iCal agenda publiceren zonder .Mac

Door: Lucas Raggers - 15 reacties

In de tijd dat .Mac nog iTools heette en het ook nog eens gratis was, was het zeer eenvoudig om je agenda’s uit iCal te publiceren op het internet. Dat ging namelijk rechtsreeks uit iCal. Je drukte op ‘publish’ en het stond op het internet.
Maar dat is vergane glorie. Toch kun je met redelijk gemak nog steeds je agenda publiceren op het internet. Ik geef hieronder twee mogelijkheden: één met behulp van Spymac en één met behulp van het gratis script PHP iCalendar.

Spymac voorbeeld
PHP iCalendar voorbeeld

Lees verder voor een uitgebreide handleiding voor het publiceren van je iCal kalenders.

Spymac
Ik begin met de eenvoudigste methode en dat is met behulp van een gratis account bij Spymac. Zodra je je hebt ingeschreven bij Spymac heb je toegang tot verschillende diensten waaronder de mogelijkheid om je ical calendars vanuit iCal op de WebDAV server van Spymac te plaatsen. Dit is heel eenvoudig:
1 Selecteer in iCal een kalender
2 Kies onder ‘Calendar’ voor ‘Publish…’
3 Kies voor ‘Publish calendar on a WebDAV server’
4 Vul bij ‘Base URL’ dit in http://spymac_inlognaam.spymac.net:81/ical, bij ‘Login’ je Spymac inlognaam en bij ‘Password’ je Spymac wachtwoord.
5 Klik op ‘Publish’

De kalender kun je nu op het volgende adres vinden: http://spymac_inlognaam.spymac.net/ical

Nadeel van deze methode is dat er een banner van Spymac op de pagina staat en dat je niet de mogelijkheid hebt om het uiterlijk van je online agenda aan te passen.

PHP iCalendar
De tweede mogelijkheid lost deze problemen op. Bij deze methode gebruiken we dezelfde software als Spymac (een nieuwere versie zelfs), maar nu installeren we het zelf op een eigen server. Voorwaarde is wel dat deze server PHP ondersteunt. Installeren gebeurt op deze wijze:
Download allereerst PHP iCalendar (zie onderaan) en upload de inhoud van het uitgepakte bestand naar een folder (‘agenda’ bijvoorbeeld) op je server. In principe werkt alles nu al. Op dit adres http://www.jouwadres.nl/agenda kun je het al werkende zien met de voorbeeld kalenders.

Nu is de vraag hoe krijgen we jouw eigen kalenders online. Bij Spymac en .Mac ging dat via iCal zelf, maar daar heb je dan ook een WebDAV server voor nodig. Bij deze methode hebben we een hulpprogramma’tje nodig om via FTP de calendars te uploaden naar de juiste map op de server. Het programma’tje dat dit prima doet is iCal FTP 1.1 en kun je hieronder downloaden.
In iCal FTP 1.1 vul je je FTP gegevens in, maar wat belangrijk is, is het pad waar iCal FTP de calendars moet plaatsen. Vul hier niet de url in maar het volledige pad (/var/www/html/agenda/calendars/ bijvoorbeeld). Klik op ‘Publish’ en iCal FTP zorgt ervoor dat de calendar geupload wordt.

Customizen
Zoals eerder gezegd is het bij deze methode makkelijk om het uiterlijk aan te passen. PHP iCalendar bevat namelijk 6 styles die ieder een ander uiterlijk geven aan je online agenda. Ik heb zelf een eigen style gemaakt die ‘Macosx.nl’ heet en die kun je hier zien. In de ‘Preferences’ kun je een style naar wens kiezen.
Als je zelf een ‘style’ wilt maken, dan kun je het beste een bestaande style kopieren (zie de map ‘styles’ op de server) om deze vervolgens aan te passen.
Tot slot is het nu ook mogelijk om je agenda via een RSS reader te bekijken. Om achter het RSS adres van je agenda te komen moet je op de ‘Deze site is RSS-Enabled’ link klikken helemaal onderaan de pagina.

