Freedownloadshop.nl de iTunes killer?

36 reacties

Vandaag heeft de Free Record Shop, Nederlands grootste muziek keten, hun eigen muziek-download site geopend waar legaal en tegen betaling muziek aangeschaft kan worden. Uiteraard erg benieuwd naar de mogelijkheden van deze store heb ik een kijkje genomen en een vergelijking gemaakt met de iTunes Music Store van Apple, die binnenkort ook in Nederland open gaat.

De Freedownloadshop biedt 250.000 tracks van diverse binnen- en buitenlandse artiesten. “100% hits” wordt er aangegeven op de site en dat staat garant voor een selectie van de meest populaire nummers en artiesten. Genoeg redenen dus om direct de winkel binnen te gaan, en op zoek te gaan naar een leuk muziekje.

Wanneer je op de site komt valt direct het schreeuwerige uiterlijk op. Veel kleuren, grote letters en bomvol aanbiedingen, top charts en advertenties van de andere bedrijven van de Free Record Shop (FRS). Het is overduidelijk dat ze mij iets willen verkopen, alleen het wijst mij niet direct de weg naar waar ik muziek kan downloaden. In vergelijking met de adembenemende eenvoud van de iTMS doet dit de adem even stokken.

Eerst maar eens naar de systeemeisen, want dat zijn we als Mac OSX gebruikers gewend. Daar blijkt dat we uitsluitend WMA bestanden kunnen downloaden. Dit heeft te maken met de DRM (Digital Rights Management) licentie die op de bestanden zit. Je kan de bestanden alleen maar afspelen met de Windows Media Player, maar niet op Mac OSX want de Windows Media Player voor de Mac is niet 100% compatible met de PC versie.

Voor de Mac gebruikers houdt hier de Freedownloadshop op. Voor Linux gebruikers trouwens ook, zoals is aangegeven in de Help pagina: “Nee. Downloads van FreeDownloadShop.nl zijn niet geschikt voor Mac OS, Linux of Unix omdat de DRM beveiliging die gehanteerd wordt op FreeDownloadShop.nl niet compatible is met deze operating systemen.”

Best lastig trouwens, die Windows Media DRM beveiliging die je bij de Freedownloadshop krijgt: Het verschilt per artiest, maar gemiddeld mag je de muziek op 1 PC, 3 muziek spelers en 3 gebrande CD’s zetten. De PC waarop je je liedje download is meteen de PC waarop je hem moet afspelen. Je kunt je liedje niet overdragen naar een andere PC. Dat is best een beperking, want wat doe je als je computer stuk gaat of opnieuw geformatteerd moet worden? Tracks uit de iTMS mag je op 5 PC’s of Macs zetten en op een ongelimiteerd aantal spelers en een ongelimiteerd aantal CD’s en je kan je liedjes ook overzetten naar een andere PC of Mac als je bijvoorbeeld een andere PC koopt of als hij stuk gaat.

Gelukkig heb ik Virtual PC en kan ik stiekum toch doorgaan met winkelen. Ik blader even wat rond en zie prijzen van €0,49 tot €1,09 per track. Sommige albums zoals de Counting Crows zijn alleen als geheel album te downloaden en niet per track. Hierdoor kost de harde dubbel CD €21,99 en als je hem download win je een cent en kost ie €21,98 maar dan heb je geen drukwerk en doosje. The Best of Simon & Garfunkel kost op een CD slechts €14,99 maar wil je hem downloaden dan betaal je €20,71! Goed opletten dus of je nou echt wel zeker weet of je wilt downloaden of niet. In de iTMS kost elke track €0,99 zonder uitzonderingen, en kan je er dus vanuit gaan dat je altijd goedkoper uit bent dan wanneer je de “harde CD” koopt.


The Best of Simon & Garfunkel is scherp geprijsd

Al met al ben ik niet onder de indruk. Als even vergeet dat het totaal niet werkt op een Mac dan nog: onduidelijke navigatie die pijn doet aan je ogen, rare prijzen, varierende DRM rechten per artiest en het feit dat je je downloads maar op 1 pc mag afspelen maken het allemaal niet erg aantrekkelijk om hier iets te kopen.

Maar het aller vervelendst vind ik dit: je zoekt een artiest, bladert door het repertoire heen en je vind het album dat je wilt hebben. Pas dan blijkt dat het album helemaal niet te downloaden is en dat je hem alleen als “harde waren” kan bestellen. Zo blader je je een ongeluk voordat je een album hebt wat je wilt hebben en ook nog te downloaden is.

De Freedownloadshop is dus meer een aanvulling op de gewone CD-winkel die de Free Record Shop al had. Vanwege de onaantrekkelijkheid om er iets te kopen zal de gemiddelde gebruiker die zich nu helemaal suf-illegaal-download zich niet aangetrokken voelen om het rechte pad van de legale downloads te kiezen.

Afwachten dus, tot de iTMS open gaat.

