Eerste virus/trojan horse overdreven!

10 reacties

Het lijkt nogal mee te vallen met het ‘eerste OS X-virus’. AutomatiseringsGids meldde: ‘Mac OS X nu ook prooi virusmakers’ en had het over Mac OS X-gebruikers die ‘geteisterd’ werden.

AutomatiseringsGids baseerde zich daarbij op Wired, dat inmiddels een nieuw artikel heeft geschreven en haar eerdere artikel heeft gecorrigeerd…

(Kleine uitbreiding, zie onder)

Het artikel heet: ‘OS X Trojan Horse is a Nag’ en begint met:

Vervolgens sabelt het artikel Intego, het bedrijf dat het ‘virus’ als eerste meldde neer, door beveiligingsexperts aan te halen die beweren dat Intego de zaak heeft overdreven om haar eigen product te kunnen verkopen. Intego zou de indruk hebben gegeven dat het om een serieuze bedreiging gaat, maar dat is volgens de door Wired geraadpleegde experts zeker niet het geval. Volgens hen gaat hem om een onschadelijk ‘concept’ wat op een nieuwsgroep was gepost. Het is volgens hen niet iets wat ‘in het wild’ voorkomt en het is ook niet in staat om zich te verspreiden.
Het is mogelijk dat er in de toekomst iets dergelijks als virus of trojaans paard zal opduiken, maar op dit ogenblik is dat nog niet zo. Het is dus ook niet juist om op deze manier alarm te slaan, aldus de aangehaalde experts bij Wired.
Ook Symantec geeft in het artikel aan, dat het niet ‘in het wild’ is gesignaleerd, maar dat zoiets in de toekomst wel mogelijk is.

Het valt dus nogal mee en het is nu afwachten wat Apple er mee zal doen. Dat Intego niet alleen positieve, maar tevens negatieve reclame heeft gemaakt, lijkt zeker.

Update: Inmiddels heeft Symantec haar Virusencyclopedie uitgebreid met Mp3concept, lees en huiver……… ;o)

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  WebJ

  Als Apple nu toch weet wat het doet kunnen ze alvast met een oplossing komen voordat het zich ooit nog eens mocht berspreiden :)

  Maar zo’n vermoeden had ik al, met die paar procent marktaandeel dat we hebben is dat ook een stukje moeilijker he!

 • Profielfoto
  Sad

  Uiteraard weer slap gelul. Het “virus” is totaal niet in staat zich te verspreiden en kan dus derhalve nooit de Mac gebruikers “teisteren”.

 • Profielfoto
  Tristan

  Een virus of trojan kan bij ons mac-ers niet zo veel kwaad… nou ja ik bedoel dat het hooguit je home directory kan slopen. Format van HDD kan niet tenzij je het virus je admin wachtwoord geef zodat het kan su-en. Wat me opvalt is dat vooral niet mac-ers dit cool vinden… zie je nou wel het wonder OS is toch niet zo veilig, maar ze zoeken niet verder hoe het nou technisch in elkaar zit… *zucht*

  BTW moet even credits geven voor het topic icoon, die is echt cool! ;)

 • Profielfoto
  Hermanko

  Die Windhozen gunnen de Mac, o zo graag, een Virus en nu is het eigenlijk weer loos alarm ! :D

 • Profielfoto
  JeePee

  @ Tristan: Dank je voor die credits :p Heb even naar een plaatje lopen zoeken op internet, had geen zin om iets zelf te verzinnen en je ziet zoveel van hetzelfde…;)

 • Profielfoto
  Mac Write

  Als voorloper op de Mac BLoG die binnenkort online gaat (http://www.macwrite.nl) hebben we onze reacties die we reeds elder geplaatst hebben, toch ook maar even op het nieuwe domein gezet! Ik irriteerde me namelijk wezenloos aan de reacties op http://www.tweakers.net, waar windows gebruikers echt het idee hadden dat dit een ‘echte’ trojan horse was (het woord virus wil ik niet meer horen ;)) en OSx zo lek als een mandje is.

  De twee bijbehorende BLoG entries staan hier:

  http://www.macwrite.nl/intego

  Binnenkort meer op macwrite.nl (en dan wel ge-spelling-checkte entries :P)

 • Profielfoto
  bruno
  Automatiseringskrant

  Het virus kan bestanden van de harde schijf wissen, de controle over de machine overnemen en zichzelf vermenigvuldigen en verspreiden via bijvoorbeeld e-mail. Verschillende Mac-gebruikers in Europa en de Verenigde Staten hebben de besmetting gerapporteerd.

  Waar hebben ze dat vandaan?

 • Profielfoto
  JeePee

  Ik vermoed dat dit in het artikel van Wired stond, het vorige artikel wel te verstaan… Ik kon het niet vinden… ??? Mogelijk heeft Intego ze dit verteld en dit gebaseerd op het circuleren van het ‘Concept’ op internet… Maar goed, dat is mijn vermoeden, zeker weet ik het niet.:D

 • Profielfoto
  macpro

  Dat de Automatiseringsgids zoiets schrijft verbaasd me niet. Dat blad is altijd negatief als het gaat over Apple.
  Zelfs als er positief nieuws is te melden, dan geven ze nog een trap na.

 • Profielfoto
  JeePee

  Ik had een email naar AutomatiseringsGids gestuurd met daarin de verwijzing naar de herziening van hun bron. Ik gaf daarbij aan dat ik aannam dat zij hun artikel ook zouden aanpassen, maar dit hebben ze tot nog toe niet gedaan, verwacht dit ook niet meer. Zegt genoeg over de objectiviteit van hen en hoe serieus ze mensen nemen! :angry: