Review: iPod mini

17 reacties

Het is nu bijna een half jaar geleden dat de iPod mini is geintroduceerd en nog steeds zijn deze mp3-players niet te koop in de Nederlandse Mac winkels. Er zijn weinig producten in de computer business waarbij er zoveel tijd zit tussen introductie en kassabon. Vandaar dat het tijd wordt ieders geheugen op te frissen en de iPod mini te herintroduceren.

De originele iPod werd in oktober 2001 geintroduceerd op het hoofdkwartier van Apple in Cupertino. In minder dan drie jaar werd het een begrip op het gebied van MP3-players. Niet alleen voor de harde kern Apple gebruikers, nee, dit keer mochten de Windows gebruikers ook een klein beetje meesnoepen van het grote Apple genot.

Het succes bereikte een hoogtepunt met de introductie van de iTunes Music Store voor zowel Apple als Windows gebruikers. Daarmee is de opzet van het duo iPod en iTunes Music Store meer dan geslaagd.

Maar de golf van succes kabbelt rustig verder nu Apple sinde enkele maanden de iPod mini verkoopt. De iPod mini moet gaan concurreren met de betere flashplayers zoals Creative die bijvoorbeeld maakt. In die missie is het meer dan geslaagd. Niet alleen zijn de mini’s moeilijk leverbaar maar is het marktaandeel van mp3 players boven de 50% gebleven. Dit terwijl de markt overspoeld wordt met mp3-playertjes van een gros merken.klik voor een vergroting

Maar laten we het nu hebben over de iPod mini zelf. De iPod mini komt in vijf ‘flavors’, te weten ‘silver’, ‘gold’, ‘blue’, ‘pink’ en ‘green’. Voor deze test had ik de beschikking over alle smaakjes behalve de roze (mr. pink). Het meest geliefde smaakje is overduidelijk de ‘silver’. Dit natuurlijk omdat deze kleur overeenkomt met de aluminium look van de G5 en powerbooks.
In de iPod mini zit een klein harddiskje van 1 inch groot. Het is het formaat dat ook in digitale camera’s gaat. Op de iPod mini die voor deze test gebruikt is (de zilvere) konden 1009 songs worden geplaatst. Daarbij werd geput uit een music library die zowel AAC, MP3 als Audiobooks bevat; een juiste mix dus. Uiteraard maakt het groot verschil welke bitrate je gebruikt voor het omzetten van CD’s naar AAC.

Het formaat van de iPod mini heeft iets tweeslachtigs. Als je de mini op zijn grote broer legt dan is het verschil niet bijster groot. Alleen in de breedte is de mini duidelijk kleiner. Maar als je de iPod mini in je hand hebt, dan is het verschil des te groter. De mini is klein en is overal in te verstoppen. De iPod mini weegt iets meer dan 100 gram en voelt daarmee zwaarder aan dan je in eerste instantie zou denken. Het geeft een gevoel van degelijkheid aan de mini. We hebben hier geen flodder van de aldi in onze handen.klik voor een vergroting

Nu we toch aan het vergelijken zijn, moet het innovatieve gepatenteerde ‘ClickWheel’ ter sprake komen. Dit is het meest vernuftige onderdeel van de iPod mini. Het combineert de drukknoppen van de eerste generatie iPods met het vingergevoelige ‘touch wheel’ van de 2e generatie iPods.
De iPod heeft vier aparte vingergevoelige knoppen. Dit heeft als nadeel dat wanneer je de iPod in je jas hebt zitten en je wilt het geluid ‘blind’ zachter zetten dat je voorzichtig moet zijn omdat je niet per ongeluk de pauze of stop knop in wilt drukken. Met de mini mag je weer vrijuit voelen zonder bang te hoeven zijn dat je op stop ‘drukt’.

In principe is de iPod mini behalve de capaciteit en grootte gelijk aan de iPod. De software is identiek; dezelfde spelletjes, dezelfde functies. Maar tijdens gebruik zijn toch enkele kleine verschillen te bemerken. Allereerst heeft het schermpje één regel minder. Dit betekent dat songnaam en albumnaam op dezelfde regel komen te staan terwijl deze op de iPod ieder een eigen regel hebben.
Tweede verschil is dat de iPod mini sneller is. Als je bij de iPod 10 keer achter elkaar op next klikt dan zul je bij de 6e of 7e keer even moeten wachten omdat de harddisk de nummers op de tijdelijk geheugenchip zet. De iPod mini heeft ook zo’n geheugenchip, maar hier merk je daar niks van. Kortom, de iPod mini is responsiever dan zijn grote broer.

