Airport to go: Airport Express

47 reacties

Met de geruchtenstroom gefixeerd op produkten voor de komende WWDC geeft Apple ons vandaag een voorproefje. Geheel onverwachts is Airport Express aangekondigd. Het grootste voordeel is de prijs, in America nu $129,-. De Nederlandse site geeft een prijs van €149,-.

Airport Express is een Airport Base Station dat iets groter is dan een PowerBook stekker. Maar dat kleine kastje heeft Apple volgepropt met electronica waarmee de Mac de positie van digitale hub verder uitbouwt.

Lees verder voor meer over deze nieuwe Airport.

De grootste verrassingen van Airport Express is een audio mini-jack plug waarmee je een stereo installatie of een paar actieve luidsprekers kunt aansluiten. Die aansluiting geeft een analoog of een optisch digitaal signaal door, afhankelijk van de gebruikte en meegeleverde audio kabel.

In de nieuwe iTunes 4.6 zit AirTunes waarmee je de muziek op de Airport Express kunt regelen. Onderin het scherm verschijnt automatisch een lijst met gevonden luidsprekers, zodat je snel de muziek daar krijgt waar jij het wilt. En heb je meer plaatsen waar je muziek wilt spelen? Dan plug je gewoon nog een Airport Express in een stopcontact.

Heb je al een Airport netwerk, dan hoef je die investering niet weg te gooien. Het signaal van het Airport Base Station wordt door de Airport Express opgepikt en de verbinding met het bestaande draadloze netwerk is klaar. Je hebt dus geen netwerk kabel nodig in de buurt van je stereo installatie. Alleen maar een vrij stopcontact.

Maar de Airport Express is ook een WiFi bridge. Daar waar het signaal van je Airport Base Station te laag is kun je een Airport Express gebruiken. Het signaal wordt versterkt, zodat ook de laatste hoekjes van het huis kunnen genieten van een goed bereik. En ook daarvoor hoef je de Airport Express nergens aan te koppelen, behalve aan de stroom.

Omdat de Airport Express zo klein is kun je die overal mee naar toe nemen. Een universele voeding is ingebouwd en de bekende Apple verloopstekker zit op de hoek. Een losse adapter hoef je dus niet mee te sjouwen. Ben je ergens op locatie, dan koppel je de Airport Express aan het lokale netwerk en binnen no-time ben je draadloos online.

Dankzij de Airport Configuratie Assistent hoef je je geen zorgen te maken over het configureren van de Airport Express. Maximaal 5 configuraties kunnen worden opgeslagen, zodat je snel de juiste instellingen hebt.

Apple Airport Express
Forum discussie

Reacties

47 reacties
 • Profielfoto
  papa

  Klinkt wel goed allemaal. Ben benieuwd wat het gaat kosten in Nederland.

 • Profielfoto
  moodjoo

  129 dollar in de Apple Store.

 • Profielfoto
  Convicted

  Grappig dat Airtunes iTunes 4.6 nodig heeft, weten we gelijk dat er binnenkort weer een update voor iTunes is.;)
  Het is nog niet te downloaden helaas:-(

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Hijg, hijg… hebbe, hebbe.

  Nog niet te vinden op de NL store. Jammer.

  Ik wil, dit, graag, hebben, nu, meteen!

 • Profielfoto
  mwesterl

  @KarelWillem
  Je moet wachten tot midden juli. Helaas.

 • Profielfoto
  MarcelK

  Nu op de Nederlandse Store.

  Voor 149 Euro…

  http://www.apple.com/nl/airportexpress/

 • Profielfoto
  Oupro

  WOWS, dit klinkt wel heel erg interessant.

  Weten we gelijk weer helemaal waarom we voor Apple gekozen hebben.
  Steve blijft ons keer op keer verbazen.

