Castor
Castor Nieuws 9 april 2004
Leestijd: 1 minuut

OS X virussen: bedreiging of marketing truc?

Het kon niet uitblijven, virussen zorgen nu ook in de OS X wereld voor onrust. Je vraagt je af waardoor zo’n dreiging ineens ontstaat. Worden virussen ontdekt of gemaakt naar aanleiding van nieuwe virusscanners? Voelen OS X gebruikers zich onterecht veilig of zaaien de antivirusmakers onnodig paniek?

Fabrikant Intego kwam vandaag met een virus (trojan) waarschuwing, waarover op het forum al snel een discussie ontbrandde.

Het toeval(?) wil dat Network Associates vandaag uitkoos om te komen met een beta van Virex 7.5, ook wel bekend als de .Mac virusscanner. Het programma maakt gebruik van auto-updating, biedt scheduling functionaliteit om naar behoefte te scannen en is gebaseerd op de nieuwste McAfee engine. Een intrigerende nieuwe functie is Healthcheck. Dit onderdeel controleert voortdurend of de andere scanner componenten nog draaien. Zo niet, start Healthcheck ze zelfs opnieuw. Virex 7.5 heeft (nog) opmerkelijke systeemeisen, het vraagt Mac OS X v10.2.6 en later, ofwel Mac OS X v10.3.3 en later.

De beta is gratis, dus voorlopig kunnen we onszelf kostenloos beschermen tegen virussen.Hoe we ons op termijn tegen de ondernemingsgeest van de antivirus ontwikkelaars moeten beschermen blijft de vraag. Misschien komt het antwoord daarop in de vorm van open-source alternatief: CLamav?

Update:
Zojuist verscheen ook versie 9.02 van Norton Antivirus op Versiontracker. 9.0.2 bevat o.a. verbeteringen van Auto Protect en de print-engine, ten behoeve van de compatibiliteit met diverse applicaties.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.