Apple geeft preview van Rendezvous voor Windows

10 reacties

Met Apple’s Rendezvous technologie kan je computers, randapparaten en o.a. servers ontdekken op je netwerk, zonder dat je daarvoor instellingen hoeft te doen. Rendezvous is gebaseerd op open technologie├źn en protocollen, die tezamen ook wel Zeroconf (Zero configuration / geen configuratie) worden genoemd. Aanzetten, en het werkt meteen. Het wordt onder andere toegepast in iChat (Rendezvous buddylist), iTunes en iPhoto (voor het delen van elkaars muziek en foto’s).

Wat veel mensen niet weten is, dat ook Safari gebruik maakt van Rendezvous (om lokale web-adressen te vinden) en dat er ook al een aantal fabrikanten zijn die Rendezvous omarmd hebben en het toepassen in o.a. printers, RAID controllers en hard-disk video recorders.

Om dit ijzersterke protocol nog wat meer over de aardbol te verspreiden, heeft Apple nu Rendezvous SDK’s uitgebracht voor Linux, Solaris, FreeBSD en ook Windows!

Een SDK is een software developer kit; een pakketje met informatie en software dat door hardware- en software ontwikkelaars kan worden gebruikt om deze technologie toe te passen in hun produkten.

Deze SDK’s zijn gratis te verkrijgen op de developers website van Apple. De preview van de SDK voor Windows, die gisteren gelanceerd werd, biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om HTTP en FTP servers automatisch te vinden middels Internet Explorer op Windows XP en 2000. Daarnaast is er een wizard inbegrepen die het mogelijk maakt om Rendezvous printers te vinden op het lokale netwerk, inclusief de apparaten die zijn aangesloten via AirPort Extreme en AirPort Express.

Door het vrijgeven van deze technologie voor andere platforms, zoals Linux en Windows, heeft Apple de deur open gezet voor betere uitwisselbaarheid van netwerken en groter gebruiksgemak. Maar het is natuurlijk ook hun bedoeling om Apple-technologie├źn te verspreiden naar andere platforms, om een tegenwicht te bieden aan concurrenten zoals Microsoft. Hetzelfde doet Apple al jaren met QuickTime, wat vooral in het afgelopen jaar een enorme groei doormaakte op Windows machines.

Bronnen:
MacNN.com
Apple developer connection

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  snipper

  Rendez-vous is een sterk staaltje gebruikersvriendelijkheid, goede reclame voor Apple in andere kampen :)

 • Profielfoto
  HSL

  mhmm,.. dan kunnen al die hackers zonder problemen door die onbeveiligde pc’s onze macjes in via rendevous.. (mits op hetzelfde netwerk dan.. )
  ;)

  nee zonder dollen…
  prima zet van apple!

 • Profielfoto
  WebJ

  Dat hebben ze toch eigenlijk ook een beetje met iTunes gedaan… Dan weliswaar meer om mensen ook aan het AAC-formaat te krijgen.

 • Profielfoto
  Venco

  Kan iemand me vertellen of Rendezvouz automatisch altijd “aan” staat, of moet je hier nog dingen voor instellen. Ik zit op een wireless netwerk met verder aleen maar PC’s, maar die zijn niet zichtbaar in mijn Finder. ???

 • Profielfoto
  HSL

  ehm,…. ze hebben vandaag een SDK aangekondigt.. dat betekend dat alles nog developped moet worden.. en dat het nu nog niet in software zit.

  dus is het logisch dat je nog niks ziet..:)

 • Profielfoto
  addyboy

  Persoonlijk denk ik dat dit komt omdat Apple en Philips samen Rendezvous in verschillende apparaten zouden zetten (zoals bijv, stereo), maar dat was wel een gerucht van een lange tijd geleden. Maar als ze echt willen dat het in verschillende apparaten komt, zullen ze natuurlijk een multi-platform oplossing nodig hebben….

 • Profielfoto
  Elstar

  Ook vreemd.
  Waarom hebben ze dit gisteren dan niet op de WWDC gemeld?

 • Profielfoto
  hedgren1

  Mischien kan iemand me uitleggen waarom we zoveel moeite doen om het beste van het beste van Apple (rendevous-itunes-ipod)te delen met windows-gebruikers? Bedoel het aandeel Apple stijgt er niet door en massaal switchen naar een Mac? Zie er niks van!
  Dus waarom dan al die moeite voor ‘ de andere kant ‘.
  Begin steeds meer het idee te krijgen dat het verspilde moeite is…
  ???

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  Rendezvous is een ideaal protocol om alle soorten hardware en software met elkaar te laten communiceren. Kortom de toekomst. Je stapt in de auto en je auto ziet direct dat je GSM in de buurt is en switched automatisch over op GSM autostand (uiteraard draadloos). Apple heeft een licentie op Rendezvous. Net zoals op Quicktime en dergelijke. Snap dus niet helemaal het probleem?

 • Profielfoto
  Bob Ross

  Daar is BT ook ideaal voor, daarom snap ik ook niet waarom er nog geen autoradio met geintegreerde BT handsfreekit is.