Apple Newton leeft nog steeds voort

Door: Stof - 21 reacties

In 1993 bracht Apple, destijds nog onder leiding van John Sculley, de allereerste palmtop-achtige computer op de markt: De Newton Messagepad. Deze personal digital assistant was klein genoeg om in één hand te houden en werd bediend door middel van een touchscreen.

Ondanks het revolutionaire karakter van de Newton flopte het apparaat op de markt. Belangrijkste redenen daarvoor waren de hoge prijs (sommige modellen kostten $1000) en de afmetingen (net te groot om in je zak te stoppen). Ook waren de meningen verdeeld over de handschriftherkenning van de Newton. Een groot voordeel daarvan was dat je niet een speciaal handschrift moest aanleren (zoals bij Palm), maar vooral in de eerste versies was de herkenning niet zo accuraat.

Toen Steve Jobs in 1998 weer de CEO zetel overnam bij Apple maakte hij een abrupt einde aan de Newton activiteiten. De reden hiervoor lag in ieder geval in de slechte resultaten, maar er werd ook gespeculeerd dat het was vanwege zijn haat jegens John Sculley. Velen dachten dat daarmee definitief het doek voor de Newton was gevallen. Inmiddels zijn we echter zes jaar verder en er is nog steeds een hele actieve Newton community die het apparaat in leven houdt met ondersteuning en de ontwikkeling van nieuwe software.

Jaarlijks wordt zelfs een congres georganiseerd waarop alle Newton aanhangers samenkomen. Dit jaar werd gevierd dat de vrijwillige Newton community de Messagapad inmiddels al langer ondersteunt dan Apple zelf heeft gedaan. Het fanatisme van de Newton aanhangers (die nog steeds nieuwe functionaliteit voor de Newton ontwikkelen, zoals WiFi ondersteuning) wordt nog regelmatig belicht door verwonderde journalisten.

Opvallend genoeg staat dit Newton fenomeen recent zelfs in de belangstelling van de wetenschap. De Amerikaanse marketing professor Albert Muniz en zijn student Roman Pixell hebben de activiteiten van de Newton aandachtig bestudeerd. Op het laatste Newton congres hebben ze hun bevindingen gepresenteerd. Uit hun onderzoek concluderen ze dat de Newton community precies doet wat een goede marketeer ook zou doen.

[textquote]They cover pretty much everything a good marketer would cover. They’ve taken on all the responsibilities Apple had: evolving the product, marketing it and supporting it. The user community has developed into an open-source community and picked up where Apple left off, and has done a very successful job in extending the usefulness of the product by adding new software, hardware and services.[/textquote]
Eric von Hippel, professor aan MIT, herkent de patronen in de Newton community, maar ziet er weinig nut in voor Apple:

[textquote](The Newton) is an interesting mix of leading-edge and dying-edge support and innovation. The behaviors are the same as behaviors in other communities. It’s good to keep the old thing going, but from the point of view of the manufacturer, it’s more important that users focus on new products. Apple won’t benefit from this.[/textquote]
Ondanks het fanatisme van vele Newton eigenaren in de VS komt de Newton hier op MacOSX.nl weinig aan de orde. Bevinden zich onder onze leden geen Newton liefhebbers, of horen we ze er gewoon niet over? Mocht dit laatste het geval zijn, dan horen we graag alsnog meer over jullie ervaringen!

Wired: Newton Nuts Show How It’s Done

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  Sad

  Ik heb wel een Newton 100, maar die ligt in de kast te verstoffen…

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik heb ook een Newton 100.
  Deze wordt nog steeds gebruikt, als soort veredeld kladblok naast de iMac.

 • Profielfoto
  Rutger van Dijk

  Mijn Messagepad 120 ligt in de kast naast een Palm IIIC, een opvouwbaar Palm keyboard en diverse GSM mobieltjes. Allemaal liggen ze te verstoffen maar ik kan geen afscheid van ze nemen.

 • Profielfoto
  hydro

  :D colpolyp, wil je mij misschien blij maken met je newton?

 • Profielfoto
  tricksel

  Ik heb hier nog een 110 liggen, en tot voor kort had ik een eMate. Vooral die laatste gebruikt techniek die ik soms nog niet eens bij de huidige palmtops kan gebruiken…

 • Profielfoto
  addyboy

  leuk artikel stof!.. en persoonlijk denk ik dat de iPod kan uitgroeien tot de nieuwe Newton.. of niet soms?

 • Profielfoto
  nma

  Nu we het er toch over hebben:

  http://www.gizmodo.com/archives/ebay-applesiemens-newton-notephone-020883.php

  Snel bieden niet geboden blijkbaar…….

