Abiword: Cocoa tekstverwerker – veelbelovend maar nog niet stabiel

4 reacties

Als je de “Teksteditor” ontgroeid bent en geen iBook hebt (dus geen AppleWorks cadeau hebt gekregen) of gewoon toevallig even geen 600 euro over hebt voor een tekstverwerker van een groot softwarebedrijf.., wat dan?

Je kan natuurlijk X11 en OpenOffice installeren, maar echt heel soepel gaat dat niet: OpenOffice is meer iets voor de mensen die het niet erg vinden om een beetje moeite te doen. En dat blijft de komende twee jaar waarschijnlijk zo, omdat er voorlopig (om diverse ontwikkeltechnische redenen) geen Cocoa-versie te verwachten valt.

Abiword is geen Office-suite. Abiword is een tekstverwerker, maar wel een hele snelle en tamelijk volledige. Mogelijk iets minder goed dan OpenOffice in het weergeven van de meer exotische Word-documenten, maar wel ruim voldoende voor het maken van, goed in Word te openen, bestanden. Tot voor kort moest je voor Abiword ook met X11 aan de gang, maar dat gaat nu waarschijnlijk snel veranderen. Er is nu een echte Mac OS X alfa- (test-)versie van Abiword 2.1.x die zo af en to vernieuwd wordt. Mogelijk krijgt dit programma dus de primeur als open source tekstverwerker voor Mac OS X, geschreven in Cocoa.

Ik heb de laatste testversie 2.1.3 van Abiword geprobeerd, deze lijkt snel en volledig functioneel, weergave van diverse “Word”-documenten lijkt prima … hoewel een aantal ingewikkeldere documenten voor de nieuwere Word-versies er toch beter uitzien in OpenOffice. Een waarschuwing is op zijn plaats: deze alfaversies zijn niet stabiel. Zo is er minimaal een toetsencombinatie van andere versies die conflicteert met de normale manier van werken voor een Cocoa applicatie: “Command-M” laat Abiword niet in de Dock verdwijnen maar hangen.
Je zou zeggen dat de functie die deze combinatie heeft (symbool invoegen) niet in het menu hoort, maar in het Lettertekenpalet. Zo zijn er nog wel een paar dingen niet helemaal aangepast: Kies bijvoorbeeld “Format, Directional, “Right-to-Left” en dan een Arabisch font via de Systeemvoorkeuren en dan het vlaggetje en voila: twee keer omkeren is niet omkeren.

Wie stabiliteit wil, niet wil wachten en niet tegen enige uitdaging opziet kan voorlopig beter met X11 en een oude versie of OpenOffice aan de gang. Of toch maar veel geld uitgeven..

Voor de waaghalzen en enthousiaste alfa-testers:
http://www.abisource.com/download/development.phtml

Via het “Help” menu kun je altijd “Report a bug” kiezen, let dan wel even op dat het probleem niet al eerder aangemeld is door in het geopende browser venster eerst de link “Query” te kiezen. Selecteer dan bijvoorbeeld in middelste deel van het scherm:
Product: “Abiword”
Component: “Front-End Cocoa”
Hardware “Macintosh” en
OS: “Mac OS X

Vaak staat het gevonden probleem er al tussen.
http://bugzilla.abisource.com/query.cgi

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  dada1958

  Vanmiddag heb ik NeoOfficeJ binnengehaald, draait dankzij Java, zonder X11. Een merkwaardige interface, een mengeling van Windows en Classic. Het draait, maar daar is dan ook zo’n beetje alles mee gezegd.
  TekstEditor vind ik nog steeds één van de meest ondergewaardeerde applicaties.
  Wie echt met lange en complexe ducumenten aan de slag wil, met voetnoten en al moet eens TeXShop proberen een OS X front end voor teTeX, LaTeX, PDFLaTeX en TeX. En eindelijk valt een en ander vrij gemakkelijk te installeren, zie
  http://www.mecheng.adelaide.edu.au/~will/texstart/
  Ook open source, retestabiel en qua tekstbeeld/typografie is het de basis geweest voor InDesign.
  Voor wie gewoon een goede tekstverwerker met een mooie OS X interface wil is er nog altijd Mellel voor $30…

  Total Amount Paid: EUR 29.7 dus :)
  Zojuist maar een licentie voor Mellel gekocht, indrukwekkend programmaatje moet ik zeggen; de Nederlandstalige lokalisatie is niet zo knullig als die van, pak hem beet, Adobe. Je kunt er niet al te complexe Word-bestanden mee importeren, het ondersteunt RTF.
  Kortom een Cocoa-applicatie met een niet storende brushed metal interface, heel veel tekstverwerker voor weinig geld,

  http://www.redlers.com/index.html

 • Profielfoto
  Timotheus

  @ dada1958: Inderdaad, ik heb ook Mellel, en ik moet zeggen: een veelbelovend programma. Er zit nog een aantal evidente beperkingen aan, waar de makers zich overigens goed van bewust zijn. En er wordt hard gewerkt om het programma te optimaliseren: elke twee, drie maanden komt er een update uit. En wie koopt krijgt drie jaar gratis updates, is mij verzekerd. Dus daar kun je je geen buil aan vallen.

  Mellel is overzichtelijk, i.t.t. bv. Word, waar je door het woud van functies soms het bos niet meer ziet.

  Mellel is ook interessant voor mensen die geïnteresseerd zijn in programma-ontwikkeling. Omdat bij Mellel zowel de sterke kanten als de beperkingen tamelijk goed zichtbaar zijn, en omdat er zeer regelmatig updates uitkomen, is het een programma waarvan je de ontwikkeling kunt volgen, waarmee je als het ware mee kunt groeien. En dat heeft beslist zijn leuke kanten.

 • Profielfoto
  Bigs

  Als je grote documenten maakt zoals verslagen e.d. is LaTeX inderdaad the way to go.. het is in het begin misschien wat afschrikwekkend, maar het is eigenlijk allemaal heel simpel en logisch. Als je een keer TeX hebt gebruikt schrijf je nooit meer een verslag met Word of wat voor tekstverwerker dan ook:)

 • Profielfoto
  lieven

  sja, ik heb het opgegeven om ooit met tekstverwerkers te leren werken. LaTeX en XHTML/CSS all the way! (leve BBEdit)