Microsoft’s “Optical Mouse by S+arck”

23 reacties

Prachtig strak en elegant. Bij het uitpakken van (bijvoorbeeld) je nieuwe G5 straalt de maagdelijke witheid van het ovalen aanwijsapparaatje je, al dan niet draadloos, tegemoet. Zoals voor zoveel producten van Apple geldt ook hier: Simplicity is elegant. Maar weegt deze elegantie op tegen het gebrek aan een scrollwieltje?

Microsoft heeft nu de “Tech couture” ook ontdekt en lanceert een nieuwe muis, ontworpen door Philippe Starck. In dit artikel een vergelijking tussen Apple’s Pro Mouse en Microsoft’s “Optical Mouse by S+arck”.

Microsoft’s Optical Mouse by S+arck (OMbS) is verpakt in een zilverkleurig, vierkant doosje, waarvan het midden uit transparant plastic bestaat. Op de zij- en achterkant prijken de logo’s “Designed for Windows” en het bekende “Mac” gezichtje. Het doosje ziet er aan de buitenkant werkelijk prachtig uit, maar éénmaal geopend is het iets minder mooi afgewerkt. Op zich niet belangrijk -velen gooien de verpakking weg- maar Mac gebruikers zijn gewend dat ook het uitpakken van een nieuw apparaat een feestje is.

De handleiding is uitgebreid: 2 pagina’s over de muis zelf en 7 pagina’s over de zithouding, voorkoming van RSI en een gezonde leefwijze(!). Op de muis is, in tegenstelling tot op de doos en handleiding, geen logo van het bedrijf uit Redmond afgedrukt. Als Macgebruiker hoef je je dus niet te schamen voor deze door Philippe Starck ontworpen muis – want wanneer het apparaatje eenmaal naast de tikplank ligt, is er niets meer dat aan Microsoft herinnert.

Qua knopgrootte en –werking heeft S+arck goed naar Apple’s Pro Mouse gekeken: de knoppen beslaan bijna het complete oppervlak, ze worden gescheiden door de blauwe, lichtgevende lijn. Net als bij de Pro Mouse kun je dus vrijwel overal drukken om een klik te bewerkstelligen. Ook hier is dat voor sommigen erg handig, en voor anderen een last omdat je heel snel “per ongeluk” klikt als je de muis pakt, aanraakt of opzij schuift.

<img src=”http://forum.macosx.nl/album_pic.php?pic_id=2357<img src=”
De blauwe versie van de Optical Mouse by S+arck

Wanneer de muis aangesloten wordt (USB), werkt deze uiteraard meteen. Een blauwe gloed schijnt door de lengteas van de muis, waarbij het scrollwieltje de blauwe streep enigszins onderbreekt. De LED aan de onderkant (die de besturing verzorgt) is gewoon rood, maar die is keurig weggewerkt en zie je nergens door het blauwe heenschijnen.

In de verpakking is geen CD-ROM aanwezig met drivers (ook niet voor Windows). Ik zou graag per applicatie de functie van het scrollwiel in willen stellen en ook het klikken op het scrollwiel (de zogenaamde derde knop) wil ik graag een functie geven, want Mac OSX doet daar standaard niets mee. Dan maar even browsen naar de de support pagina van Microsoft.

<img src=”http://forum.macosx.nl/album_pic.php?pic_id=2359<img src=”<img src=”http://forum.macosx.nl/album_pic.php?pic_id=2358<img src=”
De OMbS is verkrijgbaar in oranje en blauw.

Helaas is er geen driver voor de OMbS te vinden. Maar als je de drivers voor “Wheel Mouse Optical” neemt, dan krijg je een bedieningspaneel in de systeemvoorkeuren dat ook deels werkt met de OMbS. In elk geval kan ik nu “appeltje-W” toekennen aan de wiel-klik zoals ik dat gewend was. Het ontbreken van een driver voor deze muis is een minpunt die de ervaring van een gedetailleerd, compleet, mooi produkt toch een beetje aantast.

In vergelijking met de Apple Pro muis is de OMbS vrij glad aan het oppervlak. Ik heb er iets minder grip op en de muis glijdt als een zeepje soms onder mijn hand weg. Daarentegen heb ik wel drie knoppen en een scrollwiel, iets dat Apple nog altijd vertikt om in te bouwen. De OMbS is lekker licht en glijdt soepel over de tafel. Er is zeer weinig weerstand omdat de muis maar op 4 kleine punten contact heeft met de tafel. Een pluspunt ten opzichte van de Pro Muis, die zwaarder over de tafel gaat.

