Review: AH fotoservice

55 reacties

Kijk naar buiten en je merkt dat de zomer volop van start is gegaan. Traditiegetrouw gaan Nederlanders dan graag op vakantie en al even traditiegetrouw nemen zij op vakantie vele foto’s met hun digitale camera’s.

Maar eenmaal thuis gekomen wil oma graag enkele highlights van de vakantie zien en dan voldoet het LCD schermpje op de camera niet aan oma’s norm. Kortom, er zullen afdrukken gemaakt moeten worden. AH Fotoservice is misschien wel de makkelijkste manier om een print te krijgen van je digitale foto…


Er zijn inmiddels genoeg online afdrukcentra zoals de Hema, ColorMailer, het Kruidvat, Pixum of de Dixons. Een nadeel van online foto’s doorsturen naar een van deze centra is dat het een tijdrovend klusje is aangezien je bij sommige slechts per 10 foto’s kunt uploaden. De oplossing is een speciaal upload programma’tje waarbij je offline alles regelt en met één druk op de knop al je foto’s in een keer kunt doorsturen.

Niet alle afdrukcentra hebben zo’n programma’tje en als ze het wel hebben dan is het nog maar de vraag of ze over een OSX variant beschikken. Albert Heijn beschikt wél over een OSX programma’tje. En het allerleukste is nog wel het feit dat AH Fotoservice (zo heet het programma) ook nog eens een frisse en heldere applicatie is die prima in de stijl van Mac OSX past.klik voor een vergroting

Wanneer je het programma opent, valt direct de metal look op. Daarnaast nodigt het je uit om je foto’s middels drag ’n drop in het venster te slepen. Je kunt zelfs foto’s uit iPhoto importeren, bijvoorbeeld een bepaald album. Heb je eenmaal alle foto’s geimporteerd dan kun je foto’s bewerken. AH Fotoservice beschikt over de volgende functies:
– rotate,
– crop,
– red eye reduction,
– de mogelijkheid om tekst op je foto te zetten,
– de mogelijkheid om je foto aan te passen aan de 2/3 verhouding.

De laatste stap is alle foto’s te verdelen over vier bakjes aan de rechterzijde: 10×15, 13×18, 15×20 en 20×30. Druk op de grote knop ‘Shopping Cart’ en je kunt de opdracht geven om je bestelling definitief te plaatsen.

Conclusie
Het is verrassend te zien dat Albert Heijn enkel voor Mac OSX een upload programma in de aanbieding heeft. Dit komt niet vaak voor. Het programma is van Duitse makelij en is met wat aanpassingen waarschijnlijk te koop voor iedere winkelketen of bedrijf. Desalniettemin een pluim voor Albert Heijn voor dit heldere en gebruiksvriendelijke programma. Rest nog één ding: wanneer kunnen Mac gebruikers op de AH site opzoeken hoe laat de AH winkels openen en sluiten?

Albert Heijn: fotoservice
Download rechtstreeks: AH Fotoservice

Reacties

55 reacties
 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  Goed hoor van AH
  en wat vond Oma van je foto’s ??

 • Profielfoto
  Pete Mac

  hopelijk vindt dit navolging

 • Profielfoto
  tony montana

  goeie ontwikkeling!
  Ga ik ook zeker gebruik van maken!

 • Profielfoto
  PaddoPad

  Als ik naar buiten kijk zie ik nou niet echt de zomer volop van start gaan. Het regent!

 • Profielfoto
  Jor1

  Wat is er mis met iPhoto?

  nee, flauw… leuk proggie, handig.
  en is natuurlijk sneller en goedkoper dan iPhoto!

  Sjapo!

 • Profielfoto
  Elger

  Goed:)
  en hoe zit het nu met de kleurechtheid van je foto’s? Dat wil nog wel eens verschillen. Kan je een color profiel meesturen? (thnx erik voor deze wijsheid)

 • Profielfoto
  pille

  Bedankt voor de ‘tip’. Ben nu een testje van 55 foto’s aan ’t uploaden. Laat het resultaat nog weten…

 • Profielfoto
  OMT-fan

  Petje af voor zo’n mooie en voor Mac (zoals hoort), gebruiksvriendelijke bestelsite!!!

  Ben geen “foto afdruk fanaat” (altijd alles op scherm) maar dit initiatief vedient een ruime waardering en grote klandizie, Hulde AH!!!!

  Ik ga een poster proberen om de kwaliteit te kunnen zien.

