Foto’s bestellen via internet met IPS

Door: Sad - 18 reacties

Veel mensen beschikken tegenwoordig over een digitaal fototoestel. Er zijn inmiddels ook al diverse mogelijkheden om je digitale foto’s af te laten drukken. Je kan ze op een flash-kaart of gebrand op een CD naar de fotograaf brengen of naar de lokale supermarkt of het warenhuis met een foto-print service.

Er zijn ook mogelijkheden om je foto’s via internet te versturen naar een print-service, zoals D-fotos.nl, de HEMA fotoservice of Kruidvat. Meestal biedt men de mogelijkheid om via HTML of een Java applet de foto’s up te loaden waarna er besteld kan worden.

Ook Foto Quelle heeft nu een internet bestel service. Zij maken echter geen gebruik van de web-browser voor het uploaden van de foto’s, maar ze hebben een eigen programma ontwikkeld waarmee je je foto’s kan uploaden. En het mooie nieuws is, het programma is niet alleen beschikbaar voor Windows, maar ook voor Mac OSX.

Ik heb het programma gedownload en gekeken wat Foto Quelle er van heeft weten te maken.

Via www.internet-print-service.nl heb ik het programma, dat “Internet Print Service 3.19” (IPS) heet, gedownload. IPS is compatible met Mac OS9 en Mac OSX, maar ik heb het alleen bekeken onder 10.3.3. Er zijn geen installers, gewoon uitpakken en opstarten.

De werking
Na het intro-scherm verschijnt een simpel maar doeltreffend scherm. Aan de linkerkant van het scherm kan je naam en adres ingeven en de opdracht geven tot bestellen. Aan de rechterkant kan je je foto’s neerzetten en bij elke foto aangeven wat je wilt bestellen. Je kan kiezen uit diverse fotoformaten en krijgt dan meteen te zien of de resolutie van je foto bij die maat wel voldoende is. Leuk is dat je ook een hele reeks aan andere produkten kan bestellen met je foto er op, zoals een puzzel, T-shirt of muismat.


Het programma ziet er niet echt mooi uit, maar werkt wel prettig, vooral omdat je de foto’s er in kan slepen. Dat is een groot voordeel ten opzichte van het uploaden via een browser, waarbij je telkens op een “kies bestand” knopje moet klikken. Per foto kan je snel ingeven hoeveel je er wil en op welk formaat. Als je helemaal klaar bent druk je op “bestellen” en pas dan worden je foto’s allemaal automatisch ge-upload, dat is handig want je hoeft dus niet na elke foto te wachten. Jammer was de Duitstalige foutmelding die ik kreeg toen ik een kussensloop wilde bestellen met mijn eigen hoofd er op. Ook de Duitstalige “zo werkt het” pagina was wat lastig, maar die was in het Nederlands alsnog te vinden op de voorbeeldpagina van Foto Quelle.

Mijn bestelling kon ik met één druk op de knop versturen. Ik kon kiezen of ik de foto’s wilde ophalen bij een drogisterij bij mij in de buurt, of tegen wat extra kosten per post wilde ontvangen. Ik besloot het per post te doen. Helaas werd mij niet duidelijk hoe ik moest betalen, maar dat blijkt op factuur te gaan. Je betaalt dus achteraf. Wel jammer dat ik al op “verzenden” had gedrukt met een test-adres. Nu gaan ze dus foto’s sturen naar een niet bestaand adres, maar goed, dan hadden ze maar duidelijker moeten zijn.

Conclusie
Het IPS programma komt wat krakkemikkig over. De gebruikers-interface is niet “des OSX” en ook kon ik na het bestellen geen appeltje-Q meer doen en moest ik het geforceerd stoppen. Het programma doet echter wel keurig en snel wat het moet doen, en het ondersteunt zelfs HTTP-proxies (zodat je anoniem zonder te betalen foto’s kan bestellen via een ander IP adres) en het kan automatische software updates downloaden.

Ik ben erg blij dat men aan de Mac bezitters gedacht heeft en dat is op zich een heel nobel streven van Foto Quelle. Misschien komt dit doordat het een Duits bedrijf is en in Duitsland staan Macjes gewoon in de (grote) warenhuizen. Ik adviseer iedereen dan ook om dit gratis programma in ieder geval even te downloaden om Foto Quelle te bedanken, en om zelf even te kijken hoe het bevalt.