Concluderend zou ik zeggen: een prachtige muis die het qua functionaliteit en ontwerp wint van de Apple Pro Muis. Simpel, vanwege het scrollwiel en de 3 knoppen. Hij is ook een tientje goedkoper. Echter hij glijdt iets te snel weg waardoor ik geneigd ben om beide muizen maar op zolder te leggen te terug te gaan naar mijn oude vertrouwde Kensington Studio mouse.

De Microsoft Optical Mouse by S+arck is nu verkrijgbaar voor €44,95.

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  Sixer

  Wat ik vooral jammer aan deze muis vind, is dat de knoppen te gevoelig zijn. Zo kan ik m’n hand niet op de muis laten rusten zonder dat ik ergens op klik. Ook ben ik erg gehecht aan de zijknoppen van mijn Logitech MX500. Microsoft haar andere muizen hebben veelal wel zijknoppen.

 • Profielfoto
  Jasper

  Ik heb nooit begrepen wat het nut is van meerdere knoppen op een muis. Ik mis het niet en zal het ook nooit gebruiken. Toetscombinaties in samenwerking met een 1 knopsmuis werkt voor mij nog altijd sneller. Verder overigens een prachtige muis. Net als al dat andere werk van Starck. Een groot ontwerper!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Wat moet ik nou met een enorme blauwe of oranje streep onder m’n handen? Mooi? Nou nee…

 • Profielfoto
  geheniau

  Als je eenmaal hebt gewerkt met meerdere knopsmuizen kun je niet meer zonder. open, close window, quit en ctrl, razendsnel, en juist die vervelende handeling in combinatie met keyboard is nu weg. Lang leve de meerknopsmuis!

  Job

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Net als Joris W. vind ik deze muis iets té klikgevoelig.

 • Profielfoto
  suicide

  Ik heb een 3 knops (scrollwheel = 1 knop) the mouse…. en vind dat de beste muis die ik tot nu toe gehad heb.

 • Profielfoto
  Nicolas

  Ik werk overdag met 2 handen op mijn computer : muis gebruiken, tikken, … en dan zijn functie-, optie en commandotoetsen toegankelijk. Maar ’s avonds hou ik ervan om achterovergeleund te surfen, enkel met mijn rechterhand op de muis. Heel relaxed, en het scrolwieltje en de contectuele menus met de rechterknop helpen daarbij. Je zou soms verrast zijn wat er allemaal aan contextuele menus beschikbaar is.

  Ik was een tijd geleden op zoek naar een goedkope 2 knops-muis voor de Mac mét een scrolwieltje, én in een iBook-compatibele witte kleur. En het mocht ook niet een van de mini-muisjes zijn. Ik kwam uit bij de Macally “Ice Mouse”. Dat is een friswitte muis, met een grijze kabel en een grijs scrolwieltje. Het is een vlotwerkende en betrouwbare optische muis, die misschien nét iets vaker “wild verspringt” dan de dure supermuizen. Het ding is niet echt mooi (moet duidelijk onderdoen voor de designmuizen van Apple of de hier besproken nieuwe Stark muis), maar door zijn witte kleur en zijn betrouwbaarheid een alternatief om te overwegen.

 • Profielfoto
  tennapel

  Probleem bij de spulletjes van mijnheer S+arck is dat het ontwerp vaak ergonomisch klopt, maar de praktische uitvoering niet altijd je dat is. Zo hebben we een prachtig vormgegeven weerstation dat voor de buitenvochtigheid altijd 95% aangeeft. De buitensensor lekt namelijk doordat er een naad in zit.. tsja.

  Integenstelling tot Johnathan Ivy, die als industrieel ontwerper zeer strak naar de functionaliteit en het fabricageproces. Dat je af en toe dan wat in ‘uiterlijke fraaiheid’ moet inboeten is dan bijna het onvermijdelijke gevolg.

  Wel goed van MS om Starck in te schakelen; als Dell of HP dat nu ook eens doet zal de kantoorwereld misschien er wat fraaier uit komen te zien dat al die (donker)grijze dozen.

 • Profielfoto
  angorawol

  Starck maakt natuurlijk de vreemdste zaken, bv. een onbruikbare tandenborstel. Ik vind hem zwaar overroepen. De technische details om zaken uit te voeren laten hem gewoonlijk koud. Tafels die omvallen, stoelen waar je amper op kan zitten, moeten maar door anderen gecorrigeerd worden.
  Ik ben ook meer voor de oude school (bauhaus – enzo) en de moderne Frogdesign en Ivy

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  Groot voordeel van de muis is dat er op de muis zelf geen Microsoft staat;)

 • Profielfoto
  Sbojevets

  Mooie muis, maar er is nu ook een Bluetooth muis van Macally die kost de helft van een Apple Bluetooth muis en heeft een scrollwiel en 2 knoppen. Maar heeft ook een betere kleur voor bij de G5 en de PB! Daarnaast is inderdaad de Macally IceMouse een goede keus voor bij een iBook en een iMac (tot nu toe, wie weet bij de nieuwe iMac? Een kleurtje?).

