Skype kan de strijd met iChat aan

44 reacties

Vandaag heeft het Luxemburgse bedrijf Skype Technologies S.A de eerste beta versie van hun internet-telefonie applicatie Skype uitgebracht.

Met Skype kan je -zowel met Mac, Windows, Linux en PocketPC gebruikers- audio chatten en telefoneren. Daarnaast kan je chatten en files doorsturen naar je “buddies” die ook Skype op hun computer hebben staan. En dit alles zonder moeilijke configuratie, zelfs achter routers en firewalls. Skype is gratis, maar als je een betaalde acccount neemt kan je ook telefoneren naar vaste en mobiele telefoontoestellen tegen een gunstig tarief.

Om te beginnen is Skype gemaakt door de mensen die ook ooit Kazaa gemaakt hebben. Er wordt gebruik gemaakt van een soortgelijk peer-2-peer protocol als in Kazaa ook zit. Daardoor is iedereen bang voor 2 dingen: namelijk dat er spyware in Skype zit, en dat Skype al je bandbreedte gaat opslokken om telefoongesprekken van andere gebruikers te versturen.

Op de Skype website is duidelijk aangegeven dat er geen Spyware in zit. Daarnaast heb ik aan mijn MenuMeters gezien dat het inkomende en uitgaande dataverkeer 0 kb/s is als ik niet bel, en slechts 5 kb/s is tijdens een Skype gesprek. Hiermee lijken wat mij betreft beide angsten te zijn weggenomen.

Wanneer Skype wordt opgestart kan je meteen inloggen, of als je nog geen account hebt, je aanmelden als nieuwe gebruiker. Wanneer je daarna ingelogd bent zie je meteen je “Contacts” (buddy-lijst) en of ze online zijn of niet. In het zelfde scherm kan je met tabbladen naar je gesprekkenlijst (Call list) en bij “My Skype” kan je zien hoeveel SkypeOut saldo je nog hebt. SkypeOut saldo kan je kopen om te kunnen bellen naar vaste en mobiele telefoons. Zonder SkypeOut kan je nog steeds gewoon gratis bellen of chatten met alle Skype gebruikers wereldwijd, zonder beperkingen.


My Skype geeft je SkypeOut saldo aan.

Het chatten met Skype is gewoon net zoals met MSN of iChat. Je hebt alleen geen emoticons, hoewel die waarschijnlijk in een latere versie worden toegevoegd. Wel is er een goed werkende file transfer. Video-chatten zit er niet in, want de makers van Skype willen zich alleen richten op audio-chat en telefonie. Groeps-chatten kan ook niet, dus iChat wint op deze twee punten.

Het bellen met Skype is ronduit geweldig. Je hebt een prima geluidskwaliteit, zeer helder (veel beter dan een telefoongesprek) en niets valt weg. Ik heb een half uur met een Mac gebruiker gebeld en anderhalf uur met een vriend van mij die de Linux versie heeft. Nooit werd de verbinding verbroken of viel er iets weg. Ik was begonnen met een koptelefoon op omdat ik bang was dat mijn speakers zouden gaan rondzingen. Later heb ik gewoon (via iSight en Soundsticks) “handsfree” gebeld en het geluid bleef perfect, zonder echo’s of rondzingen. Even overstappen op iChat. iChat wilde van mij naar Maceddy geen verbinding maken maar andersom wel. Het geluid is meteen een stuk doffer. We stappen snel weer over naar Skype.

Tijdens het bellen kan je voortdurend zien hoe lang je al belt en je ziet ook de avatar en het profiel van degene die aan de andere kant van de lijn zit. Je kan een gesprek op “hold” zetten en tussendoor een ander gesprek aannemen, of iemand anders bellen.


Contact list is links in beeld, en rechts is te zien dat ik bel met Maceddy.

Ik was erg verbaasd over de mogelijkheden van deze beta versie van Skype. Je kan niet alleen zonder problemen bestanden aan elkaar geven, chatten en bellen, maar ook nog eens contact lists aan elkaar doorgeven en heel snel en simpel andere Skype gebruikers vinden door te zoeken op naam, leeftijd, geslacht, land, woonplaats etc. Hier wint Skype het van iChat.

