Hack iDVD zorgt voor mogelijkheid extern DVD’s branden

Door: Lucas Raggers - 16 reacties

Sinds het bestaan van iDVD is het niet mogelijk om DVD’s te branden met externe DVD-branders. iDVD vereist namelijk een interne DVD-brander die je ingebouwd in je Mac moet kopen. Dit tot grote ergernis van velen. Het inbouwen van DVD-branders kan wel en met de vereiste firmware updates en de nodige moeite is het wel mogelijk om gebruik te maken van iDVD, maar makkelijk is anders.

Totdat er een curieuze hack opduikt! Op het forum van The Firmware Page duikt een ‘hack’ op die je de mogelijkheid geeft om je iDVD project te branden op een externe DVD-brander óf te bewaren als disk image, waardoor je hem gewoon in toast kunt branden.

Het enige wat je hiervoor moet doen is deze twee bestanden in je ‘Home’ folder zetten (tussen Documents, Public, Movies etc). Dat is alles. Vervolgens moet je in iDVD met control ingedrukt op de ‘Burn’ knop klikken. Hierdoor krijg je de keuze om extern te branden of te saven als disk image.
Let wel: om van deze ‘hack’ gebruik te kunnen maken moet je beschikken over de minimumvereisten van iDVD 4: 733MHz G4 of sneller. Mensen met iDVD 3 zullen geen gebruik kunnen maken van deze hack aangezien je voor de installatie van iDVD 3 een ingebouwde DVD-brander nodig hebt. Bij iLife ’04 ligt dat anders. Daarnaast blijft dit natuurlijk een truc die niet ondersteund wordt en enkel toegepast moet worden op eigen risico.

Dan de logische vraag waarom Apple deze optie al die tijd heeft genegeerd. Kan of wil Apple niet garant staan voor externe branders? Of wil Apple de prijs van Mac’s zonder interne superdrive niet onnodig hoog houden vanwege de MPEG2 licentie waarvoor dan betaald moet worden? Of…?
Wie het weet mag het zeggen.

Klik op Lees verder voor een screenshot.

Apple iDVD

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  MacFG

  Tsja, in hoeverre het natuurlijk echt waar is, is altijd de vraag. Maar wat ik begrepen heb van Michiel (Heet ie zo, de hardwareman van Apple NL?) ligt het inderdaad aan het feit dat Apple niet kan garanderen dat het met elke externe brander zal werken. Denk dat het ook een beetje zo is dat ze dan ook de support zouden moeten leveren, en dat dat een kostbare zaak is.;)

  Dus dan beperken we de boel toch? Is wel veilig… :sealed:

 • Profielfoto
  ivanzaancity

  Ops… Volgens mij waren HACKS en SERIAL niet toegestaan…. ???

 • Profielfoto
  ArthurZZZ

  Als ik een 700 MHZ G4 heb is het dan dus niet mogelijk op mijn computer?

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Is het een hack als je twee bestandjes van 4K in je home folder zet en je iDVD verder ongemoeid laat? Misschien is ‘hack’ het verkeerde woord.

 • Profielfoto
  ivanzaancity

  Natuurlijk is het een hack! Het laat het programma anders functioneren. :p Anders dan wat ze bedoeld hebben.
  Ik maak me verder geen zorgen hoor… maar toen ik óók z´n ¨extra mogelijkheid¨voor een programma heb genoemd, werd mijn topic meteen gebanned. :p

 • Profielfoto
  Danny Van Camp

  werkt ie ook met een 700 Mhz G4 ???

  ik bedoel een dvd-r(w) inbouwen om iDvd 3 te gebruiken lijkt me een complexe zaak in een eMac , om niet te zeggen bijna onmogelijk .

 • Profielfoto
  EddyOSX

  Ik heb de hack oftewel de 2 bestandjes op de opgegeven plaats gezet en het werkt perfect. Diverse testen gedaan en het werkt echt.:p Thanxs voor deze oplossing.:)

  Ik bezit een iMac G4-800 met ingebouwde Superdrive, maar deze heeft het in grote lijnen begeven. Tevens bezit ik nog een iBook G4-933 zonder DVD stoker.
  Ik heb een Freecom FX-50 gekocht, omdat het DVD+R medium nu eenmaal beter te lezen is op mijn DVD-speler en deze extern is, dus ook op mijn iBookje te gebruiken. Deze drive kon ik dus niet gebruiken in iDVD, omdat er nu eenmaal geen Apple logo op de drive zat, maar ik heb wel een echte (nou ja, kapotte) Superdrive van Apple. Nu hoeft dit niet meer met dit hulpmiddeltje, kan het nu als file opslaan, bekijken en dan op een DVD+R branden.;)

 • Profielfoto
  LoveBug356

  Is da een Hack !!!

  Luister eens naar de Macworld Keynote 2004 !!!
  ( na 1 u en 4 min)

  Zegt steve jobs toch dat dit mogelijk zal zijn in iDVD.

 • Profielfoto
  153957

  kan je nu langere films op DVD’s zetten, door eerst te saven op computer, dan branden?

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  @Lovebug
  Wat Steve daar zegt is dat je een project op een andere Mac met interne superdrive kunt branden. Niet op een externe brander.

 • Profielfoto
  Barthvader

  Met PatchBurn http://www.xlr8yourmac.com/feedback/patchburn2_feedback.html kun je op een veel verfijndere manier externe DVDbranders geschikt maken om te branden en niet alleen voor iDVD!

 • Profielfoto
  nivo

  Ik heb laatst een externe LaCie brander gekocht met Toast 6 Titanium. Helaas heb ik een iMac 700 G4 met OSX 10.3.3. Ik ben bang dat ik de hack dan niet kan gebruiken. Het lukt me zelfs niet om iDVD 4 op mijn computer te zetten van iLife. Weet iemand of ik iDVD 3 wel zou kunnen gebruiken en waar ik dat programma kan downloaden?

  PS: ik voelde me zelfs genoodzaakt om Toast 6 Titanium tegen betaling te downloaden daar het bijgeleverde programma Capty DVD voortdurend stopte/crashte op mijn computer.

 • Profielfoto
  aryan

  In tegenstelling tot wat in bovenstaand artikel staat geschreven werkt bovenstaande truuk ook in iDVD3 en dus niet alleen in iDVD4 !!!

  Het gaat bv prima onder Mac OS 10.2.8 met een powerbook ti400 plus een externe DVD-brander (NEC2500) die ik zelf in een firewire kastje geschroeft heb. Met patchburn doet de DVD brander het ook onder iTunes e.d.

  Het aardige van het sparen als een DVD image is waarschijnlijk dat je op die manier x ook langere films als 4,4 GB zou kunnen branden door ze eerst met DVD2Onex opnieuw te komprimeren, maar dit heb i zelf nog niet geprobeert.

  /Aryan

 • Profielfoto
  igreg

  is er dan niet een geschikte externe dvd +/- brander voor het gebruik van iDVD en andere applicaties van Apple. Ik heb zelf nog een iMac G3 400 MHz en werk onder mac os 10.3.
  En wat mij betreft is het wel veer gezocht om hier dit als een hack te zien, het is meer een hulpprogramma.
  nog bedankt igreg

 • Profielfoto
  ThinkApple

  @lucasaggers

  het zou in ilife 05 nochtans wel kunnen, dat je met een externe dvdwriter kan werken, omdat je een image kan wegschrijven naar bv je bureaublad. Géén superdrive meer nodig dus.

 • Profielfoto
  iMous

  Bestandje staat helaas niet meer online:(
  Anders zou ik het eens proberen.. een Image is nooit weg