Kritische blik op Tiger

39 reacties

Net als eerdere versies van Mac OS X heeft Tiger 150 nieuwe features aan boord. Spotlight, 64-bit ondersteuning, Dashboard, Safari RSS en meer, pretty cool stuff allemaal: Maar zijn de nieuwe technieken echt zo revolutionair als Apple wll doen voorkomen?

Moet Redmond zich echt zorgen gaan maken?

Toegegeven, af en toe begrijp je niet hoe Apple het flikt: Het kleine bedrijf uit Cupertino weet met 200 man een OS neer te zetten, dat De Grote Monopolist uit Redmond met 20000 man níet lukt. Althans, zo lijkt het. Een kritische blik op onze nieuwe tijger.

64-bit ondersteuning
Logische en verwachte ontwikkeling na de introductie van de Dual 64-bit PowerMac G5. Biedt voor mensen zonder G5 sowieso geen echte voordelen. Maar, bij de buren gaat het ook nog niet zo hard met de 64-bit ondersteuning. Apple loopt dus redelijk op schema.

Dashboard
Redmond, start your photocopiers. Vrij gedurfde reclame bij Tiger, maar deze verliest zijn waarde een beetje als blijkt dat Cupertino de kopieerapparaten al een tijdje heeft draaien: Dashboard is in principe een regelrechte kopie van Konfabulator..
En hoewel Sun het omdraaien van vensters al een tijdje bedacht heeft, blijft de manier waarop Apple de technologie implementeert, typisch Apple: Simpel en eenvoudig, snel, krachtig en vooral mooi.

Safari RSS
Ook hier geldt dat de techniek al een tijd bestaat, maar dat de credits voor de implementatie van diezelfde techniek wél regelrecht naar Apple gaan. Want er bestaan zat RSS-readers in de vorm van plug-ins of extensions, maar er is naar mijn weten geen browser op de markt die zo omgaat met RSS. Weer zijn het hele simpele dingen (aan kunnen geven artikellengte, sorteren, zoeken) die de extra waarde geven aan de reeds bestaande techniek.

Automator
Demo zag er veelbelovend uit: simpel, snel, krachtig. Automator belooft veel werk uit handen te gaan nemen. Maar tegelijkertijd is de kans groot dat Automator nog een aantal kinderziektes bevat. Heeft Apple bijvoorbeeld rekening gehouden met niet-geïnstalleerde applicaties? En wanneer denkt Automator dat een applicatie niet geïnstalleerd is? Het is niet ondenkbaar dat Automator (door bijvoorbeeld die Developers @ WWDC) goed voor de gek gehouden kan worden wat betreft de aanwezige apparaten, applicaties en systeembronnen.

Spotlight
De techniek is vrij simpel: bestanden op de harde schijf worden regelmatig geïndexeerd en van elk bestand wordt metadata gemaakt. Het indexeren zorgt voor de snelle respons (de harde schijf hoeft niet meer helemaal doorzocht te worden), de metadata maakt zoekvragen mogelijk als “Wat zijn de in de afgelopen week door Steve bewerkte CMYK-documenten groter dan 5 MB?”.
Wat mij betreft is het weer de (systeembrede) implementatie (zie hier en hier) die revolutionair te noemen is.

Core Image
In één woord indrukwekkend. Vooral de getoonde realtime effecten op video beloven een overvloed aan mogelijkheden waar de developers zeker raad mee zullen weten. De vraag is (net als bij Spotlight overigens) wel, of (en zo ja) hoe de techniek performeert op, bijvoorbeeld, een iBook G3 met 128 MB geheugen.

