Prettig werken met Apple 20″ cinema display

27 reacties

Enige tijd geleden heeft Apple de nieuwe lijn LCD cinema displays uitgebracht in drie formaten: 20 inch, 23 inch en een adembenemende 30 inch. De twee kleinste maten zijn inmiddels ook te zien en te koop bij de diverse Apple verkooppunten en dus ging ik naar Amsterdam om zelf eens te kijken.

Na het zien van de WWDC San Francisco was ik al onder de indruk maar toen ik de winkel binnenkwam zag ik al meteen dat, net als destijds bij de introductie van de PowerMac G5, het apparaat in het echt nog veel mooier is dan op de plaatjes.

Maar een mooi uiterlijk zegt natuurlijk nog niets over de kwaliteit, en dus schafte ik het 20″ scherm aan en ging vol verwachting weer huiswaarts.

Ik ben al meer dan een jaar gewend om met twee schermen te werken in dual-screen modus. Ik had twee 15 inch Apple studio displays en vond het heerlijk om vensters zoals toolboxen, chats, download vensters, status vensters en de MacOSX.nl Applet op het ene scherm te plaatsen, en gewoon mijn werk te doen op het andere scherm. Jaren gedacht dat 2 schermen overbodige luxe was, maar toen ik het eenmaal had wilde ik er niet meer vanaf.

Voor mij dus best een grote stap om de twee displays weg te doen en over te gaan op één -weliswaar groot- beeldscherm. Ik had al even gepollt wat anderen er van zouden vinden dus niet geheel onvoorbereid kwam ik thuis met mijn nieuwe scherm.


4 aansluitingen in één kabel

Aansluiten was een eitje. 15 inch schermen er af, nieuwe scherm er op, aanzetten, en werken. Geen driver installatie nodig. De nieuwe Apple schermen worden aangsloten via een DVI aansluiting. Hoewel de ADC poorten een prachtsysteem waren (DVI + USB + stroomvoorziening + bedieningsknoppen in één kabel) was het niet erg compatibel met andere computers en schermen op deze aarde. Gelukkig doet Apple nu weer gewoon gewoon, met een DVI aansluiting dus. Aan het einde van de kabel zit dus een DVI stekker, maar ook een USB, en FireWire en een stroomtoevoerkabel. Deze dienen om het scherm van USB, FireWire en stroom te voorzien, maar USB en FW mag je in principe los laten als je de extra poorten achterop het scherm niet wilt gebruiken. Dankzij deze methode is het scherm ook te gebruiken op niet-Apple computers, zolang ze maar een DVI aansluiting hebben.

Het scherm ziet er, zoals gezegd, prachtig uit. Aan de achterkant twee keurige USB aansluitingen en twee FireWire aansluitingen waarop ik de iPod en iSight heb aangesloten. Op de rechterzijkant zitten drie touch-buttons (dezelfde als op de 3G iPod) voor het aanpassen van de helderheid van het scherm en voor “power”. Wanneer je Mac OSX 10.3.5 of hoger gebruikt, dan kan je in de voorkeuren van het display aangeven of de power toets het scherm simpelweg uit of aan zet, of dat je het “herstarten / slapen / uitzetten” dialoog in beeld krijgt, of dat je de toetsen helemaal uit wilt zetten.


Opties van het nieuwe scherm

Op de voorkant zit een piepklein helder wit lampje dat overigens alleen iets doet als het scherm bezig is met opstarten, veranderen van video modus of wanneer er een fout optreedt zoals een verkeerd gekozen video modus. Ook wanneer de Mac gaat slapen komt het lampje in actie om aan te geven dat je computer niet uit staat. Een handige feature, want als je gewoon aan het werken bent heb je dus niet de hele tijd rechts een lampje branden, dat alleen maar afleidt.

Het scherm heeft geen koelsleuven en wordt daardoor na een dagje op volle lichtsterkte een beetje warm. Dat is geen enkel probleem en het voordeel is dat er geen beestjes in het scherm kunnen gaan zitten. Ook bij mij zaten er vliegjes in de doorzichtige plexiglas voeten van de oude Apple Displays. Daar zijn we mooi vanaf!

