Sad
Sad Nieuws 2 mei 2004

Foto’s bestellen via internet met IPS

Veel mensen beschikken tegenwoordig over een digitaal fototoestel. Er zijn inmiddels ook al diverse mogelijkheden om je digitale foto’s af te laten drukken. Je kan ze op een flash-kaart of gebrand op een CD naar de fotograaf brengen of naar de lokale supermarkt of het warenhuis met een foto-print service.

Er zijn ook mogelijkheden om je foto’s via internet te versturen naar een print-service, zoals D-fotos.nl, de HEMA fotoservice of Kruidvat. Meestal biedt men de mogelijkheid om via HTML of een Java applet de foto’s up te loaden waarna er besteld kan worden.

Ook Foto Quelle heeft nu een internet bestel service. Zij maken echter geen gebruik van de web-browser voor het uploaden van de foto’s, maar ze hebben een eigen programma ontwikkeld waarmee je je foto’s kan uploaden. En het mooie nieuws is, het programma is niet alleen beschikbaar voor Windows, maar ook voor Mac OSX.

Ik heb het programma gedownload en gekeken wat Foto Quelle er van heeft weten te maken.

Via www.internet-print-service.nl heb ik het programma, dat “Internet Print Service 3.19” (IPS) heet, gedownload. IPS is compatible met Mac OS9 en Mac OSX, maar ik heb het alleen bekeken onder 10.3.3. Er zijn geen installers, gewoon uitpakken en opstarten.

De werking
Na het intro-scherm verschijnt een simpel maar doeltreffend scherm. Aan de linkerkant van het scherm kan je naam en adres ingeven en de opdracht geven tot bestellen. Aan de rechterkant kan je je foto’s neerzetten en bij elke foto aangeven wat je wilt bestellen. Je kan kiezen uit diverse fotoformaten en krijgt dan meteen te zien of de resolutie van je foto bij die maat wel voldoende is. Leuk is dat je ook een hele reeks aan andere produkten kan bestellen met je foto er op, zoals een puzzel, T-shirt of muismat.

Het programma ziet er niet echt mooi uit, maar werkt wel prettig, vooral omdat je de foto’s er in kan slepen. Dat is een groot voordeel ten opzichte van het uploaden via een browser, waarbij je telkens op een “kies bestand” knopje moet klikken. Per foto kan je snel ingeven hoeveel je er wil en op welk formaat. Als je helemaal klaar bent druk je op “bestellen” en pas dan worden je foto’s allemaal automatisch ge-upload, dat is handig want je hoeft dus niet na elke foto te wachten. Jammer was de Duitstalige foutmelding die ik kreeg toen ik een kussensloop wilde bestellen met mijn eigen hoofd er op. Ook de Duitstalige “zo werkt het” pagina was wat lastig, maar die was in het Nederlands alsnog te vinden op de voorbeeldpagina van Foto Quelle.

Mijn bestelling kon ik met één druk op de knop versturen. Ik kon kiezen of ik de foto’s wilde ophalen bij een drogisterij bij mij in de buurt, of tegen wat extra kosten per post wilde ontvangen. Ik besloot het per post te doen. Helaas werd mij niet duidelijk hoe ik moest betalen, maar dat blijkt op factuur te gaan. Je betaalt dus achteraf. Wel jammer dat ik al op “verzenden” had gedrukt met een test-adres. Nu gaan ze dus foto’s sturen naar een niet bestaand adres, maar goed, dan hadden ze maar duidelijker moeten zijn.

Conclusie
Het IPS programma komt wat krakkemikkig over. De gebruikers-interface is niet “des OSX” en ook kon ik na het bestellen geen appeltje-Q meer doen en moest ik het geforceerd stoppen. Het programma doet echter wel keurig en snel wat het moet doen, en het ondersteunt zelfs HTTP-proxies (zodat je anoniem zonder te betalen foto’s kan bestellen via een ander IP adres) en het kan automatische software updates downloaden.

Ik ben erg blij dat men aan de Mac bezitters gedacht heeft en dat is op zich een heel nobel streven van Foto Quelle. Misschien komt dit doordat het een Duits bedrijf is en in Duitsland staan Macjes gewoon in de (grote) warenhuizen. Ik adviseer iedereen dan ook om dit gratis programma in ieder geval even te downloaden om Foto Quelle te bedanken, en om zelf even te kijken hoe het bevalt.

Al met al geef ik drie sterren voor dit programmaatje. Helaas heb ik de foto’s niet kunnen bekijken, maar ik ga er vanuit dat de kwaliteit van online foto-bestelservices vergelijkbaar is. En zo niet, dan volgt daarover meer in een ander artikel.

Link: http://www.internet-print-service.nl

Reageer op artikel:
Foto’s bestellen via internet met IPS
Sluiten