Mac OS X draait eindelijk op x86-architectuur

Door: DeX - 39 reacties

Lange tijd werd het als absoluut onmogelijk beschouwd: Mac OS X starten op een x86-architectuur. Natuurlijk is er de 68K-emulator Basilisk II, maar deze emulator ondersteunt alleen de Mac OSsen lager of gelijk aan Mac OS 8.1.

Verder was de kern van Mac OS X, Darwin, al langere tijd te downloaden voor het x86-platform. Maar nu heeft ene Sebastian Biallas het dan toch echt voor elkaar gekregen; hij schreef met Stefan Weyergraf de applicatie PearPC – PowerPC Architecture Emulator.

En nee, deze keer lijkt het echt géén hoax te betreffen. MacOSX.nl is bezig met het uitvoeren van uitgebreide tests (klik op lees verder voor de eerste screenshots), aanstaande zaterdag volgt op deze site een complete review van de werking van Mac OS X via PearPC in Windows XP.


(Klik op een afbeelding voor een grotere afbeelding)


(Klik hier voor meer screenshots en informatie)

Met dank aan SirDupre voor de nieuwstip.

Reacties

39 reacties
 • Profielfoto
  Ganymedus

  euh ho wacht eventjes, WAUW?

 • Profielfoto
  Hexley

  Mmm, wat gaat Steve hier aan doen…. ???

  Hebben we straks allemaal een USB / FW Dongle ofzo…. :(

 • Profielfoto
  Josh

  Je kan het dan beter Virtual Mac noemen.

 • Profielfoto
  3sje

  keisjiek, maar euh… moet je dan niet zowat alle hardware proberen aan te spreken? ??? en heel benieuwd wat Steve hier gaat over zeggen… MacOS ook beschikbaar voor mensen die geen Mac’s kopen, noch Mac-klonen (die hij destijds toch ook trug heeft stopgezet, na Amelio of zoiets) in mijn klas zijn er toch al een heel deel warm gemaakt voor Mac’s en zelfs mensne die er daadwerkelijk gaan kopen omdat ze alles waar m$ voorstaan beu zijn door onze studies:D

 • Profielfoto
  Rezpack

  Ik stel wel verschillende prijzen voor, voor mensen met een PC en lagere voor mensen met een Mac.

 • Profielfoto
  alien

  Ben nu osx aan het installeren op een debian-linux systeem (amd athlonXP 2000).
  Het gaat echt traag, ben benieuwd of het werkbaar is.
  ben nu zo’n 10 minuten bezig en heb het “Preparing Installation..” venster in beeld staan:)

 • Profielfoto
  MacGyver

  Houd er rekening mee dat dit pas versie 0.1. Een eerste begin. En niet een compleet werkbare versie met alle toeters en bellen. Linux kernel 0.0.1 was ook niet werkbaar, echter daar is toch redelijk wat uit gekomen.

 • Profielfoto
  suicide

  zal wel niet vooruit te branden zijn….. cpu’s emuleren is eigenlijk waardeloos geworden met de snelle cpu’s die de besturingssystemen van vandaag de dag verwachten.

 • Profielfoto
  Bigs

  Jullie vergeten te vermelden dat de emulatie op een gemiddelde PC 500x zo traag is als een gemiddelde Powermac:) Het is echt puur voor de show dit, maar zeker wel indrukwekkend. Ben benieuwd hoe het verder gaat.

  x86-cpu’s zijn niet echt geschikt voor het emuleren van de PowerPC, o.a. omdat de PPC veel meer registers heeft e.d.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Gauw! Allemaal naar het Kruidvat!
  Misschien staan die PC’s er nog voor 650 euro!

  :D

 • Profielfoto
  xer

  Leuk afstudeer project, maar nu niet echt practisch. Als er een ooit een 10 gHz Intel chip komt en deze emulator een factor 100 sneller wordt, dan wordt het misschien nog es wat. Bovendien is er al een versie van OS X op Intel, maar dan wel diep in de secret labs van Apple.
  ;)

 • Profielfoto
  .mpe

  500x zo traag? ben benieuwd waar je dat op baseerd. De discussie over emulatie lijk me ook niet echt nuttig en vrij voor zich sprekend, maar dit is gewoon helemaal goed!

