Cupertino, start your photocopiers

38 reacties

Steve Jobs heeft vandaag op zijn keynote iemand zwaar op de tenen getrapt, namelijk Arlo Rose van Konfabulator.

Met de introductie van de nieuwe features van Tiger kregen we ook het nieuwe ‘hoogstandje’ Dashboard te zien. En iedereen die Konfabulator op zijn Mac heeft staan zal waarschijnlijk wel eens raar hebben opgekeken want Dashboard is gewoon Konfabulator. Arlo Rose windt er dan ook geen doekjes om :

  “It’s insulting, is what it is, They could have at least offered to work with us or to buy it.”


De slogan “Redmond, start your photocopiers” blijkt dus wel een beetje hoog gegrepen nu Tiger zelf een copycat blijkt te zijn en dat kunnen we direct al vaststellen als we de site van Konfabulator bezoeken.

Het is niet de eerste keer dat Apple tegen de benen van software ontwikkelaars schopt, dezelfde rel heeft al eens plaatsgevonden toen Apple de applicatie Sherlock voorzag van dezelfde features als Watson

Apple doet op zijn beurt de beschuldigingen af als laster en zegt dat Dashboard een eigen creatie is :

  “It’s not his stuff. What we’ve done is ours.”

Arlo Rose zal met Konfabulator een zware opgave hebben om te concurreren met een zwaargewicht als Dashboard en denkt er al over na om over te stappen naar een ander platform, maar bindt nu toch al de strijd aan met de tijger.

  “Cupertino: Start your photocopiers, Why wait until the first half of 2005, when you can get the original Dashboard now?”

Bron : C-Net

Reacties

38 reacties
 • Profielfoto
  Rezpack

  En dat op een developers conferentie. Geeft lekker veel vertouwen, niet?

 • Profielfoto
  addyboy

  Het is inderdaad niet netjes van apple… misschien was het een logische ontwikkeling.. maar toch vond ik dan dat ze even moesten samen werken ofzo, of tenminste onderhandelen…

 • Profielfoto
  kMIkaZu

  Ik vind het gewoon schaamteloos!!! Ze hadden tenminste die applicatie kunnen overkopen, of de maker van Konfabulator een job of contract kunnen aanbieden. Ik heb er echt geen woorden voor, ik vind het echt wel walgelijk. En de posters tegen M$ vind ik dan nog het ergste van alles! Is dit de manier om developers aan te moedigen om voor OSX te ontwikkelen? Als die rotzakken jouw hard werken toch zonder boe of ba kunnen overnem op hun manier???? Arm Apple…..

 • Profielfoto
  xer

  Confabulator is een mooi stukje software. Het is gewoon een k.tstreek, Jobs is dus wel een hypocriet mannetje krijg ik zo langzamerhand de indruk. Niet echt netjes. Go Arlo !!!!

 • Profielfoto
  Zeekomkommer

  “It’s not his stuff. What we’ve done is ours.”

  Als dat zo is dan is het wel heel toevallig dat de kleine apps ook Widgets zijn genoemd.

  Die “start your photocopiers” poster schiet met dit soort praktijken inderdaad behoorlijk in het verkeerde keelgat.

 • Profielfoto
  fistkikker

  Kom, kom. Bijzonder exceptioneel is het idee van de konfabulator niet. Het is een collectie miniprogrammaatjes, waarvan er vele rondzwerven op internet. Miniprogrammatjes = niet nieuw, collectie = ook niet nieuw. Die konfabulator biedt een soort platformpje waarop je je eigen widgets kan maken, maar ook dat is niet bijzonder. Of misschien wel; er zitten bijzonder veel bugs in. Heb je konfabulator op je mac staan en vertoont die vreemde kuren? Knikker het eraf en negen va de tien keer is je probleem opgelost. Maar het ziet er wel mooi uit, dat konfabulator, vooral als je van kitscherige frutsels op je mac houdt….

  Waarom er toch nog een respectable aantal mensen enthousiast zijn over die konfabulator, ik begrijp er nix van. Als Apple nu iets vergelijkbaars heeft gemaakt, maar dan wel goed, mijn zegen hebben ze!
  Overigens is het voor de uit de markt gedrukte Arlo wel een beetje zuur, ja. En dat je dan om je heen begint te meppen snap mik wel. En dat de windhoos georienteerde media daar dan van smullen…

  PS. als Apple of wie dan ook iedere keer dat een idee wordt uitgewerkt dat in algemene zin lijkt op iets dat al bestond, kunnen we wel helemaal ophouden. “He, de concurrent heeft ook een navigatiesysteem in de auto, dat kan niet!!!”

