Apple verkrijgt patent op iTunes interface

5 reacties

Apple heeft in de VS een patent op de interface van iTunes weten te verkrijgen. In het patent is de interface van iTunes in detail beschreven in 71 functionele eigenschappen. De samenvatting van het patent luidt als volgt:

[textquote]A computer readable medium contains media player application code which implements the procedures of generating in a user interface an application window having a window frame and a plurality of stiles to define a plurality of panes within said frame, displaying in a first one of said panes a user selectable index of a plurality of media files, displaying in a second one of said first selected information for said media files, and displaying in a third one of said panes second selected information for said media files.[/textquote]
Eerder al verkreeg Apple een patent op de bedieningsinterface van de iPod en de manier waarop met iTunes playlists kunnen worden gedeeld in een netwerk. Hieruit blijkt opnieuw het grote belang dat Apple aan z’n multimedia activiteiten én z’n interface hecht.

Apple is al sinds de introductie van de Macintosh bezig de look & feel van z’n producten te beschermen. In het verleden werd dat geprobeerd via het claimen van copyrights, maar dat is niet succesvol gebleken. Zo lukte het niet om Microsoft simpelweg te verbieden een Mac-achtige interface te gebruiken voor Windows. Door middel van patenten hoopt Apple de kenmerkende interface-kwaliteiten van z’n producten beter te beschermen.


Afbeelding van het iTunes venster uit de patentbeschrijving
C|Net News.com: Apple wins iTunes interface patent
US Patent Office: Patent 6,731,312: Media player interface

Nieuwstips ingestuurd door Jør en Tiger3090.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  gretver

  Toch ronduit jammer dat apple voor zoiets een patent krijgt. Die octrooien zijn echt niets meer waard tegenwoordig. Als ik de tekst goed lees kan ik niets anders concluderen dat Appel een octrooi heeft verkregen op een media versie van windows verkenner van microsoft 95. Dat is dan wel weer mooi…

 • Profielfoto
  nervus

  Jakkes, zijn dat niet het soort patenten waar vandaag tegen gedemonstreerd wordt in Den Haag? De EU-ministerraad schijnt dit soort onzin hier ook mogelijk te willen maken. :angry:

 • Profielfoto
  Stof

  Volgens mij heeft dit patent niet zoveel impact als het lijkt. Door de precieze beschrijving heeft Apple echt alleen de specifieke interface van iTunes gepatenteerd. Bedoeld om copy-cats te kunnen vervolgen (bijvoorbeeld iTunes klonen voor Linux oid). Hiermee kan nog steeds iedereen een media player maken, alleen mag ie er niet precies zo uitzien als iTunes. Daardoor blijft iTunes altijd herkenbaar.

 • Profielfoto
  Elger

  een pattent heeft voor en nadelen, het itunes verhaal is zo apart dat ik me wel kan voorstellen dat ze het willen pattenteren… mocht er iemand anders eerder op het idee gekomen zijn om een dergelijke userinterface te maken en apple heeft die genegeerd, dan is het natuurlijk niet eerlijk voor de originele maker.

 • Profielfoto
  PietjePuk

  Ja halo, stel die tekst eens op zeg:P