omt_admin
omt_admin Nieuws 26 juni 2004

Race tussen alternatieve IM clients gaat door

function OpenWindow1(url,w,h) { var name = “scherm”; LeftPosition = (screen.width) ? (screen.width- w)/2 : 0; TopPosition = (screen.height) ? (screen.height- h)/2 : 0; var popup = window.open(url,”Foto”,”scrollbars=no,width=”+w+”,height=”+h+”,menubar=no,toolbar=no,top=”+TopPosition+”,left=”+LeftPosition+”,location=no,directories=no,resizable=no”); if (popup.focus) { popup.focus(); }}function OpenWindow2(url,w,h) { var name = “scherm”; LeftPosition = (screen.width) ? (screen.width- w)/2 : 0; TopPosition = (screen.height) ? (screen.height- h)/2 : 0; var popup = window.open(url,”Foto”,”scrollbars=auto,width=”+w+”,height=”+h+”,menubar=no,toolbar=no,top=”+TopPosition+”,left=”+LeftPosition+”,location=no,directories=no,resizable=yes”); if (popup.focus) { popup.focus(); }}Eén van de leukste shareware en freeware initiatieven op de markt van Mac OS X apps vind ikzelf die van de alternatieve clients voor de verschillende instant messanging services. De race tussen de verschillende aanbieders gaat dan ook gestaag: Zowel in user-interface optiek als in de mogelijkheden.

Zoals menig gebruiker zich bewust is, biedt Microsoft in haar officiële client weinig features die overeenkomen met de Windows-versie van MSN Messenger. Zowel Proteus als Fire zitten in de race om dit te verbeteren.

Ook AOL Instant Messanging (en daarmee iChat) wordt door de verschillende apps ondersteund. Zelfs Yahoo! Instant Messaging en IRC (Internet Relay Chat) kan in de verschillende apps worden gebruikt.

Sinds MSN en iChat/AIM echter op ‘t Mac-platform het populairst zijn, wordt hier veelal ‘t hardst aan gewerkt. Zo heeft de nieuwste versie van Proteus, momenteel 4.0.4, ondersteuning voor avatars (plaatjes van de gebruikers in je lijst) die van de MSN server worden opgehaalt. Ook je eigen plaatje (bijvoorbeeld uit je adresboek) verschijnt bij je contacten. Ook heeft Proteus nu uitgebreide ondersteuning voor het ontvangen en versturen van bestanden via MSN en AIM, zelfs meerdere tegelijk.

Fire is ook een nog steeds keihard ontwikkelende IM client. Tot mijn verbazing ondersteunt deze nu ook het ontvangen van geplakte plaatjes over AIM. Dit houdt in dat wanneer iemand een stuk beeld plakt in het chatvenster, dit gewoon verschijnt, zoals bij iChat.

Ook werkt Fire prima met ‘t chatten met meer dan 2 personen in één MSN-venster. Proteus ondersteunt deze laatste twee dingen niet, maar ziet er op zijn beurt weer spetterend uit. Echter, sommigen zullen een voorkeur hebben voor Fire zijn simpliciteit.

In de afgelopen maanden ben ik veel geswitched tussen Fire, Proteus en Apple’s iChat. Met de laatste versie van Proteus ben ik echter verkocht: Gebruikers-avatars, filetransfers en een zwaar mooie interface. Proteus beschikt zelfs over een ingebouwde Software-update.

De eerlijkheid gebied het noemen van een derde deelnemer in de race voor een complete, universele IM-client: Adium. Adium ondersteunt ook een reeks aan IM-services waaronder AIM, MSN, Jabber, IRC, en ga zo maar door. De interface is zeer customizable maar wat minder duidelijk in de omgang.

Fire en Adium zijn gratis en zelfs open source. Proteus is shareware en kost $15. Wil je echter geen geld neerleggen, kun je Proteus gewoon in de onbetaalde modus blijven gebruiken. Je zult dan éénmaal per keer dat je hem opstart, een reminder krijgen. Ook zul je geen gebruik kunnen maken van het automatisch opslaan van gesprekken.

Elk van de drie genoemde alternatieve IM-clients verdienen serieuze aandacht van iedereen die regelmatig gebruik maakt van MSN Messenger, iChat of één van de andere services. Alle drie zijn zéér actief in ontwikkeling en staan wijd open voor suggesties en feature requests.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Race tussen alternatieve IM clients gaat door
Sluiten