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  @Elger,
  je hoeft geen profiel mee te sturen, alleen je foto’s te converteren naar sRGB (als ze dat niet al waren)

 • Profielfoto
  jonnie

  Super:) Dit is wel erg vet gedaan! Petje af indd.

 • Profielfoto
  Hugo

  Als ik op de hoofdsite kijk zie ik alleen maar de plug-in voor Win XP ???

  Hoe moet een sitebezoeker nou de OSX versie vinden?

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Vroeger redelijk wat via Appie Snabbel besteld en de kwaliteit is erg goed. Prijs niet slecht. Groter wordt wel snel veel duurder. Ik kan met hun nieuwe app echter nog niet inloggen (spinning wheel). Afhalen bij Appie op de hoek is erg prettig.

 • Profielfoto
  japser909

  idd alleen XP ??? sraaarrrrrrrrrrrrr :p wel leuk van die petjes,coffeemok en t-shirt dingen… postert valt wel mee 8.50 € :D

 • Profielfoto
  thijsbrg

  Ik heb 4 jaar geleden mijn iMac bij AH gekocht!
  Nooit Tegengevallen!
  En nu dit.. mooie software

 • Profielfoto
  Pieter Floris

  is het resultaat niet belangrijker?
  hoe is die?

 • Profielfoto
  MacEagle

  Moet zeggen valt inderdaad niet tegen van Appie, inderdaad mooie look en gebruiks vriendelijk.:)

 • Profielfoto
  reneo

  pfoe, eindelijk, uploaden via de site ging vaker mis dan goed, en na veel klagen via mail en telefoon hebben ze dus eindelijk een oplossing, leuk dat ik als grootste apple klager niet eens een berichtje van ze krijg! grrr

 • Profielfoto
  pieterj

  Elger, Erik,
  AH Fotoservice leest de EXIF uit je JPEGs en bepaalt op basis van de gebruikte camera automatisch welk kleurprofiel ze moeten gebruiken.:p Volgens mij doet niemand anders dat!
  Eager, ik weet niet wat het effect is van sRGB omzetting, als je bewerkingsprogramma dat in de header doorgeeft zal het ook wel goed gaan, maar het lijkt me dus niet nodig. Wie doet een testje? ;)

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Hehe, ze hebben ook een Windows versie hoor ;). Ze doen gewoon met JavaScript checken welk OS je gebruikt en dan krijg je de Windows of de MacOS X versie te zien. Slim van Appie Happie :). En erg stoer dat ze een fatsoenlijke MacOS X client hebben!

 • Profielfoto
  papa

  Ziet er prima uit. Moet alleen nog twee weken wachten totdat ik mijn PowerBook heb want nu zit ik achter een Vaio PC :angry: en weet ik dus niet hoe goed het allemaal werkt. Ik zie trouwens nu dat de Windowsversie hetzelfde is afgezien van die brushed metallook die ontbreekt…Wel verrassend dat AH ook aan de Mac-gebruikers denkt. Kunnen anderen nog wat van leren!:) Jammer dat het weer tot nu toe niet echt meewerkt…:(

 • Profielfoto
  Mac-ofiel

  Schitterende applicatie :D en de prijs is ook niet verkeerd :)

 • Profielfoto
  SvS

  Hey, ik ben aan het uploaden!
  Ik moet zeggen; zeer gebruikersvriendelijk programma!! Perfect! Alleen 1 heel klein minpuntje, maar dat weegt niet op tegen het feit dat ze al in beginstadium aan ons denken, pluim voor ze!

  Minpunt is, dat ik het geselecteerde foto niet even kan inzoomen om te checken of ik de goede heb gepakt en ook afbeeldingsnamen mogen eronder, om niet al te veel verwarring te doen ontstaan bij foto’s die beetje op elkaar lijken. Maar verder een 4,5 sterren van de 5! Ik weet meteen weg te vinden en dat was niet echt zo bij Kruitvat-uploadprogramma.

  Het aanmelden van account gaat niet via bagger site maar in dat programma. Zeer gemakkelijk! Ook over het uploadtime ben ik zeer te spreken. Alles in 1x verzonden!

 • Profielfoto
  Esquare

  Lauw!

  :D

 • Profielfoto
  els

  Tof! Helaas herkent AH mijn nummer niet (ik dacht dat ze me al jaren via mijn bonus / airmiles kaart bespioneerden, dat valt kennelijk mee). Ik was aangenaam verrast toen ik zojuist het mailtje opende en een Macosx programmaatje aangeboden kreeg! Ben geen AH-fan (veel te duur), maar dit initiatief verdient een pluim.

