Sad
Sad Nieuws 29 mei 2004

DVD-D vernietigt zichzelf

FDD technologies is een Frans bedrijf dat samen met het eveneens Franse SNA en het Duitse Krauss maffei een nieuw produkt heeft ontwikkeld: de DVD-D.

DVD-D staat voor “DVD-disposable”; het is een wegwerp-DVD waar even veel aan gegevens op past als op een gewone DVD, zoals films, muziek en computer-data. Het verschil met de gewone DVD is, dat de DVD-D slechts 8 uur bruikbaar is nadat de verpakking geopend is. Daarna vernietigt de DVD zichzelf.

Zodra je de verpakking opent begint een bepaald zuur (uit natuurlijke extracten) zich te verspreiden binnen de laag waar de gegevens staan. 8 uur later is de data onherroepelijk verwijderd en totaal onleesbaar geworden.

Nu zul je zeggen:”maar wat is het nut hiervan?”

na het openen begint het zelfvernietigingsproces…

De DVD-D is hoofdzakelijk bedoeld voor de de video- en muziekuitleen. Een film of muziek-album op DVD-D kost evenveel als het lenen ervan bij de bibliotheek of videotheek. Je hoeft de DVD-D echter niet terug te brengen, en de videozaak hoeft geen klantenregistratie bij te houden en te controleren of je de DVD-D wel terugbrengt. Je mag het produkt namelijk gewoon houden. Als extra voordeel heb je dat je nooit een onafspeelbare DVD leent, met krassen en vuil. Elke DVD-D is namelijk glanzend nieuw.

Je mag zelf bepalen wanneer je de DVD-D gaat afspelen. Hij gaat zichzelf immers pas vernietigen nadat je de verpakking geopend hebt. Je kan hem dus makkelijk een paar jaar bewaren, als je dat wil. Daarna kan je hem dus 8 uur lang gebruiken, waarna je hem weggooit. De DVD-D en de verpakking zijn volledig recyclebaar, dus er zal geen extra afvalberg ontstaan, zo zegt de fabrikant.

In Frankrijk en Japan wordt de DVD-D al gebruikt. De bekende Franse rapper MC Solaar heeft reeds een album op DVD-D uitgebracht. De produktiekosten van een DVD-D zijn slechts 1 euro, wat voor fabrikanten zeer aantrekkelijk is.

De DVD-D is compatible met elke andere DVD en is dus op elke computer of speler af te spelen.

Edit: De DVD-D is niet recordable. De fabrikant moet er dus iets op zetten, dat kan je niet zelf.

bronnen: dvd-d.com en Euronews

Reageer op artikel:
DVD-D vernietigt zichzelf
Sluiten