  Ik kijk hier al lang naar uit, het x86 binaries verdienen natuurlijk de voorkeur maar OSX wordt nu tenminste eindelijk toegankelijk. Ik ben benieuwd naar de review en naar hoe stabiel het project zal worden (if at all). Ik ben erg tevreden met winXP hoor maar nergens in de computer wereld vind je een tegelijk elegante en zeer functionele GUI, waaronder ook nog eens een solide unix systeem draait met bijbehorende functionaliteit. Daar kan de linux wereld een voorbeeld aan nemen, met hun onvriendelijke CLI zooi:(

 • Profielfoto
  Erik Joling

  De auteur van PearPC schrijft dat zelf op zijn site:
  “Due to the nature of emulation, PearPC is quite slow (the client will run about 500 times slower than the host).”
  Hoe gebrekkig ook, het kan helpen om Apple te dwingen zijn prijzen wat naar beneden bij te stellen. Er gaapt toch al een gat van zo’n duizend euro tussen een snelle Dell en een iMac.

 • Profielfoto
  Sage

  Ja, Apple is het duurste computer merk wat er bestaat en je krijgt geen waar voor je geld. Dat is waar, je hebt het helemaal bij het rechte eind.;)

 • Profielfoto
  aperitivo

  1000 euro tussen Dell en Apple? Dat durf ik te betwijfelen. Zeker wat eMacs en iBooks zijn volgens mij vergelijkbaar in prijs, of zelfs ronduit goedkoop.

 • Profielfoto
  ajschol

  Onderzoek laat zien dat Apple wellicht iets duurder is in de aanschaf, maar uiteindelijk 30% goedkoper is dan PC’s. Onderzoek was wel gericht op bedrijven die PC’s of Mac draaien, en dus niet op particulieren, maar in mijn eigen uitgavepatroon zie ik wel een soortgelijk iets. Vroeger zat ik constant in de MediaMarkt om net dat erbij te kopen, wat ik eigenlijk wilde. Nu HEB ik gewoon wat ik wil…

 • Profielfoto
  ajschol

  nog ’n vraag:
  is PEAR nu een Emulator die onder XP draait, of kan het stand-alone als OS werken op een X86. En als ik dit op mijn XP machine installeer, kan dat zonder “gevaar” voor mijn XP configuratie / bestanden? Hoeveel ruimte kost me dit ? (Kan ik wellicht eindelijk mijn werk-laptop “naar eigen hand” zetten… :D )

 • Profielfoto
  Erik Joling

  Ok, een 17″ iMac moet bij Apple €1999 kosten, een ‘vergelijkbare’ Dell € 1292. Dat is inderdaad geen € 1000.
  En mijn iMac is al mijn vierde Mac, en op mijn werk heb ik ‘geknokt’ om op een Mac te mogen werken ipv op een wintel, dus er zal nog wel iets anders een rol spelen:D

 • Profielfoto
  japser909

  momenteel nog geen netwerkmogelijkheden op XP, kan wel op linux heb ik vernomen… tis dan ook pas versie 0.0.1 :D

  PS. wat voor appz wil ik dan draaien ? draai meeste meuk al geruisloos ???

 • Profielfoto
  cubizer

  Ik denk, kom dat probeer k eens ff uit. Nee dus, dat heb ik nog zo ff niet helemaal door. Ik krijg al niet eens de configfile voor elkaar… HELP?!

