Thunderbird in een nieuw jasje

11 reacties

De introductie van versie 0.8 van Mozilla Firebird in februari van dit jaar was een kleine revolutie. De naam werd gewijzigd in Firefox, het applicatie icon werd vernieuwd én exclusief voor Mac OS X werd het ‘pinstripe -theme het standaard uiterlijk. ‘Pinstripe’ stelde Firefox in staat zijn Windows uiterlijk af te schudden, het voorzag de browser van een échte Mac uitstraling. Het daaropvolgende succes van Firefox onderstreepte weer eens dat Mac gebruikers een voorliefde hebben voor goede technologie in een mooi jasje.

Al spoedig kondigden Kevin Gerich en Stephen Horlander aan dat ook de e-mail client zou worden voorzien van een pinstripe theme. De ontwikkeling hiervan duurde wat langer dan verwacht, maar ondertussen is het ‘theme’ te bewonderen in de ‘nightly builds’ van Thunderbird. De vormgeving sluit naadloos aan bij Firefox. Er is hier en daar wat discussie over de icons van Horlander, omdat ze misschien teveel van de standaar OS X icons zouden afwijken. Persoonlijk vind ik daarin de kracht van ‘pinstripe’ liggen: aansluiten bij OS X maar wel met een eigen smoel. Net als in Firefox wordt bij Thunderbird overigens gebruik gemaakt van onderdelen van het Apple OS, die copyrighted en beschermd zijn; er komt dus ook geen ‘pinstripe’ voor Thunderbird onder Windows. Overigens wordt er nog druk aan het applicatie-icon gewerkt door Jon Hicks, die ook het nieuwe Firefox icon voor zijn rekening nam.

Net als bij Firefox krijg ik bij gebruik van de ‘nieuwe’ Thunderbird het gevoel met een totaal andere applicatie te werken.
Voorheen hield ik het niet uit met die WIndows-verwante vormgeving. Het voelde gewoon niet als een echte X applicatie. Maar vergis je niet, net als Firefox zit er onder dat mooie uiterlijk van Thunderbird een (zo goed als) volwassen e-mail client. Ik ga hier niet uitgebreid in op alle functies, ik zal een paar persoonlijke highlights noemen: HTML mail is prima geïmplementeerd, met templates en al. De tekstopmaak-balk komt met ‘pinstripe’ uitzonderlijk goed uit de verf.


Tekstopmaak
Ik ben erg gecharmeerd van de labels waarmee je persoonlijke hiërarchie kunt aangeven, zoals we dat kennen uit de finder. Daarnaast vind ik de threading functie net iets subtieler dan die van Mail.app, net als de zoekfunctie trouwens. Subliem vind ik de de Window-configuration die een horizontale driedeling biedt – handig voor cinema displays en mijn PB 17″ in het bijzonder.


Schermindeling
Vanzelfsprekend zijn er ook nadelen aan Thunderbird: Het mist bijvoorbeeld de integratie van Mail.app – denk aan Addressbook en iCal. Opmerkelijk, want in de Mozilla stal zijn de vCard en iCal standaard toch flink ingeburgerd. Daarnaast is het nog niet af – dit levert hier en daar wat onlogische toepassingene en bugs op. Verder veel kleine dingen; ik mis de ongelezen mail in de Dock en de eenvoud van uitgebreide rules. Het ligt een beetje aan de eisen die je stelt, maar in een aantal gevallen kan Thunderbird als betere client uit de bus komen. Met name voor de HTML-mailers is het een aantrekkelijk programma. Veel kleine punten weerhouden me van het overstappen, maar die enkele keer dat ik HTML-mail schrijf zal ik met plezier Thunderbird met ‘pinstripe’ op mijn scherm zetten.

Bonus:
Voor de ‘switcher’ nog twee interessante links:
Addressbook exporter
Import je mbox van Mail.app naar Thunderbird

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  HSL

  enig idee waar ik deze nightly build kan downloaden?

 • Profielfoto
  June

  @HS-L: http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/thunderbird/nightly/latest-trunk/

  en hier vind je een artikel hoe je appel mail.app mailbox kan verplaatsen naar thunderbird: http://www.macosxhints.com/article.php?story=20040401075611985&query=thunderbird

  Verder is het een kick ass app, alleen jammer dat thunderbird niet compatible is met appel adresbook

 • Profielfoto
  japser

  Ik kan jullie garanderen dat de nieuwe app icon van ThunderBird er net zo goed, als het al niet beter is, uitziet als die van FireFox. Ze zijn druk bezig en het kan niet lang meer duren.

 • Profielfoto
  Rogier

  Integratie met OSX is momenteel over de hele linie nog naatje. iPhoto roept ook nog vrolijk mail of entourage aan. Maar ik ben toch geswitched, want het is verder inderdaad een kick-ass app.

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Leuk om uit te proberen, maar ik zie geen enkele reden om van Mail af te stappen. De look is beter maar ik proef nog steeds die windows ondergrond. Het address book icoon kunnen ze bijvoorbeeld toch gewoon overnemen van address book in plaats van dit surrogaat icoontje wat ze nu gebruiken? Of mag dat niet? Mail is machtig!

 • Profielfoto
  japser

  nee lucas dat mag helaas niet, het is opensource software en dan mag je op geen enkel manier dingen over nemen als het beeld of code aangaat. en het is zowiezo niet toegestaan om ander mans (apple’s) icoontjs te gebruiken in je software:(

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  Ah, die import functie naar Mail.app is een nuttige tip! Dat zocht ik nou net.

 • Profielfoto
  Anoniem

  Het pinstripe theme (Jaguar) is alweer achterhaald. ???;)

  – Koen.

 • Profielfoto
  XP-01

  Tjah Ik mis toch nog wel wat met Thunderbird. Ik blijf merken dat dit programma voor Windows bedoeld is. Zo doet het programma echt helemaal niets met het dock bijv. zoals een badge met de hoeveelheid nieuwe mailtjes. Heb er een tijdje mee gespeeld maar ben toch naar Mail terug gegaan. ;)

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  Ik zit ook nog steeds met Mail.app te frummelen, maar ik vind het programma nog steeds veel te traag.

 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  Adriaan: Inderdaad… maar mail is ook niet alles, ik zou graag wee iets terug zien zoals outlook Express… daar kan ik nogsteeds mee lezen en schrijven…