Apple kondigt Logic 7 aan

Door: Olav Basoski - 19 reacties

Gisteren, woensdag 29 september, kondigde Apple groots het vernieuwde Logic Pro aan.

Logic Pro 7, vanaf heden niet meer onder de vlag van de oorspronkelijke ontwikkelaars Emagic (zelfs www.emagic.de is nog slechts voor support bereikbaar) is een behoorlijk dikke update. Niet alleen is de interface eindelijk aangepast aan de Apple standaard, ofwel flink gestreamlined voor een zodoende rustiger werkomgeving, ook pakt Apple flink uit in het scala aan tools;

Zo worden er mastering mogelijkheden toegevoegd, in de vorm van Linear Phase EQ, de Match EQ (om de klank van de ene audiofile te kopieren naar de andere), de Multimeter, een 31 bands spectrumanalyzer en het bijgevoegde Waveburner Pro, wat eindelijk herschreven is voor OSX.
Logic Pro komt nu standaard met een nieuwe pitchcorrection plugin a la Autotune en en passant propt Apple er maar liefst 3 nieuwe instrumenten in, om het totaal interne synths/samplers op 12 te brengen:

-Ultrabeat, een volgens Apple optelsom van alle uit het verleden beschikbare drumcomputers, met behalve de eigen klankopwekking ook de mogelijkheid om samples toe te voegen.
-Sculpture, de ‘breakthrough modelling synthesizer’, voor bv snaarinstrumenten.
-EFM1, een FM synth zoals bv de legendarische Yamaha DX7, of de daarop gebaseerde FM7 van Native Instruments.

Apple, Logic Pro 7
Apple, Logic Express 7


Apple belooft (op de gangbare usergroups, uiteraard niet op de eigen site) enorm haar best te hebben gedaan zoveel mogelijk bugs uit het programma te hebben gevist. Vooral op OSX waren dit er nogal wat…Wat hiervan waar is zal natuurlijk nog moeten blijken.

Logic Pro 7 ondersteunt Apple Loops, de bekende muziekclips zoals geintroduceerd bij de release van Garageband. Er worden op de install DVD maar liefst 1000 Appleloops bijgeleverd.

Voor de gitaristen onder de Logic’ers is er goed nieuws: de in januari gedemonstreerde Guitaramp Pro is toegevoegd aan Logic Pro 7. De plugin emuleert beroemde gitaarversterkers en kan zelfs de microfoonkeuze -en plaatsing, welke belangrijk zijn bij het opnemen van (electrische) gitaar, tot in detail nabootsen. Ook op dit gebied lijkt Apple te proberen de Duitse plugin fabrikant Native Instruments de loef af te steken.

een oude bekende van Logic Pro, de EXS24MKII, is geupdate en ondersteunt onder meer (eindelijk) drag&drop.

De meest in het oog springende nieuwe feature is zonder twijfel wat Apple noemt Distributed Audio. Dit fenomeen biedt de mogelijkheid om meerdere Macintosh computers door middel van ethernet of firewire aan elkaar te binden voor een zo mogelijk onbegrensde DSP power. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een iBook of Powerbook Logic Pro te laten draaien, met toegevoegde DSP kracht van een G5, of twee, of twaalf…

Uiteraard zijn er meer gebieden van Logic Pro geupdate. Zo is er sprake van een (hernieuwde) optimalisatie voor G5 computers, een vertbeterde Project Manager, startup templates, een aangepast environment en trackmixer, Global tracks, voor het in één muisbeweging aanpassen van tempi of toonsoort, etc. etc.

Dit lijkt (en volgens Apple is) de uitgebreidste Logic Pro update tot op heden. Of de op het eerste gezicht zeer welkome aanpassingen zullen werken zoals beloofd zal moeten blijken bij de release. Naar verwachting wordt Apple Logic Pro 7 vanaf de eerste week oktober wereldwijd leverbaar.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  Meneer Guggenheimer

  Ik hoop echt dat ze veel van de bugs eruit hebben gevist. Ben benieuwd. En een update voor 299 dollar is niet verkeerd.

 • Profielfoto
  Arno

  Zo dan, da’s een lang artikel op de voorpagina ;) . Maar wel interessant, die update.

