joaquin
joaquin Nieuws 23 juni 2004

Eindelijk Java 1.4.x voor andere browsers dan Safari

Tot voor kort was het voor eigenlijk alle browsers, behalve Safari, onmogelijk om met Java 1.4.x te werken (zie de volgende “bug”).
Het probleem is onstaan doordat Apple de enige is die Java 1.4.x naar Mac OS X omzet en daarbij geen plugin die door meerdere browsers gebruikt kan worden levert, zoals Sun dat bijvoorbeeld wel voor Linux doet. Daardoor werken vrijwel alle browsers voor ingebedde Java objecten met de zwaar verouderde MRJ Carbon-plugin (Java 1.3.1) of helemaal niet. Een bekend probleem is ook de ondersteuning van “LiveConnect”, een oude Netscape functie. Deze is o.m. vereist voor de Postbank site “Mijnpostbank.nl” en er is bijna geen combinatie van browser en plugin die dat nog goed ondersteunt.

De oplossing van het probleem is ook in bovengenoemde bug beschrijving te vinden. Het gaat om de zogeheten “Java Embedding Plugin”.
De JEP maakt, samen met een bijgeleverde aangepaste versie van de MRJ-plugin Apple’s Java 1.4.2 of hoger (vanaf Mac OS X 10.3.1 of hoger) beschikbaar voor andere, met name Mozilla gebaseerde, browsers zoals Netscape, Mozilla, Firefox en Camino. In de “Readme” is alle informatie te vinden maar voor de ongeduldigen hier de verkorte installatie:

Haal het zip-bestandje op van Sourceforge en pak het uit. In de map “JavaEmbeddingPlugin0.8.1” bestaat nu eem map “Binaries” waarin twee “plugins” staan – “JavaEmbeddingPlugin.bundle” en “MRJPlugin.plugin” – die naar de map “/Libraries/Internet Plug-Ins” moeten worden verplaatst (via de Finder: kies de harde schijf en dan “Libraries” en dan “Internet plugins” om de twee plugins heen te slepen).

Het is nu natuurlijk leuk om het resultaat te testen met een browser die zonder deze software zeker niet kan “Internetbankieren”. Haal bijvoorbeeld “Camino 0.8b” op van Mozilla.org. Zonder deze plugin loopt deze browser vast in de foutmelding van de Postbank over het niet laden van de “security module” (het is tenslotte nog maar een veelbelovende testversie van een Mozilla browser als Cocoa-applicatie).
Start Camino, na installatie van de plugins, opnieuw op en kies de volgende URL https://www.p3.postbank.nl/sesam/SesamLoginServlet.

Het resultaat is verbluffend, Camino doet het misschien nog wel beter dan Safari en heeft misschien als voordeel dat het wat meer mogelijkheden in de voorkeuren heeft voor de ervaren en privacy bewuste surfer. Onder “Navigation” en dan “History” zit in de voorkeuren de mogelijkheid om “disk cache” te wissen, hetgeen vaak nodig is na de vele wazige foutmeldingen van de Postbank en de Siebel server software.

Tot slot voor de echte “Liveconnect” fans (bestaan die?), dankzijn deze Java plugin mogelijkheid kan Camino heel veel meer dan Safari: http://www.mozilla.org/quality/browser/front-end/testcases/oji/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eindelijk Java 1.4.x voor andere browsers dan Safari
Sluiten