Voorlopig geen 3 GHz PowerMacs en G5 Powerbooks

Door: Lucas Raggers - 20 reacties

Toen de G5 PowerMac geintroduceerd werd op de Developers Conferentie vorig jaar, beloofde Steve Jobs dat de G5 binnen een jaar op de 3Ghz zou zitten. Vandaag zijn de nieuwe PowerMacs geintroduceerd en de snelste komt niet verder dan 2.5 Ghz. Hoe zit het met die belofte?

Tom Boger, Director of Power Mac Product Marketing, zegt over die belofte het volgende:
[textquote]”Het is eigenlijk heel simpel. Toen we die voorspelling deden, realiseerden we ons niet volledig wat een enorme uitdaging het is om naar de 90 nanometer te gaan. Het bleek een veel grotere klus dan iemand kon voorspellen.”[/textquote]
Wat betreft de G5 Powerbook komt Tom Boger ook met sombere berichten. Ook hier blijkt dat het een grote klus is om een G5 in een PowerBook te krijgen. Om deze reden zegt hij dat een G5 PowerBook niet snel zal verschijnen, “zeker niet voor het einde van dit jaar”.
Dezelfde problemen gelden ook voor een G5 iMac, al kon hij dit keer geen tijdsschema geven.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  fistkikker

  Begrijp ik dat goed? voorlopig nog geen G5 iMac? Shit zeg.

  Of ben ik dan te snel met mijn conclusies (toch op WWDC)

 • Profielfoto
  iAgree

  Nou ja dan weten we dat ook weer , jammer , maar je weet wel waar je aan toe bent in ieder geval, ik ben nu wel heel benieuwd wat er dan nog gepresenteerd moet gaan worden op de wwdc op de 28ste , er blijft niet zoveel over he op deze manier ???

 • Profielfoto
  Sachin

  Ai ai geen iMac G5’s… ???

  Dat het moeilijk is een PowerBook G5 te maken wist ik, maar dat ze nu nog geen iMac G5 kunnen maken verwonderd me wel!:(

  Dan hopelijk een Cube G5 op WWDC:p
  (zou bijna even moeilijk zijn als iMac G5)

 • Profielfoto
  fistkikker

  Nou ja, als je Tiger niet zoveel noemt… ???

 • Profielfoto
  addyboy

  Wat komt er dan in godsnaam op het WWDC?? De G5’s zijn al aangekondigd.. en uhm de iMac G5 lukt niet.. Het enige wat ik dan zie komen is Tiger.. of zien wij iets over het hoofd (ok misschien een nieuwe iMac.. G4..)

 • Profielfoto
  Hermanko

  Een beetje misleiding ?
  De single G5 is er niet meer bij zo een iMac G5 zal niet zo lang op zich laten wachten.
  Dat de Powerbooks nog geen G5 krijgen was al te lezen bij de Motorola-Apple berichten; er wordt nog gewerkt aan de G4. ;)

 • Profielfoto
  papa

  De iMac G5 zal wel komen, misschien later dit jaar. De G4 zal door Motorola van een snellere DDR-frontside bus worden voorzien met hypertransport waardoor die veel sneller zal worden dan de huidige versie. Ook zal de G4 eind dit jaar naar 90 nanometer gaan waardoor die boven de 2Ghz komt aldus Freescale Semiconductor, de processordivisie van Motorola. Voorlopig zal de PowerBook dus nog een G4 hebben denk ik. Afwachten wat er van waar is want bijna iedere CPU-fabrikant heeft problemen met 90 nanometer-productie. Zelfs Intel slaagt er niet in om een goed werkende 90 nanometer Pentium 4 te maken…

 • Profielfoto
  hanzwillem

  tja, als ze al niet met conventionele koeling 2,5ghz kunnen halen en daar perse waterkoeling voor nodig hebben lijkt het me vrij logisch dat ze nog behoorlijk ver van de 3ghz af zitten.

 • Profielfoto
  Ganymedus

  tja WWDC, ik denk dat we daar andere dingen mogen verwachten welke veel meer in lijn zijn met het digitale hub verhaal, eigenlijk iets wat enorm aansluit op hun erg vroege introductie van hun airport express. Ik denk dat ze deze eerder hebben geintroduceert om ervoor te zorgen dat men niet reeds een ander product van een derde ehbben aangeschaft. Een soort marktgarantie dus. Maar ik hoop stiekem natuurlijk ook op een imac g5, en een afstandbediening (cq pda) voor de airport express en en en en en en en,

  maar dromen mogen we altijd, dat geeft vele geloofsstromen bestaansrecht:)

 • Profielfoto
  Rezpack

  “This is gonna be an amazing year for Apple”

 • Profielfoto
  macpro

  Als er geen iMac G5 komt, dan heeft Apple geen grote aankondiging op hardware gebied. ???
  De G4 PowerMac is nu ook uit produktie. ???

  [entering wishfull thinking mode]
  Een low cost iTower ??? :O :D
  [/entering wishfull thinking mode]

 • Profielfoto
  Alfetta

  Misschien kondigen ze nog een nieuwe powermac aan die tussen de 2 en 2,5 ghz invalt en schrappen ze de 1.8 ghz versie of een 2.6 ghz dual powermac :p (wishful thinking), die imac g5 zal wel binnen een half jaar komen denk ik, misschien nog een imac g4 1.5 ghz als laatste model op de WWDC voordat over wordt gegaan op de g5 eind dit jaar?

 • Profielfoto
  druppelstop

  onthoud wel even dat het WWDC eigenlijk geen Keynote is met hardware aankondigingen…vorig jaar als uitzondering.

 • Profielfoto
  Ewout

  Als de mensen op dit en andere fora elkaar nu eens niet zo zitten op te stoken met allerlei speculaties dan zouden dit soort berichten ook niet zo teleurstellend zijn, gewoon afwachten wat er komt en genieten van de steeds verdere verfijningen van de Mac’s en het OS.

 • Profielfoto
  Torz

  Het grootste probleem van snellere chips is de warmte, wordt die overwonnen dan gaat de kloksnelheid radicaal omhoog.
  Zo te zien werkt Apple daaraan. Met de Powerbook is het veel moeilijker en zal het meer tijd kosten. Warmte in een klein doosje laat je niet zo makkelijk ontsnappen. Echter niets is onmogelijk.

 • Profielfoto
  iAgree

  En daarop ingaand denk ik dan , die vloibare koeling lijkt mij beter werken dan lucht gekoeld, alleen als doordat je volgens mij veel minder lawaai produceert door dat je minder fans nodig hebt :D

 • Profielfoto
  Erick Verlee

  Er omen zeker weten powerbooks G5 in september. Laat je niet foppen…ze hebben nog oude vooraad die op moet!

 • Profielfoto
  Zorcky

  Een snellere iMac G4 :D

  Wie weet één met dual G4 processor, zou ook niet misstaan hé

 • Profielfoto
  cubizer

  Gwoon afwachten, that’s the deal!

 • Profielfoto
  Ewout

  Nou Erick, dan zou ik maar gauw aandelen gaan kopen, want dan weet jij dus dingen die niemand nog weet :D .
  Pas dan wel op want handelen met voorkennis is niet toegestaan.

  Als nu al de helft van de Powerbook gebruikers klaagt over de warmte ontwikkeling, het vele draaien van de ventilator, en de batterijduur, denk je dan echt dat in 3 maanden tijd er een Powerbook G5 komt ???

  Ik denk dat de huidige temperaturen een aantal mensen een beetje overmoedig maakt. ???