 • Profielfoto
  Boskabouter

  Nouuuuuuuuuuuuuuuu….ik zou niet graag met een emulator werken die een Mac met OSX emuleert op 10 Mhz….hmmmmmmmmmmmmm….lijkt me nu niet echt wowwwwwwwwwwwwwwwww om te gebruiken….ojaaaaa…de Windozers kunnen dan met een vette smile op hun gezicht zeggen, kijk, ik heb MacOSX, maar draaien doet het niet, interesseerd ook niet, als MacOSX er maar op staat, kicks mannnnnnnn;)

 • Profielfoto
  Elger

  bah nep, weg met die zooi… of een macosx voor de pc die apple heeft gemaakt of niets. :sealed:

 • Profielfoto
  iAgree

  Ik zie eerlijk gezegd niet zo goed waarom sommige mensen dit nou zo een geweldig nws vinden, maar dat zal wel aan mij liggen, ik heb nog nooit gewild dat OSX op een pc zou gaan draaien,en zie daar ook helemaal geen nut in eerlijk gezegd, maar leg het me maar uit als ik iets belangerijks vergeet natuurlijk :D

 • Profielfoto
  hydro

  ;) @djdate, je hebt helemaal gelijk, Mac OS X is alleen voor Maccers.

 • Profielfoto
  cabbie

  Betekent dit dat je 2 versies van OS X moet kopen. of is het legaal om het 2 x te installeren? Komt er nu naast een ‘family pack’ OS X een ‘Apple and MS pack’?

 • Profielfoto
  Zorcky

  Mooi OS X op een PC, maar dan mis je wel die leuke hardware die op het OS is afgestemt.

 • Profielfoto
  HRH

  Heeft iemand al OS X in XP opVirtual PC op een Mac draaien? :D

 • Profielfoto
  Snoesje Boshuppel

  Ik heb dit altijd al zien aankomen, ik zal misschien wel de eerste zijn die er gebruik van zal gaan maken,

 • Profielfoto
  iAgree

  @snoesje, en waarom wil je dat dan geberuiken en waarvoor als ik vragen mag want ik zie het nut er niet van in ?

 • Profielfoto
  nbohemen

  Straks krijgen we mensen die stoer OS X gaan draaien op zo’n vergeelde gore p.c. Dat moeten we denk ik niet hebben.

 • Profielfoto
  japser909

  he gatverdamme nee, moet er niet aan denken:p

 • Profielfoto
  espee fan

  waarom niet, het beste besturingsysteem op iets wat je op de vuilnisbelt kan halen!:D

 • Profielfoto
  soulutions

  Als mensen hun tijd nu eens nuttig besteden, vooral dit soort types – doet me denken als dat gruwelverhaal van een paar maand terug over die m*fkees die een G5 omgeturnd heeft tot windhoosbak – die kan nu ook nog ’s MacOS X draaien op die bak. Het typische windhoos-denken: in omwegen. Think Different – please! Als je nou zo graag MacOS X wilt hebben draaien koop dan een Mac (& get a life!)… :angry:

 • Profielfoto
  mrt_r

  weet je als ik op al die wintel bakken die ik nog heb liggen wegrotten os x kan draaien voor wat simpele taakjes (moet t wel iets sneller worden) dan lijkt me dat niet verkeerd…. tis een leuke manier om van wrakhout iets kunstigs te maken:D

 • Profielfoto
  Elger

  een snelle manier om hardwareproblemen op te lossen met windows is om generieke “drivers” te maken waar virtual MAC gebruik van maakt. Dus Windows bied aan wat voor brakke hakkie-takkie(tm) 3euro but-knake hardware er in het systeem zit maar op zon manier dat het voor virtual mac niet anders uit ziet dan een intel gbit kaart of een onboard iets. Dat is volgens mij met virtual pc voor de mac ook.

 • Profielfoto
  tost

  @HRH: Ja, maar alleen in Classic;)

 • Profielfoto
  Uxmal

  het is de mens eigen te zoek naar de grenzen van wat mogelijik is. De ontwikkeling wat mag mij betreft door gaan. Ik ben een voorstander van toegankelijke systemen. ;)

 • Anoniem
 • Profielfoto
  mac lover

  aan de ene kant vind ik het zeer vervelend(zwak uitgedrukt) maar aan de andere kant ben ik er ook wel blij mee want nu kunnen de windozers ook eens aan kwaliteit ruiken en misschien haalt dat ze wel om om een mac te gaan kopen:) :D