addyboy
addyboy Nieuws 9 augustus 2004

(P)review: Delicious Library 3.0

Delicious Library 3.0 is een programma gemaakt door Will Shipley (oud omni stichter en programmeert al zo’n 20 jaar) en Mike Matas (die voor de interface zorgt). Zij hebben een tijdje geleden samen een bedrijf opgericht: Delicious Monster. Het programma wordt uitgegeven door Chronopath

Delicious Library 3.0 is een soort digitale bibliotheek voor boeken, films, muziek en spellen. Maar het is niet zo maar een digitale bibliotheek. Het heeft een paar erg handige functies om data in te voeren. Zo kun je bijvoorbeeld de streepjes code in voeren, of zoekt via de titel. of je kan het artikel handmatig invoeren. Sleep op je artikel een plaatje op en het werkt even goed. Ook kun je het via je microfoontje doen, dan noem je de titel, en dan zoekt het (bespaart je het te typen). En dan is er nóg een mogelijkheid, waarschijnlijk een van de meest in het oog springende mogelijkheden in Delicious Library; de scanmogelijkheid. Will vertelde dat dit ongeveer 1/3 van al het programmeerwerk was. Deze functie zorgt ervoor dat je niet alle gegevens van boeken zelf hoeft in te voeren. Dat zou namelijk een tijdrovende klus zijn.


En dit is het edit balkje voor een artikel.

Vandaar dat het mogelijk is om met een iSight of iBot de streepjescode van je boeken te scannen. Nadat het ISBN nummer bekend is, haalt Delicious Library bij Amazon.com de gegevens op die bij het betreffende nummer horen. Dit alles gaat razendsnel, zowel het scannen als het ophalen van de gegevens (afhankelijk van je internetverbinding). Binnen 26 seconden had ik 5 boeken gescand en stonden ze met alle gegevens in de database.

Er zijn niet echt bepaalde systeem benodigdheden, behalve een systeempje wat Panther draait, of hoger. Het streepjescode scan systeem werkt namelijk door het VlImage Framework, dat is geschreven in AltiVec. Dit is om het beeld te verbeteren als er te weinig licht is.

Het incoming venster

Het scannen

En nog een plaatje van het scannen

Als je eenmaal het artikel hebt in je digitale bibliotheek dan kun je het artikel kopen

Het programma heeft nog wat leuke dingen, zo heb je bijvoorbeeld een apart vakje met borrowers, en kan je zo bijhouden wie wat van jou leent, en wat jij van iemand leent, zo kan je dan bijvoorbeeld bijhouden wat je ooit van de videotheek hebt gekeken, of welke films je hebt gezien en dan kan je aan iedereen laten zien welke films je hebt gekeken en nog een beetje opscheppen met Delicious Library. Dit systeem werkt prima met Apple’s Address Book, en iCal, zodat als je vriend iets nog steeds niet heeft ingeleverd je dit in je agenda kunt zetten.
Nog een van die leuke dingen, is als je een iPod erop aansluit het automatisch (als je dat bij de voorkeuren hebt ingesteld) de library daarop opslaat.


Dit is het borrowers gedeelte


De voorkeuren

En dit is de iPod ‘library’

Wat ook een leuke functie van Delicious Library is, is dat je bij elk artikel zelf dingen kan veranderen. Je kan erbij zetten of je het hebt gelezen/gespeeld, een rating geven, zeggen dat het gesigneerd is, gebruikt staat, en waneer en voor hoeveel je het hebt gekocht. Ook kun je als je een boek hebt gelezen, naar de ‘Similar’ knop gaan en daar kun je dan boeken vinden die misschien ook in de smaak vallen. Ook kun je daar het boek aanraden en een mailtje sturen naar een vriend.

Het programma is nu nog een pre-bèta, dus er zullen meer functies bijkomen. Er zijn nu nog een paar bugjes maar ik vind het al erg goed draaien voor een pre-bèta. Er kleeft nu alleen nog een grote ‘maar’ aan dit verhaal. Het is nu nog alleen mogelijk om streepjes en ISBN codes van Amazon.com te scannen. Dit houdt in dat je niet je Nederlandse boeken kunt inscannen. Ik heb hierover met Will gesproken en hij zei het volgende:

“We’re planning on looking at amazon’s stores in various countries when we localize version 3.0 — right now the interface is only in English so we haven’t worried about hitting internationel stores yet.
We might add additional lookup sources, but anything we add slows down lookup, so it’s a trade-off”

Reageer op artikel:
(P)review: Delicious Library 3.0
Sluiten