DVD-D vernietigt zichzelf

Door: Sad - 38 reacties

FDD technologies is een Frans bedrijf dat samen met het eveneens Franse SNA en het Duitse Krauss maffei een nieuw produkt heeft ontwikkeld: de DVD-D.

DVD-D staat voor “DVD-disposable”; het is een wegwerp-DVD waar even veel aan gegevens op past als op een gewone DVD, zoals films, muziek en computer-data. Het verschil met de gewone DVD is, dat de DVD-D slechts 8 uur bruikbaar is nadat de verpakking geopend is. Daarna vernietigt de DVD zichzelf.

Zodra je de verpakking opent begint een bepaald zuur (uit natuurlijke extracten) zich te verspreiden binnen de laag waar de gegevens staan. 8 uur later is de data onherroepelijk verwijderd en totaal onleesbaar geworden.

Nu zul je zeggen:”maar wat is het nut hiervan?”


na het openen begint het zelfvernietigingsproces…

De DVD-D is hoofdzakelijk bedoeld voor de de video- en muziekuitleen. Een film of muziek-album op DVD-D kost evenveel als het lenen ervan bij de bibliotheek of videotheek. Je hoeft de DVD-D echter niet terug te brengen, en de videozaak hoeft geen klantenregistratie bij te houden en te controleren of je de DVD-D wel terugbrengt. Je mag het produkt namelijk gewoon houden. Als extra voordeel heb je dat je nooit een onafspeelbare DVD leent, met krassen en vuil. Elke DVD-D is namelijk glanzend nieuw.

Je mag zelf bepalen wanneer je de DVD-D gaat afspelen. Hij gaat zichzelf immers pas vernietigen nadat je de verpakking geopend hebt. Je kan hem dus makkelijk een paar jaar bewaren, als je dat wil. Daarna kan je hem dus 8 uur lang gebruiken, waarna je hem weggooit. De DVD-D en de verpakking zijn volledig recyclebaar, dus er zal geen extra afvalberg ontstaan, zo zegt de fabrikant.

In Frankrijk en Japan wordt de DVD-D al gebruikt. De bekende Franse rapper MC Solaar heeft reeds een album op DVD-D uitgebracht. De produktiekosten van een DVD-D zijn slechts 1 euro, wat voor fabrikanten zeer aantrekkelijk is.

De DVD-D is compatible met elke andere DVD en is dus op elke computer of speler af te spelen.

Edit: De DVD-D is niet recordable. De fabrikant moet er dus iets op zetten, dat kan je niet zelf.

bronnen: dvd-d.com en Euronews

Reacties

38 reacties
 • Profielfoto
  Thijs van Tol

  Er zijn voor mij nog een aantal onduidelijkheden. Als een DVD-D evenveel kost als het lenen ervan wat is dan de winst voor het desbetreffende verhuurbedrijf of leenbedrijf? En je bent dus verplicht om de film of muziek binnen die 8 uur te luisteren of te bekijken. Niet echt gebruiksvriendelijk. Een videotheek wil de dvd pas de volgende dag terug hebben, dus heb je veel meer tijd om te kijken.

  Hoe zit het daarnaast met eventuele beveiligingen? Voor elke beveiliging vindt iemand wel weer een crack. Daarnaast hoef je de DVD niet terug te brengen, en kun je kopiëren zonder dat je daarna weer naar de videotheek wil. Scheelt weer wat reistijd!! ;) :p

 • Profielfoto
  wjgmspeedy

  En hoe zit het dat met het copieren van de gegevens op deze dvd, is daar ook een beveiliging voor?

 • Profielfoto
  magic-with-mac

  zijn die zuren niet slecht voor je macje als je de DVD gaat bekijken op je comp?? ???

 • Profielfoto
  syriani

  ja gewoon eerst filmpje naar hd rippen, dan kun je kijken in je dvd speler en nadien gewoon je backup op eigen dvd branden:)

 • Profielfoto
  Fontaholic

  Daarbij; Minder winst. Het ‘strafgeld’ voor te laat inleveren verdwijnt. Dat is wat mij juist altijd zoveel kost ???

 • Profielfoto
  syriani

  @ thijs,
  met dit systeem heb je wel mee rvrijheid in keuze wanneer je kijkt, het proces begint pas als je de dvd uitpakt, kies je hem pas over 3 dagen, een maand, een jaar te kijken,… maakt niet uit, je hebt hem ter beschikking wanneer jij wil, en blijft ook goed tot op moment jij kiest te kijken. dus je hebt meer dan ee ndag de tijd om je keuze te maken…

 • Profielfoto
  Stof

  Tijdelijke bruikbare DVD’s is al meermalen geprobeerd (bijvoorbeeld de originele DIVX). Ik denk niet dat het nu wel een succes zal worden.