Forum topic: http://forum.macosx.nl/viewtopic.php?p=278545

Reacties

36 reacties
 • Profielfoto
  Werty

  Ik heb idd ook ff gekeken op de site van Hans em ik geef het 4 weken… Wat een totale afgang is dat zeg. Totaal geen smaak (maar dat wil dus niet zeggen dat onze Windhoos vrinden er geen gebruiki van gaan maken; die staan in het algemeen bekend om het missen van smaak…)

 • Profielfoto
  iNick

  Ik vind de naam misleidend. De Free in Freedownloadshop slaat natuurlijk op de Free van FreeRecord, maar het lijkt nu alsof je er gratis kan downloaden…

 • Profielfoto
  Hugo

  Ja maar hun “records” zijn in het eggie ook niet Free dus…;)

  Neemt niet weg dat de naam verwarrend is ja..

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Heb het nog geen minuut uitgehouden op die site. Verschrikkelijk!

 • Profielfoto
  Turbanus

  Komt allemaal ten goede aan de V van Villa…of was het de V van Vanessa…? Ik vind het een moedige poging van hun. De gemiddelde pc-gebruiker weet niet beter en zal door deze opzet gewoon liever in de shop door de hoesjes blijven bladeren….en dat zal ook wel de opzet zijn, want daar wordt toch het meest verdiend.

 • Profielfoto
  addyboy

  He, Colpolyp, of beter gezegd martin, ik zie dat je ook je naam hebt veranderd (zoals je al zei). Leuke review.. En tja.. nog eventjes wachten op de ITMS hè jongens?

 • Profielfoto
  japser909

  @werty :p jij bent hip he ? ;)

 • Profielfoto
  Johnyw

  Ik schrok me een aap ( wat later overging in een bulderlach) toen ik gisterenmorgen hier in Belgie in de krant de titel zag: DE I-TUNES KILLER van free record shop !
  Inderdaad, itunes was geschreven met de “-“.
  Dit zegt voldoende over het opzoekingswerk van de desbetreffende journalist, maar het werd helemaal te hortig toen ik las dat itunes uitsluitend geschikt was voor Mac gebruikers en dat het aanbod van 250.000 songs dat van Apple ver oversteeg !

 • Profielfoto
  Hugo

  Wat een prutser krant! :sealed:

 • Profielfoto
  stevenv

  In de gewone shop wordt misschien het meeste verdiend, maar niet meer aan CD’s. De laatste tijd nog wel eens een FreeRecord Shop bezocht voor een CD’tje? Ze worden zeldzaam en zijn tussen alle DVD’s bijna niet te vinden.

  De site van de FRS was altijd al bijzonder traag, hetgeen m.i. komt doordat er veel te veel op staat.

 • Profielfoto
  LeBigMac

  FreeDownloadShop.nl Wat zegt de naam? We moeten dus gratis gaan downloaden?? Okee, doen we!;)

  Zeker met zo’n lachwekkende DRM-beperking :angry: en kansloze webshop.

 • Profielfoto
  Pasav

  Wat me wel opvalt is dat ze een klein IPOD iccontje gebruiken …. :angry:

  Echt niet om aan te zien ….

 • Profielfoto
  Meneer Guggenheimer

  Ach, het zal het geld wel opleveren. Ben niet verbaast als het een succes wordt zijn genoeg mensen op windows die itunes niet gebruiken omdat het van Apple is.

  Media markt is zoiezo bijna altijd goedkoper met cd’s maar ik moet toegeven dat de meeste muziek die ik koop van voor 1995 is.

 • Profielfoto
  Hermanko

  Een Aldi reclame ziet er beter uit maar voor de 97% PC-gebruikers zal dat waarschijnlijk weinig uirtmaken.
  Laten we rustig wachten op de NL iTunes-winkel! :angry:

 • Profielfoto
  eye of the tiger

  ik zeg ook maar niks meer…zucht :sealed:

  Ben alleen maar blij dat ik Apple! :D

 • Profielfoto
  WYSIWYG

  Ik kan maar een ding zeggen,. en dat is een quote:
  http://www.theapplecollection.com/Collection/AppleMovies/mov/steve.html

  (Je moet niet iets willen doen om slechts te cashen, maar een beetje looks is het halve werk…)

 • Profielfoto
  eye of the tiger

  hey, misschien ideetje om de kop van dit artikel te veranderen in:

  Freedownloadshop.nl de iTunes GILLER? :D

 • Profielfoto
  moodjoo

  Mooi voorbeeld van totale onkunde van de FRS:

  Staat te lezen bij de meestgestelde vragen:

  Waarom mag ik mijn muziek niet op meerdere computers gebruiken?
  De gebruiksregels die platenmaatschappijen momenteel hanteren voor het gebruiken van downloads op meerdere computers en de manier waarop dit gecontroleerd moet worden vinden wij momenteel te ingewikkeld om je mee op te zadelen.

  :sealed: :O

 • Profielfoto
  rvanheukelum

  Het ziet er weer lekker gezuigd uit ook, zeg. Kunnen ze diegene die zich (niet) met de vormgeving bezighoud misschien de deur wijzen? Die Breukhoven is weer lekker bezig in elk geval; hoop commotie … meer van hetzelfde. Breukhoven lijkt op een eend trouwens, ik zag hem bij Wintertijd zitten laatst, gevalletje botoxschade.

