omt_admin
omt_admin Nieuws 30 maart 2004

Hoe staat ‘t met… MSN Messenger?

Met de ontwikkeling van Microsoft Office 2004 zul je snel verwachten dat ook MSN Messenger een update heeft gekregen, en dat heeft ‘ie ook. MSN Messenger draagt in de preview van Office 2004 de versie 4.0, een redelijk grote stap omhoog van de huidige versie 3.5. Van bijzonder grote verandering kunnen we, helaas, echter niet spreken.

De eerste verandering die opvalt is wat frissere cosmetica: MSN Messenger 4.0 neemt iets gedurfdere kleuren aan en sluit iets beter aan op de strakke titelbalken en knoppen van Mac OS X 10.3 Panther. Ook valt op dat je nu bij ‘t aanmelden direct kunt overschakelen naar de invisible modus.

Sinds MSN Messenger 3.5 komen er, net als op Windows, kaders in de hoek het scherm wanneer je een bericht krijgt. Ook dit is in 4.0 zo, nu rechtsonderaan het scherm, met een fade-in en -out.

Wanneer de preview van MSN Messenger 4.0 crasht, verschijnt er een verzoek of je Microsoft van deze bug op de hoogte wilt stellen. Dergelijke feedback vensters waren ons al bekend bij andere programma’s onder Mac OSX, Windows 2000 en XP.

De opinies over de MSN Messenger client van Microsoft lopen uiteen. Zo klaagt menig gebruiker terecht over de geringe features van deze client: Geen webcamondersteuning, geen avatars, geen audiogesprekken. Ook in 4.0 geen spoor van de drie.

Toch zijn er zelfs in deze beperkte client mogelijkheden die niet onder de populaire alternatieve MSN-clients Proteus en Fire netjes werken. Zo zul je onder beide Fire en Proteus problemen ondervinden bij het ontvangen en versturen bestanden, en al helemaal bij groepsgesprekken.

< Fire < Proteus

Vooral de vormgeving van Proteus en Fire spreken menig gebruiker erg aan. Beide geven je een ruime keus aan themes, kleuren en andere layout opties. Ook werken beide Proteus en Fire met andere protocollen dan MSN, zoals AOL Instant Messenger (AIM) en Yahoo! IM. Toch geven de auteus van beide apps aan voorlopig geen groepsgesprekken onder MSN te kunnen ondersteunen. Aan bestandstransfers wordt gewerkt.

Om de laatste twee redenen ben ik na langdurig gebruik van de twee toch maar teruggegaan naar MSN Messenger. Als je de boel goed configureert, zul je zien dat MSN Messenger best compact en vlot te gebruiken is:

Dit doe je door:

– Je contacten te sorteren op Online/Offline en Offline contacten dichtklappen.
– Het reclamevak uitschakelen onder View (DIt kan alleen als je Office hebt)
– De toolbar van je contactenlijst uitzetten
– Je contactenlijst zo smal mogelijk maken.

Zo heb je mijns inziens een redelijk compacte client met de meest werkende features tot dusver. Wat de missende mogelijkheden betreft:

Het zal niet gemakkelijk zijn voor Microsoft om video- en audiogesprekken zomaar op Mac OS X te laten werken, immers, de codecs die Microsoft gebruikt zouden ze aan QuickTime moeten koppelen om ze met de webcams en microfoons te laten werken die op een Mac zijn aangesloten. Alle USB-video en -audio inputs lopen immers doorgaans via QuickTime. Of Microsoft bereid is hiertoe QuickTime aan te spreken en dat werkend te krijgen, blijft voorlopig even afwachten.

Microsoft antwoordde op één van mijn aanmerkingen hun Messenger:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe staat ‘t met… MSN Messenger?
Sluiten