Programmeur Sasser-virus opgepakt

Door: Adriaan Mol - 26 reacties

In het Noord-Duitse Rotenburg heeft de Duitse politie een 18-jarige jongen gepakt, die vermoedelijk de programmeur is van het Sasser virus. Het virus, dat door een lek in Windows XP, 2000 en 2003 PC’s infecteert en random liet afsluiten, zorgde voor de nodige problemen. Grote bedrijven zoals Philips hadden ook last van het virus.

Een tip van MacOSX.nl voor de Windows-gebruikers: Infectering door het Sasser-virus is redelijk simpel te voorkomen.

Voor Windows 2000 Service Pack 2 of hoger installeer je ‘KB835732: Beveiligingsupdate voor Windows 2000’. Voor Windows XP installeer je ‘KB835732: Beveiligingsupdate voor Windows XP’.

Ingezonden door Alpha_Mouse via de nieuws submit.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  stijnbokhove

  Ik lees de laatste tijd steeds meer Windows-nieuws op MacOSX.nl. Mot dat nou? ??? Volgens mij hebben Mac gebruikers weinig aan een tip om het Sasser virus op te lossen. Voor mij dus liever Mac nieuws of geen nieuws. Of maak een feature zodat iedereen in zijn profiel kan aangeven geen Windows nieuws te willen zien:)
  Als ik nieuws over Windows nieuws wil ga ik wel naar tweakers of webwereld…

  just my 2 cents!

 • Profielfoto
  DeX

  “Als ik nieuws over Windows nieuws wil ga ik wel naar tweakers of webwereld…”

  En dus doe je dat ook. Graag of niet hoor.

 • Profielfoto
  Sad

  gratis tip van mij: gebruik geen windows

 • Profielfoto
  joosty

  Sluit ik me helemaal bij aan.

  Joost

 • Profielfoto
  Hans Klein

  Als windows er GEEN oplossing meer voor heeft wil ik het graag via deze site horen, hoor ! ;)

 • Profielfoto
  Oupro

  Ik vraag me toch af waarom ze die jongen oppakken. Hij wijst ons er nogmaals op dat het gevaarlijk is om windows te gebruiken.
  Bovendien laat ze liever iets doen aan microsoft die dit lek veroorzaakt heeft. Ik geloof er niets van dat het programmeerfouten zijn in windows.

 • Profielfoto
  LoveBug356

  Als je geen nieuws van windows wilt zien dan moet je dit toch niet lezen en zeker niet op reageren.

 • Profielfoto
  Turbanus

  Hoe zit dat eigenlijk met het betalen van licenties? Moet de leverancier dan niet de verplichting op zich nemen dat hij een degelijk besturingssysteem levert i.p.v. een gatenkaas?

 • Profielfoto
  vonnie

  > Ik vraag me toch af waarom ze die jongen oppakken. Hij wijst ons er
  > nogmaals op dat het gevaarlijk is om windows te gebruiken.

  Wat een absolute zever. Het slot op jouw deur kan waarschijnlijk binnen het halfuur omzeild worden. Dat betekent nog altijd niet een dief zomaar in je huis mag komen en nemen wat hij wilt. En het feit dat de meeste mensen geen kogelvrije vest dragen, betekent evenmin dat je zomaar mensen overhoop mag knallen. Die jongen is een crimineel, en moet keihard aangepakt worden. Hij heeft enkele miljoenen dollars schade toegebracht over de gehele wereld, omdat hij zich stoer wou voelen..

  >Bovendien laat ze liever iets doen aan microsoft die dit lek
  > veroorzaakt heeft. Ik geloof er niets van dat het programmeerfouten
  > zijn in windows.

  Dus jij denkt dat Microsoft express een gat heeft laten zitten? Zodat er iemand een worm kon schrijven dat dat gebruikt? Doe niet zo belachelijk..

  Heb jij ooit een regel code geschreven? Dan zou je wel weten dat er al makkelijk een fout in kan sluipen zonder je het merkt. Bij zowel Microsoft als Apple als in de Open source gemeenschap.

 • Profielfoto
  Hexley

  Waardeloze tip…..

