Apple groeit in Europa

13 reacties

Vanochtend heeft Apple de kwartaalcijfers bekend gemaakt over het derde fiscale kwartaal van 2004. Hoewel analysten dachten dat het allemaal wat zou tegen vallen, is er best een aardige prestatie geleverd met het hoogste aantal verkochte computers sinds 3 jaar (namelijk 876.000 Macs), ondanks de leverproblemen van de G5.

Daarnaast was de iPod natuurlijk een enorm succes en de wereldwijde vraag naar iPod mini’s is nog steeds veel groter dan wat Apple kan leveren. Ook de iTunes music store is een overweldigend succes, zowel in de USA als in Europa.

Apple kon ons ook vertellen waarom de nieuwe iMac vertraagd is.

De nieuwe iMac zal een G5 processor hebben en IBM, de leverancier van deze processors, kon simpelweg niet voldoen aan de vraag. Dat is dezelfde reden waarom de G5 in het begin ook al vertraging opleverde. IBM heeft inmiddels een groot aantal mensen en middelen ingezet en kan nu weer voldoende capaciteit leveren, aldus Apple.

Een onopvallende mededeling van Apple was dat er een grote toename was in omzetten uit Europa. Dat is leuk voor ons als Europeanen, omdat het algemene idee bestaat dat Europa voor Apple niet belangrijk zou zijn. Misschien kan dit een aanleiding zijn voor Apple om wat meer te gaan letten op de wensen van Europese gebruikers, die bijvoorbeeld al jaren roepen om MSN support in iChat AV, wat voor de Amerikaanse markt veel minder belangrijk is omdat iedereen daar AOL gebruikt.

De aantallen
Apple verkocht in het afgelopen kwartaal 867.000 Macs, als volgt verdeeld over de verschillende modellen:
iMac: 60.000
eMac: 183.000
PowerMac: 173.000
iBook: 240.000
PowerBook: 220.000

Opvallend feitje is dat van de Xserve afgelopen kwartaal 13.000 stuks werden verkocht, een record. Van de iPod werden 860.000 exemplaren verkocht. Overigens gaf Apple aan dat de productie van iPod mini’s de rest van het jaar niet aan de vraag zal kunnen voldoen. Iets waarover we recent al berichtten.

Forum topic: hier.
Luister naar de Quicktime stream van de conference call.

Bronnen: Apple, MacNN.com en nu.nl

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Erik Joling

  Het is ook goed voor ons als Apple-gebruikers als het goed gaat met Apple, en plezierig dat het niet alleen in de verkoop van iPods zit.

 • Profielfoto
  aperitivo

  G5 iMac! Niet gek zeg. Zou i verder hetzelfde design hebben?

 • Profielfoto
  Convicted

  Jammer dat je vergeten bent te vermelden dat ze een Apple store in Tokyo en London willen gaan openen. Toch ook wel groot nieuws vind ik.:)

 • Profielfoto
  Stof

  Mooie cijfers, alleen vind ik het aantal verkochte PowerMacs nogal tegenvallen. Had toch verwacht dat Apple er zeker 200.000 per kwartaal van zou slijten.

  iMac G5 wordt trouwens compleet nieuwe behuizing. Check voor verse geruchten http://www.appleinsider.com/article.php?id=550 .

 • Profielfoto
  Doede

  Zie ook Teletekst pagina 510, daar staat het bericht zelfs op (op dit moment nog onderste regel op TT101).

 • Profielfoto
  Stof

  Zelfs op TT101, dat had ik niet verwacht.

 • Profielfoto
  eiskoud
 • Profielfoto
  Josh

  Het is mij/ons alles eraan gelegen niet (meer) als een discriminatoire minderheid in computerland te worden aangezien. Succes van APPLE is is stevige steun in de rug en biedt perspectief.

 • Profielfoto
  janvanes

  Apple opende in november vorig jaar al een AppleStore in Tokyo, dat zou dus nauwelijks nieuws zijn. Over de AppleStore in Londen was in februari al gedetailleerd nieuws:
  http://business.timesonline.co.uk/article/0,,8209-999732,00.html

 • Profielfoto
  hanzwillem

  Tja, de powermacs zijn relatief duur voor de zuinige hollanders. Bij iedere supermarkt kun je een pc kopen voor bijna niets waar je prima op kunt internetten en spelletjes doen. Voor de meesten is dat genoeg. De notebooks is een heel ander verhaal. Ik verbaaste me er zelf over hoe goedkoop de iBook is. Een jaar geleden had ik nooit durven dromen de trotse bezitter te zijn van een iBook G4. Zoveel prestaties voor zo weinig geld en de batterij is helemaal super. Ik lag me iedere keer suf als ze weer een nieuwe intel of amd notebook testen en de batterijduur op minder dan 3 uur hebben. Blijkbaar zien meer en meer mensen dit in, ook de heel goede MS office maakt de overstap makkelijker. Althans, dat deed het voor mij, ik heb geen zin de opties van een ander pakket aan te leren dan hetgene wat ik jaren en jaren gebruik.

 • Profielfoto
  macpro

  En nou moet je volgende week maar eens opletten op de Computable en Automatiseringsgids. Die zullen dit ongetwijfeld ook melden, maar het artikel afsluiten met een negatieve toonzetting.

 • Profielfoto
  nma

  hanzwillem schreef: Tja, de powermacs zijn relatief duur voor de zuinige hollanders. Bij iedere supermarkt kun je een pc kopen voor bijna niets waar je prima op kunt internetten en spelletjes doen. Voor de meesten is dat genoeg.

  Ik heb inderdaad het idee dat Nederlanders (en Europeanen in het algemeen) beperkte computergebruikers zijn. Ze hebben er wel een, maar het aantal dingen dat ze er op doen is denk ik lager dan bij Amerikanen (wat ik uit eigen ervaring denk te hebben constateren).

 • Profielfoto
  imar

  Dus de analisten waren verrast. Verbaast me niets. Apple kondigt aan dat de reserves aan iMacs worden opgemaakt omdat er een nieuwe versie van komt en het aandeel Apple zakt.
  Volgens mij willen die types helemaal niet horen dat er iets goed gaat bij Apple want ze worden allemaal al helemaaal eeeh vochtig van Bill de Grote Geldman. Dit riekt naar een complot! (En mijn glas is ook al leeg :-))