Virtual PC 7.0 verbaast niet

34 reacties

In oktober lanceert Microsoft versie 7.0 van Virtual PC. Het is de eerste versie van Virtual PC die door Microsoft gemaakt is sinds ze een overname deden van Connectix, het bedrijf dat tot versie 6 verantwoordelijk was voor deze Intel PC emulator voor de Mac.

De verwachtingen zijn hoog gespannen. Virtual PC 7 is namelijk niet alleen de eerste Microsoft versie, maar ook de eerste versie die op de G5 machines zal werken. MacOSX.nl kreeg van Microsoft een preview kopie van Virtual PC 7 en wierp een eerste blik.

Het installeren van Virtual PC (VPC) loopt vlotjes. Een keurige installer vertelt precies wat er gedaan moet worden. Eerst worden er een paar systeem extensies geinstalleerd en moet je rebooten, daarna kan je verder gaan met het inrichten van je virtuele machine.

De door mij gebruikte versie van Windows is XP Professional. Ik maak een virtuele PC aan en kan meteen gaan booten. De door mij aangemaakte PC geef ik 512 MB geheugen en een schijf van 10 Gb. Ik draai mijn VPC op een dual 1.8 PowerMac G5 met 1 GB geheugen. Als eerste kijk ik natuurlijk in het configuratiescherm bij “System” en ik blijk een 686 processor te hebben die draait op 531 MHz. Een 686 wordt ook wel een Pentium Pro genoemd en 531 MHz is aardig te noemen.


De 686 draait op 531 MHz.

Mijn XP machine vindt meteen allemaal hardware zoals geluidskaart, USB apparaten, netwerkkaart, CD-speler. Al deze apparaten zitten natuurlijk gewoon in de Mac, en de virtuele machine kan hier meteen gebruik van maken, zonder verdere configuratie. Een handige functie is dit: in de instellingen van de VPC kan ik van al mijn USB apparaten ook nog eens aangeven of ze door de VPC moeten worden gezien en gebruikt. Game controller, Logic dongle en scanner zet ik maar uit, die gebruik ik alleen op de Mac en niet in mijn virtuele machine.

Door de PC additions te installeren kan ik nu drag & droppen van mijn Mac naar de virtuele machine en ook de muis beweegt vrij van mijn virtuele machine naar mijn eigen desktop en weer terug. Ook mijn Wacom doet het meteen. Maar als ik het scherm op full screen zet werkt de muis niet meer in VPC. De Wacom nog wel. Snel weer terug naar Windowed-modus, maar nee. Even rommelen met de aansluitingen, VPC herstarten en zelfs een complete reboot maar de muis wil niet meer.

Om even de performance te testen start ik wat programma’s zoals Internet Explorer en Windows Movie Maker. Het starten gaat traag, maar de “harde schijf” in de VPC is natuurlijk gewoon een bestand op mijn eigen harde schijf. Erg snel is het dan ook niet, vergelijkbaar met VPC 6. Een leuke feature is dat de programma’s die ik opstart ook in mijn MacOSX dock verschijnen.


Windows applicaties verschijnen in het dock.

De programma’s draaien redelijk maar zodra er iets grafisch gebeurt (het opvragen van een webpagina, het afspelen van een videoclipje) dan merk je de traagheid wel goed. Je ziet duidelijk hoe het de verschillende onderdelen zoals vensters, buttons en scrollbalken na elkaar op het scherm worden getekend. Het slepen van een venster ook zeer schokkerig.

Al met al geeft het mij een trage indruk. In vergelijking met VPC 6 dat ik op een G4 733 draaide is het ietsjes sneller. In Office werken of surfen op het web gaat aardig maar niet prettig. Erg veel meer kan je niet doen vanwege de grafische traagheid, ook al werk je met 256 kleuren in 800×600. Diegenen die denken dat je op een snelle G5 met VPC wel games zou kunnen spelen kunnen het vergeten, tenzij “Mijnenveger” je all-time favoriet is. En dat terwijl mijn virtuele machine toch steeds 80-95% van mijn dual 1.8 processorkracht pakt.


Virtual PC pakt een flink stuk processor kracht.