Bij de iPod mini krijg je ook een riemclip. De mini moet erin in geklikt worden en hij kan dankzij een rubbertje in de clip geen kant op. Het erin klikken levert op den duur waarschijnlijk wel licht schade op, want het gaat behoorlijk stroef. Ook het eruit wippen van de iPod mini is geen sinecure.klik voor een vergroting

Verder zijn er geen verschillen waarneembaar tussen de iPod en de iPod mini. Blijft natuurlijk over: de prijs. De iPod mini kost in Amerika 249 dollar en zal in Nederland tussen de 249 en 300 euro gaan kosten. Dit stemt veel mensen ontevreden. Te meer daar je voor iets meer geld al een 15 Gb iPod hebt die meer dan drie keer zo groot is wat opslag betreft. De iPod mini kost zo’n 70 euro per Gb terwijl de iPod 23 euro per Gb kost. Dat is nogal een verschil.
Maar is deze vergelijking eerlijk? Ik denk het niet. Wie de beste prijs/opslag verhouding wil, zal natuurlijk kiezen voor de iPod. Maar de iPod mini is bestemd voor die mensen die niet meer dan 1000 songs mee hoeven te nemen terwijl ze gaan joggen, die de looks belangrijker vinden dan de specs, die de iPod mini gewoon sexy vinden. En geef nou toe, wat is het hebben van een mini nou waard als iedereen er een heeft. Het blijft ten slotte een Apple.

Je krijgt meegeleverd:
– iPod mini
– firewire kabel
– USB2 kabel
– riemclip
– adapter om op te laden

Je krijgt niet meegeleverd:
– hoesje
– kabeltje voor naar de stereo
– iPod mini dock

Met dank aan DeNieuweMacWinkel in Capelle a/d IJssel voor de iPod mini’s.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  WebJ

  Het is nu ruim een jaar geleden dat de iPod mini is geintroduceerd en nog steeds zijn deze mp3-players niet te koop in de Nederlandse Mac winkels.

  In januari toch pas aangekondigd….

 • Profielfoto
  Haddock

  Ruim een jaar geleden??? ? De mijne is in Florida gekocht toen die daar net een week uit was. En dat was in maart 2004, dus zo’n drie maanden geleden.

 • Profielfoto
  Stof

  Leuk leesvoer:) . Hoog tijd dat ie ook bij ons officieel leverbaar wordt!

 • Profielfoto
  Stof

  Dat goudkleurige exemplaar lijkt trouwens meer op brons. Lucas, was dat in het echt ook zo, of licht het aan de foto? ???

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  ‘Gold’ is inderdaad een beetje bruin-bronzig en niet echt goud zoals een goudstaaf. Na zilver een goeie tweede keus.

 • Profielfoto
  Stof

  Da’s mooi, want in brons lijkt ie me mooier dan in goud. Desondanks zou ik toch voor de groene gaan, als ik er een aan zou schaffen.

 • Profielfoto
  de.Studio

  Er was wereldwijd te lezen dat er probemen waren met de Mini. Lees ik niets over in de review. Ik hoor er niemand meer hierover. Zijn de problemen opgelost of zit het in de bekende doofpot ?

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  Welk probleem en welke bekende doofpot?

 • Profielfoto
  benj1989

  mooi artikel:D

 • Profielfoto
  de.Studio

  Jou niet bekend ? Tik maar eens in op Google: ipod mini problemen (of problem)
  Het resultaat o.a.:
  Apple had al technische problemen met de vorige iPod’s, daarvan ging de accu minder lang mee dan de bedoeling was. Momenteel zijn er veel klachten over de iPod Mini, die geeft vaak krakend en ruisend geluid weer. Apple onderzoekt de klachten.
  De iPod Mini heeft moeite met het afspelen van MP3’s. Niet alleen klinkt het geluid erg slecht door de hoofdtelefoons, de iPod Mini speelt MP3’s af met pauzes die er helemaal niet in zitten.
  ……….
  April 13, 2004
  Apple Looking at iPod Mini Problem
  With the rampant discussion all over the net on the iPod Mini static problems, Apple said they are investigating the issue. The company is also reminding customers they have a warranty for the product, so don’t worry too much.

 • Profielfoto
  Convicted

  Nou dat probleem komt alleen voor bij de vroege modellen van de iPod mini, hoewel de latere modellen nog steeds wel enigzins gevoelig zijn is het wel beter geregeld dan bij de eerste serie. Het probleem ligt aan een contact tussen 2 bordjes die in de iPod zitten. Deze is te stroef en als de iPod mini ingedrukt word buigt dit contact en ja vroeg of laat laat het dus los.

 • Profielfoto
  de.Studio

  OK; mooi dat het is opgelost.

 • Profielfoto
  franswilco

  Als je de koptelefoon vaak in en uit de ingang haalt dan raken de contactjes los. Dit veroorzaakt dat ruisende/krakende geluid. Ik koop er pas een als de nieuwe generatie dat probleem niet meer heeft.

 • Profielfoto
  Jan David Hanrath

  nog iets dat niet wordt meegeleverd:

  een iPod mini dock

  Wel los verkrijgbaar + erg handig:)

 • Profielfoto
  Seven

  maar hoe intergreer je dit nou in je auto, of komt er wellicht nog een carpod in de toekomst?:D

 • Profielfoto
  Hurly

  Voor een carkit constructie, waarbij je de ipod kan bedienen via de cd-wisselaar interface van je auto radio moet je maar eens zoeken naar de “icelink”.
  http://www.densionusa.com/x/index.php?option=content&task=view&id=375&Itemid=79

 • Profielfoto
  fzelders

  De iPod mini ligt niet meer in de winkel, maar wordt tweede-hands zeker nog verkocht.
  Daarom misschien handig om de links naar de afbeeldingen bij deze review weer in orde te maken.