Toen ik met een Linux-Skyper zat te bellen ontdekten we dat de Mac versie geen audio-conferencing ondersteund. Linux en Windows gebruikers hebben andere versies waarmee je met maximaal 4 Skypers tegelijk kan bellen. Deze optie komt dus pas later op de Mac. Daarnaast kon ik naar de Linux-versie geen files versturen omdat file-transfer op de Linux versie weer niet aanwezig is.

Al met al zullen de versies op verschillende platforms steeds meer mogelijkheden gaan ondersteunen. Het bellen is in elk geval nu al een verademing. Zeker omdat er ook geen connection doctors, router- en firewall instellingen voor nodig zijn om het werkend te krijgen, en omdat de geluidskwaliteit glashelder is.

Ik had wel last van haperingen in het geluid toen ik EvoCam aan het draaien was tijdens een Skype gesprek. Dit komt waarschijnlijk doordat beide applicaties met mijn iSight communiceerden, de één voor het beeld, de ander voor het geluid. EvoCam afgesloten en Skype was weer glashelder.

Een absolute aanrader dus. Ik heb nu nog maar 2 buddies, maar ik overweeg ten zeerste om alle vrienden die ik vaak spreek ook even Skype aan te smeren. Geen enkel probleem, want zoals gezegd werkt het ook op Windows en PocketPC.

Skype website: skype.com
SkypeOut telefonie diensten: skype.com/help_faq_PSTN.html
Forum topic over Skype: hier

Met dank aan: maceddy (Mac versie) en DJBanaan (Linux versie) voor het testen.

Reacties

44 reacties
 • Profielfoto
  maceddy

  heb net getest met Colpolyp. Werkt goed, geluidskwaliteit is zuiver. Meer hoog dan in iChat in ieder geval.

 • Profielfoto
  hankie

  Heb zojuist geprobeerd SkypeOut credit te kopen van 10 eurootjes, maar ik krijg een cancelled-mededeling (zowel in Safari als in Netscape). Niet echt lekker dus.

 • Profielfoto
  lieven

  veel gekraak bij een conversatie over goeje breedbandverbinding tussen mijzelf (ibook G3 500) en iemand met een windows xp bak.. tussen 2 xp bakken ging het veel beter:(

 • Profielfoto
  maceddy

  @hankie. hier ging het niet van harte, maar uiteindelijk een SkypeOut kunnen bemachtigen (Safari). Heb mn 06 gebeld en die gaat over :D
  Forumdraadje over Skype: http://forum.macosx.nl/viewtopic.php?t=14276

 • Profielfoto
  Edward

  Net getest met Zowel Windows als Mac gebruiker. Geluidskwaliteit is loepzuiver! €10 credit genomen en naar 06 gebeld: wederom zeer zuiver! Nu nog wachten op de videomogelijkheden

 • Profielfoto
  benj1989

  hoe zit het met “conference” in skype voor os x, mijn naam is benj1989 op skype

 • Profielfoto
  error

  Beware: ik las laatst een artikel dat ook spammers deze vorm van communicatie hebben ondekt. Velen krijgen dus momenteel audio-spam op hun voicemail.

 • Profielfoto
  benj1989

  artikel is aangepast, geeft antwoord op men vraag

 • Profielfoto
  Mac Write

  Wereld programma! Het was een van de redenen voor mij om nog niet over te stappen op OSX afgelopen januari. Toen ik de switch maakte in feb. was het dus nog niet in ontwikkeling, maar iChat maakte een hoop goed. Nu het er is, zijn al mijn Windoos kennissen weer te bereiken via dit brilliante cross platform stukje software!

  Conference calls komen waarschijnlijk met versie 1.0. Ze hebben deze versie namelijk versneld uitgebracht omdat versie 0.5 f/t Mac begon rond te circuleren in het illegale circuit. De negatieve ervaringen van een ßeta blijven meestal bij mensen hangen ook al is het eindproduct vele malen beter..
  Op conference calls heb ik overigens als PC gebruiker indertijd maandenlang kwijlend op zitten wachten:) Nu dat iChat AV conference calls gaat ondersteunen is de lol van het wachten er eigenlijk al weer vanaf:)

  Al met al echt een aanrader voor een ieder die niet alleen mac gebruikers kent!