Het 20 inch scherm biedt dezelfde helderheid als we van de Apple schermen gewend zijn. Maximaal 1680×1050 pixels, een kijkhoek van 170º in beide richtingen en 16.7 miljoen kleuren bij een contrastratio van 400:1 en een pixelafstand van 0,258 mm. Het scherm is SWOP en ICS gecertificeerd en dus geschikt voor het beoordelen van kleuren voor drukwerk. Daarmee is het een scherm met een zeer hoge kwaliteit maar de prijs is er dan ook naar: €1499 inclusief BTW. Over het LCD scherm zit een ontspiegelde stevige laag dus geen enge vloei-effecten meer als iemand er met zijn vinger tegenaan komt.

Voor de thuisgebruiker is de 20 inch een prachtig scherm om DVD’s op te bekijken maar het is ook erg prettig dat je gewoon in Word of Excel kan werken en dan nog een stuk scherm over hebt om bijvoorbeeld je (video)chat vensters op kwijt te kunnen. Sommige vensters zoals van Safari staan een beetje hulpeloos in het midden want om met zo’n scherm je browser-venster te maximaliseren heeft geen enkele zin; geen website die daar op gebouwd is.


Een lange tijdlijn in iMovie

In GarageBand en iMovie beschik je over een zeer grote ruimte zodat je tijdlijnen, preview vensters en tracks allemaal langer of groter kunnen zijn en je dus een stuk minder horizontaal hoeft te zoomen of scrollen. Ook iPhoto geeft veel meer thumbnails weer op zo’n groot scherm, wat de overzichtelijkheid sterk vergroot. Daarmee heb je meteen het voordeel ten opzichte van twee kleinere schermen. Op twee kleinere schermen is de maximale grootte van 1 scherm nog steeds beperkt tot 1024×768. Je kan wel je toolboxen van PhotoShop op een ander scherm zetten, maar in GarageBand, iMovie en bijvoorbeeld Final Cut of Logic is een flinke ruimte voor een flinke tijdlijn veel prettiger.

In iTunes, Mail, Word of Excel heeft het niet zo heel veel zin om de vensters tot enorme afmetingen te vergroten omdat je daar meer tekstregels ziet dan graphics en te veel tekst in één keer kan juist “gek maken”. In dat geval maak je de vensters dus wat kleiner en hou je weer een berg ruimte over voor chats, downloads etc.

Al met al vind ik het een zeer prettig scherm en ik mis mijn 2e aparte schermpje niet. Omdat ik veel met Logic werk ben ik alleen maar blij want ik zie nu veel meer van mijn tracks in één keer in beeld en alle panelen links passen nu in beeld, inclusief de volledige channel-strip.

Nadelen heb ik ook gevonden, hoewel klein. Een nadeel is dat de power-toets niet te gebruiken is om je Mac uit/aan te zetten. Dat is een direct gevolg van het afschaffen van de ADC connector. We moeten dus weer als vanouds onder het bureau duiken om de computer aan te zetten.

Daarnaast ondersteunt dit nieuwe Apple scherm niet met alle videokaarten de PC-tekst modus. Dit is de grafische modus waarin veel PC’s opstarten en waarin je bijvoorbeeld BIOS instellingen doet. Voor Mac gebruikers is dat niet interessant, maar Apple claimt wel dat de nieuwe 20 en 23 inch cinema schermen compatible zijn met Windows PC’s en daarom hebben ze ook DVI connectors gebruikt. Ze zeggen er alleen niet bij dat je dus zwart beeld hebt bij het booten, tot op het moment dat Windows overschakelt naar een grafische modus die het scherm wel ondersteunt. Linux gebruikers op Intel machines hebben hetzelfde euvel, pas als je Desktop omgeving start zie je iets. In zo’n geval moet je dus een grafische kaart hebben die in staat is om de tekst-modus grafisch weer te geven.

Eindoordeel: een adembenemend mooi scherm dat ook voor de thuisgebruiker zeer functioneel kan zijn. 20 inch widescreen is een perfecte maat, een zee van ruimte maar ook weer niet overdreven zodat alle verjaardags visite je meteen een patser vindt. Call of Duty op 1680×1050 is héérlijk! Voor professioneel audio of videogebruik is misschien 23 of 30 inch prettiger.

Jammer van de powerbutton en de tekst-modus voor PC gebruikers.

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  Kjartan

  kleine correctie: de optimale resolutie van de 20 inch is 1680 op 1050, en niet 1920 op 1050.