 • Profielfoto
  Zorcky

  Vreemd dat ze destijds wel betaald hebben voor iTunes , de vroegere Soundjam. En nu gaan ze gewoon gaan kopiëren? Het zijn precies wel Microsoft praktijken. Moet nu echt ieder software huis met leuke software een pattent nemen op zijn creatie of zo?

 • Profielfoto
  whoffenbach

  Konfablator ken ik niet, maar als ik het zo lees doet het me denken aan een shell voor de Desk Accesories van MacOS 9 en daarvoor. Dus oude wijn in nieuwe zakken. Het enige belangrijke voor mij is dat dit een mogelijkheid levert om de per-process overhead in de hand te houden, aangenomen dat de Widgets in theads draaien en niet in processen.

 • Profielfoto
  error

  Probleem met Konfabulator voor mij is dat die Widgets er vaak zo lelijk uitzien. De vormgeving van Apple lijkt iets beter… hoewel ze ook op het randje zitten, zeker als ‘third parties’ straks Widgets voor Dashboard kunnen ontwikkelen.

 • Profielfoto
  Pieter Floris

  weg met die vieze widgets! aarghhh!!! :angry: :angry:

 • Profielfoto
  HSL

  nah,.. de naam widgets,.. dat slaat niet op iets specifieks van konfabulator. maar een widget is gewoon een klein programmatje.. o.i.d. je komt het wel vaker tegen op het net. wat maakt het nou uit,.. apple gebruikt een andere engine dan konfabulator. het ziet er alleen een beetje hetzelfde uit.. je kan het bijvoorbeeld alleen maar in het dashboard zien en niet op je desktop (volgens mij) volgens mij is dit HEEL wat anders alleen ziet het er bijna hetzelfde uit. als we dat nou ’s ff afwachten voordat we tegen apple gaan schoppen.

 • Profielfoto
  ziggy

  Kan iemand mij het verschil uitleggen tussen deze widgets, of ze nu van Konfab. of Dashb. zijn, en de oude bureaubladonderdelen die vroeger in Systeem 7 zaten. Remember, je rekenmachine, je puzzel, etc. Dat is toch eigenlijk een pot natte appelsap (behalve dan dat sommige widgets info van internet halen). Het is zuur voor die konfab jongen, maar helemaal onverwacht komt het niet.

 • Profielfoto
  mulderd

  Ze hadden moeten voorkomen dat dit soort reacties kwamen. Slechte beurt voor Apple. Zelf zetten ze ook te koop dat M$not hun interface kopieert… Pff. Hautain ?

 • Profielfoto
  Whymme

  Het verschil is dat de Konfabulator widgets (en widget is idd een gewoon Engels woord) rechtstreeks op je bureaublad staan. Je hoeft geen programma te openen of zo.

  Toen ik de omschrijving van Dashboard las dacht ik ook meteen aan Konfabulator. Maar de enige overeenkomst is eigenlijk dat Dashboard en Konfabulator allebei widgets hebben. Maar Dashboard verschijnt en verdwijnt wanneer jij dat wilt, terwijl Konfabulator altijd aanwezig is op de desktop. Toch wel een groot verschil, lijkt me.

  Verder kan Arlo Rose wel kabaal maken, maar ik vind het marketingmodel van Konfabulator eigenlijk niet al te fris. De kracht van de applicatie zijn de widgets – er zijn al meer dan zeshonderd third-party widgets. Maar de ontwikkelaars van widgets kunnen geen geld daarvoor krijgen, terwijl Arlo rustig $25 shareware vraagt voor zijn programma.

  Whymme

 • Profielfoto
  Ewout

  Volgens mij had Apple al de eerste aanzet gegeven in OS 10.0 met de ‘Docklings’, of het jatten is….. Als Dashboard stabieler en sneller is vind ik het prima. Je hebt altijd nog de keuze of je het wel of niet wilt gebruiken.

 • Profielfoto
  LeBigMac

  Hmm “de pot verwijt de ketel…M$-strategie” beter goed gejat dan slecht bedacht. Het idee is trouwens niet nieuw dus Konfabulator huilt ook een beetje krokodilletranen.

  [off-topic] 64 bits is dus alleen leuk voor de G5 gebruikers, binnenkort ook in iMac versie?:p

 • Profielfoto
  druppelstop

  Inderdaad: konfab is leuk, glimt lekker maar is ook inet echt nieuw. Meneer Rose heeft ook zijn inspiratie gehaald uit de docklings uit 10.1 en de oude bureau accesoires op systeem 7. Bovendien…was hij niet een oud Apple werknemer? Dus hem een job aanbieden heeft niet heel veel nut hoor…
  Toch een big no-no naar Apple want deze rel was te voorzien, dit had voorkomen kunnen worden door een simpel overleg van te voren….