 • Profielfoto
  Stof

  In één woord briljant! Apple’s beste product in jaren.:)

 • Profielfoto
  tennapel

  Dit is heel erg cool. En was het niet Philips die ook rendez-vous ging ondersteunen? mhmmmm…

 • Profielfoto
  artimachead

  Af en toe bekruipt je het gevoel dat de concurrentie dichter bij komt. Niet dus. Briljant.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Nee hè. Nu al te koop?:p

  Daar gaat m’n zuurverdiende geld.
  Moet ik morgen weer een uur langer werken. ;)

 • Profielfoto
  addyboy

  WOW.. dat was even onverwachts… geen ENKEL gerucht erover ofzo.. wow.. ik ben even verbijsterd.. ik dacht even dat het 1 april was ofzo :P.. maar dit klinkt erg goed jongens.. dit lijkt me wel wat hebben :D.. (he dit betekent dus ook binnenkort iTunes 4.6 :P)

 • Profielfoto
  tfmichie

  Dat ziet er fantastisch uit… net op het moment dat we aan het uitkijken zijn om thuis draadloos te internetten… Zou dit dingetje hetzelfde bereik hebben als een airport extreme?? Waarom nog een Extreme kopen als dit er is…?? Wat zijn de voordelen nog van een Airport Extreme… ‘k zou het allemaal graag weten :D

 • Profielfoto
  iBert

  Dit is wel heel ideaal. Beneden staat de router, en op m’n kamer heb ik slechte verbinding. Dan steek ik dit dingetje gewoon eventjes verder in een stopcontact, en kan ik weer full speed surfen:D

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Sorry, ik kon me niet beheersen. :D

  Gelijk besteld. Ben ik nu de eerste?
  Dat wordt wekenlang cd’s importeren in iTunes. :p

  Ben benieuwd naar de levertijd.
  Bij de bestelling wordt gewoon 3 dagen genoemd.
  Zal wel niet kloppen toch.

 • Profielfoto
  cubizer

  Weet iemand of ie al bij Macsupport verkrijgbaar is? Ik ga het morgen maar eens even uitvinden, denk ik zo :D

 • Profielfoto
  Bob Ross

  Geniale functionaliteit, chapeau:)

 • Profielfoto
  SanderQ

  Heel mooi hebbedingetje voor een leuke prijs.:p Wel een rare stopcontactstekker op de afbeelding op site van de NL-store. Neem aan dat dit de Britse versie is en dat de NL-store een gewone Nederlandse stekker levert.;)

 • Profielfoto
  June

  apple rules….what is new;)

  ik ben benieuwd wat ons de komende daen allemaal te wachten staat.

 • Profielfoto
  Arturobiatch

  Echt Kicken met ck!
  Als het bij Machouse op de site staat ga ik em gelijk bestellen. :D

  Meesterlijke vinding!

 • Profielfoto
  els

  Blij blij blij blij blij blij blij!

 • Profielfoto
  mattiman

  ik wil hem ik wil hem ik wil hem…… jajajajaj NU!

 • Profielfoto
  error

  Goed concept! Mooie naam ook. iTunes 4.6… nu al? Apple wil blijkbaar snel naar iTunes 5.0 (onderdeel van Tiger?)

 • Profielfoto
  kMIkaZu

  Ik vind het nogal overroepen. De Squeezebox kan je tenminste ook in omgekeerde richting bedienen. Wat ben je met een verbinding met je stereo-installatie, als je de hele tijd van je stereo-installatie naar de plaats waar je mac staat, moet lopen?

 • Profielfoto
  nankovic

  en eh.. niet te vergeten: mac & PC.
  Of is dat logisch omdat iTunes ook op de PC kan?

