Airport Express: de teleurstellingen waar?

28 reacties

De eerste exemplaren van de Airport Express zijn geleverd en we horen verschillende geluiden dat het niet mogelijk zou zijn om de Airport Expres voor meerdere dingen tegelijk zou kunnen gebruiken. Zo zou je niet de Airport Express als draadloos netwerk en als verbinding tussen iTunes en je stereo-installatie kunnen gebruiken. Echter, in pagina 18 van de AirPort Express Setup Guide (1MB) lezen wij toch echt duidelijk dat dit wél mogelijk is. Deze eerste gebruikers hebben het dus mis.

De Airport Express is overigens gewoon goed als alleenstaand station te gebruiken. Echter, het vergroten van je netwerk met de Airport Express kan alleen met het draadloze netwerk van een Airport Extreme of Airport Express-station.

Update: Inmiddels hebben wij contact opgenomen met Apple, die kon ons bevestigen dat het gebruiken van een draadloos netwerk en het streamen van muziek naar je stereo gewoon tegelijk mogelijk is.
Update: Om verwarring van de Airport Express en de AirPort Express Setup Guide te voorkomen en echte gebruikers ervaringen c.q. tips te lezen zie xlr8yourmac.com.

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  japser909

  altijd eerst uittesten en dan hypen ???

 • Profielfoto
  ziggy

  ‘Wel is correct dat je alleen met een Airport Extreme kaart muziek van iTunes naar je stereo-installatie kunt streamen.”

  Dit lijkt me niet juist gezien de info op Apple.com:

  “Connect Wirelessly
  (…) It supports both Macs equipped with an AirPort Extreme Card and Wi-Fi-compliant 802.11g Windows PCs, as well as Macs with the older AirPort Card and 802.11b Windows PCs. (…)”

  De oude Airport kaart moet ook werken.
  Zullen we afspreken dat we niemand meer laten schrikken met onjuiste info…?

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  ziggy: Laten we dat afspreken ja. Lees jij dan volgende keer ook beter? Het gaat om het streamen van de muziek van iTunes naar je stereo-installatie. Het draadloze netwerk werkt inderdaad ook met 802.11b.

  Citaat AirPort Express Setup Guide: “Connect your AirPort Express to your home stereo and computers on the network with AirPort Extreme Cards or computers with compatible 802.11g cards can use iTunes to play music on the stereo.”

 • Profielfoto
  gretver

  “Wel is correct dat je alleen met een Airport Extreme kaart muziek van iTunes naar je stereo-installatie kunt streamen”

  Je bedoelt toch dat het alleen mogelijk is met een een 54 Mb verbinding itt tot een 11 Mb verbinding? Vanaf een pc-laptop kun je toch immers ook streamen naar Airport-express…

 • Profielfoto
  hydro

  Maar is het nou mogelijk om de Airport Express als basisstation te gebruiken, of moet ik dan toch een gewoon Airport basisstaion hebben?

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  Ja, dat is gewoon mogelijk! Zal dat even duidelijk in het artikel zetten.

 • Profielfoto
  hydro

  Goedzo, ik dacht al: huh? :p

 • Profielfoto
  Sad

  wat een spraakverwarringen toch allemaal weer!

 • Profielfoto
  iAgree

  GEEN uitbreiding van andere airports dan de Apple airports , dat vind dan heel erg jammer en ok een beetje onbegrijpelijk het wifi gebeuren is toch gestandariseerd, ik heb er een besteld maar ik heb dus een Draytek airport / router en dat kan ik dus niet uitbreiden, tegen valler , maar dat is ook nooit echt beloofd geloof ik :(

 • Profielfoto
  ollebolle

  ook b-kaarten moeten gaan

  [QUOTE] What You Need to Get Started To set up AirPort Express using a Macintosh, you must have the following: • A Macintosh computer with an AirPort or AirPort Extreme Card installed • Mac OS X v10.3 or later • iTunes 4.6 (included on the AirPort Express CD) or later To set up AirPort Express using a Windows PC, you must have the following: • A Windows PC with 300 MHz or higher processor speed • Windows XP Home or Professional • iTunes 4.6 for Windows (included on the AirPort Express CD) or later You need iTunes 4.6 or later to play audio from your computer to a stereo connected to AirPort Express. To be sure you have the latest version of iTunes, go to http://www.apple.com/itunes. You can use AirPort Express with any wireless-enabled computer that is compliant with the IEEE 802.11b or 802.11g standards. To set up AirPort Express, your computer must meet the requirements listed above. [/QUOTE]

  vanuit die file

 • Profielfoto
  gretver

  @djdata. Wifi is wel gestandaardiseerd, maar niet het aspect cvan het signaalversterken. Daar voor zijn verschillende standaarden naast elkaar actief. Apple gebruikt een manier die geloof ik iets van WDS heet. Deze wordt ook door andere fabrikanten gebruikt. Het kan dus zo zijn dat het wel met je router werkt.