  Zelf kijk ik al met veel enthousiasme uit naar de 20 inch die ik samen met mijn G5 besteld heb. Helaas al een maand geleden en nog niets gehoord ondertussen…:(

 • Profielfoto
  ElectricCat

  Leuk stukje is dit, ik krijg gelijk ook zin om er eentje aan te schaffen , dat van die tekst-modus die niet werkt voor Lin- en Win gebruikers is idd een beetje stom.

 • Profielfoto
  Amsterdam

  Zeer blij met je uitgebreide uiteenzetting aangezien ik ook binnen afzienbare tijd een nieuw beeldscherm zal moeten aanschaffen. Ik zou geen wief zijn als ik geen waarde hecht aan het “mooi bij elkaar passen” van de nieuwe beeldschermen en mijn G5-behuizing hehe…

  Jammer van die powerbutton, vond ik net zo prettig sinds ik hier ook een tweede (15″ TFT) heb staan waarmee ik m’n Mac kan booten, maar ja, als dat het ergste is, kan ik me daar wel overheen zetten hoor hehe…

 • Profielfoto
  Sad

  @Kjartan: ik heb het aangepast!

  (tevens remark toegevoegd over Call of Duty in de conclusie)

 • Profielfoto
  addyboy

  Erg mooie review!… Ik wil ook wel zo’n schermpje.. maar denk dat ik het een hele lange tijd niet kan veroorloven… (ben al erg blij met mijn nieuwe G5 :D). Het ‘oude’ 15 inch scherm kan ook nog door en is ook erg mooi… (trouwens was me nooit eerder opgevallen.. maar inderdaad, er zit een klein vliegje vast aan de onderkant :P)

 • Profielfoto
  fistkikker

  Mac uitzetten? Ik was juist zo blij op het screenshotje te zien dat je ‘m in slaap kan laten vallen met dat knopje.
  Ik zet mijn mac eigenlijk nooit uit, hij slaapt alleen maar…

 • Profielfoto
  WebJ

  Ik had ‘m in een van de mac winkels in Amsterdam gezien een week of wat geleden en het is inderdaad een erg mooi scherm!

 • Profielfoto
  Henry

  Dat van die tekst modu daar hebben meer scheremen last van. Ligt meer aan de grafische kaart dan aan het scherm (heeft temaken met het DVI signaal).

 • Profielfoto
  Laagwater

  Ik heb de 20″ nu een week of drie en samen met mn G5 1.8 dual is mijn set voor de komende paar jaar compleet.

  De alu20″ is in vergelijking met het eerste model overigens een stuk helderder en contrastrijker.

  Dat is eigenlijk de reden dat ik het scherm direkt gekocht heb, omdat ik via tweedehandsmac een 20″ 1g kon kopen voor een leuke prijs. Echter de kwaliteit van het nieuwe scherm is zo veel beter vind ik. Leuk en goed artikel trouwens…

 • Profielfoto
  error

  Ik heb de 20″ en 23″ een dikke week geleden in Parijs zien staan. Prachtig ontwerp. De voet is ook lekker zwaar.

  Ik zit nog steeds te wachten op mijn 20″ – staat nu sinds ruim twee weken in bestelling. Levering 1 september volgens de dealer.

 • Profielfoto
  iNick

  Martin, waarom afscheid nemen van je 15″ scherm(en)? Kan je toch evengoed nog gebruiken naast je nieuwe? Ik neem aan dat je zonder extra videokaart ook nog een tweede monitor kan aansluiten… Monitoren kan je nooit genoeg hebben zeg ik maar…

 • Profielfoto
  Sad

  klopt, maar de oude schermen “passen” niet zo bij het ontwerp van de nieuwe en ik heb nu voldoende desktop voor wat ik doe.

  De oude schermen staan dus op http://www.tweedehandsmac.nl:D

 • Profielfoto
  lunapics

  Ik heb nu een paar dagen de 23 inch (met de dual 1.8)in huis adembenemend beeld, heb mijn oude tv de deur uitgegooid en kijk alleen nog via de 23-er. Overigens heb ik nu alles via de computer spelen (dvd,cd,plaat(die dingen waar je een pickup voor nodig hebt),radio,televisie en video) kortom een gezellig multimedia hoekje wat weinig ruimte in beslag neemt.

 • Profielfoto
  brabant

  Klinkt allemaal veel belovend, maar issie wel in hoogte in te stellen. We zitten vaak te hoog voor het scherm en een hoogte-insteloptie is veel beter voor je nekspieren. Op de foto’s zag ik geen hoogte-instelmogelijkheid. Dus toch maar weer het pak papier eronder?