Op een gegeven moment springt het VPC venster naar het midden van mijn scherm en kan ik het niet meer oppakken om weer op de juiste plaats te slepen. Niet met de muis (die nog steeds niet werkt) maar ook niet met de Wacom. Even quitten en VPC weer starten en het werkt weer. Helaas werkt mijn muis nu ook niet meer in Mac OSX zelf. Hij beweegt wel, maar menu’s en drop-downs e.d. geven geen reactie wanneer ik iets aanklik. Even rebooten dan maar.

Om te beoordelen of de muisproblemen en de traagheid veroorzaakt worden door Windows XP, of door Virtual PC zelf besluit ik ook nog even Windows 98 SE te installeren. VPC slaagt er echter niet in te booten van mijn ’98 CD. Dan maar Windows 95 (met USB ondersteuning) die ik ook nog ergens heb liggen. Ook deze CD wil niet booten.

Ik weet niet zeker of dit de “final version” is die wij van Microsoft hebben gekregen. Zo ja dan zou ik het probleem met de muis erg jammer en zelfs kritiek willen noemen. Maar misschien ligt het aan mijn combinatie van Kensington Studio Mouse met Wacom Graphire. Hoewel als ik één van de twee weglaat heb ik geen betere resultaten.

Virtual PC draait op mijn dual 1.8 G5 niet erg snel, wat jammer is aangezien dit de één na snelste PowerMac is die te koop is. Om deze reden is Virtual PC 7.0 alleen geschikt voor “langzaam” werk zoals internetten, Office of adminstratieve applicaties. Handig dus voor webdesigners die willen kijken hoe mooi hun site is op een Windows machine of voor administratieve applicaties die je niet voor de Mac kan krijgen, zoals bijvoorbeeld de belastingdiskette.

Eindoordeel is 3 sterren, aangezien dit het enige produkt is dat er in zijn soort voor Mac OSX is. Virtual PC gaat ongeveer €130 kosten (zonder bijgeleverd operating systeem) en komt in oktober uit.

Virtual PC 7 op microsoft.com
Forum topic

Reacties

34 reacties
 • Profielfoto
  WebJ

  “Helaas werkt mijn muis nu ook niet meer in Mac OSX zelf. Hij beweegt wel, maar menu’s en drop-downs e.d. geven geen reactie wanneer ik iets aanklik. Even rebooten dan maar.”
  — Wat is dat ook alweer? Kan Mac OS X dat nog ;) ?

  Ik had er eigenlijk al niet veel van verwacht nu Microsoft het maakt, ze blijven het maar uitstellen, net als hun andere producten. Gelukkig is er nu in ieder geval een bespreking van geweest hier op MacOSX.nl, en weet ik bijna helemaal zeker dat ik er niets van hoef te verwachten…

 • Profielfoto
  macpro

  “Een leuke nieuwe feature is dat de programma’s die ik opstart ook in mijn MacOSX dock verschijnen.”

  Dat zit nu ook al in VPC.

  Goed dat de veelbeloofde G5 ondersteuning er aan komt.
  Jammer dat de snelheid tegenvalt.

 • Profielfoto
  junkiesxl

  Windows programmas in de dock waren ook al beschikbaar vij VPC 6. Kort gezegd is de grote doorbraak dus nog altijd niet hier, ik denk dat we eerder ons hoop kunnen vestigen op pearpc om op die manier mac os x te emuleren (sarcastisch lachje)

 • Profielfoto
  Sad

  “nieuwe” feature (over iconen in dock) dan maar aangepast naar “feature”

 • Profielfoto
  roberto

  Op mijn Dual G4 met 1,25 GHz bootst Virtual PC 6.1.1 een Pentium 686 processor na onder Windows XP Pro. En die draait op 667 MHz, dat is dan de helft van de snelheid één van de twee processoren van mijn G4.
  Hopelijk is de uit te brengen versie van Virtual PC 7 wat sneller dan dit testexemplaar.