Conclusie
Met de Mac OS X 10.4 Tiger-demo heeft Apple laten zien dat ze als geen ander in staat zijn bestaande technologie (RSS, full-text indexing, en in mindere mate Dashboard) op een verbluffend simpele en mooie – Simplicty is elegant – wijze te implementeren.
Voor Automator en Core Image geldt dat het idee en de getoonde demo veelbelovend zijn, maar dat de waarde (stabiliteit, performance, toepassingsmogelijkheden) ervan zich nog moet bewijzen. Ik denk dat Apple al met al wel wat voorloopt met de ontwikkeling van haar besturingssysteem. Maar om dat years ahead te noemen.. Ben benieuwd wat Apple nog in petto heeft voordat Tiger écht losgaat..!

Reacties

39 reacties
 • Profielfoto
  boesboes

  De vraag is (net als bij Spotlight overigens) wel, of (en zo ja) hoe de techniek performeert op, bijvoorbeeld, een iBook G3 met 128 MB geheugen.

  werkt enkel op laatste videokaarten dacht ik.
  of geldt dit enkel voor core video?

 • Profielfoto
  Zout

  Zijn er mensen onder ons die de nieuwe versie van ons OS al hebben? zo ja, hoe zit het met de snelheid?

 • Profielfoto
  Sad

  het is logisch dat je voor CoreImage en CoreVideo effecten een krachtige processor / grafische kaart moet hebben. Met verouderde hardware is dit ondenkbaar. En dat doet Apple niet om mensen met oude hardware te pesten, het kan gewoon niet als je bepaalde specs niet haalt.

 • Profielfoto
  Ducboy59

  Het lijkt minder spectaculair als de stap van 10.2 naar 10.3, maar technologieën als Core Image en Spotlight zijn nogal forse stappen.

 • Profielfoto
  tennapel
 • Profielfoto
  markclausing

  performeren is geen nederlands.

  en core image heeft inderdaad minimu eisen aan de videokaart om te werken: http://www.apple.com/macosx/tiger/core.html

  lijkt op een shader 2.0 videokaart als minimum.

 • Profielfoto
  Qorne

  ik draai hem nu, het is erg snel allemaal het is nog een beta dus het wordt vast nog beter:)

  Core Image gaat niet zo snel op mijn mac, maar ik verwacht dat dit beter wordt.

  ik vind Dashboard NIET gejat, van die gasten van Kontflabber komen van Apple.

  Spotlight is echt zo snel!!! thats really pretty cool!

  ik heb een iMac 17″ 1.25Ghz 768MB ram:) als er nog vragen zijn hoor ik het wel screen staan hier:

  screenshots in PDF omdat ik nu ff geen tijdhad om ze te resizen.

  http://www.advance-studios.com/corne/Tiger/1.pdf
  http://www.advance-studios.com/corne/Tiger/2.pdf
  http://www.advance-studios.com/corne/Tiger/3.pdf
  http://www.advance-studios.com/corne/Tiger/4.pdf
  http://www.advance-studios.com/corne/Tiger/5.pdf
  http://www.advance-studios.com/corne/Tiger/6.pdf

 • Profielfoto
  Rogier

  Wat ik dus wel extreem gaaf vind is dat Matrix-achtige ripple effect in Dashboard!

 • Profielfoto
  Qorne

  nog even een toevoeging, Safari is veel sneller!
  en dat RSS werkt ook erg fijn!

 • Profielfoto
  macpro

  Ik heb Tiger op een losse harde schijf geïnstalleerd.
  Die vervolgens aan mijn iBook 800 MHz gehangen en gestart.
  Toen via Spotlight gezocht op bestanden op de harde schijf van de iBook.
  In notime had ‘ie vanalles gevonden!
  Echt te gek zoals dat werkt. En dat zonder te indexeren of wat dan ook.

  Mensen die twijfelen raad ik aan om naar de keynote te kijken.
  Dan krijg je een goede indruk van de nieuwe features in Tiger.

 • Profielfoto
  franswilco

  “performeren is geen nederlands.”

  Since Idols wel. Maar dan zeg je het als “P-fomuns” (o inslikken).