  Gewoon Updaten, de pach was al een paar weken uit….
  Dus die gene die de l*l is, heeft het aan zich zelf tedanken…

 • Profielfoto
  aequitas

  Dader opgepakt, verantwoordelijke gaat vrijuit.

  Als je als bedrijf weet dat er deur binnen je bedrijf makkelijk te kraken is dan zorg je er toch gewoon zelf voor dat het dicht gaat.

  Als die dodo’s van microsoft nou eens niet op hun altijd updatende consumenten vertrouwen maar hun updates in virusvorm uitgeven ipv ter download.

  Dit ‘updatevirus’ verspreid zich over de meeste onveilige computers en installeer dan zonder dat de gebruiker er erg in heeft een update die het lek dicht. Probleem opgelost. Niemand hoeft ook maar iets te doen omdat het vanzelf gaat.

  Trouewns het telkens opnieuw opstarten van windows daar heb je geen virus voor nodig hoor;)

 • Profielfoto
  alien

  Hij had er, net als MS, een disclaimer bij moeten doen dat ie niet verantwoordelijk is voor schade veroorzaakt door (gebruik van) zijn software ;)

  Hoeveel schade zal er wel niet geleden zijn door de fouten in de software van MS? :O

 • Profielfoto
  tennapel

  quote : “Als die dodo’s van microsoft nou eens niet op hun altijd updatende consumenten vertrouwen maar hun updates in virusvorm uitgeven ipv ter download.”

  LOL;-)

 • Profielfoto
  xer

  Ik kan Mr Bill, inmiddels wel een hele dikke faktuur sturen voor alle uren die ik met dat k.t OS van hem heb zitten kl.ten. Dan gebruik ik mijn windows bak nog niet eens regelmatig, en is ook (godzijdank) nog virus vrij. Bovendien al dat gezijk over die virussen. Wees es slim en open geen gekke mails (gebruik mozillamail !) en koop een fatsoenlijke firewall !
  :p

 • Profielfoto
  Alpha_Mouse

  Kijk je zelf eens afvragen: Waarom zijn de Windows users altijd de pineut?

  Ik zal je heel simpel vertellen: Als iemand bekendheid wilt hebben dan hangt hij het aan de grote klok, zodat iedereen het weet. Een virus programeur die schrijft een virus voor het systeem dat simpelweg de meeste users heeft. Zo wordt het effect des te desctuctiever… Het heeft geen zin om een virus te schrijven voor een OS dat niet als standaard desktop PC gebruik wordt (denk aan Philips).

  Waarom denk je dat er ook updates voor Mac OS X zijn? Niets is waterdicht.

  Waarom wordt z’n bedrijf als Philips nou hard getroffen? Dat komt door het beleid dat ze daar hebben met het systeembeheer. Die willen niet dat mensen zelf de PC’s updaten. Dus dat doet het systeembeheer eens in de zo veel tijd zelf. Zo weten ze precies wat er gaande is in hun Domeintje. Blijkbaar hebben ze hier een paar steekjes laten vallen.

 • Profielfoto
  stijnbokhove

  AppleWatcher, ik vroeg me alleen af waarom er Windows nieuws op MacOSX.nl staat. Natuurlijk snap ik dat het leuk is om Windows af te zeiken, doe ik zelf ook maar al te graag. Maar sorry hoor, een tip om een virus te killen, daar hebben wij als Mac gebruikers echt totaal niets aan…

  Of, anders gezegd: wat mij betreft liever geen nieuws dan Windows nieuws;-)

  groet,
  stijn

 • Profielfoto
  inod3

  Ach, ik vind het niet erg als er af en toe wat windows nieuws op macosx.nl staat. Know thy enemy! haha!

  Maar goed, het feit dat windows zo vaak getroffen wordt komt volgens mij voor een groot deel dat er bijna alleen maar virussen voor windows gemaakt worden.
  Als de schrijvers zich gingen concentreren op Mac’s en Linux zou je zien dat deze OS’s ook niet zo veilig zijn.

 • Profielfoto
  Bert

  [Hoeveel schade zal er wel niet geleden zijn door de fouten in de software van MS?]
  Daar had je een heleboel Macs voor kunnen kopen;)

 • Profielfoto
  Sixer

  Eén woord: Opsluiten.