Al met al geef ik drie sterren voor dit programmaatje. Helaas heb ik de foto’s niet kunnen bekijken, maar ik ga er vanuit dat de kwaliteit van online foto-bestelservices vergelijkbaar is. En zo niet, dan volgt daarover meer in een ander artikel.

Link: http://www.internet-print-service.nl

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Jurriaan.

  Handig!!

 • Profielfoto
  iFredo

  toevallig, werd vanmorgen wakker en wilde foto’s gaan bestellen, maar wist niet wat ik moest gebruiken. Op een pc heb ik ooit foto’s besteld via PicoPrint, maar die ondersteunen OS X niet. Super handig dit!

 • Profielfoto
  iFredo

  Je kunt foto’s vanuit iPhoto rechtstreeks naar IPS slepen!

 • Profielfoto
  MacBeer

  Ik heb vandaag toevallig via een soortgelijk progje van het kruidvat foto’s overgezonden. Je kunt het van de kruidvatsite downloaden. Werkt prima, alleen de interface is niet zo geweldig (ik kreeg een foutmelding in het Duits toen ik iets deed wat niet mag)

  Progje werkt uiteraard op OSX

 • Profielfoto
  Patrick Stam

  Grappig dat ik dit berichtje gisteren aan Adriaan stuurde:”

  Hi Adriaan,

  Wellicht is dit interessant? Gemakkelijk je fotoos bestellen voor een goede prijs en behoorlijke kwaliteit.

  http://www.internet-print-service.nl/

  Ook via Mac software.”

  Ik weet uit ervaring dat de foto’s top zijn, goede kleur, razend snel bij thuis en zeker niet duur.

  Van mij krijgen ze 5 sterren, zeker omdat dit ook voor Mac beschikbaar is.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Inderdaad een leuk programma dat prima werkt. (en al jaren oud en ook op verschillende forum reeds genoemd) Makkelijker en sneller nog dan het programma van het Kruitvat (dat ook prima is) Beide geprobeerd. Vindt de software van Fotoquelle beter. Foto’s niet beter. Kruitvat goedkoper.

  Overige aanbieders (AH en Hema bv) zien mi geen brood in digitale fotografie. Upload interface neigt naar amateurisme (html) waarbij je na de upload (van min een half uur) nog eens gegevens moet gaan verstrekken zoals aantallen (AH) afgreiselijk!

  Fotoquelle is alleen al vanwege de software, gebruiksgemak (naar huis sturen) reden om het eens uit te proberen.

 • Profielfoto
  Nicolas

  Er bestaan nog mooie Mac OS X programmas om fotos te versturen en te doen afdrukken :
  – IPhoto zelf
  http://www.colormailer.nl
  http://www.colormailer.be
  – …

  Ik las in een konsumentengids dat men colormailer zeer goed bevond wat betreft kwaliteit van de afdrukken. Mijn eigen ervaringen zijn in ieder geval prima. Er is een eigen taalversie per land, maar de fotos blijken uit Zwitserland te komen.
  Het programmaatje doet ’t uitstekend op mijn iBook X.2 en X.3, maar op een desktop G4 X.1 gebeuren er rare dingen (hij slaagt er niet in te onthouden in welk land ik me bevind en welk labo hij moet kontakteren).

  Je kan helaas geen foto’s “inslepen”.

 • Profielfoto
  ziggy

  Colormailer heeft al ruim een jaar een lokaal OS X (en zelfs een OS 9) programma om foto’s te laten afdrukken en het ziet er beter uit dan dat van PhotoQuelle.
  Het ondersteunt drag&drop vanuit iPhoto en geeft bij elke foto aan of deze van voldoende resolutie is voor het gekozen formaat. Je kunt zo nodig je foto’s bijsnijden en roteren.
  Foto’s zijn van goede kwaliteit, veel aanbiedingen en ook mogelijkheden om kalenders, T-shirts, muismatten en koffiemokken te bedrukken.

  Kijk zelf maar even: http://www.colormailer.nl/
  Je kunt een eerste keer vijf gratis afdrukken laten maken om de kwaliteit te testen.

