Sad
Sad Nieuws 10 augustus 2004

Freedownloadshop.nl de iTunes killer?

Vandaag heeft de Free Record Shop, Nederlands grootste muziek keten, hun eigen muziek-download site geopend waar legaal en tegen betaling muziek aangeschaft kan worden. Uiteraard erg benieuwd naar de mogelijkheden van deze store heb ik een kijkje genomen en een vergelijking gemaakt met de iTunes Music Store van Apple, die binnenkort ook in Nederland open gaat.

De Freedownloadshop biedt 250.000 tracks van diverse binnen- en buitenlandse artiesten. “100% hits” wordt er aangegeven op de site en dat staat garant voor een selectie van de meest populaire nummers en artiesten. Genoeg redenen dus om direct de winkel binnen te gaan, en op zoek te gaan naar een leuk muziekje.

Wanneer je op de site komt valt direct het schreeuwerige uiterlijk op. Veel kleuren, grote letters en bomvol aanbiedingen, top charts en advertenties van de andere bedrijven van de Free Record Shop (FRS). Het is overduidelijk dat ze mij iets willen verkopen, alleen het wijst mij niet direct de weg naar waar ik muziek kan downloaden. In vergelijking met de adembenemende eenvoud van de iTMS doet dit de adem even stokken.

Eerst maar eens naar de systeemeisen, want dat zijn we als Mac OSX gebruikers gewend. Daar blijkt dat we uitsluitend WMA bestanden kunnen downloaden. Dit heeft te maken met de DRM (Digital Rights Management) licentie die op de bestanden zit. Je kan de bestanden alleen maar afspelen met de Windows Media Player, maar niet op Mac OSX want de Windows Media Player voor de Mac is niet 100% compatible met de PC versie.

Voor de Mac gebruikers houdt hier de Freedownloadshop op. Voor Linux gebruikers trouwens ook, zoals is aangegeven in de Help pagina: “Nee. Downloads van FreeDownloadShop.nl zijn niet geschikt voor Mac OS, Linux of Unix omdat de DRM beveiliging die gehanteerd wordt op FreeDownloadShop.nl niet compatible is met deze operating systemen.”

Best lastig trouwens, die Windows Media DRM beveiliging die je bij de Freedownloadshop krijgt: Het verschilt per artiest, maar gemiddeld mag je de muziek op 1 PC, 3 muziek spelers en 3 gebrande CD’s zetten. De PC waarop je je liedje download is meteen de PC waarop je hem moet afspelen. Je kunt je liedje niet overdragen naar een andere PC. Dat is best een beperking, want wat doe je als je computer stuk gaat of opnieuw geformatteerd moet worden? Tracks uit de iTMS mag je op 5 PC’s of Macs zetten en op een ongelimiteerd aantal spelers en een ongelimiteerd aantal CD’s en je kan je liedjes ook overzetten naar een andere PC of Mac als je bijvoorbeeld een andere PC koopt of als hij stuk gaat.

Gelukkig heb ik Virtual PC en kan ik stiekum toch doorgaan met winkelen. Ik blader even wat rond en zie prijzen van €0,49 tot €1,09 per track. Sommige albums zoals de Counting Crows zijn alleen als geheel album te downloaden en niet per track. Hierdoor kost de harde dubbel CD €21,99 en als je hem download win je een cent en kost ie €21,98 maar dan heb je geen drukwerk en doosje. The Best of Simon & Garfunkel kost op een CD slechts €14,99 maar wil je hem downloaden dan betaal je €20,71! Goed opletten dus of je nou echt wel zeker weet of je wilt downloaden of niet. In de iTMS kost elke track €0,99 zonder uitzonderingen, en kan je er dus vanuit gaan dat je altijd goedkoper uit bent dan wanneer je de “harde CD” koopt.


The Best of Simon & Garfunkel is scherp geprijsd

Al met al ben ik niet onder de indruk. Als even vergeet dat het totaal niet werkt op een Mac dan nog: onduidelijke navigatie die pijn doet aan je ogen, rare prijzen, varierende DRM rechten per artiest en het feit dat je je downloads maar op 1 pc mag afspelen maken het allemaal niet erg aantrekkelijk om hier iets te kopen.

Maar het aller vervelendst vind ik dit: je zoekt een artiest, bladert door het repertoire heen en je vind het album dat je wilt hebben. Pas dan blijkt dat het album helemaal niet te downloaden is en dat je hem alleen als “harde waren” kan bestellen. Zo blader je je een ongeluk voordat je een album hebt wat je wilt hebben en ook nog te downloaden is.

De Freedownloadshop is dus meer een aanvulling op de gewone CD-winkel die de Free Record Shop al had. Vanwege de onaantrekkelijkheid om er iets te kopen zal de gemiddelde gebruiker die zich nu helemaal suf-illegaal-download zich niet aangetrokken voelen om het rechte pad van de legale downloads te kiezen.

Afwachten dus, tot de iTMS open gaat.

Forum topic: http://forum.macosx.nl/viewtopic.php?p=278545

Reageer op artikel:
Freedownloadshop.nl de iTunes killer?
Sluiten