Ontwikkeling Dual-Core G4

10 reacties

Op Ars Technica kunnen we informatie lezen over de dual-core G4 van Freescale (= vroegere Motorola SPS). Deze PowerPC zal waarschijnlijk beschikken over een ingebouwde DDR2 geheugencontroller en Gigabit Ethernet controller. Waarschijnlijk zal er ook gebruik gemaakt worden van een Rapid IO bus en een MPX bus voor backward compatibility.

Freescale zal op het Microprocessor Forum dat gehouden wordt in San Jose hun nieuwe processor voorstellen. Deze processor zou uitermate geschikt zijn voor gebruik in de PowerBook/iBook lijn van Apple in afwachting van de G5’s. Volgens Freescale roadmaps zou de dual-core G4 kloksnelheden halen tot boven de 2GHz.

Indien Apple beslist de dual-core G4 te gebruiken dan moeten ze voor de implementatie een belangrijke keuze maken uit de volgende opties:

 1. Gebruik maken van de oudere MPX bus. Makkelijker te realiseren, maar hierdoor wordt maar een stuk van de kracht van deze processor benut.
 2. Een volledig nieuwe PowerBook/iBook design waarbij gebruik gemaakt wordt van de Rapid IO bus.
De tweede optie is weinig waarschijnlijk vermits Apple hoogst waarschijnlijk het nieuwe design van de PowerBook en iBook lijn voorbehouden aan de G5’s.

Of Apple zal gebruik maken van de dual-core G4 hangt af of IBM erin slaagt hun productie van G5’s binnen aanvaardbare termijn op punt te stellen. Het stroom verbruik van de 90nm G5 is aanvaardbaar. Hoeveel de dual-core G4 verstookt weten we niet maar dit zal ongetwijfeld laag gehouden worden.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Meneer Guggenheimer

  De G4 kan nog ff mee zo,

  Van een vogeltje in de software bussiness heb ik ook gehoord dat ze bezig zijn met dual core G5’s.

 • Profielfoto
  Sachin

  Ja IBM is ook bezig met dual-core G5’s. Het zou wel een fantastische primeur zijn moest Freescale als eerste de race halen. AMD is ook druk bezig hiermee, Intel komt waarschijnlijk nog wat achter..

 • Profielfoto
  awi

  en wellicht nog iinteressant voor de upgrad markt, kan ik mijn 4,5 jaar oude G4(met fastmac 1 GHz) misschien nog wel 3 jaar langer laten draaien……..

 • Profielfoto
  Sachin

  Daar heb ik ook aan gedacht. Het zou fantastisch zijn moest de dual-core G4 ook bruikbaar zijn in de huidige Mac’s. Maar dit hangt waarschijnlijk ook af v/d FSB die gebruikt wordt.

  ’t Zou fantastisch zijn moest ik ooit beschikken over een Dual-Core Cube G4:D Maar nu heb ik nog geen van beide:P

 • Profielfoto
  CubeOwner

  Had laatst deze ( http://www.amug.org/amug-web/html/amug/reviews/articles/emac125/ ) test gelezen en ik zie een gouden toekomst voor mijn Cube. De 1.2Ghz upgrade heeft al wonderen gedaan, maar als ik bovenstaand lees blijf ik mijn Cube upgraden!

 • Profielfoto
  ElectricCat

  Ik zit ook een beetje te hopen richting de upgrade markt, voor mn G4 FW800 MDD zijn er nog steeds geen upgrades.

 • Profielfoto
  iNick

  Kan iemand in Jip en Janneke-taal uitleggen wat ‘Dual-Core’ is?

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Weet iemand nog hoe dat bedrijf heette dat in 1996 (we zaten toen nog rond de 120 mhz) met de ongelofelijke snelheden van 500 mhz zat te pronken. Het was iets als Meta…

  PS. het bedrijf is nooit verder dan het prototype gekomen. Freescale geef ik dan ook weinig kans. Processoren ontwikkelen doe je niet zo maar. Het vraagt een hele lange adem.

 • Profielfoto
  Sachin

  Freescale (= vroegere Motorola SPS)

  Als Motorola dus Freescale geen chipontwerp op de markt kan brengen dan weet ik het ook niet meer hoor …

 • Profielfoto
  Sachin

  Dual-Processor:

  G4 Processor 1 + G4 Processor 2 = Dual Processor G4

  Dual-Core:

  Elke processor bevat een “core”. Voeg je 2 cores toe aan 1 processor dan heb je dus een processor die eigenlijk bestaat uit 2 processors die “samengesmolten” zijn. Hierdoor krijg je een processor die véél krachtiger is…

  Hopelijk zeg ik het juist & verstaanbaar:)