 • Profielfoto
  bassbug

  Sjonge…. schadalig dat het in zo’n slakke tempo voortkachelt…

  Vrees dat het met VPC nooit (meer) wat gaat worden…

  Ach ja, waarom een inferieur systeem draaien als je OS X hebt

 • Profielfoto
  Panthertje

  MacOSX.nl kreeg van Microsoft een preview kopie van Virtual PC 7 en wierp een eerste blik. Wist niet dat MacOSX zoveel medewerkers heeft ;)

  Blijkbaar zijn er meer die al getest hebben!

  leuk om te lezen, maar geen microsoftie hiero

 • Profielfoto
  Jordan_D

  Ik vraag me af of MS wel alle power uit VPC zou willen halen?
  Want hoe interresant is het voor hun als ze een perfecte emulator zouden bouwen? Zullen bedrijven als Dell en Compaq niet echt blij mee zijn.

  Wat ze nu doen is interresanter. MS rep:Kijk een Apple die Windows draait! Ja u kunt beter een echte PC kopen. Zijn ze meteen een customer rijker.

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Dat muisprobleem had ik ook met VPC7. Er lijkt weinig vernieuwends in deze update te zitten. Onbegrijpelijk dat MS een jaar nodig heeft om VPC op een G5 te laten draaien.

 • Profielfoto
  Elger

  De beta klinkt aardig, jammer dat het stroperig is. Zou het net als classic wat meer met het systeem zijn geintergreerd moeten zijn? (weinig verschil tussen windows en mac vensters op de mac)? Tis sowiso al erg cool dat de draaiende applicaties in de dock verschijnen. 3d hardware acceleratie voor windows of vpc7 is misschien een oplossing?

 • Profielfoto
  Ganymedus

  Hoe draait het dan in vergelijk tot een qemu installatie? <-- klein beetje nieuwsgierig maar:)

 • Profielfoto
  fistkikker

  @Jordan_D: M$ hoeft niet perse een mac gebruiker over te halen een PC te kopen. Die maken ze namelijk niet. Ze maken wel software. Als ze je windows kunnen verkopen én VPC gaan ze er niet op achteruit, hoor. Ze willen wel Mac gebruikers overhalen VPC+Windows te kopen. Maar echt aantrekkelijk is dat niet op deze manier. Voor dat geld kan je zelfs een tweede hands notebookje kopen die veel sneller is dan 686 MHz, met windows en al en die evenveel kastruimte inneemt als de doos van VPC. Noem het dan maar een noodboek.;)

 • Profielfoto
  verheij

  Op dit moment doe ik mee met de alfa test van SIM X PC. De opvolger van het onder OS8 en OS9 draaiende BLPE. Deze nieuwe versie draait dus ook onder OSX – eindelijk – en zal nog weleens een stevige concurrent kunnen zijn van Virtual PC. De installatie is super simpel. Win98SE loopt prima. WinXP komt over enige tijd. De prijs van BLPE – en van SIM X PC verwacht ik – zal behoorlijk lager zijn dan Virtual PC.
  De performance is nu al niet slecht terwijl nadrukkelijk aangegeven wordt dat die niet representatief is voor het eindproduct. (Er is vertraging ingeb(r)ouwd om te voorkomen dat er al te veel geroepen gaat worden over snelheid.
  Zouden we dan toch binnenkort Virtual PC naar de eeuwige jachtvelden kunnen sturen?

 • Profielfoto
  markclausing

  ach, die emulatie zal nooit echt snel worden. spellen moet je gewoon in mac versie spelen of op een 500+ euro desktop-pc.

  vpc voldoet prima voor iets als de belastingdiskette of een niet-grafische applicatie die je zelden gebruikt, maar of dat dan 130 euro (en dat nog zonder windows) waard is….

 • Profielfoto
  WildCard

  Ik hoop eigelijk dat m$ visio voor de mac gaat maken want dat gebruik ik best vaak voor school. weet iemand of er niet net zo iets is voor de mac? ???

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Nog een toepassing: de VanDale (vertaal-) woordenboeken doen het perfect onder VPC.