 • Profielfoto
  bassbug

  Over geluidskwaliteit:

  het is uiteraard gelinkt aan hoe druk je Mac het heeft. Ik heb een iMac G4 (800 mhz) en als ik Safari, mail, Proteus open heb staan dan schiet de totale CPU behoefte af en toe naar 100% en dan merk je dat met Skype af en toe een stukje wegvalt. Het is niet onoverkomelijk natuurlijk. Als het echt belangrijk is, dan sluit je maar wat prgs af maar wel irritant als je lekker met iemand wilt kleppen terwijl je lekker bezig bent…

 • Profielfoto
  iAgree

  3. Permission to utilize.
  In order to receive the benefits provided by the Skype Software, you hereby grant permission for the Skype Software to utilize the processor and bandwidth of your computer for the limited purpose of facilitating the communication between other Skype Software users. You understand that the Skype Software will protect the privacy and integrity of your computer resources and communication and ensure the unobtrusive utilization of your computer resources to the greatest extent possible.

  Ik dacht ik zet het er maar weer ff bij, dat jullie dit weten, de tekst behoeft verder geen uitleg neem ik aan , en komt uit de enduser license agrement van de skype site zelf.

 • Profielfoto
  walinsky

  Conference calls kunnen niet vanuit osX opgezet worden;
  ik ben al wel (vanaf een windoze-bak) met succes uitgenodigd voor een conference call

  mooi programma; prima geluidskwaliteit

 • Profielfoto
  Stefan

  Ik begrijp de ophef niet, voor alleen een beetje betere geluidskwaliteit moet je minimaal 10 euro betalen. Het enige voordeel is denk ik wanneer je regelmatig naar het buitenland belt. Ik zit te wachten op een programma waarmee je kunt bellen via internet zonder dat de andere persoon een computer nodig heeft.

 • Profielfoto
  Pieter Coolsma

  djdata @ wat wil je daarmee zeggen? als je ermee wil zeggen dat Skype spyware is heb je het mis. Het enige wat er staat is dat andere gebruikers door je op te roepen bandbreedte en processorgebruik tot gevolg kunnen hebben. Op het moment dat je Skype afsluit is dit al niet meer van toepassing.

 • Profielfoto
  Pn

  @Stefan
  Als je het artikel nog eens goed leest (en de 2de reactie van maceddy), dan kom je er achter, dat Skype hetgeen wat jij wilt onder andere doet.

 • Profielfoto
  djdnl

  Beste Stefan, je kunt gewoon alles gratis doen mits je het binnen op internet houdt. Daarbuiten naar gsms en vaste lijnen kost het geld, maar iets van 0,017 ofzo p min. Dus vind ik heel redelijk en ideaal!

  `Leuk progje

 • Profielfoto
  nma

  Ik bel regelmatig naar de VS, en dat kost me 0,035 per minuut via Tele2. Dat is al een schijntje, maar Skype brengt dat terug naar 0,020…….Behoorlijk goedkoper. En op het eerste gezicht geldt die gouden regel (Skype=hoe dan ook goedkoper) voor de meeste bestemmingen. Ik hoor graag van iemand indien dit niet het geval blijkt te zijn. Maar dan nog is dit programma een aanwinst.

 • Profielfoto
  Rudy-M

  @Pieter Coolsma, wat in die eula staat is, dat de software gebruik mag maken van UW computer resources om de communicatie tussen *andere* Skype gebruikers te verzorgen. Dit is dus *niet* hetzelfde als gebruikers u oproepen dat dan het processorgebruik verhoogd wordt.
  Dit moet naar mijn mening een optie zijn en niet opgedrongen worden. In dit opzicht is het niet anders dan Kazaa.

 • Profielfoto
  boekeloo

  Hoe kan je een Contact uit je lijst wissen???

 • Profielfoto
  kevkoptel

  met de rechter muisknop op ctrl + muisnknop op een contact…

 • Profielfoto
  monsterke

  bellen naar een mobieltje gaat nog niet in België

 • Profielfoto
  Bigs

  Zo, vanavond eindelijk Skype eens geprobeerd.. ik werd toch wel nieuwsgierig door al die enthousiaste windows-gebruikers en ik moet zeggen, ze hadden gelijk:) Ongelofelijk dat dit over peer 2 peer gaat, de geluidskwaliteit is super, er valt niks weg en de lag is ook minimaal! Very nice.

 • Profielfoto
  els

  Eh… bij mijn vriend waren er op zijn pc acuut problemen na installatie van Skype – dat op zich prima werkte. Bij mij zojuist voor het eerst in ik weet niet hoe lang een powerbook die niet meer wakker wilde worden uit de slaapstand. Een uurtje na installatie Skype. Ik wacht even op verdere berichten.

