Amerikaans leger bouwt G5 supercomputer

26 reacties

Het Amerikaanse bedrijf COLSA houdt zich bezig met het ontwikkelen van technologieën voor onder andere de NASA, het Amerikaanse leger, het Amerikaanse ministerie van justitie en de National Security Agency.

Zij hebben gisteren aangekondigd dat ze bij Apple 1566 stuks Xserve G5’s hebben besteld om een nieuwe supercomputer te bouwen, zo kunnen we lezen op MacNN.com.

Deze nieuwe supercomputer, genaamd “Mach 5”, zal meer dan 25 TeraFlops per seconde kunnen leveren tegen een aanschafprijs van slechts 5.8 miljoen dollar. Er wordt verwacht dat hij tot de wereld-top van supercomputers zal gaan behoren, voor een relatief zeer lage prijs.

De Mach 5 zal worden ingezet voor onderzoek in luchtvaart- en rakettechnologie. Met Mac OS X Server als besturingssysteem zullen voor het Amerikaanse leger (afdeling AMRDEC, Aviation and Missile Research, Development and Engineering Center) ingewikkelde berekeningen met betrekking tot thermo- en aerodynamica en hypersonische vluchten gemaakt worden.

Over een paar jaar kunnen we dus de eerste beelden bekijken van massavernietiging middels hypermoderne raketten en geavanceerde vliegmachines, made on a Mac.

Forum discussie: http://forum.macosx.nl/viewtopic.php?t=21559

Bronnen:
COLSA
MacNN.com

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  Murfel

  mja, is dat nu wel goed nieuws? ???
  kunnen ze weer eens uitpakken met hun nieuwe snufjes in een of ander oosters land…

 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  Ik weet niet of ik daar zo blij van wordt.
  Ik had als Jobs dat niet gedaan…

  Ik HAAT oorlog! Maar ik ben niet de enige geloof ik…
  Of heeft dat weer met handel te maken???

 • Profielfoto
  dada1958

  Kunnen ze leuk met iMovie spelen, cursusjes “How to treat prisoners” in elkaar draaien :p
  Think Different jaja ???

 • Profielfoto
  Sad

  De Apple directie is “trots” dat ze dit mogen leveren. Nou ja voor Volk en Vaderland denk ik dan. Je kan toch niet trots zijn dat je meewerkt aan het bouwen van bommen en granaten om weer één of ander moslim-land plat te gooien?

 • Profielfoto
  sjap

  Dat is het risico van hoogwaardige technologie die op deze manier relatief eenvoudig toegankelijk wordt gemaakt:

  Vroeg of laat komt al dat moois in handen van boeven die het voor hele andere doelen gebruiken dan waar het oorspronkelijk voor bedoeld is geweest.

  Dankzij hun hoogwaardige ‘simulaties’ kunnen ze het onderscheid tussen werkelijkheid en fictie straks nog verder laten vervagen.
  En dat op een nog realistischere manier dan de fotofuckmanier die ze zeer waarschijnlijk hebben toepgepast om het ‘bewijsmateriaal’ te vergaren dat de inval in Irak heeft ‘gerechtvaardigd’.

 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  Het kost mischien meer geld, maar ik had als amerika een nieuw systeem geschreven… hebben ze al eens eerder gedaan… (Internet)

  Kunnen ze best!!

 • Profielfoto
  Pink Grapefruit

  Jongens jongens, wat doen we weer moeilijk.
  De toepassing van de machines doet niet ter zake voor Apple. Iemand die kinderporno op zijn iMac verzameld is zelf fout bezig… Apple kan moeilijk zeggen: “jij mag geen iMac kopen” en kan ook niet aansprakelijk worden gesteld. Wat mensen met bepaalde producten doen moeten ze zelf weten.

  Apple mag met recht trots zijn dat straks de nummer 3 en 4 positie van de lijst van 500 supercomputers wordt bezet door XServe clusters. Ik zeg chapeau! Wellicht wordt er binnenkort ook een dergelijke supercomputer neergezet voor kanker- of aidsonderzoek. Het is toch prachtig dat technologie dit voor een lage prijs mogelijk maakt!!

 • Profielfoto
  XP-01

  Denk dat ik ook binnenkort ff zo’n Mach 5 ga halen. Was een koopje toch stond er? :p

 • Profielfoto
  Gans

  De kans dat kwaadwillende figuren nu heel snel lekken in OSX gaan zoeken en er virussen voor ontwikkelen wordt wel iets groter denk ik. Als je het Amerikaanse leger kunt pakken, doe je dat natuurlijk. Die virussen zullen om ze te testen dan ook wel eens vrij verspreid kunnen worden…

  Gevaarlijke jongens die Amerikanen

 • Profielfoto
  Andre

  Als het de vrede ten goede komt mogen ze van mij G5’s gebruiken:)

 • Profielfoto
  Doede

  Waarom zouden ze ineens virussen gaan schrijven? Er zijn nog altijd veel meer supercomputers op aarde die niet-MacOSX gebaseerd zijn. Ik vind het een paranoia gedachte, zoals op macosx.nl wel vaker voorkomt.

