Microsoft krijgt boete opgelegd á €497.000.000,-

Door: - 24 reacties

Microsoft krijgt een boete opgelegd van een bijna een half miljard, zo meldt ’t Duitse Handelsblatt. De Europese Commissie stelt dat Microsoft zijn monopoliepositie misbruikt omdat hun besturingssysteem Windows de concurrentie van de markt drukt. Precies welk onderdeel van Windows wordt gezien als concurrentiedrukkend is vooralsnog onbekend.

Eurocommissaris Monti maakt morgen zijn besluit bekend, na vier jaar onderzoek te hebben gedaan naar handelswijzen van de softwaregigant. Eerder vond overleg plaats tussen Monti en Microsoft-topman Steve Ballmer. Dit liep echter op niets uit.

De boete á €497 miljoen is de hoogste boete ooit opgelegd door de karteldienst van de Europese Unie.

Bron: Nu.nl

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  MacAttack

  Windows verbieden was geen optie blijkbaar

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Eigen schuld, dikke bult.

 • Profielfoto
  4iam

  Begreep uit eerdere berichten dat het in dit geval om de Media Player ging.

 • Profielfoto
  YoramIH

  Ik dacht dat Brussel zich bedacht had?? Het recht krijgt in elk geval zo zijn loop.

 • Profielfoto
  Kjeld

  Ik schreef het hier al. Je moet het positief zien.

 • Profielfoto
  All-Father

  TERECHT! die boete had veel hoger gemogen.

 • Profielfoto
  Brak Mak Morn

  Dan verkoop je toch gewoon je DaVinci Codex, Bill?

 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  En wat denk je… als of ze daar wat van gaan leren…
  is gewoon de staatskas vullen… (Mickeysoft heeft toch geld zat!!!)
  Beetje jammer dat ze een geld boete krijgen, ze kunnen beter het bedrijf uitelkaar halen…

 • Profielfoto
  rbroen

  Ik neem aan dat er een mogelijkheid is om beroep aan te tekenen, de boel te rekken tot het onderwerp van discussie achterhaald is en dan te vragen of het geheel niet geseponeerd kan worden. :angry:

 • Profielfoto
  japser909

  Ze geven vaak aan goede doelen… dit is er weer 1 van ;)

  MAAR WAT GEBEURT ER met dat geld ??? ???

 • Profielfoto
  cubizer

  Dit werkt niet. Dat is net als dat dat je tegen een kind zegt: Foei, dat mag niet. Dan kijkt het je aan en denkt: lul maar raak. Even een tik uitdelen heeft veel meer effect. En hier ook!

 • Profielfoto
  Pjotr

  Het is gelukkig geen symbolische boete. Ik mag hopen dat het actief ondersteunen van deze monopolie door onze overheid ook gauw ophoud en de belastingdienst een platformonafhankelijk produkt maakt. Deze monopolie lijkt al niet meer te stoppen. Steeds meer marken worden overgenomen en concurrentie uit de markt gedrukt. Personal computers, Servers, tekstverwerkingsproginternetbrowsers, gameconsoles, Steeds meer aanpalende marken komen aan de beurt. Video players, en MP3 spelers volgen. Het volgende is een grote content leverencier overnemen. BigBrother is geen overheid. BigBrother is MS en de overheid leek slaafs te volgen. Tot vandaag !!! Go Go GO EU Ik ga weer stemmen !!!

 • Profielfoto
  Lin

  van mij mogen ze de monopolie positie houden. ik hou namelijk wel van een beetje exclusiviteit

 • Profielfoto
  Granny Smith

  beetje overdreven…

  en wa gaan ze doen met da geld? nieuw pc’s met windows kopen om te gebruiken in de EU(overheid, onderwijs, …) :p

  MS gaat nog winst make ;)

 • Profielfoto
  Bob Ross

  Ik snap alleen niet echt hoe ze een bedrijf nu willen tegenhouden wegens het ontwikkelen van software en hardware en deze in een totaalproduct mee te leveren ? Je bent tenslotte bepaald niet verplicht deze dingen te gebruiken, en voor hardware kies je bewust.

  Ik heb werkelijk nog nooit de Windows Media Player gebruikt voor MP3’s, wat een waardeloos programma, maar voor DivX doet het prima wat het moet doen.

  Apple levert toch ook een Apple-eigen mediaspeler mee ? iTunes, Quicktime etc.
  Laat Apple dan ook een ‘kaal’ OS uitbrengen zonder alle iApps en toestanden.
  Verbied de iPod!

