Sad
Sad Nieuws 16 augustus 2004

Prettig werken met Apple 20″ cinema display

Enige tijd geleden heeft Apple de nieuwe lijn LCD cinema displays uitgebracht in drie formaten: 20 inch, 23 inch en een adembenemende 30 inch. De twee kleinste maten zijn inmiddels ook te zien en te koop bij de diverse Apple verkooppunten en dus ging ik naar Amsterdam om zelf eens te kijken.

Na het zien van de WWDC San Francisco was ik al onder de indruk maar toen ik de winkel binnenkwam zag ik al meteen dat, net als destijds bij de introductie van de PowerMac G5, het apparaat in het echt nog veel mooier is dan op de plaatjes.

Maar een mooi uiterlijk zegt natuurlijk nog niets over de kwaliteit, en dus schafte ik het 20″ scherm aan en ging vol verwachting weer huiswaarts.

Ik ben al meer dan een jaar gewend om met twee schermen te werken in dual-screen modus. Ik had twee 15 inch Apple studio displays en vond het heerlijk om vensters zoals toolboxen, chats, download vensters, status vensters en de MacOSX.nl Applet op het ene scherm te plaatsen, en gewoon mijn werk te doen op het andere scherm. Jaren gedacht dat 2 schermen overbodige luxe was, maar toen ik het eenmaal had wilde ik er niet meer vanaf.

Voor mij dus best een grote stap om de twee displays weg te doen en over te gaan op één -weliswaar groot- beeldscherm. Ik had al even gepollt wat anderen er van zouden vinden dus niet geheel onvoorbereid kwam ik thuis met mijn nieuwe scherm.


4 aansluitingen in één kabel

Aansluiten was een eitje. 15 inch schermen er af, nieuwe scherm er op, aanzetten, en werken. Geen driver installatie nodig. De nieuwe Apple schermen worden aangsloten via een DVI aansluiting. Hoewel de ADC poorten een prachtsysteem waren (DVI + USB + stroomvoorziening + bedieningsknoppen in één kabel) was het niet erg compatibel met andere computers en schermen op deze aarde. Gelukkig doet Apple nu weer gewoon gewoon, met een DVI aansluiting dus. Aan het einde van de kabel zit dus een DVI stekker, maar ook een USB, en FireWire en een stroomtoevoerkabel. Deze dienen om het scherm van USB, FireWire en stroom te voorzien, maar USB en FW mag je in principe los laten als je de extra poorten achterop het scherm niet wilt gebruiken. Dankzij deze methode is het scherm ook te gebruiken op niet-Apple computers, zolang ze maar een DVI aansluiting hebben.

Het scherm ziet er, zoals gezegd, prachtig uit. Aan de achterkant twee keurige USB aansluitingen en twee FireWire aansluitingen waarop ik de iPod en iSight heb aangesloten. Op de rechterzijkant zitten drie touch-buttons (dezelfde als op de 3G iPod) voor het aanpassen van de helderheid van het scherm en voor “power”. Wanneer je Mac OSX 10.3.5 of hoger gebruikt, dan kan je in de voorkeuren van het display aangeven of de power toets het scherm simpelweg uit of aan zet, of dat je het “herstarten / slapen / uitzetten” dialoog in beeld krijgt, of dat je de toetsen helemaal uit wilt zetten.


Opties van het nieuwe scherm

Op de voorkant zit een piepklein helder wit lampje dat overigens alleen iets doet als het scherm bezig is met opstarten, veranderen van video modus of wanneer er een fout optreedt zoals een verkeerd gekozen video modus. Ook wanneer de Mac gaat slapen komt het lampje in actie om aan te geven dat je computer niet uit staat. Een handige feature, want als je gewoon aan het werken bent heb je dus niet de hele tijd rechts een lampje branden, dat alleen maar afleidt.

Het scherm heeft geen koelsleuven en wordt daardoor na een dagje op volle lichtsterkte een beetje warm. Dat is geen enkel probleem en het voordeel is dat er geen beestjes in het scherm kunnen gaan zitten. Ook bij mij zaten er vliegjes in de doorzichtige plexiglas voeten van de oude Apple Displays. Daar zijn we mooi vanaf!