 • Profielfoto
  sjap

  @Pink Grapefruit

  Voor de duidelijkheid: voor Apple is het natuurlijk een goeie deal. Dat staat als een paal boven water. Het is natuurlijk erg okay dat de Amerikaanse overheid op deze manier het Mac-platform een boost geeft. Van mij mogen er vele overheidsorders volgen!

  En misschien is dit inderdaad niet de goeie plek om je bedenkingen te uiten over wat het Amerikaanse leger gaat doen met zo’n supercomputer. Wil niet zeggen dat je die bedenkingen niet mag hebben. Het blijft een stelletje malloten dat daar de dienst uit maakt.

  Mijn opmerking had niet direct betrekking op Apple. Apple verkoopt gewoon computers. Hoe meer hoe beter. Punt.

 • Profielfoto
  japser909

  ik was trotser geweest als het om een landje als liechtenstein,monaco etc ging… en er mag wel een treurig icoontje na: Over een paar jaar kunnen we dus de eerste beelden bekijken van massavernietiging middels hypermoderne raketten en geavanceerde vliegmachines, made on a Mac. :( ze gaan natuurlijk het maaigras berekenen laten we maar hopen… :) IBM BLue Gene dan : more than 350 teraflops per second — not far off the total computing power of the top 500 supercomputers in the world today. bron: http://www.infoworld.com/article/04/02/23/HNbluegenebigbang_1.html
  heeft Dwingeloo meer geld dan de US army ??? :p

 • Profielfoto
  Stof

  Mooie deal voor Apple:) .

 • Profielfoto
  XP-01

  @ gans, ik denk niet dat OS X op die computer gaat draaien…

 • Profielfoto
  iBert

  We leven in erg naïeve tijden. De oergevoelens ontkennen zijn daar een klasvoorbeeld van. Het bekampen van mekaar is zo fel in de mens gebakken als op zoek gaan naar eten of jezelf te slapen leggen. Door de opkomende individualisering weten we ons gewoon niet meer te organiseren…

 • Profielfoto
  drscsi

  Nu weet ik dus eindelijk waarom de levertijd van onze Xserve 2×2-GHz nog steeds onbekend is. Apple heeft dus andere prioriteiten.

 • Profielfoto
  lusn

  Apple is niet aan zijn proefstuk met het moordend amerikaans leger, Apple kijkt alleen naar winst niet naar de mensen. Herinneren jullie zich nog de eerste golfoorlog “Dessert Storm” tegen Irak in 1991? Een vriend van mij werkte op de cargo-dienst op de luchthaven van Zaventem/Brussel in België. Een volle vracht Mac’s met toebehoren is daar gepasseerd voor het Amerikaans leger. Generaal Swarchkopf had verschillende simulaties klaar gemaakt op Mac, voor hem de snelste computer! Ten gevolge van het vernietigen van de infrastructuur, watervoorzieningen enzomeer,zijn er de daarop volgende 12 jaar meer dan 100.000 kinderen gestorven door ziektes gebrek aan medicamenten… En nu nog erger. :angry:

 • Profielfoto
  sctemme

  Da’s allemaal leuk en aardig, totdat je denkt… “Skynet”! :O

 • Profielfoto
  LeBigMac

  Tja het geeft de mac in zekere zin promotie bij de wintelgebruikers…
  Een dubbel gevoel, namelijk tegen oorlog in het algemeen. Alleen in Nederland wordt op het leger bezuinigd en laten we anderen het vuile werk opknappen. Dat is ook niet fraai. Dan maar hopen dat die mac’s bijdragen aan het sparen van het milieu (virtuele tests) en het redden van mensen (precisie/training) ???

  Over de supercompu’s:

  The ‘SuperMac’ at Virginia Tech, which made a very impressive debut 6 month ago is off the list. At least temporarily. VT is replacing hardware and the new hardware was not in place for this TOP500 list

 • Profielfoto
  michelvdb

  Mocht ik Apple aandelen hebben dan gingen die stante pede de deur uit wegens onethische belegging.:(
  Apple in de wapenindustrie?
  *BBWWAAAAAARK* :angry:

 • Profielfoto
  Sad

  Ja nou ja misschien doe ik zelf ook wel stoute dingen op mijn Mac.
  Een supercomputer kan je natuurlijk gebruiken om pi uit te rekenen op 12 miljard cijfers achter de komma, maar ook om bommen te maken. Zo is het leven….

 • Profielfoto
  macxa4

  Zolang die bommen goed worden gebruikt zie ik het probleem niet zo. Ik ben blij dat Apple indirect meehelpt aan het verdrijven van dictaturen (met miljoenen slachtoffers op hun naam) en het vernietigen van terroristen. Hulde!

 • Profielfoto
  michelvdb

  Een bom dood *altijd* iemands *vader/moeder*, *altijd* iemands *kind*.
  Dus, Ban de oorlog.

 • Profielfoto
  tennapel

  Als het gebruik van een merk computer door een defensie organisatie ergens in de wereld een criterium is om een fabrikant te boycotten, dan kunnen alle leveranciers hun deuren sluiten.

  Waar dacht je dat ze een supercomputer voor nodig hebben? Het doorrekenen van de tactiek van het Nederlands voetbalelftal?

 • Profielfoto
  Rutger1981

  Wat gaan ze verder maken een iGun, iGranaat, iHummer, iRifle, iCamouflage, iHelm, iBodyback ?