 • Profielfoto
  Amsterdam

  Hoe typisch dat ik van de Hema Fotoservice een aantal dagen geleden een mail ontving waarin ze de Album Printer Service promoten. Ze troffen me in een slechte bui, want ik typte direct een reply waarom toch iedereen maar denkt dat Windhoos het enige OS is op deze planeet.
  Ik kreeg netjes een mailtje terug waarin ze me meldden dat ze reeds bezig zijn met een OSX-versie, die zou lullen met iPhoto. “Over een aantal maanden verwachten ze de betaversie”, duh, ik word dan gemaild. Ben benieuwd.

  Yey AH. ;)

 • Profielfoto
  luben

  ik breng ze gewoon naar de mediamarkt, op cdrom, meestal zo’n 150-200 per maand.
  het kost slechts 7 cent en het formaat is echt 10×15 en niet net iets kleiner zoals bij veel anderen. de kwaliteit is echt super.

  bijkomend voordeel is dat ik de deur nog eens uitkom!

 • Profielfoto
  Arno

  Inderdaad superhandig proggie, alleen toch 1 nadeel ontdekt: Hij laat, wanneer je foto’s vanuit iPhoto wilt binnenhalen, alleen de eerst 14 albums zien in de linkerkolom. Wanneer je in iPhoto dus meer dan 14 albums hebt staan (zoals ik) kun je dus alleen maar uit de bovenste 14 kiezen. Alle andere albums die daaronder staan vallen er dus af (je krijgt ook geen scrollbar, en met toetsenbordpijltjes omhoog of omlaag werkt ook niet).

  Minpuntje voor AH, verder een goed programma.

 • Profielfoto
  SvS

  “bijkomend voordeel is dat ik de deur nog eens uitkom!”
  Hahaha :D Dat moet zowieso als je AH foto’s op kan halen. :p Maar het is 1x ipv 2x.

 • Profielfoto
  Freek.

  En nog ’n bonus ook:
  “En speciaal voor u geeft Albert Heijn bij het installeren van deze software ook nog 100 Bonus Miles cadeau.”
  (Citaat uit AH-promomail voor de nieuwe fotoservice)

 • Profielfoto
  diederik

  Applie
  :)

 • Profielfoto
  luben

  @susanne,
  eh… ja inderdaad, je hebt gelijk! ik schreeuw altijd eerst en denk dan later. :p

 • Profielfoto
  Zorcky

  Wel is het zo dat je met een MAC niet eens kunt zoeken naar een winkel in je buurt!!!! Vreemd, dan maken ze zo een mooie applicatie en dan werkt dit niet?

 • Profielfoto
  brabant

  Een aardig tijdje heb ik al eens medling gemaakt van een OSX pakket van Kruidvat, gratis en voor nix te downloaden.
  AH let dus wel op onze kleintjes, maar Kruidvat doet dat al veel langer. Ook nog snel (2 dagen) en goedkoop.

  Ohja, ik heb er geen aandelen

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Het grote verschil tussen AH en Kruidvat is dat het programma van AH gebruiksvriendelijk is en overweg kan met iPhoto. Er zijn namelijk wel meer programma’s voor de mac (zie Colormailer).

 • Profielfoto
  pieterj

  Hugo, Jasper, Zaphod,

  de sniffer voor OS doen ze serversided, niet met Javascript. Je ziet dat dus nooit terug in de HTML, vandaar misschien de verwarring!:D

 • Profielfoto
  dexter

  Ai… geen 30×40. toch maar bij de Hema blijven dan.

 • Profielfoto
  joriske

  Grappig, wanneer ik met Safare Enhance in het debug menu de User Agent op IE 6 voor windows zet, werkt de winkelzoekservice op de ah site foutloos. Waarom beperken ze het dan, willen ze geen Macgebruikers ???

 • Profielfoto
  Urbin Design

  Zo blijft AH op de kleintjes letten.
  Top proggie. Foto’s zijn onderweg:P

 • Profielfoto
  Kees Wibra

  ik had net een mooi album gemaakt in iPhoto. 50 pagina’s kosten 125 Euro!!! Apple moet dit echt goedkoper maken. Ik ga geen 250 gulden voor een foto album betalen, De foto’s via iPhoto kosten 56 Euro. Met de AH dienst ben ik 19 Euro voor de 118 foto’s kwijt. Dat is nog eens een verschil…..
  Dus prijs 118 foto’s:
  Apple album 125 Euro
  Apple foto’s 56 Euro (thuis bezorgd)
  AH foto’s 19 Euro (ophalen)
  Tja dat alleen de eerste 14 albums te zien zijn, kan je gewoon oplossen door je album in iPhoto even naar boven te slepen.
  Importeren duurt wel even en je kan de bestelling niet bewaren om later te verzenden. Die kleine wensen zullen vast snel in het pakketje zitten. Ik heb de foto’s nu via de AH dienst besteld…

 • Profielfoto
  zulu

  Als ik het programmaatje download van de AHservice dan krijg ik een excel bestand(?) wat ik niet kan openen. Wat doe ik verkeerd?

