iTMS Europa tekent grote indies

10 reacties

Vandaag is bekend geworden dat Apple eindelijk de grote onafhankelijke platenmaatschappijen (indies) Beggars Group, Sanctuary Records, en V2 heeft getekend voor een licentie-overeenkomst waarbij deze maatschappijen de muziek van hun artiesten gaan verkopen in de iTunes Music Store in Engeland, Duitsland en Frankrijk.

Dat is goed nieuws, want deze indies hebben nogal wat mega-namen in hun bestand staan en er was al kritiek op Apple dat ze namen als The Prodigy, Basement Jaxx, Stereophonics en The White Stripes niet in de iTMS verkochten.

Deze deal staat garant voor enkele tienduizenden extra tracks in de iTMS, en meer indies zullen binnenkort volgen, zo heeft Steve Jobs aangekondigd.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  RTM85

  Kijk, dat is mooi nieuws. Lucky bastards in die drie landen. Wat ik me echter afvraag is, zodra in oktober de iTMS in Nederland ook online is, of we hier dan ook alle muziek die nu in de platenzaken ligt ook kunnen kopen in iTunes. Of is dat maar een beperkte selectie wat we online kunnen kopen en downloaden?

 • Profielfoto
  sjap

  Dat is pas goed nieuws! Nu nog ff wachten tot oktober en inderdaad hopen dat het aanbod van de pan-europese store meteen uitpakt met een uitgebreide catalogus. Tot die tijd zit er helaas weinig anders op dan te jatten (van de grote labels) en rechtstreeks te kopen (bij de kleine labels).
  Van mij mag ook hier in de Nederland de muziekindustrie zo snel mogelijk op z’n kop gezet worden.

 • Profielfoto
  chonazz

  Vind ik ook!
  Echt mooi dat de labels getekend hebben, maar ik denk dat het nog heel lang gaat duren voordat de echt kleine maar mooie labels daar Apple gevraagd worden.
  Volgens mij gaat het dus nog lang duren voordat we ook gewoon nederlandse kleinkunst of antwerpse techno van de ITMS kunnen afhalen.
  Tot dan, gewoon naar de winkel lopen en de cd kopen!

 • Profielfoto
  Gans

  Volgens mij is het geheel afhankelijk van de manier waarop de Music Store is georganiseerd. Als er een grote allesbepalende vestiging in Amerika zit zal het heel lang duren voordat kleine Europese labels op de Music Store verschijnen. Als ze het goed aanpakken worden de verschillende Stores echter per land bestuurd. Dan heeft het wel degelijk zin om wensen kenbaar te maken.
  Het is een klein beetje Big Brother, maar ik zou het bijvoorbeeld niet erg vinden wanneer ze zoektermen monitoren. Als je bijvoorbeeld zoekt op iets wat niet via de Store verkocht wordt en veel mensen hebben op die zoekterm gezocht (bijvoorbeeld Acda en de Munnik of de Heideroosjes of iets anders…), dan is dat een reden om die artiesten te gaan verkopen via de store.

  Ik hoop dat ik iets briljants bedacht heb en dat Apple dit leest/Ik hoop dat Apple dit allang bedacht heeft en het al doet…

 • Profielfoto
  error

  Perfect. Zonder de indies was het niets… maar dit is nog maar een kleine groep. Vele labels ontbreken nog.

  Maar goed, mijn favoriet 4AD is binnen – hoewel ik daar toch de compact discs van blijf kopen.

  Nu maar hopen dat wij later dit jaar ook in die winkel mogen shoppen.

 • Profielfoto
  nankovic

  idd goed nieuws dit. Ik kan bijna niet wachten tot oktober!

 • Profielfoto
  Freek.

  En nou begint t interessant te worden: hoe meer indies hoe beter:p !
  Kom maar op met die handel, lust t rauw. Op naar iTMS.nl !!!:D

 • Profielfoto
  JosB

  In de Duitse en Engelse musicstore is BZN al te koop – en George Baker:D
  Dan zullen andere Nederlands(e)(talige) bands toch ook wel te koop worden aangeboden?

 • Profielfoto
  hedgren1

  Leuk dat het nu pas gemeld wordt als nieuwsfeit als het al eerder op het forum stond dankzij Register UK.
  http://forum.macosx.nl/viewtopic.php?p=258140#258140

 • Profielfoto
  Beathoven

  Echt mooi dat de labels getekend hebben, maar ik denk dat het nog heel lang gaat duren voordat de echt kleine maar mooie labels daar Apple gevraagd worden.

  Het Tzadik label van John Zorn b.v.:D

  Maar ik vrees dat het publiek van die CD’s niet echt belangstelling heeft voor het kopen bij de iTunes Music Store en voor het grote publiek is het denk ik ook niet aantrekkelijk.