  Om maar even beide kanten te belichten, maar ik blijf bij Apple sticken hoor;)

 • Profielfoto
  Sixer

  Met wat Bob Ross (respect trouwens:) ) zegt ben ik het eens. Apple levert iTunes, iMovie, Safari, iPhoto, iSync, Mail, allemaal fantastische oplossingen, bij Mac OS X. Kan Apple binnenkort ook op een boete rekenen wanneer OmniGroup bijvoorbeeld bij de EU aan de bel trekt?

 • Profielfoto
  Torz

  Jullie vergeten dat Microsoft die boet krijgt omdat ze een kwasi monopolie positie op de amrkt hebben en dat geldt niet voor Apple.
  Gezien de financien van Microsoft vind ik het nog laag.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Hoge bomen vangen veel wind; MS had nooit zo’n boete gehad als ze niet marktleider waren. Ben geen fan van Bill, maar dit is echt krom. Als Audi een radio inbouwt in haar nieuwe model, krijgen ze dan ook een boete omdat andere autoradio producenten geen ‘eerlijke’ kans krijgen?

 • Profielfoto
  Rolf

  Wat een geklets van die EU. Softwareontwikkeling hou je niet tegen. Als Apple groter was geweest, zou je Jobs van dezelfde ‘eat this’ strategie betichten. Maar wat is er nu daadwerkelijk gebeurd ? 5 jaar lang hebben een hoop EU-nietsnutten onderzoek gedaan naar het monopolistisch aanbieden van een mediaplayer doro M$. Big Deal. Als die EU-commissie -of de mensen die zich hiermee bezig hebben gehouden- 5 jaar geleden was opgedoekt, hadden we veel meer geld kunnen besparen dan nu zogenaamd in de kas vloeit. Ik ben bang dat met deze 500M Euro het nietsnuttende legioen ambtenaren wordt uitgebreid en belastingvriendelijk in Brussel aan het werk wordt gesteld voor nieuwe gewichtige 5-jaars onderzoeken. Zonde van het geld, de tijd en de moeite.

 • Profielfoto
  bruno

  Waarom weet de Europese Commissie wat zei weet, en is ze er in gaan verdiepen, tuurlijk dit speelt al jaren, het is de hele strategie van microsoft, en het idee is nog niet eens verkeerd. Het is ook 1 van de redenen waarom apple safari heeft gemaakt! Krijgt apple nu ook een boete?

 • Profielfoto
  buurman

  @nillio: Audi mag, net als Apple, meeleveren wat ze willen bij hun producten. Een autoradio-leverancier mag audi echter niet verplichten tot het doen van andere aankopen dan zijn radio. Philips mag dus niet een autoradio leveren die het alleen doet als de koplampen óók van philips zijn. Philips mag het andere lampenfabrikanten ook niet moeilijk maken door te eisen van Audi dat ze de radio’s alleen krijgen als ze ook gratis philips lampfittingen afnemen. Voor audi zou het dan te makkelijk worden om alleen maar philips lampen in deze fittingen te schroeven. Collega’s in de autolampen industrie(b.v.Hella, Osram) zouden dan óók bezwaar aantekenen en philips zou gegarandeerd veroordeeld worden door de NMA. Een monopolie is hiervoor niet nodig.
  Voor de wet is microsoft gewoon een onderdelenleverancier.
  Microsoft misbruikt echter zijn monopolie als leverancier van het onderdeel “besturingssystemen” om andere toekomstige groeimarkten(content delivery) van zijn concurenten af te schermen. Vergelijkbaar met het fictieve trio autoradio/koplampen/fittingen van philips.
  Het verhaal zou anders geweest zijn als microsoft, net als Apple en bijvoorbeeld Compaq, complete systemen verkocht. Maar Microsoft is dus gewoon een onderdelenleverancier. Wel eentje met zoveel macht dat hij zijn afnemers kan dicteren.
  Vandaar deze kleine boete. Klein, want een firma als Hoffman en Laroche heeft bijna dezelfde boete gekregen voor een vergelijkbaar grapje met vitamine pillen, terwijl Hoffman’s omzet heel wat kleiner is dan die van Microsoft.
  Apple zal niet aangeklaagd worden, zij dwingen andere fabrikanten namelijk niet tot het bundelen van hun producten. Zij dwingen alleen zichzelf tot het afnemen van hun eigen producten(safari, etcetera).
  Voor een eventuele rechtszaak zal apple zichzelf dus moeten aanklagen…

 • Profielfoto
  thijsbrg

  Nou ze arm zijn wordt windows ook alleen maar slechter!

 • Profielfoto
  Rolf

  Nou ze arm zijn ?

  M$ heeft ong 50 Miljard IN KAS…..die 500 Miljoen Euro is ongeveer 1% rente. Daar merken ze vrijwel niks van.

 • Profielfoto
  DarkRaverNL

  LEKKER VOOR ZE! :p