 • Profielfoto
  gretver

  @Zorcky Ik heb begrepen dat Soundjam is geschreven door werknemers van Apple. Apple heeft het programma niet zozeer gekocht alswel de makers binnen Apple het programma Itunes laten bouwen.

  Overigens vind ik niet dat De Konfab om zich heen slaat. Hij maakt gewoon een cynische opmerking. Moet kunnen. Wat ik veel kwalijker vind is de stuitende lelijkheid van de dashboard widgets. Onwaarschijnlijk lelijk!

 • Profielfoto
  apenstaartje

  als we het dan toch over kopieren hebben.. volgens mij valt Spotlight daar ook wel onder, ok, beter geïntegreerd en wat netter uitgewerkt, maar verder is het eigenlijk precies Butler of LaunchBar…

 • Profielfoto
  kMIkaZu

  Idd apenstaartje, het deed mij ook verdacht veel denken aan Launchbar. Tiger is volgens mij de release van de kopietjes. Of hoe je je eigen developers een hak zet. Je kan zeggen wat je wil, of het nu al bestond of niet, maar het is absoluut niet netjes. En idd hautain als ze dan zelf die posters hangen ten adresse van Redmond. Als developer zou ik in ieder geval twee keer nadenken om nog tijd te steken in een applicatie voor Mac OSX X.

 • Profielfoto
  kMIkaZu

  Daarbij, het is weeral een oud verhaal. 150 nieuwe functies, waar hebben we dat nog gehoord? En SMB, nog beter? Klinkt bekend niet?:-D Terwijl het steeds maar slechter wordt, die SMB ondersteuning. Ik hoop dat Apple er nu echt es werk van gemaakt heeft.
  Ik klink nu misschien een beetje zuur, maar ik heb gewoon even braakneigingen van de arrogantie van Apple.;) Gaat wel weer over hoor.:)

 • Profielfoto
  davedive

  Indien dit inderdaad zo is dat hij nog voor apple gewerkt heeft, dan valt nog te bezien of het idee niet tijdens zijn werkperiode al ontstaan is (eventueel al in alpha-fase zat) toen hij opgestapt/uitgekickt is. Ik kan mij niet voorstellen dat Apple (zelf een ‘tiger’ als het op het verdedigen van zichzelf gaat inzake copyright) zo’n flagrante fout zou begaan.
  Stel nu eens (plezant hoor zo’n verhaal verzinnen :p) :

  ‘Apple heeft een programmeur die, nadat hij een belangrijk en kritisch onderdeel van osx helpen afwerken heeft(en dus véél inside-info kent), afkomt met zo’n widgetprogramma : ze laten het hem ontwikkelen, maar wat blijkt achteraf : totaal nutteloos werk ‘at the moment’.

  Plots moet er afgeslankt worden en … diegene met die simpele ‘widgets’, ‘tja … die moet maar gaan.

  Die begint voor zijn eigen dus, en maakt konfibulator. Apple ziet het gebeuren, en verkiest géén rechtzaak in te spannen (gezien persoon teveel inside-info weet…..).

  Ondertussen gaan de jaren voorbij en … ‘paybacktime has come’: apple raapt de oude code opnieuw op(gemaakt tijdens uren betaald door apple dus), steekt er een wizkid aan, en … dashboard wordt geboren.

  Ondertussen zijn er zoveel dingen verandert dat die kritische inside-info irrelevant geworden is.’

  Moraal van het verhaal : Als je niet alle elementen van het verhaal kent, is het moeilijk op de woorden van 1 persoon te bouwen. Enkel als Arlo een rechtszaak opstart krijgt zijn verhaal geloofwaardigheid. (en ik ben zeker niet iemand die de groten der aarde altijd gelijk geeft, integendeel.)

 • Profielfoto
  Fokker3

  Overigens staat Steve Jobs ook niet echt bekend als iemand die zo heel netjes werkt. Ik heb een boekje over Apple gelezen, waarin iets staat in de trant van het volgende.
  Steve werd gevraagd een spel te maken (lang geleden, Apple bestond net, de Apple I was nog niet geboren, de Mac al helemaal niet, en grafische burobladen konden nog niet), en kwam er zelf niet uit. Hij vroeg zijn vriend Steve Wozniak hem te helpen, die dat deed. Het spel was op tijd klaar, en Jobs verkocht het aan de opdrachtgever. Tegen Wozniak zei hij er $50 voor gekregen te hebben, dus kreeg Woz $25. Alleen, hij had niet $50 maar $500 gevangen… Van je vrienden moet je het maar hebben!