 • Profielfoto
  macsterdam

  Ik werk al even met Omniweb 5 en daarbinnen kan je wel rss bekijken en je er op abonneren. Nog niet zo mooi als safari, maar het is er al wel.

 • Profielfoto
  dada1958

  Het ziet er naar uit dat dit de eerste keer wordt dat ik een update van Mac OS X oversla; ik zit niet echt te wachten op de tot nu toe aangekondigde features, hoe knap ze ook in elkaar zitten. Ik hou me voornamelijk bezig met grafische vormgeving en beeldbewerking en ik herinner me de vorige upgrade nog heel goed, deze verliep verre van probleemloos… Tiger zal wel met mijn volgende Mac geleverd worden.
  Ik ben blij dat Panther nu naar behoren draait en ik ben van van mening dat Apple hiermee al een OS van formaat levert. Overigens verwacht ik niet dat Redmond iets te vrezen heeft, de meute zal toch wel MS blijven draaien.

 • Profielfoto
  Amsterdam

  Ook al hou ik me voornamelijk bezig met grafische vormgeving en af en toe een beeldbewerkinkje, een OS sla ik niet over. Daar ben ik te nieuwsgierig voor. Ik heb geen enkel probleem gehad met de overgang van oud-OS naar een nieuw-OS, en nu ook weer, neem ik het risico dat het misschien wel zal gebeuren. Geen man overboord, ook geen vrouw, ff backuppen voor je gaat installen. Spannend hoor, whatever ze ook zeggen of denken, ik ben tegendraads misschien, ik installeer het zodra ik de officiele dvd binnen heb.

  *ROAR*

  :)

 • Profielfoto
  jorisx

  hmm core image en waarschijnlijk core video werkt alleen met deze video kaarten:

  ATI Radeon 9800 XT
  ATI Radeon 9800 Pro
  ATI Radeon 9700 Pro
  ATI Radeon 9600 XT
  ATI Radeon 9600 Pro
  ATI Mobility Radeon 9700
  ATI Mobility Radeon 9600
  NVIDIA GeForceFX Go 5200
  NVIDIA GeForceFX 5200 Ultra

  zie: http://www.apple.com/macosx/tiger/core.html

  wordt toch ’s tijd voor een upgrade van m’n G4 met GeForce2 MX … ???

 • Profielfoto
  Jor1

  Ik vind Dashboard werkelijk Afschuwelijk… ik kan nog steeds niet geloven dat dit bij apple vandaan komt. Die kleuren, rood, oranje, die vormgeving blègh!

  slimme folders etc.. lijken mij het ei van columbus.
  Hoe lang heet de ‘Finder nog Finder’ en wanneer krijgt ‘spotlight’ zijn nieuwe naam: ‘Finder’

  Ik heb Panther overgeslagen, dus ik ben nu weer aan de beurt:)

 • Profielfoto
  i-mac

  Lukt het installeren bij jullie goed? Hier wil het niet lukken!

 • Profielfoto
  Pasav

  Loopt al een tierelier … (standaard dan ) heb nog geen andere programma’s geprobeerd …:)

 • Profielfoto
  hydro

  Bij mij loopt Tiger ook perfect, wel een tikkeltje langzaam maar dat zal wel liggen aan het feit dat ik hem op mijn iPod heb geinstalleerd.

 • Profielfoto
  zakalwe

  Jør: Dat is het fijne van Dashbord ten opzichte van Konfabulator: het is veel makkelijker aan te passen voor iemand met html/css/javascript kennis, ipv van javascript met een heel eigen api… Dus je kan het straks kiezen uit tientallen ‘mooiere’ gadgets…

 • Profielfoto
  zakalwe

  Sun heeft dan wel 3D effecten in hun ‘Project Looking Glass’, maar je merkt duidelijk dat ze het geen echte meerwaarde kunnen geven. Zo zeggen ze bijvoorbeeld dat het schuinzetten van vensters het overzicht ten goede komt, maar bij meer dan vijf vensters blijft het onoverzichtelijk, een oplossing zoals Apple’s ‘Exposé’ werkt dan beter.