 • Profielfoto
  kMIkaZu

  Even een update die ik ook in andere fora had gezed om mijn reactie te verduidelijken:
  Wel, de Squeezebox is een apparaatje dat je echt kan opnemen in je stereoketen en ook wireless. Het is een apparaatje dat je kan bedienen vanuit je zetel, met afstandsbediening. De SB maakt dan connectie met je mac waarop je iTunes-collectie opstaat en iTunes moet niet eens openstaan, er is aparte server-software voor. Dat is pas echte digital hub. Met die Airport Express moet je ofwel een powerbook bij je hebben om enigzins gemakkelijk te kunnen bedienen, ofwel moet je naar de kamer lopen waar je niet-portable mac staat, om even een andere liedje te draaien. Kan je even goed je ibook gewoon aan de stereo hangen, niet?

 • Profielfoto
  Rolf

  ik ben geen technische analfabeet, maar netwerktechnologie is niet mijn sterke kant. Zeker als de kabeltjes niet hoeven worden uitgepakt….
  Snap ik het goed dat deze Airport Express het kleinere broertje van de UFO is ? En dat deze dus alles doet wat je wil, maar dat je WEL nog een airport card INSIDE je Mac nodig hebt ?

 • Profielfoto
  fredmatrack

  Ik geef Mika volledig gelijk. Als Apple er nu nog een functie had ingebouwd die het signaal van een afstandsbediening kon ontvangen, dan had het echt perfect geweest. Nu kan je even goed je mac naast je stereo hangen, hoe wissel je anders van track.

 • Profielfoto
  gretver

  @mika_jansen

  Het voordeel lijkt me van dit ding dat je nou juist niet een aparte afstandbediening nodig hebt om te bedienen. Ik gebruik bijv mijn telefoon om mijn itunes te bedienen. SB is inderdaad een ddigitale hub. Maar dat is je mac ookal. Nu dus een uitbreiding van eigen reeds gebruikte hub.

  normaal sstaat ijn pb aangesloten via een kabel op mijn stereo. Wanneer dit (klein wireless kan lijkt me dit erg handig. Neeemt niet weg dat binnenkort een andere fabrikant met eenzelfde speeltje komtt een stuk goedkoper zal zijn.

 • Profielfoto
  Bigs

  Toch leuk dat Apple altijd precies uitbrengt waar ik naar op zoek ben. Mijn Powerbook is in principe draadloos (accu+airport), maar als ik mp3s wil spelen vanaf de bank moet er zo’n lange (analoge!) audio kabel naar mijn receiver. Nu kan ik dit apparaatje gewoon digitaal aan mijn receiver verbinden en is mijn Powerbook helemaal draadloos.

  De prijs vind ik overigens (zeker voor Apple-begrippen) zeer goed, het is tenslotte een compleet AP met printserver en dus die audio-mogelijkheden.

 • Profielfoto
  fredmatrack

  Spijtig dat bluetoot nog niet tot aan mijn Mac, 2 verdiepen lager rijkt. Kan ik weer naar benden lopen voor een volgende track!

 • Profielfoto
  Zorcky

  Dit wordt dan ook weer een nieuwe investering. Aangezien ik airport heb en mijn stereo staat om de hoek dan hoef ik deze niet meer te voorzien van een kabel. Dat is echt leuk spul.

  Ben benieuwt wat we nog allemaal mogen verwachten. :D

 • Profielfoto
  banaan

  Wat lees ik hier? Is het een probleem dat je geen afstandsbediening kan gebruiken? Dat je dus heeelemaal naar je mac moet lopen om een ander nummertje af te spelen.. Geen probleem… Hier is je afstandsbediening: http://homepage.mac.com/jonassalling/Shareware/Clicker/
  “Salling Clicker lets you pick the songs while taking care of your guests. Not only can you move between and scan within tracks—Salling Clicker lets you search for tracks by name, artist, composer, and album.”

