Apple’s eigen iMovie verwijdert DRM uit iTunes-nummers

12 reacties

De nieuwssite macnews.de heeft een derde manier gevonden om het Digital Rights Management-system FairPlay van gekochte iTunes Music Store songs te verwijderen. De eerste manier was het branden van de nummers op een cd om het vervolgens weer van de cd te rippen. Dit leverde een slechtere audiokwaliteit op.

De tweede manier was het programma PlayFair, een programma dat de DRM van iTunes-nummers stript. Apple heeft ervoor gezorgd dat dit programma zoveel mogelijk van internet gehaald is.

De derde manier is een stuk simpeler dan de eerste, én maakt gebruik van een programma van Apple zelf, namelijk iMovie. Je importeert een iTunes-nummer dat beveiligd is met FairPlay om bijvoorbeeld als achtergrondmuziek te kunnen gebruiken. Het filmpje wat hieruit ontstaat, kan dan met iMovie geëxporteerd worden naar een aantal formaten die niet zijn beveiligd. En aangezien het ook mogelijk is om nummers zonder een film te exporteren, kunnen de beveiligde iTunes-nummers omgezet worden naar een onbeveiligd WAV- of een AAC-bestand.

Nu maar afwachten of Apple de functionaliteit van iMovie naar aanleiding van deze berichten zal gaan veranderen.

Discussie in het forum

Bron: macnews.de
Met dank aan larridon voor de inzending.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Volgens mij levert dit ook kwaliteitsverlies op. Maar je moet wel heel dom zijn wil je op deze manier te werk gaan, zo omslachtig is het.

 • Profielfoto
  Sad

  het is logisch en normaal dat dit gebeurt. DRM technieken zijn nooit waterdicht te krijgen en nu krijg je dus dit soort grappen waar je als Apple mooi voor lul mee staat.

 • Profielfoto
  error

  Inderdaad van aac naar iMovie en van iMovie naar aac = compressie op compressie.

  Van iMovie naar WAV lijkt mij identiek aan het met iTunes branden op een cd en dan de AIF weer van die cd halen…

  En dan zijn er natuurlijk altijd nog hulpjes als Audio Hijack Pro.

  PlayFair leek mij het enige programma dat zonder her-compressie de DRM kon verwijderen. Maar dat is natuurlijk niet netjes!

 • Profielfoto
  Jor1

  en waarom zou je dat dan willen?

  als je een nummer koopt kun je die toch gewoon onbeperkt afspelen?
  ik snap er zeker weer geen drol van…

 • Profielfoto
  error

  Wel, de drol is dat een via de iTunes Store gekocht nummer in originele vorm (dus Protected aac) alleen af te spelen is door de koper. Sloop je nu de DRM uit dit bestand dan kan het zo richting Kazaa, Soulseek en al die andere potentiele piratensoftware.

  Dus als iemand ooit een programma maakt waar de DRM zonder her-compressie en zonder het achterlaten van de gegevens van de oorspronkelijke koper uit te halen is… dan heeft de iTunes Music Store een groot probleem en worden de licensies veel beperkter.

  Maar goed, eerst die winkel hier maar eens open!

 • Profielfoto
  Gans

  Als Apple slim gaan ze een extra zekerheid inbouwen. Bij ieder nummer dat je koopt bij de iTMS zit een plaatje. Als ze in dat plaatje nu eens verstoppen dat het van de iTMS vandaan komt en wie het heeft gekocht (dat is vrij simpel), dan kun je makkelijk nagaan waar het vandaan komt als je het in het illegale circuit tegenkomt. Mits je natuurlijk niet verteld dat je deze beveiliging hebt ingebouwd en iedereen het plaatje gaat wissen.

 • Profielfoto
  Bram

  Volgens mij moet Apple gewoon van DRM’s af.

  Platenmaatschappijen gaat het niet om het aantal mensen dat legaal bezig is. Het gaat ze om het geld, ze zijn geen non-profit organisation. Dus het verhaal van DRM’s moet je in geld bekijken. Wat kost een DRM? Denk aan ontwikkelen. Een DRM komt niet zomaar aanvliegen. = $
  Denk aan vragen. Het blijkt dat er veel vragen binnen komen over problemen met beveiligde CD’s = $
  Denk aan klanten verlies. = $ Door mythes over de DRM, maar ook dingen die er waar over zijn. Denk ook aan gerbuikersvriendelijkheid. Met een DRM wordt het ongebruikersvriendelijk. Ooit afgevraagt waarom er (bijna) geen kopieeër beveiliging op Mac OS zit? Apple heeft daarvoor zelfs voor geadverteerd. Kijk hier maar: http://www.theapplecollection.com/Collection/AppleMovies/mov/iMacShootout.mov : er wordt over de serial number gesproken. De meneer die Window$ installeert heeft hier last van, het jongetje die de Mac installeert niet. Er zit een Think Different Filosofie achter. Gebruikersvriendelijkheid. Waarom heeft XP de grootste kopieeër beveiliging? Ongebruikersvriendelijk: typisch m$. Ze hoeven ook niet bang te zijn dat ze hierdoor klanten verliezen: ze zijn de grote monopolist. Dat is de reden dat m$ zo’n beetje de enige met zo’n grote kopieër beveiliging. Denk aan regels die je moet opstellen = $ Denk aan relaties met wie de DRM mag gebruiken = $

  En wat levert een DRM qua geld op? Wordt er meer door gedownload? Dat vraag ik mij af. Het komt heus wel op internet te staan. Als je van de Music Store download, en je wil iets van een kopie hebben, wat niet mag van de licentie, hoeveel mensen kopen het nummer daadwerkelijk dan nog eens?

  Ik denk dat het aan de platenmaatschappijen ligt. Die eisen een DRM.

  The new iTunes Music Store: buy licensed music, without a DRM. Misschien wordt dat óók wel een hit?

 • Profielfoto
  error

  Ik denk dat Apple dit wel zou willen… maar als ze het zouden gaan eisen dan raken ze al hun contracten kwijt.

  Over een paar jaar verkopen de grote maatschappijen enkel nog beveiligde dvd’s, beveiligde sacd’s, beveiligde aac’s en beveiligde wma’s.

  Gelukkig blijven er nog prachtige labels die hun muziek online verkopen als drm-loze mp3’s!

  Zie bijvoorbeeld: http://www.warprecords.com/bleep en http://www.k7.com/search.pl?search=mp3%20download

 • Profielfoto
  Bram

  Maar dat die platenmaatschappijen dat niet in zien. :angry: Misschien moet Jobs dat als hij beter is met zijn reality distortion field uitleggen?

 • Profielfoto
  Ijope

  als we zo gaan beginnen kan je de drm er met een app als audio hjack uit halen

 • Profielfoto
  Bigs

  Dit is bijna hetzelfde als een beveiligd AACtje afspelen en dan tegelijkertijd weer opnemen (alleen is dit sneller). Levert dus wel kwaliteitsverlies op.

 • Profielfoto
  janvanes

  Dit is al (maanden) oud nieuws, want deze tip kwam ik al veel eerder tegen op diverse sites. Daaruit moet je misschien afleiden dat Apple deze route niet persé wil gaan afsnijden. Er zijn ondertussen nl. al verschillende updates van iTunes geweest…