 • Profielfoto
  papa

  Tiger zal denk ik niet meer op een G3 draaien. Althans, niet de oudere onder de 600 Mhz. Die Macs zijn te verouderd om optimaal te kunnen profiteren van de vernieuwingen die deze versie van OS X biedt. Natuurlijk weet ik dat ik als gebruiker er totaal naast kan zitten, maar als je naar de specs kijkt kan ik me niet voorstellen dat 10.4 nog goed handelbaar zal zijn op een (oudere) G3. Ik denk toch wel dat een G4 stilaan het minimum begint te worden voor OS X en dat een G5 bijna vereist wordt wil je bepaalde programmatuur goed draaien. Misschien iets om bij stil te staan? ???

 • Profielfoto
  Nelis00

  Voor de mensen die de beta van 10.4 al hebben..

  Wat werkt er nog NIET goed bij jullie?

 • Profielfoto
  Qorne

  Niels:
  MSN 4.0 werkt hier nog niet… best raar…

 • Profielfoto
  angorawol

  Potjandorie, eerst wacht ik een half jaar alvorens ik voldoende geld kon spenderen voor Panther en de gebruikelijke updates en tools. En dan staan ze weeral voor de deur met een nieuw OS, die rakkers van Apple toch;)

 • Profielfoto
  RoberT

  ik ben nog blij met Panther:p

 • Profielfoto
  nma

  Spotlight is simpelweg revolutionair. Peter Burrows brengt dat hier ( http://www.businessweek.com/technology/content/jul2004/tc2004071_4261_tc056.htm ) goed onder woorden (met dank aan ene Gartenberg zie ik nu…):

  “It could be a powerful way to cut through the familiar filing-cabinet metaphor used in traditional user-interface designs” says Jupiter’s Gartenberg. “If you want to make a budget for an upcoming vacation, do you file it under ‘budget’ or ‘vacation’? And either way, will you ever find it again?” he explains. Spotlight could sidestep such questions. “People don’t care about filing their information,” he says. “They care about finding their information.”

 • Profielfoto
  dada1958

  @ Amsterdam… Mac OS 9 heb ik ook overgeslagen, ben ook tegendraads GRRRR
  Maar ik zie wel hoe het loopt:)

 • Profielfoto
  wilfred

  Over dit artikel. Ik vind het een goed idee de features van Tiger onder de loep te nemen. Ik zou echter graag een wat uitgebreider artikel zien. Elke feature krijgt hier maar een paar regeltjes aandacht. Ook zou het misschien leuk zijn het nog uit te breiden met een vergelijkenis van de verwachte Longhorn features en te bekijken in hoeverre Apple echt maanden/jaren voorsprong heeft. Het is immers toch echt moeilijk te verwachten dat Microsoft trager ontwikkelt terwijl Apple slechts een fractie van de productiemiddelen heeft van Microsoft. Echt niet dat ze ‘daar aan de overkant’ onintelligenter zijn als het gaat om het runnen van een bedrijf en het bouwen van een OS.

  Wel een goed idee trouwens. Het is altijd fijn om wat kritisch geluid te horen op deze site :-).

  Groeten, Wilfred

 • Profielfoto
  Josh

  De Grote Guru heeft in januari gezegd dat de in de PC-geschiedenis grootste revolutie van Classic naar X is voltooid. Dan denk ik dat Panther best als volwaardig besturingssysteem kan worden gehandhaafd en wel vele jaren lang. Het nieuwste van het nieuwste is dan voor de driftigen van geest…

 • Profielfoto
  Whymme

  Redmond, start your photocopiers. Vrij gedurfde reclame bij Tiger, maar deze verliest zijn waarde een beetje als blijkt dat Cupertino de kopieerapparaten al een tijdje heeft draaien: Dashboard is in principe een regelrechte kopie van Konfabulator..

