Olav Basoski
Olav Basoski Nieuws 30 september 2004

Apple kondigt Logic 7 aan

Gisteren, woensdag 29 september, kondigde Apple groots het vernieuwde Logic Pro aan.

Logic Pro 7, vanaf heden niet meer onder de vlag van de oorspronkelijke ontwikkelaars Emagic (zelfs www.emagic.de is nog slechts voor support bereikbaar) is een behoorlijk dikke update. Niet alleen is de interface eindelijk aangepast aan de Apple standaard, ofwel flink gestreamlined voor een zodoende rustiger werkomgeving, ook pakt Apple flink uit in het scala aan tools;

Zo worden er mastering mogelijkheden toegevoegd, in de vorm van Linear Phase EQ, de Match EQ (om de klank van de ene audiofile te kopieren naar de andere), de Multimeter, een 31 bands spectrumanalyzer en het bijgevoegde Waveburner Pro, wat eindelijk herschreven is voor OSX.
Logic Pro komt nu standaard met een nieuwe pitchcorrection plugin a la Autotune en en passant propt Apple er maar liefst 3 nieuwe instrumenten in, om het totaal interne synths/samplers op 12 te brengen:

-Ultrabeat, een volgens Apple optelsom van alle uit het verleden beschikbare drumcomputers, met behalve de eigen klankopwekking ook de mogelijkheid om samples toe te voegen.
-Sculpture, de ‘breakthrough modelling synthesizer’, voor bv snaarinstrumenten.
-EFM1, een FM synth zoals bv de legendarische Yamaha DX7, of de daarop gebaseerde FM7 van Native Instruments.

Apple, Logic Pro 7
Apple, Logic Express 7


Apple belooft (op de gangbare usergroups, uiteraard niet op de eigen site) enorm haar best te hebben gedaan zoveel mogelijk bugs uit het programma te hebben gevist. Vooral op OSX waren dit er nogal wat…Wat hiervan waar is zal natuurlijk nog moeten blijken.

Logic Pro 7 ondersteunt Apple Loops, de bekende muziekclips zoals geintroduceerd bij de release van Garageband. Er worden op de install DVD maar liefst 1000 Appleloops bijgeleverd.

Voor de gitaristen onder de Logic’ers is er goed nieuws: de in januari gedemonstreerde Guitaramp Pro is toegevoegd aan Logic Pro 7. De plugin emuleert beroemde gitaarversterkers en kan zelfs de microfoonkeuze -en plaatsing, welke belangrijk zijn bij het opnemen van (electrische) gitaar, tot in detail nabootsen. Ook op dit gebied lijkt Apple te proberen de Duitse plugin fabrikant Native Instruments de loef af te steken.

een oude bekende van Logic Pro, de EXS24MKII, is geupdate en ondersteunt onder meer (eindelijk) drag&drop.

De meest in het oog springende nieuwe feature is zonder twijfel wat Apple noemt Distributed Audio. Dit fenomeen biedt de mogelijkheid om meerdere Macintosh computers door middel van ethernet of firewire aan elkaar te binden voor een zo mogelijk onbegrensde DSP power. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een iBook of Powerbook Logic Pro te laten draaien, met toegevoegde DSP kracht van een G5, of twee, of twaalf…

Uiteraard zijn er meer gebieden van Logic Pro geupdate. Zo is er sprake van een (hernieuwde) optimalisatie voor G5 computers, een vertbeterde Project Manager, startup templates, een aangepast environment en trackmixer, Global tracks, voor het in één muisbeweging aanpassen van tempi of toonsoort, etc. etc.

Dit lijkt (en volgens Apple is) de uitgebreidste Logic Pro update tot op heden. Of de op het eerste gezicht zeer welkome aanpassingen zullen werken zoals beloofd zal moeten blijken bij de release. Naar verwachting wordt Apple Logic Pro 7 vanaf de eerste week oktober wereldwijd leverbaar.

Reageer op artikel:
Apple kondigt Logic 7 aan
Sluiten