id Software brengt Doom 3 naar de Mac

14 reacties

Een absolute klassieker op het gebied van games is Doom, van id Software. In 1993 kwam de eerste versie uit op de PC. id Software schreef destijds in het eerste persbericht:

“another technical revolution in PC programming, Id Software’s DOOM promises to push back the boundaries of what was thought possible on a 386sx or better computer.”

Al gauw werd Doom een enorm succes. Naast Doom II kwamen ook Ultimate Doom, Collectors Doom en Final Doom uit. Mac gebruikers hebben nooit kunnen meegenieten van dit prachtige first-person horror spel, maar vandaag kwam er groot nieuws.

id Software, dat ook verantwoordelijk is voor de Quake serie en de Quake-engine (waar veel 3D spellen momenteel op draaien) heeft Doom 3 voor de PC nu bijna in de winkels liggen, en heeft meteen aangekondigd dat er Mac en Linux versies van zullen worden uitgebracht. De Linux versie zal als eerste klaar zijn, maar zal alleen als download beschikbaar zijn, en dus niet in de winkels komen te liggen.

Screenshots van Doom 3

Na de Linux versie zal het spel geport worden naar Mac OSX en vervolgens geoptimaliseerd. Todd Hollenshead, de directeur van id Software, heeft gegarandeerd dat de Mac versie er komt, alhoewel er nog geen uitgever voor bekend is een ook geen release datum.

In ieder geval is het weer een stap voorwaarts in de groei van de games wereld op de Mac.

Bronnen: Inside Mac Games en Doom history.
Forum topic: http://forum.macosx.nl/viewtopic.php?t=22844

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  himac

  Natuurlijkj leuk dat er nieuwe shoot games op de mac komen.
  alleen is al die horror net wat TE hard voor mij.
  probeerde AVP en toen schrok ik me al te pletter toen een allien me bestormde.:(

  naja! kom er toch nog een mooi spel naar de Mac!

 • Profielfoto
  Sachin

  Tof:D

  ’t Zal waarschijnlijk wel niet zo vlot draaien op m’n PowerBook G4:p

  Met de komende iMac G5 die wel genoeg power zal hebben voor nieuwe games lijkt het me fantastisch dat spelontwikkelaars ook nieuwe games “porten” voor Mac:)

 • Profielfoto
  Martens

  Voor mensen die de Doom 1 (of 2) WAD nog hebben:

  http://homepage.mac.com/jamiec/doom/

  Een prima port van de originele Doom engine voor Mac OS X. Hij draait zowel Doom 1 als 2. Er is nog een project om Doom 1 en 2 te laten draaien, maar dat is een remake van de engine, met allerlei OpenGL effecten, die de herkenning er een beetje afhaalt. Deze port vond ik zelf veel leuker. ;]

  Jammer dat ik een G4 heb, want Doom 3 zal ik wel niet kunnen draaien. Ik ga voor de Xbox-versie denk ik. ;]

 • Profielfoto

  “Mac gebruikers hebben nooit kunnen meegenieten van dit prachtige first-person horror spel, maar vandaag kwam er groot nieuws.”

  ?? staat er een beetje ongelukkig denk ik, want ik heb gewoon de Mac versie van Dooom II in huis. En in ieder geval Ultimate Doom is er ook voor de Mac.

 • Profielfoto
  bassbug

  Vroeger draaide Doom achtige spellen nog redelijk vlot op de PowerMac als je een 3DFX kaart (kennen jullie deze nog?) had. Hoe dat nu met de Quartz & OpenGL techniek zit weet ik niet.

  Tis wel een beetje nostalgie en weet niet of er voor dit soort spellen nog vraag naar is… Enkel en alleen rondlopen & schieten is als spelconcept wel een beetje gedateerd.

 • Profielfoto
  japser909

  zou de g5 dan toch nog een mega play station worden ? :D

 • Profielfoto
  bassbug

  Kijk, een dure G5 kopen om mee te spelen vind ik waanzin (tenzij geld op je rug groeit). In feite geldt zelfde voor de PCs. Alleen een PC met snelheden als een G5 kost maar een fractie… :angry:

  Maar spelletjes betekent omzet en daar varen meerdere partijen (dus ook de computer & onderdelen fabrikanten) wel bij. En dan speelt de macht van de grote getallen en we zijn terug bij af… ???

 • Profielfoto
  WOZ

  Ik heb de 100 mb demo movie bekeken(fileplanet, lid worden kost niks). WoW! Erg gaaf om te zien… Je speelt in je eigen horrorfilm! Zó ongeloofllijk echt! En alles is er aaan gedaan om het horror-gevoel op te wekken. Spannend!!

 • Profielfoto
  Amsterdam

  Shit wat heftig man. Daar gaan weer een zooi uren aan vrije tijd. En ik kijk er nog naar uit ook. Yey!

 • Profielfoto
  Geitekaas

  Ik heb net Battlefield 1942 op mijn gloednieuwe PB 15Ghz geprobeerd. Loopt als een stroperige gesmolten bord macaroni:-(
  Dus Doom moeten we ook maar vergeten. Dit spel BF1942 lipe 2 jaar geleden prima op een Pll Waarom moet de MAC werled zo bloeden met die gigaconfiguraties?

 • Profielfoto
  OReason

  Zeker wel vet. Al gaat t niet draaien op mijn G4 :P.

 • Profielfoto
  Bigs

  Vet:) Had het eigenlijk ook wel verwacht van Id, ik bedoel Q3A en RTCW waren er ook voor de Mac. Ik vrees alleen dat het niet zo lekker gaat draaien op de FX5200go van m’n Powerbook..

 • Profielfoto
  PhoeniX

  Nu hopen dat ze ook Half-Life 2 (dat er imho zelfs nog een stuk sjieker uit ziet) ook porten:)
  maar er zal wel nieuwe hardware aan te pas moeten komen vrees ik :/

  BTW: “op mijn gloednieuwe PB 15Ghz”
  owla man:) ik zou content zijn met zo’n processor hoor ;)

 • Profielfoto
  gammo

  hey allemaal,
  ik heb iets gehoord/gelezen over een of andere mod (voor doom 3)of iets dergelijks die je ergens kunt downloaden. dit houdt in dat je dus een zaklampje OP je shotgun/wapen hebt of sowiets en je dus niej telkens hoeft te switchen tussen wapen en lampje. weet iemand hier iets van??