Het 20 inch scherm biedt dezelfde helderheid als we van de Apple schermen gewend zijn. Maximaal 1680×1050 pixels, een kijkhoek van 170º in beide richtingen en 16.7 miljoen kleuren bij een contrastratio van 400:1 en een pixelafstand van 0,258 mm. Het scherm is SWOP en ICS gecertificeerd en dus geschikt voor het beoordelen van kleuren voor drukwerk. Daarmee is het een scherm met een zeer hoge kwaliteit maar de prijs is er dan ook naar: €1499 inclusief BTW. Over het LCD scherm zit een ontspiegelde stevige laag dus geen enge vloei-effecten meer als iemand er met zijn vinger tegenaan komt.

Voor de thuisgebruiker is de 20 inch een prachtig scherm om DVD’s op te bekijken maar het is ook erg prettig dat je gewoon in Word of Excel kan werken en dan nog een stuk scherm over hebt om bijvoorbeeld je (video)chat vensters op kwijt te kunnen. Sommige vensters zoals van Safari staan een beetje hulpeloos in het midden want om met zo’n scherm je browser-venster te maximaliseren heeft geen enkele zin; geen website die daar op gebouwd is.


Een lange tijdlijn in iMovie

In GarageBand en iMovie beschik je over een zeer grote ruimte zodat je tijdlijnen, preview vensters en tracks allemaal langer of groter kunnen zijn en je dus een stuk minder horizontaal hoeft te zoomen of scrollen. Ook iPhoto geeft veel meer thumbnails weer op zo’n groot scherm, wat de overzichtelijkheid sterk vergroot. Daarmee heb je meteen het voordeel ten opzichte van twee kleinere schermen. Op twee kleinere schermen is de maximale grootte van 1 scherm nog steeds beperkt tot 1024×768. Je kan wel je toolboxen van PhotoShop op een ander scherm zetten, maar in GarageBand, iMovie en bijvoorbeeld Final Cut of Logic is een flinke ruimte voor een flinke tijdlijn veel prettiger.

In iTunes, Mail, Word of Excel heeft het niet zo heel veel zin om de vensters tot enorme afmetingen te vergroten omdat je daar meer tekstregels ziet dan graphics en te veel tekst in één keer kan juist “gek maken”. In dat geval maak je de vensters dus wat kleiner en hou je weer een berg ruimte over voor chats, downloads etc.

Al met al vind ik het een zeer prettig scherm en ik mis mijn 2e aparte schermpje niet. Omdat ik veel met Logic werk ben ik alleen maar blij want ik zie nu veel meer van mijn tracks in één keer in beeld en alle panelen links passen nu in beeld, inclusief de volledige channel-strip.

Nadelen heb ik ook gevonden, hoewel klein. Een nadeel is dat de power-toets niet te gebruiken is om je Mac uit/aan te zetten. Dat is een direct gevolg van het afschaffen van de ADC connector. We moeten dus weer als vanouds onder het bureau duiken om de computer aan te zetten.

Daarnaast ondersteunt dit nieuwe Apple scherm niet met alle videokaarten de PC-tekst modus. Dit is de grafische modus waarin veel PC’s opstarten en waarin je bijvoorbeeld BIOS instellingen doet. Voor Mac gebruikers is dat niet interessant, maar Apple claimt wel dat de nieuwe 20 en 23 inch cinema schermen compatible zijn met Windows PC’s en daarom hebben ze ook DVI connectors gebruikt. Ze zeggen er alleen niet bij dat je dus zwart beeld hebt bij het booten, tot op het moment dat Windows overschakelt naar een grafische modus die het scherm wel ondersteunt. Linux gebruikers op Intel machines hebben hetzelfde euvel, pas als je Desktop omgeving start zie je iets. In zo’n geval moet je dus een grafische kaart hebben die in staat is om de tekst-modus grafisch weer te geven.

Eindoordeel: een adembenemend mooi scherm dat ook voor de thuisgebruiker zeer functioneel kan zijn. 20 inch widescreen is een perfecte maat, een zee van ruimte maar ook weer niet overdreven zodat alle verjaardags visite je meteen een patser vindt. Call of Duty op 1680×1050 is héérlijk! Voor professioneel audio of videogebruik is misschien 23 of 30 inch prettiger.

Jammer van de powerbutton en de tekst-modus voor PC gebruikers.

Reageer op artikel:
Prettig werken met Apple 20″ cinema display
Sluiten