Eindelijk Java 1.4.x voor andere browsers dan Safari

10 reacties

Tot voor kort was het voor eigenlijk alle browsers, behalve Safari, onmogelijk om met Java 1.4.x te werken (zie de volgende “bug”).
Het probleem is onstaan doordat Apple de enige is die Java 1.4.x naar Mac OS X omzet en daarbij geen plugin die door meerdere browsers gebruikt kan worden levert, zoals Sun dat bijvoorbeeld wel voor Linux doet. Daardoor werken vrijwel alle browsers voor ingebedde Java objecten met de zwaar verouderde MRJ Carbon-plugin (Java 1.3.1) of helemaal niet. Een bekend probleem is ook de ondersteuning van “LiveConnect”, een oude Netscape functie. Deze is o.m. vereist voor de Postbank site “Mijnpostbank.nl” en er is bijna geen combinatie van browser en plugin die dat nog goed ondersteunt.

De oplossing van het probleem is ook in bovengenoemde bug beschrijving te vinden. Het gaat om de zogeheten “Java Embedding Plugin”.
De JEP maakt, samen met een bijgeleverde aangepaste versie van de MRJ-plugin Apple’s Java 1.4.2 of hoger (vanaf Mac OS X 10.3.1 of hoger) beschikbaar voor andere, met name Mozilla gebaseerde, browsers zoals Netscape, Mozilla, Firefox en Camino. In de “Readme” is alle informatie te vinden maar voor de ongeduldigen hier de verkorte installatie:

Haal het zip-bestandje op van Sourceforge en pak het uit. In de map “JavaEmbeddingPlugin0.8.1” bestaat nu eem map “Binaries” waarin twee “plugins” staan – “JavaEmbeddingPlugin.bundle” en “MRJPlugin.plugin” – die naar de map “/Libraries/Internet Plug-Ins” moeten worden verplaatst (via de Finder: kies de harde schijf en dan “Libraries” en dan “Internet plugins” om de twee plugins heen te slepen).

Het is nu natuurlijk leuk om het resultaat te testen met een browser die zonder deze software zeker niet kan “Internetbankieren”. Haal bijvoorbeeld “Camino 0.8b” op van Mozilla.org. Zonder deze plugin loopt deze browser vast in de foutmelding van de Postbank over het niet laden van de “security module” (het is tenslotte nog maar een veelbelovende testversie van een Mozilla browser als Cocoa-applicatie).
Start Camino, na installatie van de plugins, opnieuw op en kies de volgende URL https://www.p3.postbank.nl/sesam/SesamLoginServlet.

Het resultaat is verbluffend, Camino doet het misschien nog wel beter dan Safari en heeft misschien als voordeel dat het wat meer mogelijkheden in de voorkeuren heeft voor de ervaren en privacy bewuste surfer. Onder “Navigation” en dan “History” zit in de voorkeuren de mogelijkheid om “disk cache” te wissen, hetgeen vaak nodig is na de vele wazige foutmeldingen van de Postbank en de Siebel server software.

Tot slot voor de echte “Liveconnect” fans (bestaan die?), dankzijn deze Java plugin mogelijkheid kan Camino heel veel meer dan Safari: http://www.mozilla.org/quality/browser/front-end/testcases/oji/

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Josh

  Met de voornoemd geïnstalleerde plug-ins zie ik dat in de Camino 0.8b+ anders dan de Postbank de webste GeenStijl mooi niet werkt! Dan voorlopig maar geen Camino voor mij.

 • Profielfoto
  Rail

  Heb het ook geprobeerd en bij mij werkt het wel met camino 0.8.

 • Profielfoto
  erwind

  Werkt de JEP alleen vanaf OSX 10.3.1? Of ook onder OSX 10.2.8 ?
  Maakt de JEP het mogelijk Mijn Postbank te gebruiken onder OSV 10.2.8 / Safari 1.0 (of Camino, etc)?

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Het werkt bij mij niet goed. Als ik op Spelpunt.nl een room in wil gaan bij klaverjassen, laadt het spel. Als ik vervolgens inderdaad wil spelen, loopt de java niet goed, want er blijft een dialoogvenster achter het actieve venster steken, wat niet de bedoeling is. Ook als je zelf aan de beurt bent om uit te komen, kan dat niet, want dan loop je vast.
  Misschien (zelfs zeer waarschijnlijk) een fout van Spelpunt, maar het werkt hier in ieder geval niet.
  Getest met Mozilla 1.7 en Firefox 0.8 OS 10.3.4
  Hetzelfde resultaat krijg ik met Safari trouwens….

 • Profielfoto
  wappie

  supertip dat van die plugins! DANK!

 • Profielfoto
  the-dude

  heeft er iemand dan een fix voor firefox 1.02 met osx 10.3.9 in combo met postbank.nl?????

  Ik hoor de hele tijd gemengde verhalen over wel en niet gelukken.

  wie heeft de waterdichte fix gevonden?

 • Profielfoto
  the-dude

  okk met de plugin werk het op firefox….

  java embedding 090

  heh heh

 • Profielfoto
  anne123

  ik gebruik OSX.4 en safari 2.) en kan niet meer inloggen via de postbank. de MRJpluging geinstalleerd en camino gedownload – camino doet het slecht – kan nog steeds niet inloggen op de postbank – en camino kan alleen met force quit uitgezet worden. de postbank stuurt me naar deze site maar hier kom ik ook niet verder. Wie weet iets?:)

 • Profielfoto
  rubecious

  Opera werkte voor mij OS X 10.4.1 Safari 2 http://www.opera.com/ maar nu ineens weer niet… AHUM

 • Profielfoto
  Josh

  Camino 0.8.4 (laatste stabiele versie volgens website Camino) met de Java Embedding Plug-in 0.9.3 blijkt te werken. Ook de Postbank schijnt goed te zijn maar ik heb niet ingelogd hier.
  Andere websites waarvan sommige lange opstart (plaatjes!) doen het.
  Ik geloof met Camino thans een aardige browser te bezitten.

  (MacOSX 10.3.9 Java 1.4.2, update 1&2)