 • Profielfoto
  Ruben

  Interesante review… maar inderdaad geheel naar verwachting… niks nieuws dus. Het valt me tegen dat VPC zo traag zou zijn. Ik heb onlangs nog op mijn nieuwe PowerBook 1,5 Ghz in VPC6 een spelletje zitten spelen met een “windows maatje” dat toch echt wel iets meer vergt van het systeem dan “mijnenveger” (namelijk Risk II) en dat liep toch lekker vlotjes. Alle anitmaties doen het goed in full-color…

  Bij de eerste ‘update’ van VPC (van Connectix naar Microsoft) kregen ze het al voor elkaar om helemaal niets anders aan dit (toen nog) goede product toe te voegen dan een reeks nieuwe foutmeldingen en problemen en het lijkt er sterk op dat Microsoft ook met deze nieuwe versie hun naam hoog lijken te houden v.w.b. het verkloten van goede software. Waarom kunnen ze nou nooit eens ergens vanaf blijven met hun poten! Toen het nog van Connectix was vond ik het een prima product (draai nu ook nog de originele versie), maar nu lijkt het verdomd veel op de Microsoft Windows updates; iedere ‘patch’ verhelpt 10 problemen en geeft er 50 nieuwe bij…:-(

 • Profielfoto
  Melts6

  Ik vind het zeer vreemd dat op een dual 1.8 G5 er maar 531Mhz wordt gesimuleerd
  terwijl mijn 17″ powerbook 1ghz met vpc6 en met XPpro 664mhz wordt gezien.
  En hoe zit het met de vermeende mogelijkheid om nu drivers voor specifieke grafische kaarten
  zoals nvdia en ati te gebruiken in plaats van de standaartd S3 trio? Er was sprake van dat dit in VPC7 nu mogelijk is.
  Misschien nog even wat verder testen?

 • Profielfoto
  Powerpuppy

  Twee jaar geleden ben ik geswitcht, zo ook mijn bedrijven.

  Ik heb virtual pc al een tijd geleden van de mac’s gegooid, virtual pc zelf is volgens mij wel goed, ik vind alleen windows zo verrekte traag is , in ieder geval t.o.v. OS X dat ik mijn oude Sony Vaio laptop maar weer in leven heb geroepen voor dingen als de belastingdikette.

  Op kantoor draaien nog twee windows machines in het netwerk, maar aan het eind van dit jaar steeek ik de laatste persoonlijk in de fik.

  Voor bijna alle applicaties is er wel een OS X oplossing, zo niet jammer
  beter geen applicatie dan werken met windows

 • Profielfoto
  lieven

  yeah yeah.. snelheid..
  vpc 6 op iBook G3 500 hier. Ik gebruik het enkel om af en toe webpaginatjes te testen op IE 5 en 6 voor windoos, want ergerlijk is het wel..

  donaties voor een G4 of G5 => private message me;)

 • Profielfoto
  LeBigMac

  Inderdaad Powerpuppy: waarom zou in je in godsnaam lopen rommelen met het blijkbaar trage VPC, als je voor weinig geld een Dell o.i.d koopt met legale ‘vensters’ om pc-only te draaien of applicatietests te doen?

  Alleen op grotere bedrijfsnetwerken kan VPC handig zijn lijkt me. Ik zou het wel weten: gewoon 1 pc aan het netwerk en de rest op een mac! Of zie ik grote zaken over het hoofd?

 • Profielfoto
  Sachin

  Er is een zeer gemakkelijke oplossing voor het probleem van Virtual PC. Thuis heb ik nog een oude Pentium III – 500MHz die verbonden is met het netwerk. Via Microsoft Remote Desktop Connection kan ik die PC gemakkelijk besturen met m’n PowerBook. Vermits die PC in een andere kamer staat heb ik ook geen last het geluid dat dit beestje voortbrengt. Voor mij is dit de beste oplossing:D Iedereen je geen PC hebt kan je toch voor een weinig geld een oude Windows-machine aanschaffen! Zelfs goedkoper dan Microsoft Virtual PC:) Wees gerust: gelijk welke Pentium III PC zal rapper zijn dan Virtual PC!!!

 • Profielfoto
  benj1989

  heeft sim x pc een website?