 • Profielfoto
  bassbug

  Tja, weet niet wat voor symptomen er zijn als je een nieuw stukje programmatuur op een PC installeert, maar op de Mac is het gewoon slepen en werken. Maar dat wist je natuurlijk al:D

  De enthousiaste reacties over Skype is denk ik niet zo zeer dat Skype zo’n indruk maakt, maar meer dat we nu EINDELIJK kunnen audiochatten met PC gebruikers

 • Profielfoto
  iAgree

  @pieter coolsma, defiant79 heeft het al uitgelegd, en het woord spyware heb ik niet in de mond gehad trouwens.

 • Profielfoto
  GrandMaster

  een tijdje geleden de beta al geprobeerd, maar ben er niet echt enthousiast over. Geluids kwaliteit vind ik ronduit bagger en het valt vaak weg.

 • Profielfoto
  bassbug

  @grandmaster:
  hangt af van hoe snel je machine is, hoeveel prgs je tegelijk open heb staan en je bandbreedte. Probeer eens met minder prgs open staan

 • Profielfoto
  Josh

  Wel gemerkt dat sprekers afstand moeten houden van de microfoon aangezien het geblaas nodeloze ruis geeft.

 • Profielfoto
  zebaz

  Ik heb mijn KPN factuur er even bij gepakt (Wij hebben een belbudget abonnement, dus laagste vaste kosten, maar hoogste minuut tarief) en voor binnen en buiten de regio zou het mij zo’n €13,- opleveren op een factuur bedrag van €53,-. Alleen voor bellen naar mobiel ben ik €2 duurder uit. Dus bij een normaal kpn abonnement zal dat verschil alleen maar oplopen. Tarief naar vast is 0,020 incl. en naar mobiel 0,301 incl. binnen EU landen.

  gebeld min k/p.m nieuw oud verschil
  binnen 169,14 0,02 3,3828 13,6 10,2172
  buiten 59,03 0,02 1,1806 4,74 3,5594
  mobiel 32,16 0,301 9,68016 7,39 -2,29016

  excl. 25,73
  incl. 14,24356 30,6187

  naar 0900 nummers heb ik niet gekeken. Geen idee wat dat gaat kosten.

 • Profielfoto
  Sjakelien

  Gisteravond vanaf mijn Mac thuis met een vriend in Moskou geskyped (audio). Werkt goed. Het geluid stottert af en toe, maar dat gebeurt ook als ik met mijn t-mobile in de trein of op de fiets zit.
  Wat ik interessant vind aan Skype is:
  1) Cross platform audio conferencing
  2) Zoals beloofd in dit artikel: geen configuratie t,b,v, firwalls.

  1) iChat is er alleen voor de mac. Ik weet dat het ook met ICQ-accounts zou moeten werken, maar dat doet het niet goed. Ik ken ook geen mensen die een AOL account hebben. Ik heb dus sinds de introductie van iChat braaf een accountaangevraagd en iChat open gehad, maar er is niemand met wir ik kan communiceren. Daarom is mijn chat-programma nog steeds ICQ. Jullie begrijpen wel dat ik weiger om MSN te gebruiken.
  2) Ik zit nu op mijn werk, waar allerlei netwerkbeveiligingen zijn. Skype komt er niet doorheen. ICQ wel, zij het op de Mac alleen met ICQ to go, de web-variant van ICQ.

  Ik blijf dus voorlopig bij ICQ, hoe lelijk het programma ook is.

 • Profielfoto
  maceddy

  @Stefan, een SkypeOut heb je alleen nodig wanneer je naar ‘echte’ telefoons wilt bellen. Voor bellen naar andere Skype gebruikers heb je dit dus niet nodig, en maakt geen verschil voor de geluidskwaliteit.

 • Profielfoto
  macbos

  Gisteren voor het eerst geprobeerd, werkt echt te gek, naar mijn mening beter dan ichat.

 • Profielfoto
  Paul_T

  Heb het op de mac gezet en wou gelijk proberen om naar me ouders even te bellen via skypeout…

  maar de betaling die ging dus niet, krijg alleen maar cancelled…. er schijnt ergens een probleem te zitten in het betalingssysteem waardoor je niet kan betalen:(

  Kan ik nog niks….