Download
PHP iCalendar (inclusief MacOSX.nl style) kun je hier downloaden.
iCal FTP 1.1 kun je hier downloaden.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  tennapel

  http://www.icalx.com/

  Ook een adres om je agenda te publiceren.

 • Profielfoto
  Castor

  Goed stuk zeg! PHPicalendar is top.
  Complimenetn voor die style trouwens!

 • Profielfoto
  xer

  Jaaaaaaa !!! daar was ik naar op zoek !

 • Profielfoto
  Goes

  grappig, dat ik dit net ook had ontdekt… Ik vraag me alleen af of iemand misschien een mogelijkheid weet om bij voorbeeld op je voorpagina alleen een vandaag stukje te hebben. Net zoals hier op de site rechts de laatste forum topics staan…

 • Profielfoto
  HSL

  hahaha,.. lucas… niet nog een keer vergeten om je zwembroek te vergeten !! super!! hahaha!!

 • Profielfoto
  314ter

  Nog een manier:

  Installeer een webDAV op je mac, publiceer daar je iCal daarnaar.
  Zie http://www.shawnwall.com/teach/webdav-ical.php

  Vooral nuttig als je een vaste internet verbinding hebt natuurlijk.

 • Profielfoto
  clesw

  Vraag

  Bijwerken van je kalender.
  de twee opties boven beschreven bestaat daar ook de mogelijkheid om
  vanuit je werk je kalender bij te werken
  of zijn er andere manieren om je kalender bij te werken
  bv via mail ?

  gr
  cles

 • Profielfoto
  i3enhur
 • Profielfoto
  That Peter

  Kan iemand met dit vanuit dan iCal ook syncen ?

 • Profielfoto
  y-it

  het beste is natuurlijk een webdavserver: standaard in ieder geval bij OSX 10.3 server, waarbij je bij webservices ook webdav moet activeren. Werkt perfect en synct bovendien om het kwartier de agenda’s waarop je je geabonneerd hebt. Bovendien worden de agenda’s waarop je je hebt geaboneerd in i-cal zelf getoond. Je eigen agenda (die je gepubliceerd hebt) zorgt ervoor dat de wijzigingen direct op de webdav-server worden verwerkt.
  Jammer dat i-cal momenteel nog niet zover gaat als bijv. Exchange; nu bestaat alleen het principe van abonneren en publiceren. Exchange kent ook nog machtigingen om bijv. in de agenda van iemand anders te mogen schrijven. De “machtigingen” zijn eigenlijk de enige wezenlijke verschillen tussen bijv. i-cal/webdav of bijv. Entourage/Exchange. O ja -> de prijs is natuurlijk ook een verschil…

 • Profielfoto
  Zorcky

  Jep en het is al aan het draaien op mijn site :D

  Het is gewoon de MAX

 • Profielfoto
  jos_willem

  Ik wil webdav op me linux webserver installeren. Kan dat ook?

 • Profielfoto
  artimachead

  Voor degene met een eigen site; enkele hosting bedrijven leveren ook WebDAV binnen het hosting pakket. Daarmee gaat het ook uitstekend.

 • Profielfoto
  Jor1

  even ter info:

  De makers van Firefox hebben ook een goeie agenda

  en oa XS4ALL hebben een nieuwe dienst voor klanten

  Deze twee gratis apps heb ik gecombineerd, en het werk fabuleus!

 • Profielfoto
  Yveshouse

  Ik krijg steeds deze foutmelding?

  Warning: file_exists() [function.file-exists]: open_basedir restriction in effect. File(/parsedcal-.%2Fcalendars%2FWork.ics-2008) is not within the allowed path(s): (/home/detsjoepke/:/tmp:/usr/local/lib/php/) in /home/detsjoepke/domains/detsjoepkes.be/public_html/agenda/functions/ical_parser.php on line 39

  There was an error!
  Nochtans zijn er vollgedige rechten toegekend aan de map.