Hoe staat ’t met… MSN Messenger?

Door: - 26 reacties

Met de ontwikkeling van Microsoft Office 2004 zul je snel verwachten dat ook MSN Messenger een update heeft gekregen, en dat heeft ‘ie ook. MSN Messenger draagt in de preview van Office 2004 de versie 4.0, een redelijk grote stap omhoog van de huidige versie 3.5. Van bijzonder grote verandering kunnen we, helaas, echter niet spreken.

De eerste verandering die opvalt is wat frissere cosmetica: MSN Messenger 4.0 neemt iets gedurfdere kleuren aan en sluit iets beter aan op de strakke titelbalken en knoppen van Mac OS X 10.3 Panther. Ook valt op dat je nu bij ’t aanmelden direct kunt overschakelen naar de invisible modus.

Sinds MSN Messenger 3.5 komen er, net als op Windows, kaders in de hoek het scherm wanneer je een bericht krijgt. Ook dit is in 4.0 zo, nu rechtsonderaan het scherm, met een fade-in en -out.

Wanneer de preview van MSN Messenger 4.0 crasht, verschijnt er een verzoek of je Microsoft van deze bug op de hoogte wilt stellen. Dergelijke feedback vensters waren ons al bekend bij andere programma’s onder Mac OSX, Windows 2000 en XP.

De opinies over de MSN Messenger client van Microsoft lopen uiteen. Zo klaagt menig gebruiker terecht over de geringe features van deze client: Geen webcamondersteuning, geen avatars, geen audiogesprekken. Ook in 4.0 geen spoor van de drie.

Toch zijn er zelfs in deze beperkte client mogelijkheden die niet onder de populaire alternatieve MSN-clients Proteus en Fire netjes werken. Zo zul je onder beide Fire en Proteus problemen ondervinden bij het ontvangen en versturen bestanden, en al helemaal bij groepsgesprekken.

< Fire < Proteus

Vooral de vormgeving van Proteus en Fire spreken menig gebruiker erg aan. Beide geven je een ruime keus aan themes, kleuren en andere layout opties. Ook werken beide Proteus en Fire met andere protocollen dan MSN, zoals AOL Instant Messenger (AIM) en Yahoo! IM. Toch geven de auteus van beide apps aan voorlopig geen groepsgesprekken onder MSN te kunnen ondersteunen. Aan bestandstransfers wordt gewerkt.

Om de laatste twee redenen ben ik na langdurig gebruik van de twee toch maar teruggegaan naar MSN Messenger. Als je de boel goed configureert, zul je zien dat MSN Messenger best compact en vlot te gebruiken is:

Dit doe je door:

– Je contacten te sorteren op Online/Offline en Offline contacten dichtklappen.
– Het reclamevak uitschakelen onder View (DIt kan alleen als je Office hebt)
– De toolbar van je contactenlijst uitzetten
– Je contactenlijst zo smal mogelijk maken.

Zo heb je mijns inziens een redelijk compacte client met de meest werkende features tot dusver. Wat de missende mogelijkheden betreft:

Het zal niet gemakkelijk zijn voor Microsoft om video- en audiogesprekken zomaar op Mac OS X te laten werken, immers, de codecs die Microsoft gebruikt zouden ze aan QuickTime moeten koppelen om ze met de webcams en microfoons te laten werken die op een Mac zijn aangesloten. Alle USB-video en -audio inputs lopen immers doorgaans via QuickTime. Of Microsoft bereid is hiertoe QuickTime aan te spreken en dat werkend te krijgen, blijft voorlopig even afwachten.

Microsoft antwoordde op één van mijn aanmerkingen hun Messenger:

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  B-Mac

  Leuk artikel. Ga zeker even kijken wat mijn bevindingen zijn.

  Maar…

  “Wanneer de preview van MSN Messenger 4.0 crasht, verschijnt er een verzoek of je Microsoft van deze bug op de hoogte wilt stellen, zoals we gewend zijn bij andere programma’s en onder Windows 2000 en XP.”

  Waarom nu wéér een steek onder water richting Microsoft? Ik bedoel: als mijn iMovie crasht, krijg ik ook van Apple het verzoek om hun daar van op de hoogte te stellen d.m.v. een crashreport. Net zo hard als van Microsoft. Beetje flauwe opmerking…

 • Profielfoto
  Sixer

  Dat bedoel ik ook precies! Niet meer, niet minder. Ik bedoel zeker niet dat we gewend zijn dat de boel crasht als ’t van MS komt, maar dat de feedback vensters geen nieuwtje zijn. Excuus als dat verkeerd overkomt. Heb de zinsbouw maar even aangepast.

 • Profielfoto
  Pieter Coolsma

  Webcam support? Foto kunnen toevoegen? Mis ik het nou? Of zit het er gewoon niet in… :(

 • Profielfoto
  eiko

  dus allen het uiterlijk is veranderd???

 • Profielfoto
  Sixer

  Met wat kleine spulletjes erbij ja, zoals onzichtbaar aanmelden en wat samenwerking met Entourage.

 • Profielfoto
  iAgree

  Helemaal niks dus gewoon :angry:

 • Profielfoto
  remier

  Sorry hoor, maar wat een stelletje trieste figuren daar bij MS…

  Hoelang is het nu geleden dat MSN Messenger 6 voor Windows is verschenen? Volgens mij de preview rond Mei/ Juni 2003…
  Zoals het er nu naar uitziet is er nog steeds weinig veranderd.