 • Profielfoto
  nma

  @Grand Master: ik weet niet welke beta jij een tijdje geleden hebt gebruikt, maar het zal wel niet de officiele zijn geweest aangezien deze pas gisteren (of maandag, pin me er niet op vast) beschikbaar was. Vandaar waarschijnlijk de slechte ervaringen.

 • Profielfoto
  bassbug

  Misschien leuk als we onze Skype nicknames hier plaatsen? Mijn nick is bassbug

 • Profielfoto
  captainfuture

  Gisteren ook geprobeerd met mn iMac naar een vriend met PC. Zeer onder de indruk van de geluidskwaliteit. Is echter in 1 uur tijd 2 keer voorgekomen dat mn iMac compleet hing. De enige manier om er weer leven in te krijgen is om m met de power button even in sleep mode te gooien en dan weer eruit te halen. Maar goed, het is nog maar een beta.

  Waar ik me echter wel zorgen over maak is dat er daadwerkelijk van mijn bandbreedte gebruik gemaakt gaat worden voor gesprekken van andere gebruikers. Een goede reden om Skype niet bij het opstarten automatisch te laten starten. Als een vriend van me een gesprek met me wil stuurt-ie eerst maar een mailtje:)

 • Profielfoto
  wisilini

  Even een klein vraagje, hoe wis je eigenlijk de gesprekkenlijst?

 • Profielfoto
  bassbug

  Als je me belt om even te testen, wees dan zo fatsoenlijk door gewoon even te zeggen dat je een test-belletje pleegt? Gewoon ophangen zonder iets te zeggen terwijl ik op me allervriendelijkst te woord sta vind ik niet zo netjes…

  Enne… mag je vrouw niet weten wie je allemaal belt? ;)

 • Profielfoto
  MacX

  Getest, MacOSX versus Windows XP. Het bellen is een verademing, heb een half uur gebeld met iemand die een XP machine heeft en dat was perfect. Goed geluid, geen uitval en het mooiste is de super eenvoudige installatie.

 • Profielfoto
  bassbug

  Voordat iedereen mij als ‘testrit’ gaat bellen, je kan ook ‘echo123’ intikken (bij zoek functie) en die bellen. Dit is de ‘test beantwoorder’ van Skype. Je hoort een antwoordapparaat die je in kan spreken en vervolgens wordt je gebrabbel van 10 seconden weer afgespeeld

 • Profielfoto
  japser909

  Groepsgesprekken gaat wel op de windows versie… lijkt me stug dat dat nie op de osx versie kan… ???

 • Profielfoto
  thijsbrg

  We moeten in het forum Skype Buttons gaan maken!

 • Profielfoto
  modybik

  Het lukt me maar niet om naar mijn vaste telefoonnummer te bellen, eerst ging hij nog wel over maar verbrak hij na 1 keer rinkelen het contact, nu wil hij niet eens meer bellen.
  Naar mijn mobiel gaat het prima dus op zich werkt hij wel.
  Wat doe ik fout?:(

  Inmiddels de tip gekregen om versie 0.8.0.4 te installeren en dat werkte inderdaad:D

 • Profielfoto
  mdmx

  Gisteren voor de eerste keer Skype [versie 0.8.0.4] uit geprobeerd ,het werkt ok,getest door het bellen naar voice123 en met een windows gebruiker.

  Er zijn een paar problemen waar ik nog niet uit kom ben benieuwd of er mede Mac gebruikers zijn die dat ook hebben en evt een oplossing er voor gevonden hebben ???

  Ik zet m,n luidsprekers ontdanks m,n “goede gehoor” erg hard om het te kunnen horen,dit is vervelend omdat de “standaard” mac en mail geluiden daardoor zo nu en dan door de luidsprekers knallen,het is volgens mij niet mogelijk om onafhankelijk het geluid af te stellen in Skype.
  Op het skype forum las ik dat er een xml file aangepast kan worden die de gain control regelt,dit heb ik nog niet gedaan,kan uit de threat niet op maken of dit van toepassing en aan te raden is met Skype voor OS X

  Bron: http://forum.skype.com/bb/viewtopic.php?t=7190&highlight=vol+volume

  Bluetooth headset,een Jabra BT-250 de microfoon werkt wel maar het luisteren via de headset niet,voor zover ik gelezen heb ligt dit aan de huidige versie van Skype.