De gewenste “headless iMac”

28 reacties

De laatste tijd zijn er op diverse websites discussies te lezen over de “headless iMac”. De headless iMac (iMac zonder hoofd) is een iMac, maar dan zonder scherm. Een klein doosje dus met iMac kwaliteiten, wat neerkomt op een G4 of G5 processor, maximaal 1 harddisk, geen uitbreidingssloten (behalve voor het geheugen) en een on-board video kaart. Uiteraard geleverd met Mac OS X er op.

Maar waarom geen scherm?

Veel mensen zien de headless iMac als een produkt dat Apple een enorme populariteitsboost kan geven. Ten eerste omdat veel PC gebruikers de iMacs simpelweg te duur vinden, maar geen eMac willen omdat ze toch een flat panel scherm willen aansluiten. De flat panels van Apple zijn van hoge kwaliteit, maar dus ook vrij hoog geprijsd, waardoor ook de iMac duur is. Een PC gebruiker die een flat panel scherm van €349 gewend is zal dus een flinke stap moeten maken wil hij de Mac ook eens een kans geven.


Artistieke impressie van een headless iMac

Ten tweede omdat ook veel Mac gebruikers die momenteel nog oude hardware gebruiken zoals Blue/White G3 modellen of de oudere reeks iMacs ook mogelijk opzien tegen de aanschaf van een nieuwe Mac. De economie is immers niet meer wat het geweest is en ook de echte Apple fans vinden het soms een flinke prijzige stap naar de iMacs die er nu zijn.

Het is niet de bedoeling om een nieuwe versie van de Cube te maken. Dit was toch een iets te uitgebreid model waardoor de prijs niet gunstig genoeg was. Wel voor verzamelaars, niet voor de potentiele switcher.

Wanneer je dus je eigen (al dan niet flat panel) scherm kan kiezen en toch voor weinig geld gebruik kan maken van de iMac met het ijzersterke Mac OSX systeem, dan zal er volgens sommigen een enorme massaverhuizing plaatsvinden van potentiele switchers die Windows al lang zat zijn, maar simpelweg de portemonnee nog dicht houden.

De headless iMac bestaat niet, en Apple heeft er ook (nog) niets over gezegd. De headless iMac is puur een idee dat onder veel computergebruikers leeft. Zou ome Steve meeluisteren?

Forum topic: wie zou een headless iMac ook op prijs stellen?

Bronnen:
apple-history.com
The Apple Collection
Macnn

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  ikbenynze

  Wat een draak van een lelijke bak heeft die “artist” er van gemaakt, zeg! Dit past echt op geen enkele manier in de vormgeving van Apple. Liever geen headless iMac dan op deze manier. brrrrrrr….

 • Profielfoto
  japser909

  Vormgeving is geen wet,dat ten eerste…
  Je doet gewoon de bak in de bureaulade en beeldscherm… wa groter, een ehhhh plasma scherm op de muur ? :( los is cool, echt :p

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  Het is een impressie natuurlijk. Het idee zelf vind ik inderdaad interessant genoeg om een discussie over te beginnen. Wil je nu alleen een Mac zonder scherm dan kom je direct bij de G5 terecht. De G5 is nu net een prijzige machine. Wil je een goedkope machine kom je bij de iMac of eMac terecht.

  Een kleine mini-tower G5 zou dus een goed alternatief daartussen zijn. De mini-tower zou je kunnen voorzien van de G5 processor die ook in de iMacs van aankomende september zitten. Daarnaast uiteraard gewoon vergelijkbaar maken met de specificaties van de iMac lijn.

 • Profielfoto
  Sad

  zo’n iMac zonder scherm zou best €599 kunnen kosten of zoiets, een perfecte prijs om te switchen!

 • Profielfoto
  ElectricCat

  Zou ik persoonlijk meteen aanschaffen,een headless iMac voor ‘erbij’.

 • Profielfoto
  iguana9999

  Heb het de laatste tijd vaker gelezen en ik ben ook een grote voorstander van een headless (i)Mac. Maar dan wel 1 met iets meer uitbereidingsmogelijkheden dan hier word omschreven. Lowend G5, AGP slot (zodat je de GPU kan vervangen) en misschien 1PCI slot voor speciale dingen. Als Apple die plat zou leggen zou het best mogelijk zijn. Verder natuurlijk alles wat nu al standaard aanwezig is. USB2.0, Firewire, 1HD, superdrive/combodrive etc.