 • Profielfoto
  Granny Smith

  Dashboard en konfab is niet hetzelfde … dashboard is ‘on demand’ en konfab ni… ik verkies toch dashboard omdat het me handiger lijkt…

  spijtig voor Arlo maar hij moet ni zo veel blazen…. Konspose? lijkt me een rip-off van expose/dashboard… of niet soms?

  Hij kopieert zelf!!!

  En die 25 euro zou ik nooit betaald hebben voor die app … leg ik wel bij Tiger

  zouden de K windgets onder dashboard draaien?
  mms kan Arlo zich toeleggen op widgets en die verkopen…

 • Profielfoto
  davedive

  Geld corrumpeert, ieder zijn zwaktes hé

 • Profielfoto
  Goes

  Darbij is het echt speelgoed voor mensen die van allerlei onzin op hun computer houden.
  Ik zit er echt niet op te wachten.

 • Profielfoto
  ajschol

  het is een vrije markt economie,
  daar hebben al die bedrijven profijt van, maar soms net eventjes niet…
  ik als consument heb er profijt van dat er doorontwikkeld wordt: stilstand is achteruitgang voor een bedrijf…

 • Profielfoto
  Beathoven

  Op de PC heb je onder Linux en Windows dezelfde soort modules ook in een pakket, maar dan heet het geen konfabulator. Wel is de naam “widget” daar hetzelfde, dit is gewoon zoiets als “icons” en zeker geen bedenksel van de maker van Konfabulator. Zolang de widgets niet op die van konfabulator lijken is er wat mij betreft niks aan de hand.

  De programmeur die de modules naar de mac heeft gebracht is niet “DE” uitvinder van dergelijke Widgets. Als Apple met z’n eigen Office komt zijn ze toch ook niet fout bezig omdat ze toevallig de mensen van Open Office voor het hoofd zouden kunnen stoten. Het idee bestaat gewoon al vrij lang en de enige die er echt tegenin mag gaan is de persoon die hier patent op aangevraagd heeft.

  Wat ik wel van de nieuwe Widgets vind is dat ze naar mijn mening “absoluut” niks bijdragen aan het OS zelf. Ik dacht dat OS X geen “toeters & bellen” OS was, maar dat begint er verdacht veel op te lijken.

 • Profielfoto
  druppelstop

  @Fokker3> bedoel je “de man van Apple”? ik heb dat boek ook gelezen,
  leuk boek maar wel heel erg een zucht naar sensatie.
  @apenstaartje: spotlight zelf is niet de opzienbarende nieuwe functie, veel belangrijker is dat apple nu gebruikt van meta-data, iets wat launchbar absoluut niet kan.

 • Profielfoto
  Sad

  Er zijn nog wel meer bedrijven die schaamteloos alles jatten. Neem M$.

 • Profielfoto
  nbohemen

  Apple had al widgets voordat Konfabulator uberhaupt bestond.
  Weliswaar in aparte programmaatjes, maar nu integreren ze het..
  Denk aan de verplaatsbare klok die je kan activeren en de stickies.

 • Profielfoto
  Hermanko

  Van USA Mac Daily News :
  Comment: From: Steve Jobs
  Jun 29, 04 | 12:43 am

  Arlo,

  If you have an innovative bone in your body, you’ll come up wtih a solution that is either more complete, or works great wtih Dashboard. Don’t try to beat us (you can’t ) join us!

  Stevie;)

 • Profielfoto
  Fokker3

  @druppelstop: Nee, ik had het uit Owen Linzmayer’s “The Mac Bathroom Reader”. Leuk boekje trouwens.

 • Profielfoto
  Beathoven

  Dat bericht van Steve Jobs kan natuurlijk van iedereen zijn. Heb je toevallig de link ook, want ik kan de site zo niet vinden via google.

 • Profielfoto
  webmaniac

  Dashboard heeft niets te maken met schaamteloos jatter, copieren van Konfabulator of welk andere widget engine dan ook. Desktop widgets bestaan al jaren en zijn indertijd bedacht door Apple zelf en waren bekend onder de naam Desk Ornaments

  Niets nieuws dus, en eigenlijk best te begrijpen dat Apple een feature uit een oud OS naar het nieuwe OS brengt nu het weer populair is.

 • Profielfoto
  macsterdam

  Allemaal leuk en aardig, als ontwikkelaar zou ik er toch behoorlijk de pé in hebben. Zo groot is de mac markt al niet en als apple je idee dan ook nog eens overneemt (los van de oorsprong) zonder je in te lichten, dan zou ik ook een paar keer slikken, en dan zeg ik het heel netjes!!!

 • Profielfoto
  MacAttack

  Goed nieuws! Steve en Arlo gaan het uitvechten : http://www.crazyapplerumors.com/archives/000263.html#000263