 • Profielfoto
  JanWeijers

  Nou, ik vind het geen vier sterren waard:
  – alleen de eerste 14 albums uit iphoto worden getoond (oplossing: je album bovenaan in de lijst zetten, zowel Iphoto als AH afsluiten en overnieuw opstarten)
  – als je in iphoto een album verandert wat je al eerder importeerde in AH wordt de verandering pas herkend als je eerst AH afsluit en dan weer heropen
  – standaard commando’s als appeltje-A om alle bestanden te selecteren werken niet
  – je kunt nergens in AH fotoservice de bestandsnamen zien, erg onhandig als je dus een lijstje met bestandsnamen hebt waarop staat hoeveel van welke foto je er nodig hebt.
  – als je van “my pictures” naar “shopping cart” wisselt gooit hij de volgorde van de bestanden door elkaar
  – de applicatie loopt steeds vast als ik probeer een iphoto album met meer dan 100 foto’s probeer te importeren.

  Jan

 • Profielfoto
  The_Fronz

  Sinds ik over ben op OSX geen foto meer uit laten printen. Dus dat wordt uploadAH geblazen.

 • Profielfoto
  Esquare

  Van nl.comp.sys.mac geplukt. Ik weet niet wat ervan waar is:

  “beste mensen,

  Deze week heb ik het fotoservice programma van AH getest. We noemen het maar IAH. Het moet gezegd zijn het is een keurig programma met een volledige integratie van Iphoto. Maar dan houdt het ook op. Je kunt wel een bestelling plaatsen, maar helaas komt die niet aan, in ieder geval krijg je geen orderbevestiging, en dat heb je nodig. Ik heb er gecorrespondeerd over met AH, maar de instructie in het antwoordt gaven aan dat er nooit een opdracht is geplaatst. We hebben het met drie mensen geprobeerd en alle drie hadden we hetzelfde probleem. Weer een misser van AH. Ik heb het programma uitgeprobeerd van het Kruidvat. Een veel slechter programma, maar het werkt wel. Ik krijg in ieder geval een ordernummer. En natuurlijk werkt het programma Iphoto van Apple wel, getest door Jan-Willem . Als Appie Happie in de toekomst er nog iets aan doet houd ik jullie op de hoogte.

  Groeten namens de Apple Gebruikersgroep Limburg

  Vincent Crutzen

  http://www.applezuid.nl

 • Profielfoto
  dgroten

  Ik heb ook een bestelling geplaatst en nog geen bevestingsmail ontvangen dat de order goed is aangekomen. Dus geen ordernummer en weinig hoop dat ik iets van AH zal ontvangen. Maar ik wacht even maandag af, misschien moet er iemand aan te pas en krijg je alleen reactie doordeweeks… Jammer, want ondanks een paar tekortkomingen (zie reactie van JanWeijers) is het wel een fantastisch initiatief van AH!

  deegee

 • Anoniem

  Ik ook geen bevestiging ontvangen. En nu??
  Hebben we dus niks aan…

 • Profielfoto
  Mip

  Ook geen bevestiging ontvangen!
  Heb een account via de app én via de site aangemaakt en getest, beiden geen bevestiging ontvangen.
  Ik uiteraard de helpdesk bellen, maar daar kom je niet ver mee!!!
  Ze hebben een aantal standaard antwoorden en daarna moet je een mailtje sturen naar de 2e lijnssupport, wat ik ook gedaan heb, maar nog geen antwoord! De 2e lijnssuppport schijnt in Duitsland te zitten.

  heeel jammer AH . . .

  Maar degene die wel een bevestiging hebben gekregen, hoelang duurde dat? En hebben jullie je aangemeld via de app of via de site?