  Dit alles in een mooie enclosure (miniTower model in wit) dan nog goedkope TFT displays in wit voor mensen die een scherm van Apple erbij willen (los te koop)

  Prijs van de consumer mac rond de 599 euro voor low-end en scherm rond 300/400 euro en je kan dan echt mooi concureren met al dat A-merk PC geweld.

 • Profielfoto
  thijsbrg

  Een on-board videokaart?
  Niks voor Apple

 • Profielfoto
  Sad

  Niks voor Apple? de eMac en de iMacs hebben dit al jaren!

 • Profielfoto
  Gans

  Volgens mij is het voor Apple nu inderdaad een goed moment om te komen met een zeer betaalbaar en zeeer goed alternatief voor al die goedkope ‘Aldi PC’s’. Het zou voor Apple zeer goed zijn om nu ze – zoals ze zelf aangeven – de mensen die wegens de iPod de Apple stores inkomen, over te halen andere Apple producten te kopen. Het is geen goede ontwikkeling wanneer ze de muziek (iPods en ITMS) als hun hoofdactiviteit gaan zien of dat dit door consumenten als de hoofdactiviteit van Apple wordt beschouwd.
  Het is tijd voor een low-end Apple, die niet zo heel bijzonder hoeft te zijn, maar er wel voor zorgt dat het OSX platform een stevige brede basis krijgt. Hoe meer copieën van het OS er verspreid worden, hoe gunstiger het ook voor ontwikkelaars wordt om voor OSX te gaan schrijven. Van mij hoeft het niet exclusief (ook niet wat betreft vormgevig). De exclusiviteit kan dan voorbeouden blijven aan de top-modellen.

 • Profielfoto
  ikbenynze

  Zo’n headless iMac wordt op deze manier toch een soort iPowerMac? Dat wordt wel een erg subtiel verschil. Ik vind de productlijn die ze nu hebben op zich best duidelijk.

  De headless iMac zou mss de eMac kunnen vervangen, daar lijkt me wel wat voor te zeggen. En dan qua prijs concurreren met Dell, dwz 599 inclusief CRT-scherm.

 • Profielfoto
  Pasav

  Als het maar niet zo’n PC bak word als de PowerMac 4400 … dat was de vorige poging om een “goedkope” mac te maken ….

 • Profielfoto
  Sachin

  Liever een G5 Cube maarja:)

  De iMac is inderdaad te duur wegens de dure flatscreens.

  Indien Apple een “headless iMac” maakt dan zijn ze verplicht ook 17″ breedbeeld TFT’s te verkopen (vind ik toch)!!!

  Is er iets lelijker dan een G3/G4/G5 met een gewoon CRT of gewoon TFT scherm dat niet van Apple afkomstig is? Hoeveel mooie TFT schermen ken je? Ik maar 2: één van Hercules (is ermee gestopt trouwens) en een nieuwe van LG.

 • Profielfoto
  himac

  ik wil de snelheid (CPU) en de rest ook nog weten!:P

  1,6 tot 2 GHZ Processor!?
  512 MB Ram tot 2 GB Ram
  naja, en zo nog wat dingen.

  Hoeveel inch scherm is het? ;)

 • Profielfoto
  Loesje

  :) Het gekke is dat het uiterlijk niet iets is waar de mensen over vallen bij de mac. Iedereen die ik ken vindt onze imacs mooi, leuk, grappig enz. en dat geldt ook voor de ibook. Ze likken hun vingers erbij af!

  Maar dan komen de twijfels en de moeilijke gezichten…ja, dat systeem he…. en dan volgen alle angstige vooroordelen. En dan kun je ze alles vertellen en laten zien. Waarna ze bijna jaloers applaudiseren en toch maar snel weer hun pc aanzetten. Want ja, zo goed als jij met computers bent.. en: “het is leuk voor ontwerpers”. Ook al maak ik er mijn notulen op als secretaresse.
  Ik zou het knap vinden als men een grotere groep mensen enthousiast kreeg voor apple computers. Maar ik zou het ook zonde vinden als dit ten koste ging van het uiterlijk. Misschien helpt het als zonder scherm inderdaad de prijs zakt?