 • Profielfoto
  Torz

  Ondanks dat hier allemaal Mac die hards zitten, wat is er optegen om te vermelden wat je moet doen. Zie het zo : als mac gebruiker met een enkele Pc ,hoeef je niet meer dat gezever op de windows site lezen.

 • Profielfoto
  KAAP

  Het valt me telkens op hoe groot het aantal anti-microsoft/windows fundamentalisten onder de Mac gebruikers is. En helemaal begrijpen doe ik dit niet. De meeste mensen hier kunnen zich gelukkig prijzen omdat ze met een Macintosh mogen werken.

  Dat neemt niet weg dat er heel veel mensen zijn die, naar redelijke tevredenheid, Windows gebruiken. Prima, dat moeten ze zelf weten. Sterker nog, wanneer ik aan mensen (vrienden, familie, kenissen) vertel dat ik Apple gebruik wordt dit vaak gezien als een vorm van recalcitrantie. Uiteraard laat Ik deze reacties voor wat ze zijn, immers er zijn plenty redenen aan te voeren waarom ik voor de Macintosh heb gekozen.
  Echter ik begin er niet (meer) aan om voor iedereen mijn keuze te verdedigen. In mij manifisteert zich eerder een vorm van relativisme: Zowel Windows als het MacOS zijn besturingssytemen. Het is in wezen niet verdigbaar te zeggen dat het ene systeem beter is dan het andere. Microsoft is door een aantal slimme zakelijke beslissingen in het verleden de grootste en meest dominante speler geworden. Daardoor vangen zij per defenitie meer wind dan kleinere concurrenten. Daarnaast zijn er talloze technische redenen die Windows instabieleren maken als MacOS; al was het maar het feit dat Windows op allerlei typen PC’s draait en MacOS alleen op Apple.

  Daarom denk ik dat het verstandig is om niet al te veel te zaniken over Microsoft, maar dat het beter is om in je handen te knijpen met zo’n prettig alternatief wat Apple is. Op alle fronten, zou ik zeggen!
  En Microsoft nieuws op MacOSX.nl vind ik prima. Verder kijken dan je neus lang is, heet dat.

 • Profielfoto
  Torz

  Dank voor dit genuanceerde betoog KAAP. Jij kijkt inderdaad verder dan je neus lang is!!

 • Profielfoto
  larch

  Meer van dat KAAP!:) (dit is pas een interessant stukje, soms moet je op dit forum hèèl vèèl hetzelfde lezen)

 • Profielfoto
  Deskman

  Jongetjes en meisjes die virussen maken moeten ze gewoon opsluiten. Vooral omdat tegenwoordig een virusje schrijven meer met knippen en plakken te maken heeft dan met coderen. De onbenullen die zichzelf een hackerstatus aan denken te meten met zulke daden moeten maar duidelijk gemaakt worden welke schade ze berokkenen.

  En het idee dat OSX waterdicht is klopt inderdaad niet, maar een viraal programma op een Mac krijgen is nog iets heel anders.

  Overigens horen we alleen maar van netwerken die platliggen door virusattacks, maar staat het echt niet in de krant dat de servers van Philips plat gaan omdat de systeembeheerder iets fout heeft gedaan. Toch hoor ik regelmatig aan de telefoon ‘dat kan ik nu even niet opzoeken, want het systeem ligt er uit’. En dat kan met OSX ook voorkomen.

  Blijft het natuurlijk wel apart dat zulke grote instellingen en systemen niet zo gebouwd worden dat verregaande besmetting niet mogelijk is. De tip om een netwerk vooral ‘mixed’ te maken wordt nog maar weinig toegepast. OSX, Unix en Windows kunnen toch heel mooi in één netwerk gecombineerd worden.

 • Profielfoto
  Hermanko

  Bestaat er een WindowsXP.nl waar de Appel-Macintosh problemen zo uitgebreid aan bod komen ? Ik denk van niet… !
  Schoenmaker houd je bij de leest = Oud Hollands gezegde.

 • Profielfoto
  Patrick Stam

  Voor iedereen: het kan best zijn dat je om welke reden dan ook virtual PC op je MAC hebt draaien en dan heb je ook last van dit virus. Het is zelfs zo dat dit virus heel je MAC kan rebooten. In geval van het Sasservirus.