  Dat de video en audiochats niet werken alla (hoe triest het ook is voor een stel developers die hier 1 jaar aan kunnen hebben werken), maar het ontbreken van avatars en emotioncons… :sealed:

  Waarom lukt het de makers van Fire, Proteus, aMSN en Mac Messenger dan wel gedeeltelijk, met een closed protocol? ???
  Ik gebruik nu al een tijd Mac Messenger 3, omdat daar eindelijk goed de groepchats in werken en de MSN6 emotioncons.

  MS ga je diep schamen, prutsers!

 • Profielfoto
  janster

  Ik vind dit echt belachelijk zeg. Waarom nog geen webcam ondersteuning? Zo moeilijk is dat toch niet. Met yahoo kan het wel. Alleen geen audio dan. Zou microsoft dit misschien express doen? En waarom kunnen ze msn en ichat niet met elkaar samen laten werken? Dan kan je gewoon kiezen welk progamma je wilt gebruiken, en toch met je msn contacten chatten.

 • Profielfoto
  MacAttack

  gewoon aMSN gebruiken, hij is even lelijk als de windows versie en op audio en videochat na, alle features van MSN 6

 • Profielfoto
  Convicted

  Precies, aMSN is een veel betere client wat dat betreft. Gewoon downloaden heb je ook geen last van banner terreur onderaan de messenger.

  Tuurlijk doet Microsoft moeilijk erover janster, ze willen graag dat je een PC met Windows koopt omdat je zo graag alle features van MSN wilt gebruiken!;)

 • Profielfoto
  awesomemac

  Overigens had Mac Messenger al veel eerder de optie om ontzichtbaar in te loggen.

 • Profielfoto
  YoramIH

  Wat mij irriteert bij de huidige MSN-versie is dat hij (anders dan bij iChat) niet automatisch inlogt na het ontwaken uit de sluimerstand. Dus moet je telkens handmatig opnieuw inloggen en krijg je een vervelend dialoogschermpje in beeld. Ergerlijk en voor mij dè reden om af te zien van het gebruik van MSN!

 • Profielfoto
  suicide

  Maar een vraag, waar kan ik die preview downloaden?;)

 • Profielfoto
  soulutions

  dus… die gasten bij M$ doen zelf zeker nix anders dan msn-en en daardoor geen tijd over om ook maar iets ‘leuks’ te maken… een update uitbrengen die niet echt een update is maar meer een ‘minor make-over’ – nieuwe skin en klaar is M$…

 • Profielfoto
  Marc

  Heb hem nu ook een paar dagen draaien en… nee hoor geef mij maar amsn of proteus die hebben meer in hun mars.

 • Profielfoto
  moodjoo

  Ik vraag me eigenlijk af met wat die mac-ontwikkelaars bij Microsoft zelf chatten? ’t Zal wel met iChat zijn want hun eigen rommel zullen ze zeker niet hebben draaien… En hoe doen die dat dan om met andere afdelingen te msn’en? ???

 • Profielfoto
  chonazz

  Ik gebruik het al een jaar niet meer of zo.. Proteus vind ik echt het programma!
  Wacht nu vol spanning op versie 4! hoop dat die iets moois brent! Maar de previeuws zijn veel belovend!

 • Profielfoto
  chonazz

  We mogen natuurlijk niet vergeten dat ze de icoontjes van alle office programmas hebben moeten aanpassen… daar zal wel veel werk in gekropen zijn! Vandaar dat er dus geen tijd meer was voor msn beetje op te fleuren!

 • Profielfoto
  aToMac

  Die preview logt wel weer automatisch in na sleep… Maar poeehee, verder is er geen flikker verandert.

 • Profielfoto
  appie3600

  lang leve amsn

 • Profielfoto
  Ganymedus

  @appie3600
  Tja amsn werkt leuk, echter ondersteund ook nog niet de features zoals video conferentie e.d. verder is het een geheugen en cpu tijd vretende applicatie.

 • Profielfoto
  XP-01

  In MSN Messenger 4 zijn eigenlijk net zoveel veranderingen te vinden als in de hele Office 2004 Suite —-> echt 3x nix dus :angry:

 • Profielfoto
  Elger

  En deze is dus ook niet sneller dan 3.5?:)

 • Profielfoto
  imaccer

  Het is zeker wel sneller dan 3.5! En de nieuwe emoticons zitten er ook bij, welliswaar niet bewegend en niet customizable, maar de standaard-emoticons van MSN Messenger 6 voor Windows wel.

 • Profielfoto
  TpieD

  Een mens zou voor minder zijn vrienden aan te sporen om aim te gebruiken , maar dat is bij mij dan toch niet zo succesvol:(

 • Profielfoto
  MNM

  Is er voor Mac os 10.2.8 ook een chat progamma die Msn ondersteund en ook webcam functie heeft? Ook las ik na aanleiding van het artikel dat jij geschreven hebt over Msn 4.0 dat het progamma Darwin ervoor zou kunnen zorgen dat je Msn 6.2 zou kunnen draaien op je Mac.
  Maar na overal gezocht te hebben ben ik niet echt wijzer geworden of verder gekomen.