Sad
Sad Nieuws 12 augustus 2004

Virtual PC 7.0 verbaast niet

In oktober lanceert Microsoft versie 7.0 van Virtual PC. Het is de eerste versie van Virtual PC die door Microsoft gemaakt is sinds ze een overname deden van Connectix, het bedrijf dat tot versie 6 verantwoordelijk was voor deze Intel PC emulator voor de Mac.

De verwachtingen zijn hoog gespannen. Virtual PC 7 is namelijk niet alleen de eerste Microsoft versie, maar ook de eerste versie die op de G5 machines zal werken. MacOSX.nl kreeg van Microsoft een preview kopie van Virtual PC 7 en wierp een eerste blik.

Het installeren van Virtual PC (VPC) loopt vlotjes. Een keurige installer vertelt precies wat er gedaan moet worden. Eerst worden er een paar systeem extensies geinstalleerd en moet je rebooten, daarna kan je verder gaan met het inrichten van je virtuele machine.

De door mij gebruikte versie van Windows is XP Professional. Ik maak een virtuele PC aan en kan meteen gaan booten. De door mij aangemaakte PC geef ik 512 MB geheugen en een schijf van 10 Gb. Ik draai mijn VPC op een dual 1.8 PowerMac G5 met 1 GB geheugen. Als eerste kijk ik natuurlijk in het configuratiescherm bij “System” en ik blijk een 686 processor te hebben die draait op 531 MHz. Een 686 wordt ook wel een Pentium Pro genoemd en 531 MHz is aardig te noemen.


De 686 draait op 531 MHz.

Mijn XP machine vindt meteen allemaal hardware zoals geluidskaart, USB apparaten, netwerkkaart, CD-speler. Al deze apparaten zitten natuurlijk gewoon in de Mac, en de virtuele machine kan hier meteen gebruik van maken, zonder verdere configuratie. Een handige functie is dit: in de instellingen van de VPC kan ik van al mijn USB apparaten ook nog eens aangeven of ze door de VPC moeten worden gezien en gebruikt. Game controller, Logic dongle en scanner zet ik maar uit, die gebruik ik alleen op de Mac en niet in mijn virtuele machine.

Door de PC additions te installeren kan ik nu drag & droppen van mijn Mac naar de virtuele machine en ook de muis beweegt vrij van mijn virtuele machine naar mijn eigen desktop en weer terug. Ook mijn Wacom doet het meteen. Maar als ik het scherm op full screen zet werkt de muis niet meer in VPC. De Wacom nog wel. Snel weer terug naar Windowed-modus, maar nee. Even rommelen met de aansluitingen, VPC herstarten en zelfs een complete reboot maar de muis wil niet meer.

Om even de performance te testen start ik wat programma’s zoals Internet Explorer en Windows Movie Maker. Het starten gaat traag, maar de “harde schijf” in de VPC is natuurlijk gewoon een bestand op mijn eigen harde schijf. Erg snel is het dan ook niet, vergelijkbaar met VPC 6. Een leuke feature is dat de programma’s die ik opstart ook in mijn MacOSX dock verschijnen.


Windows applicaties verschijnen in het dock.

De programma’s draaien redelijk maar zodra er iets grafisch gebeurt (het opvragen van een webpagina, het afspelen van een videoclipje) dan merk je de traagheid wel goed. Je ziet duidelijk hoe het de verschillende onderdelen zoals vensters, buttons en scrollbalken na elkaar op het scherm worden getekend. Het slepen van een venster ook zeer schokkerig.

Al met al geeft het mij een trage indruk. In vergelijking met VPC 6 dat ik op een G4 733 draaide is het ietsjes sneller. In Office werken of surfen op het web gaat aardig maar niet prettig. Erg veel meer kan je niet doen vanwege de grafische traagheid, ook al werk je met 256 kleuren in 800×600. Diegenen die denken dat je op een snelle G5 met VPC wel games zou kunnen spelen kunnen het vergeten, tenzij “Mijnenveger” je all-time favoriet is. En dat terwijl mijn virtuele machine toch steeds 80-95% van mijn dual 1.8 processorkracht pakt.


Virtual PC pakt een flink stuk processor kracht.

Op een gegeven moment springt het VPC venster naar het midden van mijn scherm en kan ik het niet meer oppakken om weer op de juiste plaats te slepen. Niet met de muis (die nog steeds niet werkt) maar ook niet met de Wacom. Even quitten en VPC weer starten en het werkt weer. Helaas werkt mijn muis nu ook niet meer in Mac OSX zelf. Hij beweegt wel, maar menu’s en drop-downs e.d. geven geen reactie wanneer ik iets aanklik. Even rebooten dan maar.

Om te beoordelen of de muisproblemen en de traagheid veroorzaakt worden door Windows XP, of door Virtual PC zelf besluit ik ook nog even Windows 98 SE te installeren. VPC slaagt er echter niet in te booten van mijn ’98 CD. Dan maar Windows 95 (met USB ondersteuning) die ik ook nog ergens heb liggen. Ook deze CD wil niet booten.

Ik weet niet zeker of dit de “final version” is die wij van Microsoft hebben gekregen. Zo ja dan zou ik het probleem met de muis erg jammer en zelfs kritiek willen noemen. Maar misschien ligt het aan mijn combinatie van Kensington Studio Mouse met Wacom Graphire. Hoewel als ik één van de twee weglaat heb ik geen betere resultaten.

Virtual PC draait op mijn dual 1.8 G5 niet erg snel, wat jammer is aangezien dit de één na snelste PowerMac is die te koop is. Om deze reden is Virtual PC 7.0 alleen geschikt voor “langzaam” werk zoals internetten, Office of adminstratieve applicaties. Handig dus voor webdesigners die willen kijken hoe mooi hun site is op een Windows machine of voor administratieve applicaties die je niet voor de Mac kan krijgen, zoals bijvoorbeeld de belastingdiskette.

Eindoordeel is 3 sterren, aangezien dit het enige produkt is dat er in zijn soort voor Mac OSX is. Virtual PC gaat ongeveer €130 kosten (zonder bijgeleverd operating systeem) en komt in oktober uit.

Virtual PC 7 op microsoft.com
Forum topic

Reageer op artikel:
Virtual PC 7.0 verbaast niet
Sluiten