 • Profielfoto
  markclausing

  en niet vergeten te vermelden dat de snelheid van de nieuwe schermen ook uitstekend is: 16ms. dat is perfect voor spellen/films. voor een scherm met 16,7M kleuren is dat echt knap.

 • Profielfoto
  Fuji

  ik zal het argument gebruiken..’ideaal voor word document en film’
  wie weet zullen mn ouders daar voor zwichten… LOL….(ironisch dus);)

 • Profielfoto
  Sad

  Het is niet in hoogte verstelbaar, marcellino.

 • Profielfoto
  ThomasL

  Hier in San Francisco staan alle drie modellen al en ze zijn prachtig. Helaas een beetje aan de dure kant!

 • Profielfoto
  LoveBug356

  Knappe review, zo mogen er meer komen.;)

 • Profielfoto
  verriet

  Ik heb de 23 inch al een week of wat staan en pas afgelopen weekend ontdekte ik dat je zelf aan kunt geven waar de powerbutton voor dient :O Ik heb hem ao ingesteld dat de button alleen het scherm uit zet. Lekker makkelijk als er iets draait en je verlaat het huis. Wat vreemd is in deze stand is dat het lampje dan aan gaat als je je Mac uitzet…. Wat betekent daty? Vind het sowieso raar zo’n lampje dat aangaat als iets uitgaat… Verder een topscherm hoor!

 • Profielfoto
  klaus

  iedereen heeft het over die prijzen van de displays, terwijl die toch hetzelfde gebleven zijn als de oude reeks, en toen klaagde niemand??

  btw, ThomasL, stond de 30″ daar ook?? zoja, was ie al te koop dan, of enkel toonzaalmodel

 • Profielfoto
  snipper

  Als je eenmaal twee schermen hebt, wil je niet meer terug. Eén 20′ lijkt me dan ook een slechte ruil tegen twee 15’es!

  Hoewel het prachtige schermen zijn, zijn flatscreens toch heel wat anders dan CRT’s. De kleuren zijn ook anders en niet altijd beter op een LCD.

  Zelf heb ik net twee grote NEC schermen gekocht. Voor het geld hoef je het niet te laten en de kleur is prachtig, het contrast enorm (nieuwe serie met een ‘superbright-button’. Enige nadeel is de lompe, zware kast. Maar ja, ik heb toch genoeg ruimte.

  Plat is leuk, maar oppervlakte is belangrijker. Twee 30 inches zou nog mooier zijn, mischien over een jaar of 4, als ze betaalbaar worden van Iiyama of NEC..

 • Profielfoto
  jorisx

  ‘k werk al 3 jaar op zo’n 20″ en ’t is echt supper relax, alles lekker naast elkaar etc etc.
  ‘k heb er ook nog even een 17″ CRT naast gehad … maar was niet echt een verbetering dus die heb ik maar weer op een oude mac (op os9) aan gesloten zodat ie leker muziek kan streamen.
  Die nieuwe 20″ ziet er wel zeer vet maar ook wel heel anders uit, dus zal ik dan ook een G5je moeten scoren anders gaan ze niet echt lekker samen, hmm even wachten nog tot er weer wat opdrachtjes af zijn;-)
  Anyway I like your review! Cheers J!

 • Profielfoto
  appleholic

  Ik heb nu een week of wat draaien, en echt geniaal!
  1 minpuntje: hij staat veeel te laag. Dus moet ik weer wat boeken onder leggen om op de goeie hoogte te komen. En da’s toch wel jammer van het ontwerp.

 • Profielfoto
  Olav Basoski

  wow, kickeh! Ik werk ook vrijwel uitsluitend met Logic en heb een paar jaar met 2 x 15″ naast mekaar gewerkt, maar nu sinds een maand of 5 op 1 x 20″, persoonlijk vind ik dat toch veel prettiger, mis m’n 2e scherm eigenlijk nooit. Super dat je zo uitgebreid de ins – en outs opschrijft! Enne, Amsterdam, ging je der 1tje kopen dan…?;)

 • Profielfoto
  Amsterdam

  Bleh, jij ging mij er toch eentje cadeau doen omdat ik altijd een braaf meisje ben? :D

 • Profielfoto
  Triumph

  Ik net een 20″ besteld samen met en dual 2.5 GHz 2 GB kan niet wachten maar verwacht wel dat het ergens in oktober zal worden