0 cent per download?

Het botert niet zo goed tussen de iTunes Music Store en de platenmaatschappijen. De iTMS draait iets te goed en dat bezorgt de muziekindustrie nachtmerries. Hun nachtmerries zijn niet echt ongegrond, want als het marktaandeel van de iTMS niet naar beneden gaat is Apple degene die beslist wie hot is, en wie niet.

In lang vervlogen tijden heeft ditzelfde scenario al eens plaatsgevonden toen MTV de muziekindustrie een nieuw platform aanbood om hun muziek te verspreiden met non stop music videos. Naarmate MTV machtiger werd, hadden de maatschappijen minder en minder te zeggen en deelde MTV uiteindelijk zelf de lakens uit.

Hoe kan de muziekindustrie dit tegengaan? De prijzen verhogen van de downloads zodat het medium minder aantrekkelijk wordt natuurlijk. Maar hoe ga je daar mee om als je iPods wil verkopen? De content voor je hardware gratis weggeven? Het lijkt er op dat dit de stok achter de deur kan worden voor Apple.

Na de free downloads van bekenden zoals Courtney Love, Avril Lavigne en consorten start de iTMS nu met free downloads van onbekende artiesten, zoals vandaag U Lied van Crea – wiens debuutalbum in juli uitkomt.

Plotseling wordt ook duidelijk waarom Steve Jobs iedereen zo pusht om zelf muziek te schrijven – bij elke nieuwe Mac wordt gratis een opnamestudio gepropt.

Independent.co.uk: Music majors wary of Apple’s online dominance
SpyMac: Apple goes indie

Reageer op artikel:
0 cent per download?
Sluiten