 • Profielfoto
  wjgmspeedy

  En hoe zit het met de kwaliteit van afspelen? Neemt die af gedurende die 8 uur? Zeker bij lange films als LOTR of Titanic zou dat misschien een probllem kunnen zijn.

 • Profielfoto
  Kjeld

  Wat een flauwekulproduct. Nog meer om weg te gooien.

 • Profielfoto
  Flipstra

  Zuur uit natuurlijke extracten, volledig recyclebaar, wat een onzin… De fabrikant doet het voorkomen alsof het een geweldig product is dat totaal niet slecht is voor het milieu. Ik geloof er geen ** van. Wie gaat die dingen dan inzamelen zodat ze te recyclen zijn? Hoe worden die zuren gewonnen? of groeit dat aan de bomen…

 • Profielfoto
  WebJ

  Staat net je film aan gebeurd er iets onverwachts kun je niet eens de volgende ochtend verder kijken…

 • Profielfoto
  Indomarco

  Kennn jullie die films op VHS nog, die na 2 keer kijken een magneetje op de tape zette en ging wissen. Had je daarna nog wat aan de tape. Maar nu? Onderzettertjes.

  “Listen carefully to this film, you’ll only see it once” (met Frans accent)

 • Profielfoto
  Mackapoen

  Ja precies. Krijg je net onverwachts visite als je net je deeveedeetje hebt gestart…. Je houdt zo niet echt veel vrienden over:-)

 • Profielfoto
  MacBeer

  en wat als die DVD in de DVD-speler of computer zit wanneer die zuren vrijkomen? Lijkt me niet echt lekker voor de hardware.
  Werkelijk een belachelijke uitvinding. Zit Microsoft hierachter? ;)

 • Profielfoto
  senne

  Zéér milieu onvriendelijk. Ik ben er tegen.

 • Profielfoto
  fritsdebeer.com

  ‘IS NIET TE COPIEEREN”
  Data is Data lijkt me en is te copieren.
  Ok, er zijn heus nog wel 4 mensen op de wereld die dat niet kunnen.
  Nog meer IDD om weg te gooien.
  Kijk voor de grap nu al eens op een vuilnisbelt…

 • Profielfoto
  Imotmart

  MacBjorn, het lijkt mij zo dat er geen zuren vrij zullen komen. De zuren zullen wel tussen de platters in zitten.

 • Profielfoto
  M10

  op de site van dcd-d.com staat: “then some key data are erased and the DVD-D is definitely unplayable.”

  Het zou dus kunnen dat ze de UDF-index stuk maken en de eerste VIDEO_TS.VOB file of zo. Het interessante zou zijn als je een programma als CD-restore hier op los laat.

  Is er iemand die deze theorie kan testen??

 • Profielfoto
  2manydjs

  “het is een wegwerp-DVD waar ongeveer 1,5 GB aan gegevens op past zoals films..”

  Op dit ogenblik dus nog niet echt geschikt voor films, of je moet genoegen nemen met SVCD kwaliteit..

 • Profielfoto
  Danny Van Camp

  komen er ook versies met tragere zuren , bv een 24 uurs , 1 week , 1 maand versie .
  Ik dacht dat 8 uur ook nogal nipt word als we de halve wereld moeten rondreizen met een DVD naar een of andere klant om een demo ( van een paar uur ) te geven . Doet me denken aan Mission Impossible ( films en serie )

  Reactie voor Siriani ,
  De Videotheek pakt die DVD dus uit om de film erop te zetten , dan beginnen ook de 8 uur te lopen , meer tijd ??????

 • Profielfoto
  syriani

  ding dong de videotheek is voorzien van een stock met allemaal op voorhand gebrande en VERPAKTE dvd’s ze gaa nze niet zelf branden dus de eindgebruiker zelf pakt hem als eerste uit en beslist dus ook wanneer de 8 uur beginnen te lopen, dus je keuzevrijheid is groter en je kunt dagen wachten en langer voor je er aan begint.

  ik zie het al voor me, heeft u nog een kwartiertje meneer? we zullen uw uitgekozen film even op een self destructable disc branden…

  waar ik het wel mee eens ben is dat indien je onderbroken wordt en de film niet kunt uitzien om welke reden dan ook, dit product ee nserieuze tekortkoming heeft.

