Sad
Sad Nieuws 30 juni 2004

Apple geeft preview van Rendezvous voor Windows

Met Apple’s Rendezvous technologie kan je computers, randapparaten en o.a. servers ontdekken op je netwerk, zonder dat je daarvoor instellingen hoeft te doen. Rendezvous is gebaseerd op open technologieën en protocollen, die tezamen ook wel Zeroconf (Zero configuration / geen configuratie) worden genoemd. Aanzetten, en het werkt meteen. Het wordt onder andere toegepast in iChat (Rendezvous buddylist), iTunes en iPhoto (voor het delen van elkaars muziek en foto’s).

Wat veel mensen niet weten is, dat ook Safari gebruik maakt van Rendezvous (om lokale web-adressen te vinden) en dat er ook al een aantal fabrikanten zijn die Rendezvous omarmd hebben en het toepassen in o.a. printers, RAID controllers en hard-disk video recorders.

Om dit ijzersterke protocol nog wat meer over de aardbol te verspreiden, heeft Apple nu Rendezvous SDK’s uitgebracht voor Linux, Solaris, FreeBSD en ook Windows!

Een SDK is een software developer kit; een pakketje met informatie en software dat door hardware- en software ontwikkelaars kan worden gebruikt om deze technologie toe te passen in hun produkten.

Deze SDK’s zijn gratis te verkrijgen op de developers website van Apple. De preview van de SDK voor Windows, die gisteren gelanceerd werd, biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om HTTP en FTP servers automatisch te vinden middels Internet Explorer op Windows XP en 2000. Daarnaast is er een wizard inbegrepen die het mogelijk maakt om Rendezvous printers te vinden op het lokale netwerk, inclusief de apparaten die zijn aangesloten via AirPort Extreme en AirPort Express.

Door het vrijgeven van deze technologie voor andere platforms, zoals Linux en Windows, heeft Apple de deur open gezet voor betere uitwisselbaarheid van netwerken en groter gebruiksgemak. Maar het is natuurlijk ook hun bedoeling om Apple-technologieën te verspreiden naar andere platforms, om een tegenwicht te bieden aan concurrenten zoals Microsoft. Hetzelfde doet Apple al jaren met QuickTime, wat vooral in het afgelopen jaar een enorme groei doormaakte op Windows machines.

Bronnen:
MacNN.com
Apple developer connection

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple geeft preview van Rendezvous voor Windows
Sluiten