Hoe (il)legaal is Real’s Harmony?

11 reacties

Real heeft recent nogal wat stof doen opwaaien met de aankondiging van Harmony, een systeem waarmee Real in staat is het Fairplay DRM systeem van Apple te omzeilen. Dat maakt het mogelijk om muziek die gekocht is in Real’s muziekwinkel Rhapsody af te spelen op een iPod. Apple doet er juist alles aan om iTunes en de iPod in een gesloten systeem te houden waarin ze elkaar versterken.

Apple’s reactie op Harmony was scherp en noemde Real’s actie zelfs een hackersactie. Apple gaf aan Harmony zeker juridisch aan te vechten. Op Cnet is nu een artikel verschenen over de vraag hoe legaal of illegaal de actie van Real is. Daaruit blijkt dat het nog maar de vraag hoe sterk Apple staat in deze zaak.

[textquote]RealNetworks recently reverse engineered–or, as Apple has it, “hacked”–Apple’s Fairplay software. Fairplay prevents illegal copying of songs, but it also ensures that songs must be purchased through Apple’s iTunes music store in order to be playable on the company’s market-dominating iPod player.

Despite Apple’s take on Real’s move, legal experts say such reverse engineering is common to achieve compatibility between technologies. The Digital Millennium Copyright Act even includes an exception for such practices. Still, rulings in various cases have gone both ways.[/textquote]
Cnet: Is Real’s ‘hacking’ of iPod legal?

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Sad

  Helemaal mee eens. Ik vond ook al dat Apple niet zo moest zeuren. De consument mag best wat keuze vrijheid hebben.

  En je zal zien dat Real een k*t formaat is wat nergens naar klinkt dus volgens mij zal niemand dit gaan gebruiken. Storm in een glas water…

 • Profielfoto
  Hugo

  “zaarin ze elkaar versterken”

  waarin ze elkaar versterken;)

 • Profielfoto
  Stof

  Tnx Hugo, fixed:) .

 • Profielfoto
  von

  Ik vond het redelijk hypocriet van Apple dat ze Real uitmaakten voor “hackers”. Zelf zitten ze het MSWord en MSPowerPoint formaat te reverse engineeren voor hun text editor en Keynote. Release na release, maken ze de integratie van OSX in een windows netwerk beter. (exchange support, printer delen, bestanden,..) Allemaal door “hacking”.

  Gelukkig maar dat bedrijven mogen reverse engineeren, anders zouden wij allen bitter weinig keuzevrijheid hebben. Het laat je toe om te kiezen tussen een mac of een pc, zelfs als je collegas een pc gebruiken. Het laat je ook kiezen tussen Reals muziekwinkel en Apples muziekwinkel. Zelfs als je een ipod gebruikt. Hetgeen Apple enkel maar kan aanzetten, om hun itunes music store steeds te verbeteren.

 • Profielfoto
  kMIkaZu

  Helemaal mee eens von, al vind ik niet dat de Windows integratie (van netwerken) erop verbetert (althans niet zoals Apple telkens belooft, er komen telkens teveel fouten naar boven).

 • Profielfoto
  Jor1

  ik vind niet dat ze ongelijk hebben.

  Als je ook muziek op iemand anders apparaatje wilt laten afspelen ga je met elkaar om tafel zitten, en zorg je samen voor een goede deal.
  Deze manier is welliswaar legaal, maar door apple ongewenst.
  Ze hebben geen invloed op de winkel, en de daarbij behorende platenmaatschappijen. (waarmee ze misschien wel goede deals hebben afgesproken)
  Ik verwacht ook niet anders van Apple dat ze (op korte termijn) zorgen voor een slotje op deze DRM.

 • Profielfoto
  Bram

  Zijn we dan vergeten op welke manier Real de iPod wilde gebruiken? Eerst de grond in boren, en dan vragen of het mag. Tja, dan zegt Apple natuurlijk: “NEE!”.

 • Profielfoto
  von

  Hoezo de grond inboren? Apple weigerde ook maar te praten met Real. Het is dan ook maar logisch dat Real dan maar op z’n eentje verder werkt. We moeten hier niet met dubbele standaarden beginnen werken, enkel en alleen omdat het hier over Apple gaat, en niet over Microsoft.

 • Profielfoto
  Bram

  Ik dacht dat Real eerst de iPod aan het afzeiken was, vervolgens Steve een emailtje stuurde of ze ook Fairplay mochten gebruiken, maar dat mocht toen (natuurlijk) niet, omdat ze de iPod en de iTunes Music Store maar niks vonden.

  Ah, gevonden, meestal zit ik op Macfreak, dus daar heb ik nieuwsartikel vandaan: http://www.macfreak.nl/cgi-bin/forums/topic.cgi?forum=16&topic=3299&highlight=real#1082126795 , het staat gelijk op de eerste regel.

 • Profielfoto
  von

  Beter lezen, er staat het DRM beleid, niet de iPod zelf. En daar geef ik Real zelfs gelijk in.

 • Profielfoto
  Bram

  Ze waren in ieder geval de strategie aan het afzeiken, en vervolgens wilde ze toch meedoen.