 • Profielfoto
  Dennis Bijl

  Zelfde verhaal hier… diverse mails aan de helpdesk gestuurd maar geen oplossing…

  “Geachte heer/mevrouw,
  Wij hebben het voor u nagekeken en het systeem werkt zoals het hoort.
  Wij willen u adviseren om het opnieuw te proberen, na het afsluiten van
  Internet Explorer en de internetverbinding. Mocht het dan nog niet werken,
  dan kan het ook liggen aan het feit dat u een firewall of een virusscanner
  aan heeft staan. Zet deze a.u.b. uit en probeer het dan nog eens.”

  Ik heb geen IE en geen firewall en ook geen virusscanner…

  To be continued..

 • Profielfoto
  GeMacert

  Ik heb dezelfde ervaringen als hierboven geschetst. Het programmaatje ziet er gelikt uit, maar uiteindelijk gebeurt er niet wat je wilt dat het doet, namelijk foto’s bestellen. Hoezo 4 sterren denk ik dan. Normaal is de Applegemeenschap ongemeen en mijns inziens terecht kritisch op alles wat ons gebruikers aangaat. Kennelijk kan de grootste grutter van Nederland menig Appleaars blij maken met een dooie mus. Dat is op zich een pluim waard. Van mij krijgt deze vorm van AH fotoservice daarom een ster(retje).

  PS: de online fotoservice werkt tot nu toe wel goed (opdrachtbevestiging ontvangen enzo). Ik wacht tot een (eind)oordeel als ik de foto’s in handen heb.

 • Profielfoto
  Mip

  tweede Reactie AH:

  Wij hebben wat problemen geconstateerd de software.
  Uiteraard hopen wij de problemen zo snel mogelijk hersteld te hebben, wij adviseren u om het na een paar dagen weer te proberen. Bedankt voor uw begrip.

  Ze reageren niet al te snel, maar ze krijgen van mij nog een kans.

 • Profielfoto
  HSL

  als het goed is doet de versie 1.1 het wel goed..:)

 • Profielfoto
  MacMars

  Ik kreeg net een berichtje van AH waarin inderdaad staat dat het om een verkeerde versie ging:
  ————————————————-
  Geachte klant,

  Als ervaren MacOSX gebruiker stelde u vast dat het nieuwe bestelprogramma van de
  AH Fotoservice geen opdrachtnummer en dus uiteindelijk geen bestelling opleverde.
  Helaas konden gedane opdrachten dus niet worden verwerkt. Per ongeluk was de oude
  software versie 1.0 in plaats van de vernieuwde versie 1.1 op onze internet site gezet.
  Graag willen wij u vragen de software (versie 1.1) opnieuw te downloaden en uw
  eventuele bestelling opnieuw te plaatsen. U vindt de software onder deze link:
  http://www.ah.nl/fotoservice/client_macosx.jsp
  Heeft u nog vragen en/of opmerkingen over de MacOSX software dan horen wij die
  graag.

  Met vriendelijke groet,
  Albert Heijn Fotoservice
  http://www.ah.nl/fotoservice
  ———————————————–

  Oftewel, we moeten het nog maar eens proberen…

 • Profielfoto
  Mip

  Zelfde mail ontvangen en meteen geprobeerd!
  Heb na ± 5 min. nu wel een bevestiging :D

  Ben benieuwd hoelang het duurt voor ze klaar zijn.

 • Profielfoto
  Frank ter Braak

  De eerste “bestelling” was een teleurstelling want het kwam zoals al eerder vermeld werd niet aan. Na het downloaden van versie 1.1 ging het wel goed. Toen ik na ± 3 dagen het mailtje kreeg dat de foto’s (5st 20×30) klaar waren was er enige teleurstelling dat je dan nog niet exact weet wanneer je je foto’s kan ophalen want het kan dan nog een of twee dagen verzendtijd kosten voor het bij de winkel aankomt.

  Ik had door de eerste teleurstelling ook een bestelling geplaatst bij Webprint.nl want dat werd in deze draad geadviseerd, het is bij hun goedkoper en sneller. Goedkoper is het inderdaad maar sneller was het niet en erger was dat de kwaliteit veel minder is dan bij AH. Bij AH werd gebruikgemaakt van echt Kodak Royal papier, de Webprint foto’s zagen er uit als een (goede) inktjet thuisprint met veel minder contrast en een duidelijke zichtbare korrel (300 dpi?). Het zag er mooi uit maar niet half zo mooi als bij de AH.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Kruitvat heeft sinds kort exact hetzelfde programma als Albert Heijn! Grote verbetering ten opzichte van voorheen dus…:D

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  …Dat programma van ColorMailer is trouwens helemaal fantastisch!!!