Race tussen alternatieve IM clients gaat door

23 reacties

function OpenWindow1(url,w,h) { var name = “scherm”; LeftPosition = (screen.width) ? (screen.width- w)/2 : 0; TopPosition = (screen.height) ? (screen.height- h)/2 : 0; var popup = window.open(url,”Foto”,”scrollbars=no,width=”+w+”,height=”+h+”,menubar=no,toolbar=no,top=”+TopPosition+”,left=”+LeftPosition+”,location=no,directories=no,resizable=no”); if (popup.focus) { popup.focus(); }}function OpenWindow2(url,w,h) { var name = “scherm”; LeftPosition = (screen.width) ? (screen.width- w)/2 : 0; TopPosition = (screen.height) ? (screen.height- h)/2 : 0; var popup = window.open(url,”Foto”,”scrollbars=auto,width=”+w+”,height=”+h+”,menubar=no,toolbar=no,top=”+TopPosition+”,left=”+LeftPosition+”,location=no,directories=no,resizable=yes”); if (popup.focus) { popup.focus(); }}Eén van de leukste shareware en freeware initiatieven op de markt van Mac OS X apps vind ikzelf die van de alternatieve clients voor de verschillende instant messanging services. De race tussen de verschillende aanbieders gaat dan ook gestaag: Zowel in user-interface optiek als in de mogelijkheden.

Zoals menig gebruiker zich bewust is, biedt Microsoft in haar officiële client weinig features die overeenkomen met de Windows-versie van MSN Messenger. Zowel Proteus als Fire zitten in de race om dit te verbeteren.

Ook AOL Instant Messanging (en daarmee iChat) wordt door de verschillende apps ondersteund. Zelfs Yahoo! Instant Messaging en IRC (Internet Relay Chat) kan in de verschillende apps worden gebruikt.

Sinds MSN en iChat/AIM echter op ’t Mac-platform het populairst zijn, wordt hier veelal ’t hardst aan gewerkt. Zo heeft de nieuwste versie van Proteus, momenteel 4.0.4, ondersteuning voor avatars (plaatjes van de gebruikers in je lijst) die van de MSN server worden opgehaalt. Ook je eigen plaatje (bijvoorbeeld uit je adresboek) verschijnt bij je contacten. Ook heeft Proteus nu uitgebreide ondersteuning voor het ontvangen en versturen van bestanden via MSN en AIM, zelfs meerdere tegelijk.

Fire is ook een nog steeds keihard ontwikkelende IM client. Tot mijn verbazing ondersteunt deze nu ook het ontvangen van geplakte plaatjes over AIM. Dit houdt in dat wanneer iemand een stuk beeld plakt in het chatvenster, dit gewoon verschijnt, zoals bij iChat.

Ook werkt Fire prima met ’t chatten met meer dan 2 personen in één MSN-venster. Proteus ondersteunt deze laatste twee dingen niet, maar ziet er op zijn beurt weer spetterend uit. Echter, sommigen zullen een voorkeur hebben voor Fire zijn simpliciteit.

In de afgelopen maanden ben ik veel geswitched tussen Fire, Proteus en Apple’s iChat. Met de laatste versie van Proteus ben ik echter verkocht: Gebruikers-avatars, filetransfers en een zwaar mooie interface. Proteus beschikt zelfs over een ingebouwde Software-update.

De eerlijkheid gebied het noemen van een derde deelnemer in de race voor een complete, universele IM-client: Adium. Adium ondersteunt ook een reeks aan IM-services waaronder AIM, MSN, Jabber, IRC, en ga zo maar door. De interface is zeer customizable maar wat minder duidelijk in de omgang.

Fire en Adium zijn gratis en zelfs open source. Proteus is shareware en kost $15. Wil je echter geen geld neerleggen, kun je Proteus gewoon in de onbetaalde modus blijven gebruiken. Je zult dan éénmaal per keer dat je hem opstart, een reminder krijgen. Ook zul je geen gebruik kunnen maken van het automatisch opslaan van gesprekken.

Elk van de drie genoemde alternatieve IM-clients verdienen serieuze aandacht van iedereen die regelmatig gebruik maakt van MSN Messenger, iChat of één van de andere services. Alle drie zijn zéér actief in ontwikkeling en staan wijd open voor suggesties en feature requests.

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  Josh

  Voorzover ik weet biedt slechts Yahoo Messenger de Webcam-mogelijkheid. FIRE weigert dit, las ik eens bij hem/hen.

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  Ik voel me het meeste thuis bij Proteus. Het is leuk om te zien hoe de programmeurs er een race van hebben gemaakt. En lekker gunstig voor ons.

 • Profielfoto
  roelboekel.nl

  Mij lijkt het verstandig als of Apple met Ichat msn gaat ondersteunen of dat microsoft gewoon haar msn naar msn 6 tilt voor Mac…

  Ff de koppen bij elkaar, kosten delen 4 maanden ontwikkelen en klaar… Lijkt mij niet zo moeilijk, maar er zijn bedrijven die daar anders over denken!

