joaquin
joaquin Nieuws 23 juni 2004

Abiword: Cocoa tekstverwerker – veelbelovend maar nog niet stabiel

Als je de “Teksteditor” ontgroeid bent en geen iBook hebt (dus geen AppleWorks cadeau hebt gekregen) of gewoon toevallig even geen 600 euro over hebt voor een tekstverwerker van een groot softwarebedrijf.., wat dan?

Je kan natuurlijk X11 en OpenOffice installeren, maar echt heel soepel gaat dat niet: OpenOffice is meer iets voor de mensen die het niet erg vinden om een beetje moeite te doen. En dat blijft de komende twee jaar waarschijnlijk zo, omdat er voorlopig (om diverse ontwikkeltechnische redenen) geen Cocoa-versie te verwachten valt.

Abiword is geen Office-suite. Abiword is een tekstverwerker, maar wel een hele snelle en tamelijk volledige. Mogelijk iets minder goed dan OpenOffice in het weergeven van de meer exotische Word-documenten, maar wel ruim voldoende voor het maken van, goed in Word te openen, bestanden. Tot voor kort moest je voor Abiword ook met X11 aan de gang, maar dat gaat nu waarschijnlijk snel veranderen. Er is nu een echte Mac OS X alfa- (test-)versie van Abiword 2.1.x die zo af en to vernieuwd wordt. Mogelijk krijgt dit programma dus de primeur als open source tekstverwerker voor Mac OS X, geschreven in Cocoa.

Ik heb de laatste testversie 2.1.3 van Abiword geprobeerd, deze lijkt snel en volledig functioneel, weergave van diverse “Word”-documenten lijkt prima … hoewel een aantal ingewikkeldere documenten voor de nieuwere Word-versies er toch beter uitzien in OpenOffice. Een waarschuwing is op zijn plaats: deze alfaversies zijn niet stabiel. Zo is er minimaal een toetsencombinatie van andere versies die conflicteert met de normale manier van werken voor een Cocoa applicatie: “Command-M” laat Abiword niet in de Dock verdwijnen maar hangen.
Je zou zeggen dat de functie die deze combinatie heeft (symbool invoegen) niet in het menu hoort, maar in het Lettertekenpalet. Zo zijn er nog wel een paar dingen niet helemaal aangepast: Kies bijvoorbeeld “Format, Directional, “Right-to-Left” en dan een Arabisch font via de Systeemvoorkeuren en dan het vlaggetje en voila: twee keer omkeren is niet omkeren.

Wie stabiliteit wil, niet wil wachten en niet tegen enige uitdaging opziet kan voorlopig beter met X11 en een oude versie of OpenOffice aan de gang. Of toch maar veel geld uitgeven..

Voor de waaghalzen en enthousiaste alfa-testers:
http://www.abisource.com/download/development.phtml

Via het “Help” menu kun je altijd “Report a bug” kiezen, let dan wel even op dat het probleem niet al eerder aangemeld is door in het geopende browser venster eerst de link “Query” te kiezen. Selecteer dan bijvoorbeeld in middelste deel van het scherm:
Product: “Abiword”
Component: “Front-End Cocoa”
Hardware “Macintosh” en
OS: “Mac OS X

Vaak staat het gevonden probleem er al tussen.
http://bugzilla.abisource.com/query.cgi

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Abiword: Cocoa tekstverwerker – veelbelovend maar nog niet stabiel
Sluiten