 • Profielfoto
  hankie

  eMate 300 gebruiker. Recent nog de battery-pack vervangen. Een betere (lees zuinige en gebruikersvriendelijke) tekstverwerker voor onderweg is er niet. 4x1800mAh levert ruim 20 uur tekstverwerken op. even syncen met NewtSync en verwerken in Mellel. Ja ik ben een Newton-liefhebber, maar laat dat inderdaad te weinig horen.

 • Profielfoto
  Ton Palmans

  Ik heb nog een messagepad 2000 ergens liggen, maar die ligt net las bij anderen eveneens te verstoffen. Kan/wil er echter ook geen afstand van doen, was destijds absoluut een revolutionair apparaat. Tweedehands leveren ze toch bijna niets op, dus wie weet als er een actuele interessante toepassing voorbijfietst – bv als digitale remote en je eigen huis? – dat het weer leuk wordt om er weer eens mee bezig te zijn. Je leest echter heel weinig op Apple sites daarover….

 • Profielfoto
  angorawol

  Ik ben ondertussen op de kar van Alphasmart gesprongen met hun Dana. En een Tungsten T3

 • Profielfoto
  AppleHans

  We hebben een Newton 120 ten toon gesteld in ons Apple ‘Museum’, incl. een toetsenbord, modem, lederen tas en een complete beschrijving.

  We zijn erg blij, datwe dit expemplaar in ons ‘Museum’ mogen hebben:D

 • Profielfoto
  joriske

  Ik heb een eMate 300, het groene onderwijsmodel Newton dat eruit ziet als een laptop, inclusief toetsenbord en inklapbaar scherm. Wordt nog steeds gebruikt, vorig jaar een nieuwe accu ingeduwd (deze bleek namelijk identiek aan die in Freecom portable cd branders).
  Werkt met email, 56k6 modem via de GSM, compatible met Word… wel beetje jammer dat de Newton Connection Utilities beter werken onder Windows dan onder Classic Mac OS (waarbij je uiteraard een seriele poort nodig hebt)

 • Profielfoto
  dash

  Ik heb ook een eMate 300! Ik ben er reuze blij mee. Een zeer betrouwbaar apparaat en een enorme uitstraling met een hoog aaibaarheidsfactor. Simpel en eenvoud ten toppe.

  Echter, onder os x is helaas nog steeds geen Newton Utilities ontwikkeld, wel jammer…

  Nu zit ik soms met Newton gekoppeld aan mijn Ibook, een beetje raar gezicht, vreemd maar heeel lekker:p

 • Profielfoto
  Zorcky

  Mij Newton kan ik zelfs onder OS X gebruiken ;)

 • Profielfoto
  zakalwe

  eMate en Newton 2000…
  jammer dat ik ze zo weinig gebruik…
  NewtonOS vind ik nog steeds beter dan wat er verder op de markt is gekomen.

 • Profielfoto
  sensei

  Een emate en MP 2100 met wifi kaart in bezit. Erg handig om je css sites in te testen. Hoe ziet het er uit zonder plaatjes in een primitieve browser? Wat mij betreft het meest stabiele besturingsysteem dat ik ooit heb gebruikt. Jammer alleen dat ik zo’n slecht handschrift heb. Ik herken het zelf amper, laat staan de newton ;)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  @Zorcky: Hoe doe jij dat dan?

 • Profielfoto
  tricksel

  @ KarelWillem en Dash:

  Kijk eens hier:

  http://www.stevenf.com/index.php?node=NewTen

  en hier:

  http://www.kallisys.com/newton/dcl/

  Overigens kun je verder nog een schat aan info vinden door te google’n op “newton os x” (zonder quotes)

 • Profielfoto
  Martijn

  Erg leuk ding ja de Apple eMate 300, ik heb er inmiddels 1 weten te kopen via Marktplaats voor € 50. Echt een koopje want zo goed als nieuw. (Brian, bedankt) Heb wel een probleem om een “flash update” voor het TDK modem te vinden op internet:( Iemand suggesties ?

 • Profielfoto
  Jopo

  Nu pas ontdekt, dit artikel over de eMate. Ik heb er ook een en gebruik hem af en toe omdat er een uitgebreid adresboek in zit. Geen idee hoe ik deze adressen op een van mijn andere macs kan krijgen. Ook zijn er een paar programma’tjes beschadigd, denk ik, want de icons zijn blokjes en de melding ”Tapping this does nothing” verschijnt. En dat doet die dus ook niet!

 • Profielfoto
  jjisgeswitcht

  Ik ben enthousiast geraakt over de Newton en zoek een Apple Newton Messagepad 2100.

  Wie O wie kan mij hier aan helpen?:D