Lucas Raggers
Lucas Raggers Nieuws 5 augustus 2004

Mac, Windows en een staafmixer

In een Windows land hier ver vandaan is het gebruikelijk om je eigen PC’s samen te stellen. Je neemt een kast en je bouwt het als een blokkendoos op totdat je een computer hebt. Nu is er een kleine groep mensen die artistieker te werk gaat en van deze computer blokkendoos iets aparts wil maken. Zou het bijvoorbeeld niet leuk zijn om in de behuizing van een SE/30 een Windows machine te bouwen?

De “Mac-ITX” is het nieuwe project dat te vinden is op de mini-itx.com website. Hierbij is een Macintosh SE/30 ge-upgrade met een VIA mini-ITX mainboard met x86 processor die 1,2GHz haalt. Om te beschikken over een monochroom beeldscherm is het originele scherm dat enkel zwart & wit ondersteunt, vervangen. Het 9″ CRT, dat de maker gekocht heeft via eBay, is net zoals het moederbord volledig verwerkt in de behuizing van de Macintosh SE/30. Verder werd gebruik gemaakt van een laptop harde schijf en het floppy slot kon omgebouwd worden tot een Cd-rom speler. Als voeding werd een 1U server PSU gebruikt om zowel het scherm als het moederbord te voorzien van stroom.

Het MacOS werd niet helemaal verbannen. Dankzij de 68k Mac emulator van Basilisk II werd het mogelijk om de SE/30 zo’n 15x sneller te laten draaien dan hij oorspronkelijk kon.

Lees meer op: Mini-ITX

Dit artikel werd grotendeels ingezonden door Larridon

Reageer op artikel:
Mac, Windows en een staafmixer
Sluiten