  —bewerkt: het protocol heet WDS

 • Profielfoto
  iAgree

  Owww dat zou mooi zijn , dan geef ik de hoop nog ff niet op ;-), weet je ook toevallig hou dat heet zodat ik kan kijken welke merken wellicht wel kunnen werken ism de AE, alvast bedankt

 • Profielfoto
  Sape Jan

  Het is wel degelijk mogelijk om met de oudere airportkaarten (dus de 802.11b versie) muziekfiles te streamen naar je stereo. Niet alleen is de handleiding daar zeer duidelijk in, ook de eerste gebruikersreviews op het internet reppen van geslaagde sessies met zowel de 11b en 11g variant. Wel is het zo dat er enkele 11-b gebruikers zijn waarbij de weergave door de stereo-installatie van de ontvangen loslessstream hapert; de muziekweergave wordt om de 5 a 6 seconden onderbroken. Waar dat aan ligt is onduidelijk, bij een gebruiker werkt de 11-b aansluiting perfect op zijn Powermac, maar hapert deze op de Powerbook.

  De schrijver van dit nieuwsbericht baseert zich op een fragment uit de handleiding maar intepreteert de betekenis ervan verkeerd. Het gaat op bladzijde 18 van de manual om het gelijktijdig aansluiten van Airport Express op internet en het streamen van muziekfiles. Kennelijk heb je in dat geval een Extremekaart annex 11.g kaart nodig, wellicht omwille van de bandbreedte. De eerste lezer die reageerde wijst de schrijver dan ook terecht op het feit dat we op deze site geen onjuiste informatie moeten plaatsen.

  http://www.xlr8yourmac.com heeft inmiddels een aparte pagina ingericht met gebruikerservaringen met Airport Express en het gebruik van non-Apple cards en routers.

 • Profielfoto
  Adriaan Mol
 • Profielfoto
  iAgree

  @gretver is wel een goed verhaal maar ik denk dat het gewoon ff wachten is tot er wat meer zijn verkocht , zodat erdan hopelijk een lijst komt met airport/routers van andere merken die uit breiden zijn met de AE , vooralsnog staat er alleen dat het toch zou kunnen werken meer niet, vooralsnog geduld hebben lijkt mij het motto

 • Profielfoto
  ThomasL

  HEb de express een twee dagen geleden gekocht en nog geen problemen mee gehad! ik weet niet waar alle comotie vandaan komt?

 • Profielfoto
  eye of the tiger

  hoorde vanmiddag dat de oudere Airport kaarten helemaal uit de handel zijn gehaald? wilde ook de Express bestellen maar had wel dat kaartje nodig voor mijn iBook G3… dan maar een G4 of G5 kopen zeker met Extreme ???

 • Profielfoto
  marenda

  Ik heb een gewone airportcard in mijn powerbook, en ik wilde een airport base station kopen. Ik heb een kabelmodem en volgens de provider is draadloos via een router mogelijk. Maar nu twijfel ik. Kan ik met de airport express alleen ook draadloos intenetten? Vervangt die dan een router?

  Groetjes Marian
  ???

 • Profielfoto
  iAgree

  @ThomasL dus jij kunt gewoon je niet apple airport extenden enzo das mooi nieuws;-)

 • Profielfoto
  ziggy

  Dus uit het bericht van sape jan en via xlr8yourmac.com maak ik op dat het streamen met een oude airportkaart wel degelijk mogelijk is.
  Lijkt me aanleiding om het orighinele bericht daarover even af te zwakken. Want het blijft schrikken voor iedereen die er een in bestelling heeft. (Adriaan?)
  we kijken uit naar de eerste gebruikerservaringen…

 • Profielfoto
  HSL

  @marenda,… ja, maar dan moet je eerst een router achter je modem zetten (niet draadloos maar gewoon) en daar een Airport Express achter zetten.

 • Profielfoto
  martijnvandijk

  @marenda… je hangt je AE gewoon via ethernet aan je kabelmodem. De AE is een router, alleen een heel simpele

 • Profielfoto
  gretver
 • Profielfoto
  gretver

  Wat ik me afvraag is of je met salling clicker je itunes kan bedienen als je over je airport express streamt… Je zou toch denken van wel. De recensie in Ars doet evenwel voorkomen alsof het niet mogelijk is…

 • Profielfoto
  Tomaat

  Ik hoop dat het ook mogelijk word muziek die niet vanuit iTunes afkomstig is er in de toekomst naar toe te streamen.
  Dat je bijvoorbeeld kunt gamen op je powerbook met geluid, via je Airport Express, uit je stereo installatie:)

 • Profielfoto
  marenda

  Bedankt!!! Ik ga er binnenkort een kopen, maar eerst de ipod mini.

  Groetjes Marian

 • Profielfoto
  Pietje

  Hallo,
  Ik kan met mijn EA aangesloten op een router met mij powerbook en ibook internetten en verbinding met elkar maken. Maar aan de router hangt ook een g3 via een ethernetkabel. Die wordt niet gevonden in het netwerk. Mijn airport basisstation (geen exrtreme) vindt wel alle op de router aangesloten computers. Heeft iemand een idee hoe dit komt?