 • Profielfoto
  WildCard

  deze impressie vind ik echt UGLY gewoon beter gaat dit hem niet worden ???

 • Profielfoto
  Sad

  @loesje stuur die mensen maar naar http://www.computer-advies.nl:P

 • Profielfoto
  Hermanko

  ??? Apple is er aan toe om weer een mini tower “iets” te gaan verkopen.
  Het zou me verbazen als dat niet gebeurt.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Pasav schreef:

  “Als het maar niet zo’n PC bak word als de PowerMac 4400 … dat was de vorige poging om een “goedkope” mac te maken ….”

  Niks mis mee hoor, wij hebben er drie op ’t werk staan, voor mail, FTP etc. Tweedehands gekocht voor 1 stuiver, staan al 4 jaar non stop aan. OS8.6 en 9 erop, en crashen nooit.
  In my humble opinion: they don’t make ‘em like that anymore…

  sorry, beetje ‘off topic’

 • Profielfoto
  dada1958

  De wereld is echt aan een Mac OS Xbox toe, Steve ;)

 • Profielfoto
  Qorne

  Ik ben er ook volledig voor!
  ik heb nu een iMac 17″ en een PB 12″

  Zou erg mooi zijn als er een Mac komt waar je niet perce een Apple scherm op hoeft aantesluiten! ik heb geen geld voor een Apple display, daarom blijft de G5 ook nog even wachten:P dit zou een uitkomst zijn!!!

  we zullen het wel zien:)

 • Profielfoto
  YoramIH

  Dure flatscreen iMac? Kan best, maar het is wel een uitstekend scherm. Ik heb de eerste versie van de nieuwe iMac (15 inch) en ben nog steeds buitengewoon tevreden. Het scherm blijkt bijv. zeer goed gecallibreerd, wat wil zeggen dat kleuren op je scherm in bijv. InDesign en vervolgens gedrukt goed overeenkomen.

  Ik ben de Primafoon wel een binnengelopen en de medewerker moest iets opzoeken op een computer met flat screen. Man, wat een verschil! Nee, dan liever mijn iMac met scherm.

 • Profielfoto
  klaasb

  Helemaal prima als je er twee goedkope tft’s op aan kan sluiten
  Een flinke stevige headless imac, die krachtig genoeg ik om Doom3 binnenkort te draaien. Dat is wat we nodig hebben!!

 • Profielfoto
  SvS

  Dan komt later natuurlijk de vraag voor de switchende consument “waarom zou ik nog iMac aanschaffen terwijl deze samen met B-merk flatscreen veel goedkoper is en evenveel biedt??” Maar goed, voor mij is design wèl de wet:p
  Net als iPod 15Gb en mini iPod voor hetzelfde prijs. Velen kiezen toch voor 15Gb.

 • Profielfoto
  Meneer Guggenheimer

  iPod waar je een computer van kan maken dat zou pas echt kicken zijn!

  Maar een headless imac met een 30inch cinema display, mooi paketje toch ?!

 • Profielfoto
  Elger

  Als ze dit nu eens deden samen met nintendo:) dan heb je een xbox tegenhanger?:D Zie de mogelijkheden!:)

 • Profielfoto
  boesboes

  Als apple echt een SERIEUS groter marktaandeel wil halen. dan moeten ze inderdaad met een mac komen zonder scherm, wel met alles er op en er aan voor 800 euro!

  90% van computergebruikers kijken enkel naar het geld, en niets anders.
  design is voor hen niet belangrijk. Tot ze er eenmaal mee gewerkt hebben natuurlijk!
  Dan beseffen ze het wel.
  dus ja, headless mac met een zeer schappelijke prijs moet er komen!

 • Profielfoto
  Meneer Guggenheimer

  Nintendo en Apple. Dat zou toch een vette maar veel te dure gameconsole worden!

 • Profielfoto
  MMN

  cool ziet er super uit