water over gegooid, het werkt nog steeds:) (officeel is het dan niet meer goed, maar hij doet het toch gewoon al weer 2 jaar?). Met de processor (intel xeon) ging het helaas mis, zonder eigenlijk iets echt verkeerd te hebben gedaan.

  Ik heb nu zelf thuis zowel een esd-polsbandje, een madje, en apparte schroevendraaiers met wat borsteltjes. Ik voer ook gewoon alle reparaties zelf uit, en tot nu toe gaat het eigenlijk perfect.

  Ik denk dat het goed is dat ze dit doen, mensen moeten zelf kunnen beslissen om zelf de computer te maken. Je moet natuurlijk wel weten waar je mee bezig bent en je doet het natuurlijk op eigen risico:)

  Maar ik heb nog nooit de G5 of de eMac proberen te reparen (dit was ook niet nodig). Wat ik wel heb gedaan is een stillere videokoeler op de videokaart van de G5 gedaan. Dit heb ik zo zorgvuldig mogelijk gedaan. En de G5 is nu toch een stuk stiller. Apple behandel ik toch een stuk anders dan pc’s. Bij een Apple zou ik nooit een processor durven te vervangen, bij een pc maakt mij het eigenlijk niet uit of het nu een simpel processortje is of de nieuwste intanium van Intel.

 • Profielfoto
  Tigertail

  ik vraag me alleen af of die cdrom van die nieuwe imac ook kleine schijfjes aankan.
  ik weet nog heel goed dat als er bij die imac g3 met cdrom gleuf
  een klein schijfje naar binnen werd geduwd je dat schijfje er niet meer uit kreeg.
  sindsdien hebben de latere generaties (op de imac g5 na dan) een cdrom lade.
  bij de lade van de imac g4 zie je ook een uitsparing voor kleine schijfjes zitten.

 • Profielfoto
  iAgree

  Een slot drive kan zover ik weet nooit kleine schijfjes aan

 • Profielfoto
  Bob Ross

  Voor zover ik weet vallen de kleinere schijfjes en ook die “adress card” cd’s onder geen enkele standaardisering. Voor professioneel gebruik wordt ’t eigenlijk ook niet toegepast, en ook die 8cm disc mp3spelers zijn volgens mij een enorme flop. Dus jammer voor de bedrijfjes die een leuke gadget meegeven in de vorm van een vierkant of klein cd’tje, maar functioneel is het toch niet.

  Onbewust een goeie zet van Apple denk ik, weg met die rommel.

 • Profielfoto
  fistkikker

  @ganymedus: videokaarten behoren tot de meest geupgrade onderdelen van een PC. die zijn echt makkelijk te vervangen. Zolang ze maar op een dochterkaartje zitten en niet (deels0 op een moderbord.
  @blackmaster; weet je wat, koop jij je ram maar bij Apple, verdienen ze daar ook nog wat. Ik koop mijn ram wel bij een PC winkel, beter ram voor minder dan de helft, en vervangen binnen een minuut, zo te zien. Als er iets makkelijk te vervangen is, is dat het wel (wel even opletten met statische electriciteit)

 • Profielfoto
  Torz
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Apple heeft gewoon over alle onderdelen een anti-statisch-spraytje gegooid.

  ;)

 • Profielfoto
  Ganymedus

  @waterman, dat zeg ik toch ook, mbt de imac zitten ze over het algemeen vast gesoldeerd op het moederbord. In dit geval zou je eventueel de processor kunnen vervangen, maar veel winst zou je daar niet uit kunnen halen.

  @iedereen,
  Hey kom op, geen ruzie omtrent het wel of niet kunnen aanraken of wat dan ook van een logic board. De princiepe waarom je het niet mag aanraken is gebasseerd op de zuren die op je hand zitten en de statische elektriciteit. Maar grotendeels is het gebasseerd op de onkunde van de gebruiker. Wie het aandurft die moet het gewoon doen, zij die het niet aandurven, blijf er dan gewoon vanaf.:)

 • Profielfoto
  error

  En hier is de gebruiksaanwijzing (96 pagina’s):

  http://manuals.info.apple.com/en/imac/iMacG5_0342855UG.pdf