 • Profielfoto
  aequitas

  ff ter informatie voor mensen die geen pc achtergrond hebben (/me linux gebruiker)

  Een 686 processor wil niet zeggen dat de processor maar 686 mhz is.

  686 is de opvolger van 565 (intel pentium) wat weer de opvolger is van de 486 wat weer de opvolger is van de 386 etc….

  Net zoals de G5 geen 5Gigahertz heeft. (echt jammer btw)

  Ik ben benieuwd wat vpc gaat worden. Zal toch wel niet draaien op mijn iboekje 500 mhz.

 • Profielfoto
  XP-01

  Zou dat dock icoontje wel willen hebben:p

 • Profielfoto
  Pleeborstel

  Het is leuk en aardig dat Virtual PC verder wordt ontwikeld maar ik zie er het nut niet zo van in nu de pc-prijzen ver zijn gedaald…Je kunt tegen woordig voor rond de 500-600 euro een computer kopen bij Dell die toch veel sneller is dan VPC. Zoveel duurder is het geeneens want de versie met XP erbij zal wel rond de 300 euro gaan kosten. Voor 200 meer heb je dan een echte PC. Voor mij is het simpel: wie PC-software moet draaien doet er verstandig aan een echte PC te kopen bij een tent als Dell want dan heb je tenminste een snel stuk gereedschap in handen in plaats van een trage emulator waar je niks mee kan. Die PC kun je besturen vanaf je Mac met remote desktop-software dus waarom dan VPC???

 • Profielfoto
  japser909

  vertel nou is waarom je vpc nodig hebt vrinden ? :)
  ik zie het nut nie eerlijk gezegt :p

 • Profielfoto
  xer

  VPC lijdt aan dezelfde kwaal die ook Office heeft, het vreet namelijk processorkracht, ook al gebeurt er niets. Office neemt in de achtergrond (staat word open zonder document !!) al meer dan 14%. (op een 1GHz G4). tjonge jonge, waar heb je dat voor nodig !! Ik ben bang dat het ook in Visual Basic is geschreven.. :p

 • Profielfoto
  DJP

  Ik heb hetzelfde als wildcard. Voor school gebruik ik visio en access. Van beide zijn helaas geen macversie te vinden. (uitgezonderd concept draw)

  Ik ben blij dat er tenminste iets bestaat als VPC. De processorinstructies moeten vertaald worden van i386 naar ppc, dat kost gewoon tijd. VPC zal dus nooit supersnel worden, dat wil gewoon niet. Trouwens Windows 2000 loopt bij de meeste mensen nog relatief het snelste op VPC. Aan XP moet je niet beginnen, dat schiet echt niet op.

 • Profielfoto
  Tigertail

  ik heb virtual pc 6
  bij mij geeft het systeem ook een 686 processor aan (maar dan op 400mhz)
  en ik gebruik een imac g4(700mhz)
  dus veel is de nieuwe virtual pc er niet op vooruit gegaan :(
  aangezien deze versie getest is op een g5!!

 • Profielfoto
  aToMac

  Koop gewoon een goedkope PC, en ga er met Remote Desktop naar toe… Werkt veel sneller.

 • Profielfoto
  ollebolle

  remote desktop connection heeft niet genoeg fps om goed te werken vind ik zelf

 • Profielfoto
  Night

  ik gebruik VPC alleen om Messenger 6.1 te gebruiken aangezien dat nog steeds niet de zelfde functionaliteit heeft nder OSX, maar als er andere oplossingen (sneller) zijn, dan hoor ik dat graag.

  En als iemand wat weet over sim x PC (website of zo) dan hoor ik dat ook graag.

 • Profielfoto
  josuit

  What’ new? Ik draai VPC 6.1.1 op mijn dual 800 G4 en daarop wordt ook een 686 processor geemuleerd met een kloksnelheid van 530 Mhz en 512 MB RAM geheugen. Mits ik veel geduld opbreng draait dit redelijk, maar ik hoef dan ook alleen websites te checken op hun PC verschijning (en ik soms te lui ben een ‘echte’ PC op te starten…).
  Waarom zou ik mijn G5 met VPC lastigvallen? Zeker met zo’n muisprobleem…