 • Profielfoto
  vogel

  299 dollar? Valt me behoorlijk mee, als ik lees wat er allemaal nieuw is.

 • Profielfoto
  Olav Basoski

  lang artikel, sja;-)
  De kreeg ik ff nie voor mekaar HAHA!

 • Profielfoto
  Mazl

  Ik weet het niet, maar volgens mij is een update van Express 6 naar Express 7 niet zo interessant. Als ik het goed heb gelezen kan je met Express 7 geen externe (Audio Unit) instrumenten meer gebruiken.

 • Profielfoto
  sinew

  Wat ben je ermee,zoveel uitbreidingen,als je niet weet over wat ze schrijven,mac zou er zich goed aan doen,online free initiatie cursussen te geven,hoe je met logic moet omgaan,wat logic je te bieden heeft.Nu weet alleen een gebruiker wat logic bedoelt.En al ben ik niet van gisteren met opnames,computer,synths,theorie.Logic mac,Je zult me geen logic verkopen,met gewoon logic 7 te vermelden.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Als je wil weten wat Logic kan, typ je toch gewoon ‘ logic audio pdf ‘ in google?

 • Profielfoto
  novae

  ProTools rules…. voor mij absoluut geen Logic.

 • Profielfoto
  Beathoven

  Logic is ook pro beste Novae

  pro tools is completer.. dat wel:)

 • Profielfoto
  sjap

  ProTools is een erg fijn programma, maar je hebt Digidesign-hardware nodig om het te kunnen draaien. Ik zou soms best wel eens wat dingen willen editen op m’n ibookje maar dat kan dus niet want ik heb een Digi001 die een PCI-kaart gebruikt. Deze kaart zit in een B&W-G3, maar Protools 6 draait niet op een G3. Wel op een G5 maar die machine ondersteunt de Digi001 weer niet. Om Protools op een iBookje te draaien moet ik dus een Digi002 kopen, omdat die gebruik maakt van firewire. Hoop gedoe dus met ProTools.

  Wat dat betreft is het ideaal natuurlijk dat Logic gewoon ontwikkeld wordt binnen Apple, dat levert de beste compatibiliteit op.

 • Profielfoto
  justketchup

  Klerezooi, excuus, en ja aloude kritiek, maar als eerlijke koper voel ik me na de laatste update die ik pas gekocht heb weer flink bekocht met een nieuwe update van 300 euro….

 • Profielfoto
  japser909

  Hey, Steinberg Nuendo in de notedop, beter goed gejat dan slecht bedacht:p

 • Profielfoto
  M-Jay

  [citaat]Hey, Steinberg Nuendo in de notedop, beter goed gejat dan slecht bedacht[/citaat]

  Zal altijd zo gaan dan komt Logic met wat nieuws en dan jat Steinberg dat weer…etc.:)

 • Profielfoto
  japser909

  Helaas is logic nix nieuws onder de zon daar steinberg al zo lang langs de weg timmert… laten we geen appels en peren vergelijken. etc :) blablabla yadayadayada

 • Profielfoto
  rdsmith

  HET IS MOOI MAAR WEER EEN DURE UPDATE.Nu nog betaalbare cursussen om het alles onder de knie te krijgen of nu echt een goede instructie-video. De boekeb van Logic zijn toch veel te technisch en dat is ‘un-apple’!

 • Profielfoto
  macsterdam

  ben ik even weg zijn er twee mooie updates: deze van logic plus een nieuwe versie van Digital Performer. Dit vind ik toch wel erg mooi hoor:

  http://www.motu.com/products/software/dp/features/consolidated-movie.html

 • Profielfoto
  wappie

  Hmm, ik weet het niet, effe naar wat demo’s geluisterd op de site, en ultrabeat klinkt bijvoorbeeld als een natte krant. Een zaterdag-Volkskrant welliswaar, maar niet bruikbaar. Zeker als je het vergelijkt met Reason oid.

 • Profielfoto
  de.Studio

  Heb ‘m gelijk besteld. Vandaag mail ontvangen van verzending. Maandag of dinsdag dus al binnen.
  Ik ben benieuwd.

 • Profielfoto
  bass

  Sjap, er bestaat ook Protools free dat je kan gebruiken zonder interface.