 • Profielfoto
  roblo

  Heeft iemand enig idee van de capaciteit van de verbinding?
  Ligt die hoog genoeg om een 44,1 kHz cd signaal te verwerken, of dienen we ons te beperken tot mp3 kwaliteit? En het dynamisch bereik?
  Net als die cassette-adapters waarmee ik m’n iPod in de auto kan afspelen…leuk bedacht, maar de audio-kwaliteit is kennelijk geen item.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Het volgende speeltje van Apple heet “AirPort-iPod”. Syncen via Airport, nog mooiere agenda, 60 Gig en video opname met iSight. (Of hebben we straks ook nog een iSight met Airport, leuk als bewakingscamera). Voor mij wordt dit kopen. Van mijn dakterras tot in de tuin wil ik draadloos !!!!

 • Profielfoto
  Sage

  Een Wave bestand is 1150kbits/s. Het Airport signaal is 54mbits/s. Oftewel je zou er al meer dan 40 verschillende wave’jes over kunnen streamen. ;)

 • Profielfoto
  SvS

  Volgens de site van Apple NL helemaal onderaan in grijze letters moet je toch Basestation hebben. Of heb ik het mis? Ik heb namelijk nog geen Extreme Basestation.

  “4. Voor draadloze internettoegang zijn een met een draadloze netwerkvoorziening uitgeruste computer, een basisstation of een ander toegangspunt en een internetabonnement nodig (waarvoor je mogelijk dient te betalen). Bepaalde internetaanbieders zijn momenteel niet compatibel met AirPort Express en AirPort Extreme.”

 • Profielfoto
  hydro

  je hebt geen basistation nodig
  alleen als je het bereik wilt vergroten van je bestaande Airport extreme netwerk

 • Profielfoto
  iAgree

  Airport express zelf is toch ook gewoon een base station , je kunt m alleen als base gebruiken , of als je al een base hebt als verlenger, hub .

 • Profielfoto
  Jor1

  kan airport express ook beelden ontvangen?
  ik kan het nergens vinden. Je zou ‘m dan aan je TV kunnen hangen.

 • Profielfoto
  WildCard

  kijk dat is nog eens een leuke prijs denk dat ik er eind deze maand maar 1 ga halen aangezien ik er nog steeds geen in had:D

 • Profielfoto
  Walkingfingers

  kicken toch!! nog ff sparen en dan een Minipodje en zo’n lekker wit stekkertje!

 • Profielfoto
  Franklin

  @ MarcelK:

  Nu op de Nederlandse Store.

  Voor 149 Euro…

  Bij Mail-a-Mac: 122,50 EUR:)
  (bespaard toch zo’n 17 euro incl. verzendkosten)

  @ Jør: De AP Express heeft geen video uitgang, maar als je bijvoorbeeld een Philips Streamium tv hebt die 802.11g ondersteund dan zou je de AP Express kunnen gebruiken om de afstand tussen je tv en je Mac of PC te verlengen

 • Profielfoto
  KarelWillem

  @ Franklin:

  122,50 exclusief BTW is een dikke 145 euro inclusief BTW.
  Inclusief verzendkosten en BTW komt Mail-a-Mac dus op: € 156,49.

  Bij Apple betaal ik € 158,40.

  Bij Mail-a-Mac ben je dus € 1,91 goedkoper uit en geen € 17,–!

 • Profielfoto
  Franklin

  @ KarelWillem:

  Sterker nog: in de Apple Store zie ik nu het totaal bedrag op € 149 staan inclusief btw en verzendkosten (= geen) ???

  Vraag me niet hoe ik dinsdag gerekend heb… :sealed:

 • Profielfoto
  dick0265

  Mooi apparaat, ik zou het graag willen hebben. Maar ik baal om nog iets bij de apple store te kopen, het apparaat wordt in de US versie van de apple store aangeboden voor $129,00 en wat kost ie hier? €149,00 !! Dat is met de huidige koers: $179,57 en dus ruim $50,00 duurder dan bij dezelfde leverancier.:-(

 • Profielfoto
  KarelWillem

  @dick0265:

  $ 129,00 +BTW +invoerrechten +verzendkosten = ?

  Scheelt vast geen $ 50,00 met Nederland.