  Dat is waar, ware het niet dat hier niets van klopt.

  Apple heeft sinds heel vroeg al kleine programmaatjes gehad die je onder het Apple Menu vond. De toegevoegde waarde van Konfabulator was dat je die rechtstreeks op de desktop kon zetten (wat overigens gekopieerd was van DesktopX voor Windhoos). Dashboard-widgets draaien juist niet op het bureaublad, maar je moet ze op een soort exposé-achtige manier oproepen en weer laten verdwijnen.

  Het andere verschil is dat developers van Konfabulator-widgets er geen droog brood aan konden verdienen; terwijl Arlo Rose en zijn partner $25 vragen voor iedereen die Konfabulator installeert, zijn alle widgets freeware. De gebruiker redeneert: “Ik heb al betaald voor Konfabulator, dan ga ik niet nog eens betalen voor al die programma’s die ik wil installeren.” En aangezien de distributie van Konfab-widgets voornamelijk via de site van Rose gaat, zullen developers niet makkelijk iets anders kunnen doen.

  Dashboard geeft developers de kans om eigen Dashboard-widgets te maken en daar een shareware fee voor te vragen. Zo kunnen ze zelf geld verdienen aan hun ideeën, in plaats van dat geld naar Arlo Rose te zien gaan. Ik heb daar geen problemen mee.

  Whymme

 • Profielfoto
  sctemme

  Goeie reactie op e Konfabulator Kontroversie: http://daringfireball.net/2004/05/dashboard_vs_konfabulator

  Zoals hij zegt, de WWDC sessie over Dashboard development was zo populair dat hij later in de week herhaald is. En zijn opmerking over hoe iedereen die HTML, CSS en JavaScript kent nu Dashboard applets kan maken, snijdt ook hout.

  Overigens, er zitten serieuze bugs in de Tiger developer preview. Pas op met je data!

  Wat betreft de ‘Redmond, we Have a Problem’, aan de ene kant legt Apple met Tiger de lat lekker hoog, aan de andere kant hoeft Redmond zich niet zo heel veel aan te trekken van wat Apple doet: hun product verkoopt toch wel. Bovendien verdienen ze aan een Mac met Office een vergelijkbaar bedrag als aan een PC met Windows en Office…

  Tenslotte, als je een bug hebt, of je bent het niet eens met het kleurenschema van Dashboard, kun je bugreports indienen bij http://bugreporter.apple.com/

 • Profielfoto
  spazmaster

  niet echt een KRITSCHE blik.

  RSS feature vind ik het best.

 • Profielfoto
  Sage

  De kritische blik ontgaat mij ook een beetje. Zeker als er niet goed naar de feiten word gekeken?

 • Profielfoto
  sctemme

  Winnaars van de WWDC Dashboard competitie: http://developer.apple.com/wwdc/dashboard.html

 • Profielfoto
  maceddy

  Beetje jammer dat Core Image het niet doet op een iBook van een maand oud ???

  Verder werkt de Appletje-E met disk images niet en ook Adium kan geen verbinding maken met MSN.. aMSN overigens wel.

  Dreamweaver MX 2003 werkt ook niet echt super. Verder weinig problemen… voor de mensen die het even wilden weten.. Zie ook de draadjes in het forum.

 • Profielfoto
  japser909

  hoeveel heeft het voor jullie gekost al die updates sinds 10.0.0 ?
  ???

 • Profielfoto
  pietertje

  Ik heb Tiger op mijn iBook G3/800. Ik denk dat de grootste(belangrijkste) verandering 32->64 bit is dus daar heb ik nix aan. Veel programma’s werken nu niet op Tiger en hij lijkt wat trager te gaan, behalve het zoeken, dat is stukken verbeterd. Dashboard is niet revolutionair en dat was Konfabulator ook niet, ik heb ze samen draaien maar omdat er niet veel/geen widgets zijn voor Dashboard moet ik het doen met Konfabulator.