Sachin
Sachin Nieuws 20 augustus 2004

Ontwikkeling Dual-Core G4

Op Ars Technica kunnen we informatie lezen over de dual-core G4 van Freescale (= vroegere Motorola SPS). Deze PowerPC zal waarschijnlijk beschikken over een ingebouwde DDR2 geheugencontroller en Gigabit Ethernet controller. Waarschijnlijk zal er ook gebruik gemaakt worden van een Rapid IO bus en een MPX bus voor backward compatibility.

Freescale zal op het Microprocessor Forum dat gehouden wordt in San Jose hun nieuwe processor voorstellen. Deze processor zou uitermate geschikt zijn voor gebruik in de PowerBook/iBook lijn van Apple in afwachting van de G5’s. Volgens Freescale roadmaps zou de dual-core G4 kloksnelheden halen tot boven de 2GHz.

Indien Apple beslist de dual-core G4 te gebruiken dan moeten ze voor de implementatie een belangrijke keuze maken uit de volgende opties:

  1. Gebruik maken van de oudere MPX bus. Makkelijker te realiseren, maar hierdoor wordt maar een stuk van de kracht van deze processor benut.
  2. Een volledig nieuwe PowerBook/iBook design waarbij gebruik gemaakt wordt van de Rapid IO bus.

De tweede optie is weinig waarschijnlijk vermits Apple hoogst waarschijnlijk het nieuwe design van de PowerBook en iBook lijn voorbehouden aan de G5’s.

Of Apple zal gebruik maken van de dual-core G4 hangt af of IBM erin slaagt hun productie van G5’s binnen aanvaardbare termijn op punt te stellen. Het stroom verbruik van de 90nm G5 is aanvaardbaar. Hoeveel de dual-core G4 verstookt weten we niet maar dit zal ongetwijfeld laag gehouden worden.

Reageer op artikel:
Ontwikkeling Dual-Core G4
Sluiten