Resultaten Apple over het tweede fiscale kwartaal

14 reacties

Eerder vanavond presenteerde Frank Andersen, de CFO van Apple, de financiële resultaten over het tweede fiscale kwartaal van 2004 in een live audio broadcast. Steve Jobs neemt niet deel aan deze conference call.

Voorafgaand aan de presentatie heeft Apple de resultaten al bekend gemaakt via een persbericht. Daaruit blijkt dat Apple in het afgelopen kwartaal een winst heeft geboekt van 46 miljoen dollar, wat neer komt op 12 cent per aandeel. Dat is een flinke verbetering ten opzichte van de 4 miljoen in het zelfde kwartaal vorig jaar.

De omzet is gestegen tot ruim 1,9 miljard dollar, hetgeen een stijging van 29% is ten opzichte van vorig jaar. Het aantal verkochte computers steeg tot 749.000 exemplaren (+5%). Dat betrof onder andere 174.000 PowerMacs, 220.000 iMacs, 201.000 iBooks en 157.000 PowerBooks. Het aantal verkochte PowerMacs had hoger uit kunnen vallen als de levering van de Xserve G5 eerder was begonnen. De verkoop van iPods is vernegenvoudigd (!) tot 807.000 stuks.

Bij MacCentral kun je een gedetailleerd verslag van de conference call vinden, inclusief enkele interessante antwoorden op vragen van beleggers en analisten.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  Ik schik toch altijd even van het lage aantal computers dat verkocht word van Apple. Echter, ben ik toch zeer blij over de stijging van omzet en winst. Vooral de iPod doet het inderdaad goed. Misschien brengt dit Apple op het idee zich meer te richten op de “media/consumenten” markt, en niet meer specifiek alleen op computers en software.

  Er valt dus blijkbaar toch geld te halen bij de Windows gebruikers;)

 • Profielfoto
  Stof

  Ach, zo weinig vind ik het niet. Ben eigenlijk al lang blij dat ze überhaupt nog computers verkopen, met al die aandacht voor de iPods;) .

  Laten we hopen dat een deel van al die iPod kopers de schoonheid en kwaliteit van zo’n Apple product gaat waarderen en ook overgaat tot de aanschaf van een Mac.

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  807000 iPods in drie maanden. Dat is dus iedere 10 seconden 1 iPod. Voor de rest ben ik blij dat Apple een gezocht bedrijf is dat nog winst maakt ook en geen schuld heeft.

 • Profielfoto
  buurman

  Als een mac-in-doos gemiddeld 50cm lang is, is er in het afgelopen kwartaal een rij macjes van Groningen tot Brussel geproduceerd. Niet slecht, want dat is zelfs zonder vuilnis protest op de A2 nog uren rijden.
  Blijkbaar hoeft een computer/software fabrikant geen werelddominantie na te streven om toch winst te maken en mooie spullen te maken. Ondanks de verwoedde pogingen van een software producent uit Redmond om ons anders te doen geloven.
  Trouwens, als een ipod verpakking 25 cm hoog is, dan zijn ze opgestapeld 200 kilometer hoog. Gevaarlijk voor Space shuttles, want die vliegen meestal een stukkie lager. Probeer dit dus niet uit.
  En dat in één kwartaal, niet slecht!

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Als je alle iPodje in de lengte stapelt, dan heb je een stapel die 8x de hoogte heeft van de Mount Everest. In één kwartaal, hoe vind je die.

 • Profielfoto
  Rezpack

  Ik haat dat gelul over meer en meer en nog meer groeien en nog meer winst moeten maken voor die aandelen gekte die de hele fucking wereld in bedwang heeft. Jammer dat mijn favoriete bedrijf er ook aan mee moet doen.
  Economie SUCKS!!!

 • Profielfoto
  druppelstop

  Nou inderdaad! konden we een mac maar ruilen tegen een paar pakken melk!

 • Profielfoto
  machook

  Hoeveel koeien zou ik dan moeten melken voor een G5!

 • Profielfoto
  buurman

  @Rezpack, als je niet meer mee wilt meedoen aan de economie, dan wil ik je wel van je geld afhelpen. Zelf zit ik nogal krap de laatste tijd.
  Of stort het op de rekening van http://www.mayaschool.nl . Daar hebben ze namelijk geen economie, geen koeien en ook geen strijkstok waar van alles aan blijft hangen. Wel veel kindersterfte, helaas.

 • Profielfoto
  Rezpack

  Ja, kindersterfte das inderdaad wel erg.

 • Profielfoto
  Viva

  > rezpack:

  waarom zo’n stellige aversie tegen aandelenhandel? ik verdien er m’n geld mee (hoofdzakelijk futures in de vs) en zie geen dringende reden om zo duidelijk afkeer te hebben van ‘het systeem’. Voorwaarde is uiteraard dat men de spelregels kent; verder houd ik me niet of nauwelijks bezig met fundamentele achtergronden.

  met groet: Viva

 • Profielfoto
  jan jansen

  46 Miljoen dollar, wat belangrijk is hoeveel van deze winst komt door de iPod!

 • Profielfoto
  Rezpack

  @viva.
  Aversie, omdat het de hele wereld in bedwang heeft. Aandeelhouders hebben meestal veel te veel macht. Daarom moet elk bedrijf blijven groeien en dat vind ik ziek omdat een goed idee/product alleen maar blijkt te kunnen blijven bestaan als de aandeelhouders, (lees; grote banken en bedrijven) met belang om het idee/product te kunnen controleren en niet om geld te kunnen verdienen aan het floreren van dat bedrijf, er geld mee kunnen verdienen. Als je niet groeit zou je niet goed zijn en dat SUCKS!

 • Profielfoto
  Viva

  > rezpack: zal je – gedeeltelijk – uit droom halen: gewone (lees: kleine) aandeelhouders hebben betrekkelijk weinig macht. deze ‘wereld’ zit nog wat rotter in elkaar dan je vermoedt: berichten/publicaties van ceo’s en adviezen van banken zijn er voornamelijk om het insiders (degene dicht bij het vuur, niet noodzakelijk alleen grootaandeelhouder) makkelijker te maken nog meer te verdienen; ten koste van het publiek (zeg maar doorsnee aandeelhouder). hoe dat exact in z’n werk gaat vergt te lang om uit te leggen en is wellicht ook te veel “off-site”, maar neem voor het gemak de hausanna verhalen in 2000 (iedere deskundige is het erover eens dat aandelen alleen kunnen stijgen): dit wordt bewust de wereld in gebracht zodat degene met belangen duur van hun aandelen afkomen. En andersom: ongeveer een jaar geleden: berichten van (aftredende) ceo’s dat bedrijf op rand faillisement staat. Met de koers inmiddels -/- 90 % een uitgelezen kans om aandelen te kopen, contrair dus aan heersende meningen in krant e.d. (analisten en bankjongens -en meisjes)
  Verder: op zich weinig mis met groei, dit echter cyclusmatig (denk bv. Kondratieff)
  het beste het hier bij laten, met groet: Viva

  btw: ik heb het niet over ons aller Jobs, maar over de meerderheid van beursgenoteerde bedrijven