OS X virussen: bedreiging of marketing truc?

17 reacties

Het kon niet uitblijven, virussen zorgen nu ook in de OS X wereld voor onrust. Je vraagt je af waardoor zo’n dreiging ineens ontstaat. Worden virussen ontdekt of gemaakt naar aanleiding van nieuwe virusscanners? Voelen OS X gebruikers zich onterecht veilig of zaaien de antivirusmakers onnodig paniek?

Fabrikant Intego kwam vandaag met een virus (trojan) waarschuwing, waarover op het forum al snel een discussie ontbrandde.

Het toeval(?) wil dat Network Associates vandaag uitkoos om te komen met een beta van Virex 7.5, ook wel bekend als de .Mac virusscanner. Het programma maakt gebruik van auto-updating, biedt scheduling functionaliteit om naar behoefte te scannen en is gebaseerd op de nieuwste McAfee engine. Een intrigerende nieuwe functie is Healthcheck. Dit onderdeel controleert voortdurend of de andere scanner componenten nog draaien. Zo niet, start Healthcheck ze zelfs opnieuw. Virex 7.5 heeft (nog) opmerkelijke systeemeisen, het vraagt Mac OS X v10.2.6 en later, ofwel Mac OS X v10.3.3 en later.

De beta is gratis, dus voorlopig kunnen we onszelf kostenloos beschermen tegen virussen.Hoe we ons op termijn tegen de ondernemingsgeest van de antivirus ontwikkelaars moeten beschermen blijft de vraag. Misschien komt het antwoord daarop in de vorm van open-source alternatief: CLamav?

Update:
Zojuist verscheen ook versie 9.02 van Norton Antivirus op Versiontracker. 9.0.2 bevat o.a. verbeteringen van Auto Protect en de print-engine, ten behoeve van de compatibiliteit met diverse applicaties.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  buurman

  Ik heb hem gedownload en geprobeerd. Het bestand is op het eerste gezicht een mp3, maar is niet afspeelbaar in de voorvertoning van een info venster. Dubbelklikken van het op een mp3 lijkende bestand opent een venster met een boodschap en laat vervolgens een mp3 met een andere naam afspelen in itunes. Het grappige is dat het bestand dat vervolgens in de musik map van itunes geplaatst wordt van naam veranderd is, maar nog steeds dezelfde vreemde eigenschappen heeft als het begin-mp3’tje.
  Volgens virex 7.2 met de nieuwste definities is er niets aan de hand met het bestand/mp3’tje.
  Afwachten wat de reactie van apple zal zijn, want het is per slot van rekening hún finder die een bestand dat géén mp3 is, als mp3 categoriseert.

  PS: Ik vind het goedkoop van Intego om dit als een virus te bestempelen en zo hun verkopen op te krikken. Het is gewoon een tekortkoming van de Finder. Maar wel een hele lelijke tekortkoming.

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  De verkopen van anti-virus software op de Mac zullen maar niet al te rap lopen. Ik zelf heb nooit een virus scannen gebruikt, en ook nooit een virus op mijn Mac gehad. En dit in al die jaren. En om nou te zeggen dan ik voorzichtig ben geweest met downloaden, nou nee. Ik ben wel benieuwd wat er met dit “nieuws” zal gebeuren. Het lijkt me namelijk allemaal iets te opgeblazen (uiteraard in voordeel van de software makers).

 • Profielfoto
  Johnyw

  Hopelijk brengt deze zogenaamde ” marketing ” truc, niemand op ideeën. Juist door het feit dat wij nooit met een serieuze virusaanval te maken hebben gehad, maakt eigenlijk dat we, op de keper beschouwd met de billen bloot staan. Anti virus programma of niet….. :sealed:

 • Profielfoto
  Pasav

  Als ik Virex wil installeren krijg ik : ‘Virex 7.5’ kan niet op deze computer worden geïnstalleerd.

  Deze software kan niet op deze computer worden geïnstalleerd.” …. Mijn G5 moet geen Virex ….
  Als die nou ook maar geen virus moet …;)

 • Profielfoto
  Pasav

  Edit: en ja ik draai 10.3.3 …;)

 • Profielfoto
  HSL

  ik denk dat het allemaal een beetje overdreven is…:)

 • Profielfoto
  OMT-fan

  Ik kan op de .macsite de download niet vinden (ben lid), ondanks dat dit vermeld staat bij versiontracker.
  Zou dit de opvolger van 7.2 moeten zijn, ik heb nl nooit een update kunnen vinden lager dan deze 7.5

 • Profielfoto
  Jor1

  Ik laat mijn koe wel eerst verdrinken…

 • Profielfoto
  tost

  (was dat geen kalf?)
  Na drie-vier jaar een virusscanner te laten draaien en nooit enig alarm te hebben gezien heb ik nu al twee jaar zonder problemen meer resources vrijgemaakt voor programma’s waar ik iets aan heb;)

 • Profielfoto
  Hermanko

  Het Lijkt er op dat de anti/virus programmeur wat wil bij verdienen…
  Ik krijg na de Virex 7.2 scan “3 minor errors” en ik weet eigenlijk niet wat dat inhoud. ???

 • Profielfoto
  buurman

  Hopelijk duurt de reactie van Apple niet al te lang. Zelf ben ik geen programmeur, maar met bbedit heb ik het virus.mp3’tje al dingen laten doen die een mp3’tje absoluut niet hoort te doen.
  Dit is een bug in Apple’s OS, die moet er gewoon uit. Als dat niet gebeurt, dan zullen er gegarandeert problemen komen.

 • Profielfoto
  Jan-Willem

  Die Clamav is niet echt super :-(. Na hem gecompileerd te hebben, liet ik hem m’n mail box scannen (met meer dan 30 windhoos virussen). hij vond er maar 4….

 • Profielfoto
  WildCard

  is er ergens een online antivirus scanner

 • Profielfoto

  zolang er geen melding op http://www.virusalert.nl staat is het voor mij een hoax

 • Profielfoto
  JeePee

  Tjonge je kunt ook niet even een paar dagen er tussenuit gaan of er duikt “eindelijk” een virus op…;)

  Ik geloof zeker dat Antivirusbedrijven voor de Mac erg blij zullen zijn met dit mogelijk eerste virus!:D

 • Profielfoto
  els

  Lees even dit: http://www.wired.com/news/mac/0,2125,63000,00.html?tw=newsletter_topstories_html

  “Rob Rosenberger of Vmyths said he’d seen virus hype many, many times, and if antivirus companies put out alarmist press releases, it’s for one of two reasons: “Either they’re delusional or they’re trying to own the hysteria,” he said. “This has been going on for 16 years now.””

 • Profielfoto
  JeePee

  Het is wel logisch dat dat Clamav niet al je virussen kon vinden Jan-Willem. Het kan meer dan 20.000 virussen, wormen en trojan horses herkennen. Voor de helderheid: Virex scant ook op spyware, maar kan in totaal meer dan 88.000 zaken herkennen en die 66.000 is niet allemaal spyware….;)

  Bij mij vond hij Netsky niet, maar ik zag net dat dat komt omdat het een andere naam heeft bij hen. Ze schijnen hun antivirus geupdate te hebben net voordat deze naam bekend werd.:D