  Roel

 • Profielfoto
  SmartAss

  Al aan dMSN gedacht?
  Das ook een goeie messenger waarmee je een plaatje bij je naam hebt en ook meerdere gesprekken in 1 venster kan hebben…dus???

 • Profielfoto
  SmartAss
 • Profielfoto
  chonazz

  Adium heeft ook plaatjes en filetransfer!
  Het ziet er bovendien nog eens veel mooier uit!
  En inderdaad het is lekker gemakkelijk aan te passen!
  Iedere week een update en je wensen kan je naar de makers mailen en deze proberen er dan rekingen mee te houden!
  Je moet maar eens op het forum gaan kijken!
  Adium word gewoon door de consument gemaakt!
  Echt een prachtig en simpel appje!

  Heb Proteus al een tijd niet meer gebruikt omdat ik de eerste versies van Proteus 4 niet zo goed vond! Maar nu ze ook plaatjes en filetransfer ondersteunen ga ik het seffes toch een proberen.

 • Profielfoto
  Strifer

  Alle Clients lopen nog achter… en kunnen allemaal verbeteringen krijgen. Ik mis echter nog een client die zich volledig op MSN richt en daarbij volledig op Cocoa steunt. aMSN is te sloom en MacMessenger blijft toch achter om dat het realbasic is..

  Ik denk dat ik Proteus maar ’s ga uitproberen, klikt allemaal erg leuk deze nieuwe versie.

 • Profielfoto
  blackd

  Een aantal onjuistheden in dit artikel:
  Adium X is ook open source, net als Fire. Zie http://www.adiumx.com/development.php
  Bovendien is Adium X helemaal niet crossplatform, maar alleen voor OS X beschikbaar.

 • Profielfoto
  MacBeer

  ik heb ze allemaal al eens geprobeerd en voor mij ‘voelt’ proteus toch het fijnste aan. Je zou zeggen dat het geen probleem is om zo’n app te maken. Verbinding krijgen met de diverse protocollen doen ze allemaal, maar het verbaast me hoe deze apps van elkaar verschillen. De een heeft een nog slechtere interface dan de ander en die met een goede interface bieden weer weinig mogelijkheden.

  Proteus is goed bezig! De absolute killer is en blijf ‘ons’ iChat, maar daar heb ik persoonlijk weinig aan met mijn msn-contacten…… zucht…

 • Profielfoto
  Sixer

  Cheers blackd, artikel is aangepast.

 • Profielfoto
  Fontaholic

  Ik mis aMSN!
  Ik vind aMSN echt briljant op dit moment,
  en bij mij loopt het als een tiet!
  ..Ben ik de enige die dat vind!?

 • Profielfoto
  MacBeer

  Weet iemand waarom het nog niemand is gelukt om webcam-functionaliteit toe te voegen? Is dit technisch een probleem of zijn er juridische problemen met deze functie?

 • Profielfoto
  heropa

  Nee, bij mij draait aMSN ook prima maar ik geef toe dat Microsoft er toch mischien meer mensen aan moet zetten ipv. de ene stagiare. ???

 • Profielfoto
  Nameless little hunter

  amsn heeft iets te veel problemen (@joris). Het voelt gewoon niet als een app aan. Zowel op mac, linux en windows voelt het gewoon niet aan..
  een beetje vis nog vlees en daar profiteren de andere im’s van hé

 • Profielfoto
  addyboy
 • Profielfoto
  Strifer

  ik vind het bij proteus een beetje irritant dat ik niet de andere statussen van het msn protocol kan zien, zowel bij mezelf als bij anderen. dat mis ik echt!

 • Profielfoto
  bijker

  Ik vind dat ichat ook zou moeten werken met MSN en webcam.
  ben je overal vanaf en is iedereen tevreden denk ik want dan kun je oo webcammen met je PC vrienden

 • Profielfoto
  arneblk

  Met ctrl+klik op je contact kun je hun status wel bekijken in proteus. Maar het zou inderdaad beter zijn als je het, net zoals in msn, aan hun icoontje kon aflezen…

 • Profielfoto
  Sixer

  Zelfs door je muispijltje te laten rusten op een contact, krijg je een uitgebreide ToolTip™ met daarin z’n/d’r avatar + status.

 • Profielfoto
  Strifer

  ja, maar dus niet de status van aan de telefoon en lunchpauze bijvoorbeeld….

 • Profielfoto
  153957

  Adium!!!
  de nieuwste versie heeft ook MSN file transfer en avatar support
  en je kan er ook in groep gesprekken mee….

  en zoals al gezegt was is Adium heel customizable wat heeel handig is…

 • Profielfoto
  Strifer

  serieus echt…. waarom kan ik nou niet die normale msn-statussen zien als aan de telefoon en ben zo terug bij adium en proteus? verder vind ik het ook kut dat ik niet de volledige msn namen kan zien bij adium.. dat mis ik nog…. volgens mij ben ik verder klaar als Adium dat gaat ondersteunen, al zie ik de avatars van de anderen niet in adium, terwijl zij wel de mijne zien die ik in adium opgeef… hmmmm

 • Profielfoto
  153957

  Strifer, dat kun je allemaal instellen, kijk een beetje rond op hun forum.. daar vindt je wel hoe dat moet