 • Profielfoto
  Zorcky

  Hoe kan dit een iTunes killer zijn als het niet eens samen werkt met een besturingssysteem anders dan, je raad het al….. Wintdoos :p

 • Profielfoto
  bartvdpoel

  In tijden niet zo’n krappy User Interface gezien.
  En zeggen dat ze enkel eens naar het origineel moeten kijken om goeie ideeën op te doen.

 • Profielfoto
  mulderd

  Concurrentie is gezond ! Laat ze maar proberen beter te zijn, wordt iTMS nog aantrekkelijker. Marktwerking…;)

 • Profielfoto
  Big Mac

  Bah Bah Bah ! Is Hans zijn ondernemingsgeest vertroebeld door wat Botox of zo ?:p

 • Profielfoto
  vogel

  De Free Record Shop heeft al jaren succes met de rotzooi die ze verkopen. En dat iedereen zich druk maakt om de DRM beveiliging, tja, om die paar procent Mac en Linux gebruikers maken ze zich niet druk. Daar is je succes ook niet van afhankelijk, dus daar geef ik ze nog een kans, hoe smakeloos en discriminerend ook.
  Waaran deze winkel naar de kloten zal gaan, dat is vanwege de bizar slecht geregelde prijzen. Je gaat toch niet downloaden als de prijs dan bijna 40% hoger ligt?

 • Profielfoto
  lsmisch

  Het artikel uit de krant kwam uit “Het Laagste Nieuws zeker”?

 • Profielfoto
  Elger

  Ik kom er niet uit, wat een k*twinkel zeg…

 • Profielfoto
  Turbanus

  Ik merk aan de reakties hier, dat er nog veel mensen zijn die niet in de gaten hebben dat ze via mij een account kunnen bemachtigen in de ITMS van de VS. Gewoon nummers kopen voor 0,99 dollarcent, niks moeilijk en niks creditcard. Ook al komt er straks een ITMS in Nederland, valt nog maar te bezien of het aanbod de vraag gaat dekken en dan lijkt het me handig als je gewoon ook je VS-account aanhoudt.

 • Profielfoto
  japser909

  zakkenvullers niet verwennen… Kazaa leeft best nog :p

 • Profielfoto
  joosty

  Valt mij nu steeds op bij elke ‘concureent van de ITMS….

  Ze werken allemaal via de web browser. ITMS niet en dat geeft de gebruiker dan ook een veilig gevoel qwz betaling en virussen….

  Groeten

 • Profielfoto
  boesboes

  ja turbanus, en dan de NL music store is er, kan je dan gewoon je muziek overzetten naar andere account?
  als dat niet lukt is het nie echt intressant.

  toch leuk voorstel van u

 • Profielfoto
  Bert

  Ze werken allemaal via de web browser. ITMS niet en dat geeft de gebruiker dan ook een veilig gevoel qwz betaling en virussen…

  Daar is zeker wat van te zeggen !!!

 • Profielfoto
  hanzwillem

  Ze werken allemaal via de web browser. ITMS niet en dat geeft de gebruiker dan ook een veilig gevoel qwz betaling en virussen…

  precies, in itunes weet je al helemaal niet wat er verzondern wordt. Web is tenminste doorzichtig. Goede zaak dat er alternatieven komen voor ai tjoens.

  Ik zal zelf alleen nooit betalen voor lossy muziekformaten. Leuk voor op de walkmen.

 • Profielfoto
  addyboy

  He turbanus.. hoe werkt dat dan.. (hehe.. kan je ook gelijk profiteren van de mooie dollarkoers :P)

 • Profielfoto
  Johnny Walker

  Leuke site………………..NOT ik wordt er helemaal zenuwachtig van! dit was dan ook de eerste en de laatste keer freedownload shop. Ik kocht al niets bij hans en conny want te duur(botax moet natuurlijk bekostigd worden) en ze gaan niet mee in mijn muzikale voorkeur!!

 • Profielfoto
  sctemme

  Vraagje: op http://www.cnn.com/2004/TECH/internet/08/12/netherlands.downloading.ap/index.html staat het volgende:

  “The service will compete with popular licensed music download services such as iTunes. Its competitors will not have the legal rights to sell the same selection being offered by the Free Record Shop in the Netherlands, Belgium and Luxembourg.”

  Betekent dit dat de Free Record Shop exclusiviteit heeft bedongen met de ‘grote vijf’? Dat zou niet zo leuk zijn voor wie nog hoop had voor de iTMS in Nederland.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het lijkt mij HELEMAAL niks! De Free Record Shop heeft als muziek winkel zijn langste tijd wel gehad. In de ‘gewone’ winkel staan ook bijna geen CD’s meer, wel games en DVD’s. Over een tijdje zullen hoogstens de games overblijven en daarna misschien helemaal niets meer. Wat ooit een interessante winkel was, is nu niet bijzonder meer. En deze online music store is al helemaal prut!