Apple geeft antwoord op Harmony

22 reacties

Het kon niet uitblijven natuurlijk. Apple is niet zo opgezet met de nieuwe tactiek van RealNetworks om in te breken in hun iPod. Apple vergelijkt Real dan ook met een groepje hackers. En waarschuwen Rhapsody klanten dan ook dat het mogelijk zou kunnen zijn dat hun gekochte songs in de toekomst mogelijk niet meer werken op de iPod.

[textquote]“We are stunned that RealNetworks has adopted the tactics and ethics of a hacker to break into the iPod(R), and we are investigating the implications of their actions under the DMCA and other laws. We strongly caution Real and their customers that when we update our iPod software from time to time it is highly likely that Real’s Harmony technology will cease to work with current and future iPods.”[/textquote]
Voor ons maccers maakt dit toch niets uit, vermits Rhapsody niet werkt op Mac. Maar voor onze windonese broeders is het wel een verwarrend signaal, alhoewel zij zulke praktijken al gewend zijn. Maar kan Apple deze strategie volhouden met een alsmaar stijgend marktaandeel in online muziekverkoop?

Macminute : Apple issues official statement on Real’s Harmony

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  mutz

  Ik vind gewoon dat apple niet zo protectionistisch moeten doen… maar blijkbaar is het altijd hetzelfde… apple kan veel geld verdienen door hun ipod af te sluiten van andere commerciële online muziek-diensten…

  tja voor mij is gnutella de beste online muziekdienst…
  :D

 • Profielfoto
  Erick Verlee

  Apple heeft natuurlijk wel een punt.
  Want natuurlijk is het een commercieel belang waar Apple voor opkomt…maar Apple loopt niet voor niets op het gebied van online muziek kopen weer vooraan. En de verdiende centjes stellen Apple in staat om voorop te blijven lopen en voor ons gebruikers die prachtige spullen te blijven ontwikkelen.
  Dus een beetje gelijk geef ik ze wel!

 • Profielfoto
  Mek

  RealNetworks had minstens in overleg met Apple kunnen gaan. Nu lopen ze steeds weer achter de feiten aan als de software wordt veranderd omdat Apple nu pissed off is over deze move.

 • Profielfoto
  ivan.roos

  RealNetworks is gewoon niks. Gegeten door Microsoft dus, een kleintje. Zij probleren alles te doen om weer *groter* als vroeger te worden.

 • Profielfoto
  Emilio_K

  eerlijk zullen we alles delen:)

 • Profielfoto
  meneer de koekepeer

  Een heel erg interessant, goed onderbouwd, artikel over wat Apple wel / niet zou moeten doen:

  http://www.businessweek.com/technology/content/jul2004/tc20040727_6351_tc120.htm

 • Profielfoto
  MacUser

  Hallo Forum,

  De reaktie van Apple was te verwachten en precies datgene wat je van een bijna monopolist kan verwachten.

  Als blijkt dat de markt ingaat op een beter aanbod (lees lagere prijzen voor een gelijke of betere kwaliteit) van de concurent dan moet Apple niet gaan zeuren en proberen de concurent de loef af te troeven met updates voor de iPods die de service van hun concurenten onwerkzaam maken.

  Nee, dan moet Apple zich gaan beraden hoe zij de markt aan zich weten te binden op een manier die van respect getuigt voor de klant en de concurent.

  Bijvoorbeeld door hun eigen service zo aantrekkelijk te maken dat de klant niet eens maalt om de concurent. En over die aantrekkelijkheid moeten ze dan nog maar eens een paar nachtjes over gaan slapen.

  Ik hoop dat de reaktie van Apple een paniekreactie is geweest waarvan het topkader zich zal distancieren.

  Allemaal de zomer groeten van Wim.

 • Profielfoto
  druppelstop

  “Als blijkt dat de markt ingaat op een beter aanbod” hoe is reals aanbod beter dan dat van apple?

 • Profielfoto
  Elger

  Ik heb altijd een hekel gehad aan real met zn crappy realplayer. Vies formaat met lelijke graphics en butgeluid. Quicktime bevat alle nieuwe streaming codecs en de kwaliteit wordt steeds beter. Ik zit wel te wachten op een keynote in de nieuwe codec die tijdens de wwdc was gepresenteerd. Daar kan real nooit tegenop.

 • Profielfoto
  sirdupre

  @Elger:
  Ten eerste gaat het hier niet om het videoformaat van Real maar om geluid wat je kunt kopen. Ten tweede, als Real formaat echt zo crappy is, dan hoeft Apple toch nergens bang voor te zijn?
  Het punt is natuurlijk dat Apple nu concurrentie krijgt… je kunt met DRM beveiligde muziek aanschaffen bij Real, die je straks op Ipod’s af kunt spelen… En als je die muziek koopt bij Real, krijgen weliswaar de platenmaatschappijen en de artiesten er net zo hard geld voor, alleen krijgt Apple er geen geld voor.
  Real zegt dat ze zelfs geen Reverse Engineering toepassen, en zelfs dat schijnt volgens velen legaal te zijn.
  Wat extra lullig is, is dat Apple Real al een keer heeft afgewezen om een deal te sluiten. Apple lijkt dus echt koste wat kost een monopoliepositie te willen handhaven op het gebied van legale muziekverkopen voor de ipod, iets wat puur in het nadeel van de consument is. Misschien trap ik veel Apple-fans tegen de schenen door het te zeggen, maar Apple is ook niet heilig. Ik zou nu met een hoop principiële bullshit kunnen komen over hoe kapitalisme net zo goed niet werkt als communisme en meer van dat soort blabla, maar dat laat ik maar even zitten.

