“Echt of vals?” CD/website van De Nederlandsche Bank

11 reacties

De Nederlandsche Bank heeft een “CD” gemaakt om mensen te helpen bij het herkennen van valse Eurobiljetten. Het gaat om een aantal flash animaties die alle echtheidskenmerken toelichten en wat hulpmiddelen om valse biljetten te herkennen bespreken. Helaas is men twee dingen vergeten:
In de download versie, en vermoedelijk dus ook op de CD, is het centrale flash-bestand verstopt in een Windows-programma.
Daarnaast werkt de link naar de “web” versie van het geheel niet met een andere browser dan IE.

Nu zijn er twee manieren om toch de “Echt of vals?” informatie te benaderen. Het makkelijkste is om de juiste locatie op de webserver van De Nederlandsche Bank te zoeken, op dit moment staat de informatie hier.

Als je je eigen CD wil maken kun je met behulp van de terminal bijvoorbeeld op de volgende manier alle benodigde bestanden verzamelen.
Haal allereerst de “CD” op. Als je dit met Safari doet wordt het zip bestand mogelijk al uitgepakt. Ik ga er even van uit dat dit niet zo is (andere browser of instellingen). In dat geval heb je ergens echt_of_vals_tcm7-32794.zip bewaard. Open nu de terminal en gebruik het volgende voorbeeld om alle bestanden in een map bijelkaar te plaatsen:

Als je dat wil kan je de data nu met de Finder of een brandprogramma op een CD branden en bekijken op elk platform met elke browser die flash ondersteunt door het bestand echt_of_vals.html te openen.

Een alternatief is om de losse flash-speler voor Mac OS X op te halen van de Macromedia website. Plaats de gewenste speler uit dit archief (bv. de Engelse) in de gewenste map en gebruik deze om direct het bestand echt_of_vals.swf te openen. Deze losse speler en “curl” zijn natuurlijk ook de methode om je favoriete flash spelletjes bijelkaar te zetten en ook zonder netwerk te kunnen spelen.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  ParadoX

  het eerste wat ik d8 toen ik hierover op tv hoorde…zou hij het ook op een mac doen :angry:

 • Profielfoto
  Rezpack

  Ik zou zeggen:
  -download CD.
  -Pak .zip uit.
  -gooi .exe file weg
  -Ga naar http://www.dnb.nl/echt_of_vals/echt_of_vals.swf
  -Save as met Safari in de uitgepakte .zip map.
  -Start .swf file met Quicktime en alle links naar de biljetten werken.
  Maar dat ben ik dan…

 • Profielfoto
  Beathoven

  slim zeg om zoiets openbaar te maken, als valsmunters weten waar iedereen op let zorgen ze er wel voor dat dit in orde is.

 • Profielfoto
  Pete Mac

  @Paradox dacht ik ook al vooral toen ze het lieten zie op een pc:(

 • Profielfoto
  little rascal

  Converteer het exe bestand naar SWF met Exe2swf. Makkelijker kan niet

  proggie kan je hier Dlen

  http://www.labondiola.com/software/inutilities/exe2swf/exe2swf04.sit;)

 • Profielfoto
  buurman

  Microsoft mede door de Nederlansche overheid veroordeelt tot een megaboete voor monopolisme. De belastingdienst en de centrale bank van dit zelfde Nederland maken vervolgens microsoft only software.
  Bizar, maar niet ongunstig voor Bill G. en zijn aandeelhouders.

 • Profielfoto
  Josh

  Megastom van de Europese bank biljetten te laten circuleren met zowel de handtekening van de oude als van de nieuwe president.

 • Profielfoto
  cubizer

  Handig! Ik werk bij de KPN – Primafoon. Kunnen we wel toepassen! Morgen meteen ff meenemen. (Koopzondag in Haarlem ;) )

 • Profielfoto
  joaquin

  @beathoven: Het schijnt dat er ook niet openbare kenmerken zijn en dat vervalsers er zelden in slagen om meer dan een paar kenmerken goed na te maken. Volgens deze redenering zou je dus zelfs op het oog vrijwel altijd de vervalsingen moeten kunnen herkennen …. als je de tijd neemt dan.
  @Buurman: Het is natuurlijk wel weer erg slordig dat De Nederlandsche Bank een presentatie in flash maakt, die dus op bijna elk platform kan worden bekeken, en het dan weer zo dom verprutst dat het met maar een OS en browser makkelijk is.
  Echt kwalijk is dat daaruit blijkt dat de toezichthouder de eigen website alleen met de, vooral voor banken, gevaarlijkste browser ter wereld test.
  Overigens raadt het ministerie van EZ op dit moment via “de waarschuwingsdienst” het gebruik van IE af. Dat gaat natuurlijk eigenlijk alleen om de PC versie met het levensgevaarlijk lekkende ActiveX.

 • Profielfoto
  Sad

  Zo ik heb even een mail gestuurd naar DnB want dit kan natuurlijk niet!

 • Profielfoto
  MiQuel

  ;) Kan ook een truuk zijn: vestig alle aandacht op de genoemde dingen/tekens en ze kijken niet verder! Ik denk dat er meer inzit, dan dat ze openbaar maken!