 • Profielfoto
  els

  Dat een product recyclebaar is, wil nog niet zeggen dat dat ook daadwerkelijk gebeurt. Dat is nou juist een van de grote leugens van industrie en detailhandel – de consument denkt dan een milieuvriendelijk product te kopen en dat is het van geen kant. Zeg nou eens eerlijk, welke producten recycle jij? En vooral: welke niet?

 • Profielfoto
  japser909

  Wisten jullie al dat er ook papieren DVD,s en CD’s zijn ?

 • Profielfoto
  Zora la rousse

  Fijn, kijk je een filmpje is er een stroomstroring……
  Wat dat niet inleveren betreft, dat vind ik flauwekul. Je gaat regelmatig terug naar de videotheek (dat het nog zo heet) om een andere film te huren. Wat is dan het bezwaar om de vorige VHS/DVD mee terug te nemen?

 • Profielfoto
  Josh

  Principe van de membraanbom der RAF.
  (Vertragingsnechanisme ontploffen)

 • Profielfoto
  Elger

  idd zora…

  De productiekosten per schijf zijn 1 euro :|, kan aan mij liggen maar een normale dvd kost toch ook zoiets om te produceren? Wat een onzin zeg.

 • Profielfoto
  klaasb

  Alsof de afvalberg nog niet groot genoeg is:( Ik geloof die fabrikant niet.

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Lekker voor het milieu die troep! Ik hoop dat het net zo succesvol wordt als die 2view videbanden.

 • Profielfoto
  sally

  volgens mij heeft colpolyp dit helemaal zelf bedacht;)

 • Profielfoto
  awesomemac

  En dan gaat het fout en komt het zuur in je dvd speler terecht en dan?

 • Profielfoto
  Granny Smith

  Leuke verjaardagsgift lijkt me… :p

 • Profielfoto
  soulutions

  Verzoekje jongens en meisjes: als we nou ’s allemaal a.j.b. een nieuwe reactie typen in plaats van dezelfde reacties telkens opnieuw… Oftewel: eerst lezen – staat jou reactie er niet bij en heb je dus iets relevants toe te voegen (meerwaarde), type deze er dan (eventueel) onder… Ik zit ondermeer dit draadje te lezen en wordt niet goed van de echo: telkens dezelfde reacties… dankjewel:)

 • Profielfoto
  Jan David Hanrath

  het terugbrengen van een film bij de videotheek is een serieuse inkomstenbron voor videotheken (klantbinding), net als boetes voor te laat. Ik denk dat ze dat niet graag willen missen.

 • Profielfoto
  gbruit

  Van die non-argumenten: “natuurlijke extracten”. ’t Suggereert dat dat veilig is. Wel eens giftige paddestoelen gegeten? Zijn ook allemaal op natuurlijke basis ???

 • Profielfoto
  Spongebob

  waarschijnlijk stoppen de zuren met “zuren” als je op de pauzetoets duwt, zodat je rustig je visite kunt afwerken en naderhand verder kijken naar je toffe destroy-dvdtje. Als het een echte shitfilm is kan je misschien op fastforward drukken zodat ie zichzelf sneller kan vernietigen. Wat een onzin!

 • Profielfoto
  Granny Smith

  Effe in waterleggen zodat de zuren verdunnen… of helemaal oplossen…

  of een lichte basische oplossing zodat het zouten vormen en die lossen dan weerop in water

  Op deze manier zou je de levensduur kunne verlengen (maar niet levenslang denk ik)

 • Profielfoto
  snipper

  Sorry hoor, maar in één laptop/GSM/walkman batterij zit waarschijnlijk meer zuur dan in een ziljoen van die schijfjes. Het laagje op een cd/dvd wat de data bevat is namelijk bijzonder dun en makkelijk aangetast, zeker als het alleen de header betreft.

  In een glas cola of sinaasappelsap zit ook plantaardig zuur – en niet te zuinig ook. Daar hoor ik milieu-beschermers nooit over!

  Of valt de tandarts daar tegenwoordig ook onder;)

 • Profielfoto
  picauly

  Leuk idee ook als je een videotheek runt: van de topfilms verhuur je gemiddeld misschien iets van 10/dag. En voor een week moet je dus 70 wegwerp discs in huis hebben. Tja, en dan even nieuwe bestellen wanneer ze op zijn om na een week weer te kunnen leveren. En dan hebben we het nog maar over één film.