Sad
Sad Nieuws 31 augustus 2004
Leestijd: 4 minuten

Skype kan de strijd met iChat aan

Vandaag heeft het Luxemburgse bedrijf Skype Technologies S.A de eerste beta versie van hun internet-telefonie applicatie Skype uitgebracht.

Met Skype kan je -zowel met Mac, Windows, Linux en PocketPC gebruikers- audio chatten en telefoneren. Daarnaast kan je chatten en files doorsturen naar je “buddies” die ook Skype op hun computer hebben staan. En dit alles zonder moeilijke configuratie, zelfs achter routers en firewalls. Skype is gratis, maar als je een betaalde acccount neemt kan je ook telefoneren naar vaste en mobiele telefoontoestellen tegen een gunstig tarief.

Om te beginnen is Skype gemaakt door de mensen die ook ooit Kazaa gemaakt hebben. Er wordt gebruik gemaakt van een soortgelijk peer-2-peer protocol als in Kazaa ook zit. Daardoor is iedereen bang voor 2 dingen: namelijk dat er spyware in Skype zit, en dat Skype al je bandbreedte gaat opslokken om telefoongesprekken van andere gebruikers te versturen.

Op de Skype website is duidelijk aangegeven dat er geen Spyware in zit. Daarnaast heb ik aan mijn MenuMeters gezien dat het inkomende en uitgaande dataverkeer 0 kb/s is als ik niet bel, en slechts 5 kb/s is tijdens een Skype gesprek. Hiermee lijken wat mij betreft beide angsten te zijn weggenomen.

Wanneer Skype wordt opgestart kan je meteen inloggen, of als je nog geen account hebt, je aanmelden als nieuwe gebruiker. Wanneer je daarna ingelogd bent zie je meteen je “Contacts” (buddy-lijst) en of ze online zijn of niet. In het zelfde scherm kan je met tabbladen naar je gesprekkenlijst (Call list) en bij “My Skype” kan je zien hoeveel SkypeOut saldo je nog hebt. SkypeOut saldo kan je kopen om te kunnen bellen naar vaste en mobiele telefoons. Zonder SkypeOut kan je nog steeds gewoon gratis bellen of chatten met alle Skype gebruikers wereldwijd, zonder beperkingen.


My Skype geeft je SkypeOut saldo aan.

Het chatten met Skype is gewoon net zoals met MSN of iChat. Je hebt alleen geen emoticons, hoewel die waarschijnlijk in een latere versie worden toegevoegd. Wel is er een goed werkende file transfer. Video-chatten zit er niet in, want de makers van Skype willen zich alleen richten op audio-chat en telefonie. Groeps-chatten kan ook niet, dus iChat wint op deze twee punten.

Het bellen met Skype is ronduit geweldig. Je hebt een prima geluidskwaliteit, zeer helder (veel beter dan een telefoongesprek) en niets valt weg. Ik heb een half uur met een Mac gebruiker gebeld en anderhalf uur met een vriend van mij die de Linux versie heeft. Nooit werd de verbinding verbroken of viel er iets weg. Ik was begonnen met een koptelefoon op omdat ik bang was dat mijn speakers zouden gaan rondzingen. Later heb ik gewoon (via iSight en Soundsticks) “handsfree” gebeld en het geluid bleef perfect, zonder echo’s of rondzingen. Even overstappen op iChat. iChat wilde van mij naar Maceddy geen verbinding maken maar andersom wel. Het geluid is meteen een stuk doffer. We stappen snel weer over naar Skype.

Tijdens het bellen kan je voortdurend zien hoe lang je al belt en je ziet ook de avatar en het profiel van degene die aan de andere kant van de lijn zit. Je kan een gesprek op “hold” zetten en tussendoor een ander gesprek aannemen, of iemand anders bellen.


Contact list is links in beeld, en rechts is te zien dat ik bel met Maceddy.

Ik was erg verbaasd over de mogelijkheden van deze beta versie van Skype. Je kan niet alleen zonder problemen bestanden aan elkaar geven, chatten en bellen, maar ook nog eens contact lists aan elkaar doorgeven en heel snel en simpel andere Skype gebruikers vinden door te zoeken op naam, leeftijd, geslacht, land, woonplaats etc. Hier wint Skype het van iChat.

Toen ik met een Linux-Skyper zat te bellen ontdekten we dat de Mac versie geen audio-conferencing ondersteund. Linux en Windows gebruikers hebben andere versies waarmee je met maximaal 4 Skypers tegelijk kan bellen. Deze optie komt dus pas later op de Mac. Daarnaast kon ik naar de Linux-versie geen files versturen omdat file-transfer op de Linux versie weer niet aanwezig is.

Al met al zullen de versies op verschillende platforms steeds meer mogelijkheden gaan ondersteunen. Het bellen is in elk geval nu al een verademing. Zeker omdat er ook geen connection doctors, router- en firewall instellingen voor nodig zijn om het werkend te krijgen, en omdat de geluidskwaliteit glashelder is.

Ik had wel last van haperingen in het geluid toen ik EvoCam aan het draaien was tijdens een Skype gesprek. Dit komt waarschijnlijk doordat beide applicaties met mijn iSight communiceerden, de één voor het beeld, de ander voor het geluid. EvoCam afgesloten en Skype was weer glashelder.

Een absolute aanrader dus. Ik heb nu nog maar 2 buddies, maar ik overweeg ten zeerste om alle vrienden die ik vaak spreek ook even Skype aan te smeren. Geen enkel probleem, want zoals gezegd werkt het ook op Windows en PocketPC.

Skype website: skype.com
SkypeOut telefonie diensten: skype.com/help_faq_PSTN.html
Forum topic over Skype: hier

Met dank aan: maceddy (Mac versie) en DJBanaan (Linux versie) voor het testen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.