Lucas Raggers
Lucas Raggers Nieuws 15 juni 2004
Leestijd: 3 minuten

Introductie iTMS in gedeelte Europa

Op dit moment is er in Londen een persconferentie van Apple gaande. Het is een persconferentie die aangekondigd werd met de titel: “The biggest story in music is about to get even bigger”. Vanzelfsprekend kan dit alleen maar gaan over de introductie van de iTunes Music Store in (delen van) Europa.
De geruchten zeggen ons dat de iTMS in drie talen komt: Engels, Frans en Duits. Overige landen zouden genoegen moeten nemen met de Engelstalige variant. Over de prijs valt nog niets te zeggen.

UPDATE
Zojuist is de persconferentie afgelopen waar Steve de iTunes Music Store heeft geintroduceerd in voorlopig drie landen: Engeland, Duitsland en Frankrijk. Overige landen zullen aansluiten in de herfst (oktober). Dat is een tegenvaller voor de muziekliefhebbers hier in Nederland. Een gunstig voorteken is wel de prijs. In Duitsland en Frankrijk zal een song 99 eurocent kosten en een album €9.99. Dit is minder dan de prijzen die in het geruchtencircuit circuleerden.
De iTMS Europe lijkt bijzonder op de Amerikaanse iTMS. In Europa zullen we ook Gift Certificates krijgen en het assortiment bestaat ook uit 700.000 songs (dit wil niet zeggen dat ze gelijk zijn). Een album van Coldplay is bijvoorbeeld wel in de Duitse iTMS te vinden, maar niet in de Engelse iTMS.

Apple Frankrijk: Grand événement dans l’histoire de la musique
Apple Duitsland: Der größte Erfolg in der Musik geht weiter
Apple England: The biggest story in music just got even bigger

Lees verder voor een live verslag van wat er gaande was in Londen.

 • [13.10] Steve vertelt dat de iTMS 60% van de legale download market uitmaakt. De conferentie is nu afgelopen.
 • [13.05] Alicia Keys speelt nu “haar bekendste song”.
 • [13.00] De song die Alicia Keys speelt zal alleen via iTunes verkrijgbaar zijn.
 • [12.55] Alicia Keys komt het podium op. Ze speelt een nummer op een gereedstaande vleugel. Een klein gospelkoor is ook paraat. Alicia bekent zelf een groot iTMS liefhebber te zijn. (Stores zijn inmiddels open) Het nummer is er een van Ray Charles en in het nummer wordt de iTMS genoemd.
 • [12.50] Er zullen auto-iPod-inbouw-kits komen binnenkort. Een auto wordt getoond (een BMW). Steve demonstreert de Airport Express. “Airtunes versleutelt de muziek als het via Airport verzonoden wordt. De platenbonzen vinden het cool. We hebben allemaal een woonkamer, dus we willen allemaal onze muziek daarheen krijgen”.
 • [12.45] Apple heeft een 50% marktaandeel in de MP3-player branche, dit is inclusief de iPod mini’s.
 • [12.45] Steve demonstreert nu de Duitse en Franse kort. Hij laat Duitse rap horen (goddank geen live quicktime registratie). De Stores gaan na de persconferentie online.
 • [12.40] Steve demonstreert en demonstreert, laat muziek horen, een Disney song zelfs…
 • [12.35] iTMS Europe bevat 700000 songs van de vijf grote labels. Inclusief 12000 klassieke tracks. Steve geeft een demo van de iTMS in de UK: iTunes sharing etc.
 • [12.30] Song kost 79 Pence en 7.99 per album in UK, 99 cent in Duitsland, album kost 9.99 euro. Applaus klinkt in de zaal. iTMS alleen in Engeland, Duitsland en Frankrijk. Andere landen volgen in Oktober
 • [12.25] Steve praat over celebrity playlists: “Er komen er iedere dag meer bij”. De Gift certificates zijn te koop in euro’s en ponden.
 • [12.20] Steve heeft het over de geintegreerde music store in iTunes. Een perfecte combinatie. iTunes voor Windows: “The best Windows app ever.” Gift certificates ook in Europa!
 • [12.15] Steve begint te praten over de concurrenten van de iTMS in Europa: OD2 en Virgin zijn geen gevaar. De echte concurrent is het illegale downloaden. Je moet beter zijn dan de illegale varianten. Steve herhaalt waarom de iTMS zo goed is. Mensen willen muziek bezitten, niet huren.
 • [12.10] Steve komt het podium op: “Thank you all for coming”. 85 miljoen songs in minder dan een jaar verkocht. 70% marktaandeel in de US.
 • [12.00] De persconferentie gaat zo beginnen. Mobiele telefoons moeten uit. Er klinkt jaren zestig muziek.
 • Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

  De beste start van je weekend ✉️

  Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.