  Deze Starck is ook mooi, maar inderdaad een beetje lastig met de knopjes en als er geen driver voor is………laat maar dan.

  Nee, de Macally Bluetooth is echt de beste keus voor mij! Check hem op: http://www.macally.com/spec/usb/input_device/mice.html

 • Profielfoto
  Zorcky

  Ik snap zelfs niet dat Apple nog altijd aan die 1 knop muis blijft vasthouden. Ik kan mij zelfs niet voorstellen dat Steve Jobs deze gebruikt :)
  Ook al is ze heel mooi ontworpen

 • Profielfoto
  Turbanus

  M^ç®øßøƒ† Aaargh!!!!:(

 • Profielfoto
  kris251069

  Ik vind hem erg mooi. Voornamelijk de uitvoering met de blauwe lijn en overweeg hem te kopen. En ik ben ook van mening dat als je eenmaal een muis met 2 of meerdere knoppen en een scrolwieltje gewoon bent je niet meer terug kan naar een Apple muis.

 • Profielfoto
  Stuif Meel

  Op de eerste plaats vind ik het ding er erg jaren 90 uitzien..
  En op de tweede plaats zijn de éénknopmuizen van Apple zelf, de enige muis waar ik geen last heb van pijn in mijn handen s’avonds (rsi)
  Ik heb 3 jaar zo een scrolding gehad en ben er te laat achter gekomen dat het de oorzaak was.

 • Profielfoto
  hydro

  Ik blijf gewoon trouw aan mijn Apple Wireless mouse. Deze doet het perfect, en het is natuurlijk beter om gewoon niet zo’n miscrosoft ding onder je hand te hebben. ;)

 • Profielfoto
  JanPruis

  Jonathan Ivy ?
  Jonathan klimop ?
  Ik dacht dat de goede man Jonathan Ives heette; en: Philippe Starck maakt wel degelijk lekker zittende stoelen!

 • Profielfoto
  Kees Wibra

  ik zweer bij mijn ergonomische muis met zowaar 5 knoppen (gebruik er drie) en scrollwiel…
  Rechtshandige Evoluent muis gekocht bij http://www.macintosh.nl

 • Profielfoto
  rrrichie

  Heerlijk geen scrollwiel trouwens! Ik jaren van die scroll wieltjes gebruikt en een partij RSI aan over gehouden. Nu werk ik op de pc zelfs met de Apple mouse en geen last van rsi meer.
  Probleem van het wieltje is dat je hem echt veel gaat gebruiken en ik krijg dan een onwijs branderig gevoel onderin me pols, net of het onstoken is.

 • Profielfoto
  PeterDiertens

  Heb laatst weer eens met de standaard Apple Pro (gedrade) muis gewerkt. Erg frustrerend vind ik dan steeds dat als je tegen het draadje aanmuist, de knop het niet meer doet, omdat die tot een halve kabeldikte boven het bureau doorloopt. AAarrgh! Die zogenaamde ergonomische ronde puck vond ik ook een ramp, en een farce dat die dingen meegeleverd werden met een Pro G3 Tower systeem. Heb nu al ruim vier jaar (dezelfde) M$ Intellimouse Explorer. Twee knoppen (control klik gebruik ik echt niet, rechtsklik wel), een klikbaar scrollwheel en vooruit/achteruit knoppen onder je duim. Perfect. De snelheid van het scrollwheel is per applicatie in te stellen (hij kwam uit met geavanceerdere software voor de Mac dan voor de PC, waar je alleen met systeembrede instellingen kon werken. Vier jaar! Intensief klikken! En nog steeds voelt het ding als nieuw.
  Wel het M$ logo afgeplakt met een MacWorld (het tijdschrift) sticker.

 • Profielfoto
  KP

  hij lijkt me wel mooi maar ik vroek me af is de muis nou echt van aluminium of gewooon plastic in die kleur? bij plastic vind ik het wat aan de dure kant namelijk.

  (alu lijkt mischien koud, maar logitech heeft een alu mini muis en dat werkt wel lekker)

 • Profielfoto
  weazel

  Het feit dat je je hand niet kunt laten rusten op de muis is een groot nadeel.
  Je kunt je hand niet gewoon laten rusten, en naast dat ’t dus niet erg comfortabel is, vergroot ’t ook nog eens de kans op RSI

 • Profielfoto
  Stroop

  Wanneer komt de eerste muis van Jan de Bouvrie eigenlijk uit?