 • Profielfoto
  rbroen

  Colormailer sucks! Probeer een klacht maar eens af te handelen met een Zwitsers bedrijf, ze zitten niet eens in de EU! Terug sturen en je geld terug krijgen is zo goed als onmogelijk. Loop met een boog om dit bedrijf heen als je service zoekt. :angry:

  Kruitvat software ging altijd wat mis, heb nooit een bestelling kunnen versturen:(

  Pixum is een Duits bedrijf met een Nederlandstalige klantenafdeling dat klachten serieus behandeld en netjes afhandeld. Ik ben hier al ruim 2,5 jaar klant (al heb ik ook wel eens ergens anders besteld). De kwaliteit is boven gemiddeld, wel een de DPO uitzetten voor bestellen (automatische scherpstelling). http://www.pixum.nl

  Voor mijn volgende bestelling probeer ik PhotoQuelle:D

 • Profielfoto
  ziggy

  Pixum is er alleen voor Windows XP !! Dan moet je op een ander forum wezen, joh. Deze discussie gaat over een offline programma voor Mac OS X.
  Bovendien is jouw reactie is wel erg tendentieus. Geef op z’n minst aan wat je probleem was en waarom je je geld terug wilde. Als je van de vijf gratis afdrukken gebruik had gemaakt, was je misschien meteen al tot de conslusie gekomen dat jij beter een andere centrale kon gebruiken.
  Ik heb zelf nooit problemen gehad met Colormailer, ook al is het een Zwitsers bedrijf. Ik ga PhotoQuelle ook zeker proberen, vooral omdat ze goedkoper zijn. Maar als de kwaliteit en het gebruiksgemak tegenvalt, bljif ik bij Colormailer.

 • Profielfoto
  michelvdb

  Denken jullie nog eens aan de reguliere fotohandel? Of is dat een uitstervende/bedreigde soort die op de Rode Lijst staat?
  Grootgrutters zijn alleen geïnteresseerd in volumes. De rest zal hen worst wezen. Als de kassa maar rinkelt.
  :sealed:

 • Profielfoto
  scriptman

  Ik breng ze idd liever zelf naar de fotograaf:P

 • Profielfoto
  KarelWillem

  @michelvdb: Wij denken teredege aan de reguliere fotohandel. Maar als ik op zaterdagavond eens tijd heb om mijn foto’s te verzamelen, dan is het toch wel erg handig als deze gelijk besteld en verstuurd kunnen worden. Het alternatief in ons geval is het op cd zetten van de foto’s, deze bij de fotograaf gaan afleveren op maandag (als hij dan al open is!) en deze later weer op te halen. Niet zo heel erg handig allemaal…

 • Profielfoto
  Sikko

  Ik maak al geruime tijd gebruik van Foto Quelle. Het makkelijke is dat ik foto’s zo ongeveer om de hoek kan ophalen in onze dorpswinkel. Bevalt prima.:D

 • Profielfoto
  wiedo

  Ik heb nog nooit goede resultaten gehad bij het afdrukken van mijn digitale foto’s.. ik ben namelijk ook veel eisend…

  meestal gaan ze (ongevraagd) in je foto’s zitten kutten.. zo heb ik foto’s naar de kruidvat gestuurd met met alleen maar lichteffecten (met sluitertijd), krijg ik ze terug.. zie ik ineens de hele omgeving in de foto.. hebben ze gewoon in de levels zitten kloten…

  daarbij heb ik gehad dat er een lijmvlek opzat.. en terugnemen.. ho maar..

  De media markt is iets minder erg maar die foto’s komen ook wat vletserig terug..

  Ik vraag me af wat WEL goed is (en goedkoop is natuurlijk ook belangrijk).

 • Profielfoto
  Pieter Coolsma

  Ik heb vorige week foto’s laten afdrukken bij Pixum. http://www.pixum.nl. Foto’s uploaden op de website, betaling kan op diverse manieren en 2 dagen later krijg je ze per post in huis. Kwaliteit was erg mooi moet ik zeggen.

 • Profielfoto
  tarun

  Mijn ervaringen beperken zich tot http://www.combituerlings.nl/ (=Fuji) en Blokker. De eerste heeft het nadeel dat alle foto’s in tweevoud worden geupload, namelijk de eigenlijke foto (datafork) en de lege program-fork. Die laatste wil je als Mac-gebruiker natuurlijk niet zien!

  Bij Blokker gaat alles soepel. Goede kwaliteit en het voordeel dat je ook een Blokker elders in het land kan kiezen bijvoorbeeld voor een vriend die 200 km. verderop woont.

 • Profielfoto
  maceddy

  Zow. Heb net ff 3tal foto’s besteld gewoon om te proberen… De interface van het progje is inderdaad om van te huilen, maar misschien komt dat ook nog wel goed:)

  Ben benieuwd!