 • Profielfoto
  dada1958

  Is er nog MacOSX na iPod? :sealed:

 • Profielfoto
  boelie

  Sirdupre, ik dat Real een graantje van Apple probeert af te snoepen, is dat niet duidelijk? Daar is op zich natuurlijk niet erg, omdat Apple de iTMS heeft, en Real (vooralsnog) niets, en als ze iets uitbrengen dan zal dat op het pc-platform zijn; dat is hun platform.

  Nu doet iedereen moeilijk over dit onderwerp en dat is eigenlijk helemaal niet nodig. Want wie is eigenlijk de grootste monopolist? Dat is Microsoft, toch? Het zal niet lang duren eer zij met een gehackte DRM aankomen en het presenteren alsof zij het buskruit hebben uitgevonden, iets dat ze al vaak genoeg hebben gedaan. Daarnaast hebben we (nagenoeg allemaal) liefde voor alles dat Apple is en daarom reageren de meeste zo. Klinkt logisch, niet?

 • Profielfoto
  stijnbokhove

  Er wordt in het artikel gesproken over Rhapsody en Harmony. What’s the difference?

 • Profielfoto
  Pieter Coolsma

  Wat ik niet snap is dat RealNetworks roept dat de iPod gesloten is voor bestandsformaten anders dan de iTunes Music Store. Volgens mij kan je iedere MP3 afspelen, al dan niet gekocht in bij de iTMS, op een iPod. Of heb ik dat fout? ???

 • Profielfoto
  GREENSKiN

  Dit is een Microsoft-waardige actie.

  (yuck)

 • Profielfoto
  gretver

  Real gebruikt voor zijn musicstore hetzelfde formaat als Apple: AAC. Waarhet om gaat is het Digital Rights Management “anti-kopieer systeem” dat is gekoppeld aan de aac-bestanden. De Ipod speelt enkel de door Apple beveiligde AAC’s af.

  Wat ik een beetje mis in de discussie is dat Real met Harmony een systeem tracht te creeeren wat er voor zorgt dat alle beveiligeingssystemen compatible worden. Dat lijkt me voor ons als consument juist erg prettig. Een gesloten systeem is voor niemand behalve voor de aandeelhouders van dat gesloten systeem goed.

 • Profielfoto
  mutz

  tja apple zei dat ze met osx de open source naar de mac gingen halen maar tegelijkertijd schermen ze hun mega-ipod af voor legale downloads van concurenten…

  Bad Karma Apple…
  :p

 • Profielfoto
  GrandMaster

  sirdupre schrijft: Wat extra lullig is, is dat Apple Real al een keer heeft afgewezen om een deal te sluiten. Apple lijkt dus echt koste wat kost een monopoliepositie te willen handhaven op het gebied van legale muziekverkopen voor de ipod.

  Neen daar heeft het dus nergens mee te maken want apple ondersteund op hun ipod meerdere formaten dus die uitspraak kun je naar het land der fabelen sturen. En dat apple niet heilig is ben ik met je eens maar wil wel ff erbij kanttekenen dat realnetworks deze Harmony niet beschikbaar heeft voor Mac gebruikers en dat hun site dus weer helemaal windows minded is en dat dus mac gebruikers weer buiten de boot vallen. Trouwens de vrees dat wanneer apple iets aan de firmware doet waarbij harmony het niet meer doet ziet men weer als een fout van apple terwijl real networks op eigen houtje dus een drm uitbrengen wat dus mogelijk in nieuwe firmware upgrades teniet gemaakt zou kunnen worden en dat word apple aangerekend wat dan weer niet eerlijk zou zijn. Apple heeft realnetworks het geweigerd met waarschijnlijk dit soort zaken in hun achterhoofd zodat ziij daar niet aansprakelijk voor zijn en het heeft niets met monopolie posistie te maken anders hadden ze ITMS niet voor de PC uitgebracht. Het meest stomme vind ik nog dat de consument in het verleden veelvuldig formaten omzette in het voor hun speler geldende formaat ineens het niet meer schijnt te kunnen, en dit kun je nog steeds doen met je legale downloads ook met die van Realnetworks. En hoezo monopolie positie??? Dus kijk eerst eens goed naar wat je zegt voordat je met zo’n bewering komt.

 • Profielfoto
  klaasb
 • Profielfoto
  sponge

  gretver schreef: De Ipod speelt enkel de door Apple beveiligde AAC’s af.

  is dat zo? je kan dus geen , met itunes naar aac geripte, cd’s afspelen op je ipod?

 • Profielfoto
  klaasb

  Huh?
  cd’s die ik rip met iTunes zet ik gewoon op mijn iPod

 • Profielfoto
  gretver

  @sponge
  ik had het over beveiligde bestanden. De enige beveiligingf die de ipod lust is die van apple. (en dus binnenkort die van real)